واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ آذر ۱۳۹۳ (۸:۲۸ق.ظ)
استاد دانشگاه کوئينزلند در گفتگو با موج؛ اوباما کار سختي را براي اقناع کنگره در مذاکرات پيش رو دارد گروه سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، به جرأت مي توان گفت مذاکرات هسته اي ايران و شش قدرت جهاني از مهمترين موضوعات داخلي و بين المللي به ويژه در يک سال گذشته بوده است. دور دهم اين مذاکرات در شهر وين و در تاريخ 24 نوامبر به تمديد توافق موقت ژنو تا اول ژوئيه 2015 منجر شد.
اين درحالي بود که با توجه به ادوار مذاکراتي در گذشته، اغلب کارشناسان و مقامات سياسي پيش بيني انجام گرفتن توافق کلي يا توافقي سياسي را مطرح مي کردند. در ارتباط با اين مسئله گفتگويي کوتاه با پروفسور "ديويد مارتين جونز" استاد علوم سياسي دانشگاه کوئينزلند داشته ايم.
چرا علي رغم آنکه ايران به تعهدات خود عمل نموده است و گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز اين موضوع را تاييد مي کند؛ در مذاکرات هسته اي وين (24 نوامبر) توافق جامع حاصل نشد و طرفين تصميم به تمديد مذاکرات گرفتند؟
به نظر مي رسد که غرب هنوز هم نتوانسته علي رغم تعهدات مورد نظر، متقاعد به اين مسئله شود که ايران به دنبال دستيابي و گسترش سلاح هسته اي نيست. در آن سوي قضيه نيز ايران خواستار تعهدات شفاف تر غرب در قبال تحريم ها و همچنين محدوديت کمتر در مورد فعاليت هاي هسته اي خود است. با استناد به اظهارات وزير خارجه آمريکا بيش از ده ساعت مذاکرات رو در رو در طول دو روز مذاکرات سخت ، جدي و مستقيم ثابت کرد که هنوز زمان براي پيشرفت مورد نياز است. با اين حال زمان در حال سپري شدن است.
نقش اسرائيل و برخي کشورهاي خاورميانه در نفوذ بر مذاکرات هسته اي را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
کشورهاي حوزه خليج فارس که يک بار نيز مذاکرات در همانجا (مسقط) برگزار شد تحت تاثير ادعاهاي مطرح شده در اين منطقه نسبت به ايران قرار دارند و از توافق واهمه دارند. اسرائيل نيز عميقا به برنامه هسته اي ايران مشکوک است و تا آنجا که ممکن است برکنگره آمريکا که نقش قابل توجهي در مذاکرات پيدا کرده است تاثير خود را خواهد گذاشت. اما از سويي ديگر دولت هاي غربي حاضر در مذاکرات همچون انگليس و فرانسه تاثيرپذيري کمتري از فشار و هشدارهاي اسرائيل دارند.
شما اختلاف کنگره و کاخ سفيد در مورد توافق هسته اي با ايران را جدي و واقعي ميدانيد؟
خروجي انتخابات ميان دوره اي ايالات متحده آمريکا اکثريت قابل توجهي را در اختيار جمهوري خواهان قرار داد و آنها توانستند کرسي هاي مجلس سنا را نيز تصاحب کنند؛ به نظر من اين اختلاف بين کنگره و کاخ سفيد جدي و واقعي است.
آيا اوباما مي تواند کنگره را براي توافق با ايران راضي کند؟
فکر مي کنم تيم اجرايي اوباما که مامور رسيدگي به اين قضيه خواهند شد کار بسيار سخت و پيچيده اي در مجاب کردن کنگره براي توافق بدون نظام بازرسي شفاف از مراکز هسته اي در پيش دارد.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]