تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 15 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هيچ واعـظـى مـؤثرتر از نصيحت نيست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804654330




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جامعه ایرانی و بلوغ اجتماعی - سیدرضا صالحی امیری*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جامعه ایرانی و بلوغ اجتماعی - سیدرضا صالحی امیری* نگاه جامعه شناختی به ما یادآور می شود که مدیریت پدیده های اجتماعی و نگاه فرصت گرایانه به آن، موجد تهدید یا فرصت های تازه در جامعه است. به بیانی روشن، حرکت اجتماعی اگر با تدبیر هدایت و مدیریت شود به فرصت بدل می شود و اگر با رفتارهای احساسی و زود گذر توأم شود، موجب تهدید است.


ارائه مثال هایی مشهور در این میان، ذهن را به درک بهتر موضوع، رهنمون می سازد.
رفتار مردم ژاپن بعد از زلزله دو سال پیش در این کشور از یک فاجعه طبیعی، بی تردید فرصتی برای بروز رفتارهایی از مردم ژاپن در ذهن جهانیان ایجاد کرد که کمتر انتظار آن می رفت؛ چنین رفتاری در برهه ای از زمان که جامعه با سرگردانی و تحیر ناشی از یک بلای طبیعی دست به گریبان است و احساس حرمان شاید تک تک افراد جامعه را دربرگرفته، تحمل پذیری مردم و عدم مقصر جلوه دادن دولت، عدم هجوم به فروشگاه ها و رفتارهای دیگر نشان از بلوغ و هنرمندی جامعه ای کاملاً فرهنگی و مدنی دارد. اصولاً در بسیاری از موارد، تجلیات فرهنگ، زمانی فرصت بروز می یابد که جامعه در بحران فرو می رود. رابطه فرهنگ با انسان یک رابطه معرفتی است و نمی توان به صورت مکانیکی مشکلات فرهنگی را برطرف کرد. چرا که باید قوانین فرهنگی با نیازهای فرهنگی منطبق و نیازهای ما با ذائقه مان سازگار باشد.
در این میان و بنا بر یک نگاه مقایسه ای، پرداختن به جامعه ایرانی و ظرفیت های جامعه شناختی مکنون در آن خالی از فایده نیست. درباره جامعه ایرانی و ارتباط آن با مباحث فرهنگی سخن بسیار است و مستحدثات آن بی نظیر یا کم نظیر؛ چرا که در این جامعه سرعت تحولات شتاب زیادی دارد و همین موضوع موجب سخت تر شدن پیش بینی در چنین جامعه ای می شود. در حقیقت الیاف مشترکی که می تواند تحلیل های گوناگون جامعه ایرانی را به هم پیوند دهد، برونداد ظاهری آن است ولی یک نگاه موشکافانه برخی از مسائل تأثیرگذار و زیرپوستی را نیز نمایان می سازد. در تبیین این مسأله، بیان یک مثال خالی از فایده نیست:
در پی فوت مرحوم مرتضی پاشایی، در تهران و سایر شهرهای ایران مراسم سوگواری برگزار شد و تنها در تهران بیش از سی هزار نفر در مراسم تشییع وی شرکت کردند. پدیده ای که جامعه شناسان ما نتوانستند این موضوع را تحلیل کنند. این مسأله بیانگر گسستی جدی در تحلیل جامعه شناختی و حقایق جامعه ماست و البته نشان دهنده نبودن طرحی مدون و تسلسلی منطقی در شناخت جامعه ایرانی. حضور پر رنگ مردم در مراسم مرتضی پاشایی نشان داد که جامعه ما نیازمند حرکت های جمعی و تخلیه احساسات است، بی حرف. در خوشبینانه ترین حالت، ورزش و تا حدی هنر و برخی مناسک دینی نقش تخلیه احساسات مردم را ایفا می کنند ولی نباید فراموش کرد که فراهم آوردن بسترهای لازم برای تخلیه احساسات در جامعه ضرورتی انکارناپذیر است.
اینکه بخواهیم برای یک فراخوان نیمه رسمی ابرو در هم کشیم و برای بروز هیجان جوانان شأنیت و اهمیتی قائل نشویم، نه تنها گرهی از کلاف تناقضات جامعه ما نمی گشاید، بلکه موجد دردسرهای تازه هم می شود. خوشبختانه در مراسم مذکور به هیچ وجه شاهد رفتار خشونت آمیز نبودیم و نیروهای امنیتی و انتظامی نیز با حرکت مردم پس از فوت پاشایی هوشمندانه رفتار کردند از این باب، عملکرد نیروی انتظامی قابل تقدیر است.
حضور پرشور مردم در مراسم سوگواری مرحوم مرتضی پاشایی پیام مهمی را به ما منتقل کرد: جامعه ما دوئالیسم فرهنگی را همراه خود دارد و گرچه جامعه رسمی فرهنگی از این حرکت و شکوه آن متعجب شد، اما این حرکت برای جامعه غیررسمی فرهنگی تعجب آور نبود. باید تاکنون دریافته باشیم که ذائقه فرهنگی در جامعه ما تغییر کرده است. اکنون دیگر جامعه شناسان ما باید دریافته باشند که نیازمند شناسایی پدیده های غیررسمی فرهنگی و تحلیل آنها هستیم. روانشناسان اجتماعی، جامعه شناسان و متخصصان علوم ارتباطات نیز باید دریافته باشند که قدرت نوظهور شبکه های اجتماعی باید مجدداً مورد سنجش و تحلیل قرار گیرند. یکی از مظاهر این قدرت نوظهور رسانه ای را در تشییع مرحوم پاشایی شاهد بودیم.
در عین حال شبکه های اجتماعی را باید به رسمیت شناخت و البته آنها را هدایت کرد. مهمترین کارکرد شبکه های اجتماعی این است که جامعه ای اتمیزه را به جامعه ای جمعی تبدیل می کند، چرا که این شبکه ها زمان و مکان نمی شناسند.
واقعیت این است که توجه جامعه ایرانی از حوزه های سیاسی به حوزه های اجتماعی متمایل شده و از همین رو بود که در این مراسم باشکوه شاهد شعار تند و عکس العمل های اعتراضی نبودیم؛ بلکه همه به دنبال ایجاد فضایی برای تحقق این واقعیت بودند که «می خواهم زندگی کنم».
هیچ دلیلی وجود ندارد که این اجتماع را اعتراضی بدانیم، این حرکت صرفاً برای انتقال یک پیام بود؛ «پیام زندگی.»
سؤال اینجاست که چرا قبل و بعد از پدیده مرحوم پاشایی، چنین اتفاقی نیفتاده بود؟ بعد از فوت مرحوم پاشایی شاهد فوت یکی از چهره های سرشناس ورزشی بودیم و نیز یکی دیگر از چهره های عرصه هنر، اما شاهد این اتفاق نبودیم. این دقیقاً به همان پیش بینی ناپذیربودن جامعه ایرانی باز می گردد. شاید در تحلیلی بتوان گفت یکی از دلایل شکل گیری این اجتماع بزرگ، جوانمرگ شدن مرحوم پاشایی بود؛ چرا که جامعه ایران نسبت به مرگ جوان، حساسیت خاصی نشان می دهد. علاوه بر آن، ذائقه اجتماعی ایرانی با تیتراژ برنامه ماه عسل که مرحوم پاشایی در آن با لحنی خاص آواز می خواند، گره خورده بود. اما به هر حال این مسأله به عنوان مثالی برای نشان دادن تحول اجتماعی در جامعه ایران، قابل تبیین و دارای ارزش بررسی بیشتر است.
خوشبختانه حاکمیت در مواجهه با این پدیده نشان داد که رشد و بلوغ کافی را برای مدیریت پدیده های اجتماعی پیدا کرده و این پدیده عظیم را به یک فرصت تبدیل کرد و این نشان می دهد که مدیریت اجتماعی در نظام جمهوری اسلامی ایران به ظرفیتی رسیده که توان مواجهه مناسب با چنین حرکت هایی را دارد. در پدیده مرحوم پاشایی دو عنصر، بسیار به چشم می آید که می تواند به عنوان نتیجه این مقال نیز مورد توجه قرار گیرد:
1. رفتار انسانی و اخلاقی جامعه؛
عزاداری و اظهار غم و اندوه مردم به صورت همزمان در شهرهای مختلف نوعی همنوایی مردم در غم ملی تلقی می شود که این نوع رفتارها گویای یک تحول در جامعه ایران است ضمن اینکه هیچگونه رفتار خشونت آمیز مشاهده نشد؛
2. رفتار هوشمندانه نیروهای انتظامی و امنیتی: یک عکس العمل منطقی؛
به این معنا که نیروهای امنیتی و انتظامی در مدیریت این پدیده نوعی تحول در رفتارشناسی خود به وجود آوردند. تحولی که بدون شک جای تقدیر دارد. مدیریت این پدیده آنچنان هوشمندانه بود که بدون کمترین هزینه ای برای نظام فرصت ساز شد. بر این باورم که باید همراه با قدرشناسی از جامعه، از تحول نگرش در حوزه های مدیریت اجتماعی استقبال کرد، خلاصه سخن اینکه می توان بسیاری از پدیده های اجتماعی را که درظاهر تهدید لحاظ می شوند، به فرصت تبدیل کرد.
با این امید که از این پس شاهد تداوم رشد بلوغ اجتماعی و مدیریت عقلانی در جامعه ایرانی باشیم.
*رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی
*روزنامه ایران
اول**


19/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن