محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842831114
آثار سقوط نفت بر اقتصاد ایران |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آثار سقوط نفت بر اقتصاد ایران
درحالیکه بودجه سال ١٣٩٤ در دست بررسی است، به نظر میرسد احتساب قیمت حدود ٧٠دلار برای هر بشکه نفت صادراتی، قیمتی که در جراید منعکس شده است، قیمت واقعبینانهای نیست و اگر شرایط به همین گونه باشد توجه به امر احتساب قیمتهای واقعبینانهتر ضروری است.
کد خبر: ۴۵۷۸۶۰
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۳ - ۰۶:۵۸ - 14 December 2014
دکتر محمد طبیبیان در دنیای اقتصاد نوشت:
خیاط در کوزه افتاد؛ این ضربالمثل را همه شنیدهایم. روز 19 آذرماه (10دسامبر) این ضربالمثل در مورد آمریکا مصداق پیدا کرد. کاهش قیمت نفت به زیر 65 دلار و سطحی که در پنجسال اخیر سابقه نداشته است سبب شد بازارهای مالی آمریکا با یک کاهش غیرمنتظره روبهرو شود. شاخص قیمت سهام «داو جونز» با 5/1درصد کاهش و شاخصهای عمده دیگر از حدود 7/1درصد کاهش برخوردار شدند. اما آنچه برای ما اهمیت دارد اثر تحولات قیمت نفت بر شرایط اقتصادی کشور است.
خیاط در کوزه افتاد؛ این ضربالمثل را همه شنیدهایم. روز 19 آذرماه (10دسامبر) این ضربالمثل در مورد آمریکا مصداق پیدا کرد. کاهش قیمت نفت به زیر 65 دلار و سطحی که در پنجسال اخیر سابقه نداشته است سبب شد بازارهای مالی آمریکا با یک کاهش غیرمنتظره روبهرو شود. شاخص قیمت سهام «داو جونز» با 5 /1 درصد کاهش و شاخصهای عمده دیگر از حدود 7/ 1 درصد کاهش برخوردار شدند. کاهش قیمت نفت همیشه مورد استقبال کشورهای صنعتی قرار میگرفته است، لیکن این بار به نظر میرسد که شرایط در مورد این کشور صنعتی تفاوت کرده است.
در هفتههای اخیر که قیمت نفت کاهش یافت ابتدا از این وجه که قیمت بنزین در محل پمپ بنزین کاهش خواهد یافت و این به نفع مصرفکننده خواهد بود، ارزیابی مثبتی در این مورد مطرح شد. به نظر میرسد تحلیلها در این جهت بود که صنایع نفت و بهخصوص شرکتهای کوچک استخراجکننده نفت خام و شرکتهای خدماتی که به شرکتهای نفت خدماترسانی میکنند مانند شرکتهای حفاری بیشترین زیان را خواهند دید، اما شرکتهای حملونقل مانند شرکتهای هواپیمایی نیز منتفع خواهند شد. لیکن رخداد ١٠دسامبر واقعیتهای جدیدی را مطرح کرد که قابل توجه است. به این معنی که حتی سهام شرکتهای به ظاهر نامرتبط مانند شرکتهای تکنولوژی نیز تحت تاثیر جو حاکم بر بازار نفت قرار گرفتند و دچار کاهش قیمت شدند. به نظر میرسد از این پس در آمریکا قیمت نفت و تغییرات آن از زاویههای جدیدی مورد توجه قرار خواهد گرفت.
گرچه تنزل قیمت سهام ممکن است آنی و ناپایدار باشد لیکن این رخداد نشان میدهد که اقتصاد آمریکا بیشتر به یک اقتصاد تولیدکننده نفت شباهت خواهد یافت تا واردکننده و مصرفکننده. در سالهای اخیر سهم بزرگی از سرمایهگذاریهای جدید در صنعت نفت از جمله استخراج انجام گرفته و شاید این امر رشته ناپیدای بخش نفت با سایر بخشهای اقتصاد این کشور باشد. البته تداوم کاهش قیمتهای جهانی نفت ممکن است پیشنهادهایی را برای تعیین مالیاتهای جدید بر محصولات نفتی مطرح کند یا شیوههای حمایت از صنایع نفت داخلی این کشور را فراهم کند که البته احتمال آن ضعیف است.
بودجه سال ١٣٩٤ و مشکلات تامین منابع بودجه در ایران
اما آنچه برای ما اهمیت دارد اثر تحولات قیمت نفت بر شرایط اقتصادی کشور است. درحالیکه بودجه سال ١٣٩٤ در دست بررسی است، به نظر میرسد احتساب قیمت حدود ٧٠دلار برای هر بشکه نفت صادراتی، قیمتی که در جراید منعکس شده است، قیمت واقعبینانهای نیست و اگر شرایط به همین گونه باشد توجه به امر احتساب قیمتهای واقعبینانهتر ضروری است.
برای درک بهتر روندهای کلی بازار نفت توجه به دو نمودار زیر میتواند مفید باشد.
در نمودار 1 روند قیمت نفت خام از سال 1970 تا پیشبینی 2015 (قیمت در بازارهای آتی) آمده است. این نمودار نشان میدهد که گرچه قیمت نفت به قیمت جاری روند کم و بیش فزاینده را نشان میدهد، لیکن قیمت نفت به قیمت ثابت(قدرت خرید واقعی قیمت نفت) طی 45سال از رشد چندانی برخوردار نبوده به نحوی که اگر پیشبینیهای مربوط به سال آینده درست در آید، در سال 2015 قیمت هر بشکه نفت دارای قدرت خریدی معادل سال 1979 خواهد بود. اما این تمام داستان نیست، به این معنی که گرچه روند بلندمدت قیمتهای نفت بر حسب قیمت ثابت دلار از رشد ناچیزی برخوردار بوده است و این خود محل تعمق دارد، لیکن روندهای جدیدتر نشاندهنده شرایط نامطلوب بازار نفت در آینده نزدیک هستند. در نمودار شماره 2 قیمت نفت خام تگزاس غربی و برنت(قیمت جاری) ترسیم شده است. این نمودار نشان میدهد که در سال 2013 قیمت نفت کم و بیش ثابت بوده، لیکن روند نزولی آن در نیمه دوم سال 2014 به نحو محسوسی بارز بوده و به نظر میرسد همین روند نیز بر قیمتهای سال آتی سایه خواهد افکند.
با توجه به واقعیتهای مختلف، در زمان بررسی بودجه سال آتی، برای تصمیمگیرندگان سیاسی کشور گریزناپذیر است که با سرعت بیشتری از روالهای گذشته فاصله بگیرند و اقدامات بنیادین لازم برای تجدید سازمان اقتصاد کشور را مورد توجه قرار دهند. برای مثال با کاهش منابع، توجه به بازنگری هزینههای بودجه و حذف افزایشهای بیروال که در دوره دولتهای قبل صورت پذیرفته از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. در سالهای گذشته گرچه هزینههای جاری به شکلهای مختلف افزایش یافته اما برخی دستگاههایی که از نظر اجتماعی و اقتصادی از اهمیت برخوردار هستند مانند آموزش و پرورش و آموزش عالی به شکل متناسب برخوردار نشدهاند.
همچنین نگرانی اساسی در مورد سطح نازل بودجه عمرانی و سرمایهگذاری در کشور مطرح است. زمینه دیگر قابل توجه ناکارآمدی نجومی در توزیع پول تحت عنوان یارانه است. از نظر اینجانب این شیوه عجیب با هیچ نوع پیچ دادن و خم کردن منطق اقتصاد قابل درک و توجیه نیست. دیگر اینکه بخشی از حیطههای بخش عمومی از لحاظ دست یازیدن به منابع بودجه و سایر منابع کشور بسیار متورم شدهاند و در مورد کارآیی و هزینه فایده آن فعالیتها و حیطهها کسی بحثی مطرح نمیکند و در قلمرو «تابو» محسوب میشوند. این نکته بسیار قابل تاملی است که هرگز در اقتصاد هزینه گم نمیشود. هزینه هر نوع ضایعات منابع و نا کارآیی و سوء تخصیص منابع در اقتصاد بالاخره خود را نشان میدهد و هرچه دیرتر ظاهر شود، مهیبتر ظاهر خواهد شد.
صحبتهایی نیز در مورد افزایش مالیاتها مطرح میشود. گرچه نسبت مالیات به درآمد ملی نازل است اما ضروری است توجه کنیم که در مالیه امروزه هدف اصلی مالیات اخذ درآمد برای پوشش هزینههای ناکارآمد یک دولت و دستگاه اداری نیست. بلکه در درجه اول افزایش کارآیی، رفع عدم تعادلها در کارکردهای اقتصاد و بهبود توزیع درآمد مورد نظر است. نظام مالیاتی فعلی موجب تحمیل بار هزینه مالیات به درصد کوچکی از نهادهای اقتصادی کشور میشود. بسیاری بخشها و نهادها از مالیات معاف هستند و همانگونه که قبلا اشاره شده است نظام مالیاتی موجود نیز آشکارا در جهت عکس انگیزشهای سرمایهگذاری و فعالیت اقتصادی عمل میکند.
خصوصا در شرایط رکود فعلی افزایش مالیاتها در جهت عکس خروج از رکود عمل خواهد کرد. این امر که دولت در سالهای گذشته از طریق رویکردی به نام مالیات بر ارزش افزوده منابعی را از داخل اقتصاد جمعآوری کرده سبب شده که یک دستور کار نسبتا ساده در دست بوروکراسی دولتی قرار گیرد. به همین سادگی نرخ مالیات بر ارزش افزوده را فقط درصدی افزایش دهیم. شایسته است توجه شود که این روش مالیاتگیری مالیات بر ارزش افزوده نیست و به همان میزان که چنگ انداختن به جریان مالی بخش تولید و تجارت غیر زیرزمینی را ساده میکند، به مراتب بیشتری روشی تخریبی در کارکرد نظام اقتصاد کشور نیز هست.
از گذشتههای دور یکی از زمینههای نا کارآیی، درهمریختگی روابط اقتصادی و رانت اقتصادی در کشور ما مربوط به شیوه قیمتگذاری ارز بوده است. با توجه به شرایط موجود میتوان به این مطلب از یک زاویه خاص توجه کرد. برای مثال اگر تصور کنیم که در هر حال معادل ٥٠ میلیارد دلار درآمد نفت حاصل شود و فرض باقی ماندن قیمت بازار دلار در سطح موجود ٣٤٠٠ تومان را برای سال آینده به حساب آوریم و اگر قیمت دلار، چنانکه در نشریات منعکس شده، در بودجه حدود ٢٨٠٠ تومان محسوب شود، در این صورت در ازای هر دلار معادل ٦٠٠ تومان و در کل حدود 30هزار میلیارد تومان رانت از محل این اختلاف قیمت توزیع خواهد شد.
در منابع خبری مبلغ درآمد مالیاتی پیشبینی شده در بودجه معادل 86هزار میلیارد تومان مطرح شده است. بنابراین رقم حاصل از اختلاف قیمت دلار حدود ٣٥ درصد کل درآمد مالیاتی کشور است. گرچه این ارقام ممکن است در حین تصویب بودجه تغییر کند، اما هنوز این پرسش نیازمند طرح و بحث است که به چه دلیل این شیوه بهکارگیری سیاست ارزی که ایرادها و عواقب نامناسب آن بسیار بارز و شناخته شده است مورد بازبینی قرار نمیگیرد. توجیههایی که از طرف برخی مقامات اقتصادی در جراید مطرح شده بیشتر پرسشبرانگیز است تا قانعکننده منطق اقتصادی این حیطههای عملکرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]
صفحات پیشنهادی
اقتصاد آمریکا از سقوط بهای نفت سود میبرد |اخبار ایران و جهان
اقتصاد آمریکا از سقوط بهای نفت سود میبرد پایگاه خبری ایندیا تایمز به نقل از وزیر خزانه داری آمریکا در یک گفتگوی تلویزیونی تاکید کرد که نفت ارزان موجب بهبود شرایط اقتصادی ایالات متحده شده است کد خبر ۴۵۷۷۴۹ تاریخ انتشار ۲۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۱ - 13 December 2014 پایگاه خبری ایندسقوط بهای نفت به زیر 60 دلار |اخبار ایران و جهان
سقوط بهای نفت به زیر 60 دلار با اصلاح پیش بینی آژانس بین المللی انرژی در مورد تقاضای نفت در سال آینده میلادی بهای این فرآورده بار دیگر کاهش یافت و در بازار نیویورک به زیر 60 دلار رسید کد خبر ۴۵۷۶۷۷ تاریخ انتشار ۲۲ آذر ۱۳۹۳ - ۰۱ ۴۶ - 13 December 2014 با اصلاح پیش بینی آژانس بیمنتظر سقوط قیمت نفت باشید |اخبار ایران و جهان
منتظر سقوط قیمت نفت باشید نماینده سابق ایران در اوپک با تشریح علت عدم کاهش سطح تولید نفت اوپک در نشست اخیر وزرای نفت و انرژی این سازمان گفت باید منتظر سقوط قیمت نفت خام بود کد خبر ۴۵۳۴۷۲ تاریخ انتشار ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۱ - 29 November 2014 سید محمدعلی خطیبی طباطبایی در گفتوگواحتمال سقوط قیمت نفت ایران تا 50دلار |اخبار ایران و جهان
احتمال سقوط قیمت نفت ایران تا 50دلار نماینده سابق ایران در اوپک با انتقاد از دیپلماسی وزارت نفت در نشست یکصد و شصت و ششم اوپک از احتمال کاهش سقوط قیمت نفت تا بشکهای 50 دلار خبر داد و گفت نفت ارزان هدیه عربستان به آمریکا است کد خبر ۴۵۶۲۰۴ تاریخ انتشار ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۱۶ - 08اقتصاد روسیه با نفت 70 دلاری هم هیچ مشکلی ندارد |اخبار ایران و جهان
اقتصاد روسیه با نفت 70 دلاری هم هیچ مشکلی ندارد وزیر اقتصاد روسیه اعلام کرد اقتصاد این کشور اگر نفت بشکهای 70 دلار هم عرضه شود مازاد بودجه خواهد داشت کد خبر ۴۵۳۹۴۸ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶ ۴۲ - 30 November 2014 به گزارش فارس به نقل از راشاتودی وزیر اقتصاد روسیه اعلام کراقدام ابتکاری رئیس جمهور ونزوئلا به سقوط قیمت نفت |اخبار ایران و جهان
اقدام ابتکاری رئیس جمهور ونزوئلا به سقوط قیمت نفت رئیس جمهور ونزوئلا گفت به دلیل کاهش قیمت نفت و تامین کسری بودجه باید حقوق من و مقامات ارشد ونزوئلا کم شود کد خبر ۴۵۳۷۹۲ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۹ - 30 November 2014 به گزارش مهر رئیس جمهور ونزوئلا درگفتگو با شبکه دولتیآثار كاهش قيمت نفت بر يارانهها |اخبار ایران و جهان
آثار كاهش قيمت نفت بر يارانهها حذف ٢٠ميليون يارانهبگير پر درآمد ١٠هزار ميليارد تومان را آزاد ميكند کد خبر ۴۵۳۷۳۱ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۰ - 30 November 2014 در حالی که ساعت جمعیتی مرکز آمار ایران عدد ٧٧ ٩میلیون نفر را نشان میدهد هماکنون بیش از ٧٤میلیون ایرانیاحتمال سقوط قیمت نفت ایران تا ۵۰ دلار |اخبار ایران و جهان
احتمال سقوط قیمت نفت ایران تا ۵۰ دلار نماینده سابق ایران در اوپک با انتقاد از دیپلماسی وزارت نفت در نشست یکصد و شصت و ششم اوپک از احتمال کاهش سقوط قیمت نفت تا بشکهای 50 دلار خبر داد و گفت نفت ارزان هدیه عربستان به آمریکا است کد خبر ۴۵۶۱۸۵ تاریخ انتشار ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۲ - 0ذرهبين نطارت بر کارنامه اقتصاد مقاومتي دولت |اخبار ایران و جهان
ذرهبين نطارت بر کارنامه اقتصاد مقاومتي دولت کد خبر ۴۵۴۳۸۶ تاریخ انتشار ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۲۴ - 02 December 2014 خراسان نوشت بر اساس ابلاغيه هايي که طي روزهاي اخير از سوي يک نهاد نظارتي خطاب به تعدادي از مسئولان مهم اجرايي ارسال شده از آن ها خواسته شده است با توجه به ابلاغيه چندکشف تخلفات گسترده در یکی از مناطق ویژه اقتصادی |اخبار ایران و جهان
کشف تخلفات گسترده در یکی از مناطق ویژه اقتصادی رئیس سازمان بازرسی کل کشور از کشف تخلفات گسترده و تخطی در واگذاریها در یکی از مناطق ویژه اقتصادی کشور خبر داد کد خبر ۴۵۶۴۲۹ تاریخ انتشار ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۴ - 08 December 2014 رئیس سازمان بازرسی کل کشور از کشف تخلفات گسترده و تخطنفت 60 دلار شد |اخبار ایران و جهان
نفت 60 دلار شد کد خبر ۴۵۷۴۰۰ تاریخ انتشار ۲۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۲ - 11 December 2014 بهای نفت در بازارهای جهانی امروز پنجشنبه پنج درصد دیگر سقوط کرد به گزارش ایسنا به نقل از رویترز بهای نفت در بازارهای جهانی امروز پنجشنبه با پنج درصد کاهش به مرز 60 دلار در هر بشکه پایینترینوقت آن رسيده که در چاه هاي نفت را ببنديم! |اخبار ایران و جهان
وقت آن رسيده که در چاه هاي نفت را ببنديم کد خبر ۴۵۵۵۷۸ تاریخ انتشار ۱۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۱ - 06 December 2014 جمهوري اسلامي ايران از جمله کشورهاي تک محصولي به شمار مي رود اين به آن معني است درآمد اصلي کشورمان از فروش نفت بدست مي آيد اما اصلي ترين نگراني مقامات ايران و ديگاقتصاد ایران دوباره صاحب فرمانده میشود |اخبار ایران و جهان
اقتصاد ایران دوباره صاحب فرمانده میشود کارشناسان اعتقاد دارند تعامل سازمان مدیریت با سازمانها و نهادها باید به گونهای باشد که دستگاهها تمایل داشته باشند با سازمان مدیریت همکاری کنند این در حالی است که پیش از این همواره شاهد بودیم که دستگاهها سازمان مدیریت را یک سازمان مزاحصندوق بینالمللی پول: چين، اقتصاد نخست جهان |اخبار ایران و جهان
صندوق بینالمللی پول چين اقتصاد نخست جهان چین از نظر برابری قدرت خرید در سال 2014 جایگاه اقتصاد نخست جهان را به خود اختصاص داده است کد خبر ۴۵۷۴۹۹ تاریخ انتشار ۲۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۲۱ - 12 December 2014 بر اساس اعلام صندوق بین المللی پول چین از نظر برابری قدرت خرید در سال 2014رویترز: وزرای نفت مخالف، با عصبانیت جلسه اوپک را ترک کردند |اخبار ایران و جهان
رویترز وزرای نفت مخالف با عصبانیت جلسه اوپک را ترک کردند تعدادی از وزرای نفت اوپک پس از مخالفت با پیشنهاد کاهش تولید با چهرهای ناامید و عصبانی جلسه این سازمان را ترک کردند کد خبر ۴۵۳۶۱۴ تاریخ انتشار ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۴ - 29 November 2014 به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از روبودجه 94 با نفت 70 دلاری بسته شد |اخبار ایران و جهان
بودجه 94 با نفت 70 دلاری بسته شد سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اعلام کرد دولت در لایحه بودجه سال 1394 کل کشور قیمت هر بشکه نفت خام را 70 دلار در نظر گرفت کد خبر ۴۵۴۴۷۸ تاریخ انتشار ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۷ - 02 December 2014 سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اعلام کرد دولتصادرات نفت ایران به پاکستان از سر گرفته شد |اخبار ایران و جهان
صادرات نفت ایران به پاکستان از سر گرفته شد با توافق وزرای اقتصاد و نفت ایران و پاکستان پس از توقفی سه ساله صادرات نفت خام ایران به پاکستان از سر گرفته شد کد خبر ۴۵۶۶۸۸ تاریخ انتشار ۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۳ - 09 December 2014 با توافق وزرای اقتصاد و نفت ایران و پاکستان پس از توقف-
اقتصادی
پربازدیدترینها