محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832114167
زیارت برای دیدن یا بازکاویدن؟ |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: زیارت برای دیدن یا بازکاویدن؟
اما آیا براستی باید پیش از توشة راه زیارت بستن به اینکه چرا به زیارت میرویم، بیندیشیم و بعد از زیارت خودمان را با آنچه پیش از زیارت بودهایم، مقایسه کنیم و به محک بگذاریم؟ زیارت برای دیدن زیارتگاه معصومین(ع) است و راهی است برای باز کاویدن خود؟
کد خبر: ۴۵۷۱۸۴
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۸ - 11 December 2014
پدیده زیارت کمابیش در بیشتر دینهای جهان وجود دارد. زیارت در معنی مذهبی به یک سفر طولانی بهمنظور انجام دستور مذهبی گفته میشود؛ اما بسیاری از جامعهشناسان دین، زیارت را در واقع گامی در مسیر تزکیة زائر میدانند که باعث تجلی احساس معنوی در او میشود. در نگاه دیندارانة اخلاقی، زیارتگاه محیطی پاک است که میتواند و باید صداقت و کمال را به یاد زائران بیاورد و آنها را از رذایل اخلاقی بازدارد و به فضایل اخلاقیشان بیفزاید.
به گزارش «تابناک»؛ اگرچه زیارت مفهومی بسیار گسترده دارد و نمیشود آن را در یک حد فراگیر محدود کرد، اما با این وجود تعریفی که میتوان از آن بهعنوان یک فريضة مذهبی در بین شیعیان ارائه کرد این است که: «عملی است حسی، عبادی، با آداب خاص و حالات متعالی، در زمان فراخ یا اندک، با موضوع ویژه و با زبان دینی که از اهل بیت(ع) به ما رسیده است.»
اما بهراستی زیارت بهعنوان یک عمل حسی و عبادی با همة آداب و رسوم آن باید چه تأثیری بر فرد زائر داشته باشد؟ این سؤالی است که میتوان در صدها کتاب و مقاله بهدنبال پاسخی برای آن بود و متفکران زیادی از کارشناسان مذهبی و جامعهشناسان تا روانشناسان و مردمشناسان سعی کردهاند به آن پاسخ دهند.
برخی از افراد معتقدند «زیارت، برقرار کردن ارتباط روحی و بهوجود آوردن پیوند قلبی است.» و برخی دیگر معتقدند: «زیارت در عرف شیعه، حضور در یکی از مشاهد مقدس است.» گروهی زیارت را برای بهرهمندی از نفس ممتاز و صفات قدسی کسی که به زیارت او میروند، انجام میدهند و گروهی دیگر زیارت را بهانهای میدانند برای چندی خلوت معنوی کردن و به خود و کردار خویش اندیشیدن و اصلاح کردن خود بر اساس آموزههای دینی.
بعضی از واژهشناسان، بر این باورند که زیارت در اصطلاح دینی، تمایلی است همراه با حرکت حسی (دور یا نزدیک) و البته با شرطنیت و قصد قلبی (حرکت باطنی) و نیز انس روحی و پاسداشت و کرنش زیارتشونده. دیگرانی هستند که زیارت را، «خود را با الگو سنجیدن میدانند». زائر هر که باشد، زیارت، هرگاه که انجام شود ... . مزار در هر جا و هر سرزمین که باشد، کانونی برای رشد معنویات و زمینهای برای رشد ارزشهای الهی در انسانهاست.
در برخی از کتب هم آمده است که مکانهای مقدس و مذهبی، انسان را به خدا نزدیک میکند و حالت خضوع و آرامش ایجاد کرده، روح را سرشار از خلوص، دل را پر از امید، جان را لبریز از صفا و عشق میکند. گروهی از روانشناسان، زیارت را راهی برای رسیدن روح انسان به آرامش و صلح میدانند.
اما آنچه در اهمة این روایات و تعاریف از زیارت مشخص است، این است که زیارت، یك عمل تكراری و بیروح نیست. زائر، نباید به ظواهر، شكلها، ساختمانها، در و دیوار و نور و رواق بنگرد و از عظمت و معنویت معصومین(ع) غافل شود. در واقع زیارتگاهها یکی از عناصر اجتماعی، فرهنگی یک قوم یا یک ملت محسوب میشوند. عناصری که نه تنها دارای کارکردهای اجتماعی هستند؛ بلکه جایگاه ویژهای برای بروز رفتارهای فرهنگی خاص و همچنین تبادلات فرهنگی نیز بهحساب میآیند.
اما فارغ از نگاه متفکران و کارشناسان، علت تودة مردم برای زیارت چیست؟ بسیارند افرادی که حتی اگر همة کتابها و مقالاتی که دربارة کارکردهای زیارت نوشتهشده است را نخوانده باشند، زیارت برایشان همین کارکردها را ایفا کرده باشد. آنها را به آرامش و صلح، زندگی اخلاقی و معنوی و دوری گزیدن از شر و بدی سوق داده باشد.
ناگفته پیداست که گروهی هم هستند که بارهاوبارها به زیارت رفتهاند بدون اینکه به چرایی زیارت رفتنشان اندیشیده باشند یا پیش و پس از زیارت رفتن تأثیری عمیق در خود دیده باشند. بسیاری از متفکران معتقدند که زائران باید پیش از زيارت رفتن، خود را به محک بگذارند و با نگاهي عمیق و وسیع پا در راه سفر بگذارند؛ اگرچه کارشناسانی هم هستند که میگویند با آغاز راهِ سفر زیارتی با هر نیت و تفکری ممکن است راه برای تعالی و رشد اخلاقی و معنوی هم گشوده شود.
اما آیا براستی باید پیش از توشة راه زیارت بستن به اینکه چرا به زیارت میرویم، بیندیشیم و بعد از زیارت خودمان را با آنچه پیش از زیارت بودهایم، مقایسه کنیم و به محک بگذاریم؟ زیارت برای دیدن زیارتگاه معصومین(ع) است و راهی است برای باز کاویدن خود؟ این پرسشی است که هنوز در بین کارشناسان محل جدال است.
تمام لحظاتِ شبانهروزي انسان و همة موقعيتهاي سفر و حضر و فردي و اجتماعي، مادي و معنوي، روحي و عاطفي انسان، آميخته به دستوري و رهنمودي در اسلام است. نميتوان لحظهاي را براي انسان تصور کرد که اسلام، براي آن لحظه و حالت، حرفي، پيامي، دستوري، مستحبّ و مکروهي و... بيان نکرده باشد. انسان، در فضاي تربيتيِ دين، مُحاط به تعليمها و ارشادهاست. اين فضاهاي هميشگي و همهجايي تربيت و سازندگي فراوان است. از جمله به برخي از آنها اشاره ميشود: رمضان و شبهاي قدر و احياء
اعتکاف در «ايام البيض» ماه رجب
حج و عمره
زيارتها، مزارها
نماز و روزه (واجبات و مستحبات)
جهاد و زکات و خمس
بعثت پيامبر (صلّي الله عليه وآله)، ميلاد علي (عليه السلام)، سوم و نيمة شعبان
محرّم و کربلا و عاشورا و عزاداري و اربعين و ذکر اهلبيت (عليهم السلام)
عيد غدير، عيد فطر، عيد قربان
روز عرفه
اعياد و وفيات و مواليد
نماز شب و تلاوت قرآن و خواندن دعا و شبزندهداريها
کميلهاي شب جمعه
ندبههاي صبح جمعه
سماتها و توسلهاي غروب جمعه
ياد اموات و حضور بر سر خاک
اطعامها، افطارها، خيرات و مبرّات
نذورات، وقفها، صدقهها، قرضالحسنهها
صلة رحمها، ديد و بازديدها
نمازهاي جمعه، نمازهاي جماعت...
و. ... اينها بيان نمونههايي از اعمال، برنامهها، مناسبتها، فرصتها، روزها و مکانهاي ويژهاي بود که با پرداختن به دستورات اينگونه موارد، دائماً انسان در جريان يک سازندگي، ذکر، يادآوري، آگاهي، الهام گيري، اسوهيابي و... قرار ميگيرد. مگر نه اينکه پيامبر اسلام هم، يادآوري بزرگ است؟! {فَذَكِّرْ إِنَّما أَنْتَ مُذَكِّرٌ}.1 و پيامبران ديگر هم يادآوران بزرگي بودند که انسان را به «ميثاق فطرت» يادآوري ميکردند و با تذکر «هويت» انسانها، آنها را در مسير حرکت از «هست»ها به «بايد»ها، ياري و راهنمايي ميکردند. اين را به جرأت ميتوان گفت که: هيچ مذهب و مکتب و ايدئولوژي و فرهنگي، به اندازة اسلام، در اين زمينه برنامه ندارد و از مناسبتها و فرصتها در جهت ساختن روحهاي بزرگ و تربيت کردن انسانهاي پاک، استفاده نکرده است. در کدام مکتب، برنامة سازنده و شگفت و دگرگون کنندهاي چون «حج» وجود دارد؟ کدام آيين، برنامههاي تربيتي وسيع و دقيق، همچون «رمضان» دارد، با آن دعاها و سحرها و افطارها و نمازها و مناجاتهايش با تشنگي و گرسنگي چشيدنهايش، با آن کنترل چشم و گوش و زبان و نگاه و شکم و شهوت و غرائز و خواستههايش؟... کدام دين، برنامههايي چون احياي خاطرة عاشورا و گراميداشت شهيدان و گريه بر مظلوميتها و يادآوري حماسهها و فداکاريها و نشر فضيلتها و ارزشهاي انساني و ترسيم خلوصها و اخلاصها و ايثارها دارد؟! براي روز و شب و سفر و حضر و تجارت و عبادت و سياست و معاشرت و اخلاق انسان، در کدام فرهنگ، به اندازة اسلام، برنامه و دستور است؟ کدام مسلک، برنامة عظيم و شکوهمندي چون نماز جمعه و جماعت دارد؟ در کدام ملت و مليت، مراکز الهامبخش و سازنده و شورآفرين و پاکسازي چون «مکه»، «مدينه»، «بقيع»، «کربلا»، «نجف»، «کاظمين»، «سامرا»، «زينبيه»، «مشهد» و «قم»، غار حرا، جبل الرحمه، دامنة اُحد، کوفه، فرات و دجله، زمزم و منا و عرفات و مشعر و... صدها از اين قبيل وجود دارد که هر کدام حامل فرهنگي و در بردارندة تاريخي و حاوي الهام و رهنمودي است؟!... شک نيست که «زيارت» در اسلام، بخصوص در فرهنگ شيعه، جايگاه والايي دارد. امامان و اولياي خدا، تا حدّ بسياري دعوت و تشويق به زيارت کردهاند. پاداشها و ثوابهاي فراواني براي «زائر» بيان شده است. «زيارت»، در ارزش و پاداش، همپاي بسياري از عبادات، بلکه برتر از حتي جهاد و شهادت بهحساب آمده است. «مزار»ها، در اسلام، از اعتبار خاصي برخوردار است. «مزور»ها، مورد تکريم فراوان قرار گرفته است. «زيارتنامه»ها، يک دنيا تعليمات و فرهنگ و آموزش و تربيت را شامل است که بايد به محتواي آنها نگاهي دوباره انداخت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]
صفحات پیشنهادی
نجف، جایی برای ایجاد آمادگی زیارت اربعین |اخبار ایران و جهان
نجف جایی برای ایجاد آمادگی زیارت اربعین کد خبر ۴۵۶۸۰۴ تاریخ انتشار ۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۲ - 09 December 2014 شلوغ و پرازحام اولین واژه هایی است که برای توصیف اوضاع نجف به ذهن می رسد از همان ورودی شهر و تراکم و تجمع ماشین ها متوجه غیرعادی بودن وضع شهر می شوی طوری که سوار ماشیناختصاص سهمیه ویژه برای ادامه تحصیل عشایر |اخبار ایران و جهان
اختصاص سهمیه ویژه برای ادامه تحصیل عشایر کد خبر ۴۵۴۳۴۴ تاریخ انتشار ۱۰ آذر ۱۳۹۳ - ۲۲ ۲۲ - 01 December 2014 جلسه 623 کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای این جلسه گزارشمعماري مدرن جايگزين معماري ايراني در تهران |اخبار ایران و جهان
معماري مدرن جايگزين معماري ايراني در تهران درست کنار ساختمان قديمي تئاتر شهر که نماد تئاتر ايران محسوب ميشود و از روي کاخ هاي دوره صفويه طراحي شده است مسجدي احداث شده که به هيچ عنوان شبيه مسجد نيست و بيشتر شبه يک موزه هنر مدرن است کد خبر ۴۵۳۴۳۳ تاریخ انتشار ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۱ترویج هدفمند هنرهای بومی در کشور |اخبار ایران و جهان
ترویج هدفمند هنرهای بومی در کشور کد خبر ۴۵۴۳۴۵ تاریخ انتشار ۱۰ آذر ۱۳۹۳ - ۲۲ ۲۴ - 01 December 2014 جلسه کمیسیون هنر و معماری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل این دبیرخانه برگزار شد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این جلسه که به بررسی معنگاهی نو به زندگی آیت الله مهدوی کنی |اخبار ایران و جهان
نگاهی نو به زندگی آیت الله مهدوی کنی در مستند عمار انقلاب سعی شده دیدگاهها و نظریات آیت الله مهدوی کنی درخصوص مسائل سیاسی اجتماعی اقتصادی و اخلاقی که تاکنون کمتر به آنها پرداخته شده ارائه و بررسی شود کد خبر ۴۵۳۳۱۸ تاریخ انتشار ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۴ - 28 November 2014 در مستندبازیگر «پردهنشین» دچار عارضه مغزی شد |اخبار ایران و جهان
بازیگر پردهنشین دچار عارضه مغزی شد بازیگر سریال پردهنشین در حین بازی در این مجموعه تلویزیونی دچار عارضه مغزی شد کد خبر ۴۵۵۱۴۳ تاریخ انتشار ۱۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۸ - 04 December 2014 بازیگر سریال پردهنشین در حین بازی در این مجموعه تلویزیونی دچار عارضه مغزی شد به گزارش ایملکه ادبیات پلیسی درگذشت |اخبار ایران و جهان
ملکه ادبیات پلیسی درگذشت پی دی جیمز نویسنده معروف رمانهای پلیسی که آثار ادبیات جناییاش در سراسر دنیا میلیونها نسخه فروخته است در سن 94 سالگی درگذشت کد خبر ۴۵۳۳۳۱ تاریخ انتشار ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۲ - 28 November 2014 پی دی جیمز نویسنده معروف رمانهای پلیسی که آثار ادبیاتهویت عشایر با راه اندازی صنایع دستی |اخبار ایران و جهان
هویت عشایر با راه اندازی صنایع دستی رئیس مجمع عالی بسیج عشایر چهارمحال و بختیاری گفت راه اندازی خانه صنایع دستی عشایر هویت عشایر استان را جلوه گر می کند کد خبر ۴۵۶۱۱۳ تاریخ انتشار ۱۶ آذر ۱۳۹۳ - ۲۱ ۰۳ - 07 December 2014 رئیس مجمع عالی بسیج عشایر چهارمحال و بختیاری گفت راه اندمترو اصفهان به یک بنای تاریخی برخورد کرد |اخبار ایران و جهان
مترو اصفهان به یک بنای تاریخی برخورد کرد عملیات گودبرداری در یکی از ایستگاههای متروی اصفهان در میدان دروازه دولت امام حسین به بقایای سازهای ناشناخته برخورد کرده است برخی از باستانشناسان با مشاهده آجرهای سلجوقی در این گودبرداری احتمال برخورد با باروی سلجوقی را دادهاند اماتمهیداتی برای اسکان زائران ایرانی در عتبات |اخبار ایران و جهان
تمهیداتی برای اسکان زائران ایرانی در عتبات کد خبر ۴۵۶۶۲۴ تاریخ انتشار ۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۲ - 09 December 2014 ستاد اجرایی فرمان حضرت امام ره امسال مقدمات استقرار اسکان و پذیرایی برای بیش از هشت هزار نفر از زائران حضرت سیدالشهدا را فراهم کرده است این اقدام که میتواند گام مهمیشاهنامه دستنویس فردوسی وجود دارد؟! |اخبار ایران و جهان
شاهنامه دستنویس فردوسی وجود دارد در حال حاضر تنها 30 نسخه معتبر از شاهنامه در کل جهان وجود دارد که معتبرترین آنها نسخه خطی فلورانس است کد خبر ۴۵۳۲۳۶ تاریخ انتشار ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۳۱ - 28 November 2014 یک استاد شاهنامهپژوهی گفت هیچ حماسهسرایی با فردوسی قابل مقایسه نیست عتجدید خاطره گلزار از همکاریاش با پاشایی |اخبار ایران و جهان
تجدید خاطره گلزار از همکاریاش با پاشایی محمدرضا گلزار تصاویری در اینستاگرامش قرار داد که او را در حال همکاری با پاشایی برای ضبط ترانه روز برفی نشان میدهد کد خبر ۴۵۳۲۳۳ تاریخ انتشار ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۱۷ - 28 November 2014 محمدرضا گلزار تصاویری در اینستاگرامش قرار داد که او رشبکه نمايش خانگي چه تاثيري بر سينما گذاشت؟ |اخبار ایران و جهان
شبکه نمايش خانگي چه تاثيري بر سينما گذاشت شبکه نمايش خانگي که با تاسيس رسانههاي تصويري در سال 72 در ايران متولد شد به دليل عدم برنامهريزيهاي فرهنگي و سازوکارهاي مناسب از سوي وزارت ارشاد مانند ناکارآمد بودن در مديريت قاچاق فيلمهاي داخلي نتوانست آن چنان که بايد از پتانسيلهاتجلیل از مقام بانی آموزش زبان سغدی |اخبار ایران و جهان
تجلیل از مقام بانی آموزش زبان سغدی بدرالزمان قریب زبانی را که هزار سال زبان جاده ابریشم بود و در ایران ناشناخته به جامعه ایرانی باز شناساند کد خبر ۴۵۵۰۶۵ تاریخ انتشار ۱۳ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۹ - 04 December 2014 بدرالزمان قریب زبانی را که هزار سال زبان جاده ابریشم بود و در ایران نحجاب براي همه زنان واجب نيست! |اخبار ایران و جهان
حجاب براي همه زنان واجب نيست رئيس سابق دفتر مركز امر به معروف و نهي از منكر عربستان در مكه مكرمه مدعي شد كه حجاب براي همه زنان واجب نيست و در دوران پيامبر ص فقط مختص زنان ايشان بود کد خبر ۴۵۴۳۵۷ تاریخ انتشار ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۶ ۰۰ - 02 December 2014 رئيس سابق دفتر مركز امر به متصویب ۲۷ آذر روز مبارزه با خشونت و افراطیگری |اخبار ایران و جهان
تصویب ۲۷ آذر روز مبارزه با خشونت و افراطیگری شورایعالی انقلاب فرهنگی ۲۷ آذر مصادف با ۱۸ دسامبر را به مناسبت تصویب پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر جهان عاری از خشونت و افراطیگری در مجمع عمومی ملل متحد به عنوان روز مبارزه با خشونت و افراطیگری تعیین و تصویب کرد کد خبردر ایران رابطه هنرمند با مدیران مشکوک است |اخبار ایران و جهان
در ایران رابطه هنرمند با مدیران مشکوک است اگر بپذیریم یک بازیگر جزو هنرمندان قلمداد میشود باید بدانیم یک بازیگر نیاز به خلاقیت و جهانبینی دارد اگر از این دو عنصر بیبهره باشد آنچه بهعنوان محصول ارائه میدهد ممکن است در وهله اول با استفاده درست از تکنیکهایی که آموخته است جذا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها