واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دود افزايش واردات سيگار در چشم سلامت جامعه
در حالي كه مطابق وعدهها قرار است تا پايان سال آينده واردات سيگار به صفر برسد، مطابق آمار گمرك كشور واردات اين ماده سرطانزا در آبانماه سال جاري نسبت به آبان سال گذشته از لحاظ وزني با افزايش 91 درصدي و از لحاظ ارزش با افزايش 44 درصدي همراه بوده است.
نویسنده : زهرا چيذري
در حالي كه مطابق وعدهها قرار است تا پايان سال آينده واردات سيگار به صفر برسد، مطابق آمار گمرك كشور واردات اين ماده سرطانزا در آبانماه سال جاري نسبت به آبان سال گذشته از لحاظ وزني با افزايش 91 درصدي و از لحاظ ارزش با افزايش 44 درصدي همراه بوده است.
ماجراي واردات انحصاري سيگار و تأسيس كارخانه ساخت سيگارت با ظرفيت 12 ميليارد نخ در سال و با مجوز رسمي وزارت صنعت، معدن و تجارت رفته رفته از فضاي رسانهاي كشور خارج ميشود، همچنان كه نامه بيپاسخ 4 هزار تن از پزشكان نامي كشور به رئيسجمهور براي مقابله با سونامي سرطان ناشي از قليان هم ميرود تا فراموش شود اما افزايش واردات دخانيات و بيماريهاي متعدد و پرهزينه ناشي از آن، موضوعي است كه سالانه 11 هزار ايراني را به كام مرگ فرو ميبرد و داغ اين همه مرگ قابلپيشگيري هرگز فراموش شدني نيست. با وجود اين واردات و توليد سيگار همچنان ادامه دارد و انگار هنوز عزمي جدي براي اجراي قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات وجود ندارد.
دو برابر شدن واردات قاتل دودي
بنا به آمار گمرك كشور، در حالي كه واردات سيگار در آبان ماه سال گذشته 700 تن به ارزش 7.2 ميليون دلار بوده، حجم واردات سيگار حاوي توتون در آبان ماه سال جاري چيزي حدود دو برابر يعني 1300 تن شده است كه ارزش دلاري اين واردات به رقمي حدود 10.4 ميليون دلار ميرسد. از سوي ديگر قيمت سيگار وارداتي نيز در اين مدت كاهش يافته است. گزارش گمرك نشان ميدهد كه در اين مدت 8.8 هزار تن سيگار به ارزش 69 ميليون دلار به كشور وارد شده است اما در مدت مشابه سال گذشته 6.4 هزار تن سيگار به ارزش 56ميليون دلار به كشور وارد شده بود. اين واردات گسترده در حالي است كه سيگار 4 هزار ماده شيميايي و 40 تركيب سرطانزا دارد و در ايران نيز حداقل سالي 11 هزار نفر به دليل دخانيات فوت ميكنند.
كاهش مصرف سيگار با افزايش ماليات
در حال حاضر حدود 7 ميليون و 700 هزار نفر در كشورمصرف كننده انواع مواد دخاني هستند و 4درصد از كل مرگ و مير بالاي 30 سال، به مصرف دخانيات مربوط است. به باور معاون بهداشتي وزير بهداشت افزايش ماليات بر دخانيات راهكاري است كه تأثير قابلتوجهي بر كاهش مصرف سيگار در جوانان و افراد بيبضاعت دارد و افزايش 10 درصدي ماليات دخانيات باعث كاهش 4 درصدي مصرف دخانيات و كاهش 8 درصدي مصرف اين كالا ميشود. به گفته دكتر علي اكبر سياري سالانه حدود 10 هزار ميليارد تومان در اثر استعمال دخانيات در كشور دود ميشود. وي درباره مضرات استعمال دخانيات تصريح ميكند:علاوه بر سرطانهاي سر و گردن، دستگاه گوارش، دستگاه ادراري، سرطان خون و سرطانهاي زنان، بيماريهاي قلبي - عروقي، بيماريهاي مزمن تنفسي و مشكلات مرتبط با باروري و سقط جنين از عوارض ديگر استعمال دخانيات محسوب ميشود.
معادل بودجه سلامت دود ميشود
به گفته محمدرضا مسجدي، دبيركل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات طبق بندهاي كنوانسيون جهاني مبارزه با دخانيات قيمت خردهفروشي 70 تا 80 درصد آن بايد ماليات باشد اما در كشور ما فقط 12 درصد است. اين در حالي است كه در تركيه حدود 80 درصد، اردن 76 درصد و در پاكستان 72 درصد است.
وي با تأكيد بر اينكه بودجهاي كه خرج قليان ميشود بيش از بودجه سلامت در كشور است، ميافزايد: سالانه معادل كل بودجه سلامت، صرف مصرف دخانيات ميشود و اين در حالي است كه 86 درصد مردم كشورمان سيگار نميكشند. وي با اشاره به اينكه رقم مصرف سيگار 65 ميليارد نخ در كشورمان است، ميگويد: اگر اين رقم تقسيم بر يك ميليون شود در سال حداقل 65هزار نفر به علت مصرف مواد دخاني فوت ميكنند و 10 درصد هم كه سيگاري نيستند و در معرض دود قرار دارند جان خود را از دست ميدهند. با تمام اين تفاسير افزايش حدود دو برابري واردات سيگار در كشور قابل تأمل و سؤالي بيپاسخ است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]