واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشناس ترکیه:اردوغان فقط شعار میدهد، باتهدید آمریکا کوتاه می آید تهران - ایرنا - سایت خبری خبر آنلاین می نویسد :سید علی قائم مقامی کارشناس مسائل خاورمیانه خروج ترکیه از ناتو را تنها با وقوع انقلاب امکان پذیر می داند
بحران داعش و خاورمیانه هنوز جدی است و همچنان کشورهای غربی از ترکیه می خواهند که مواضع خود را در قبال این مناقشه تغییر دهد، اما آنکارا برای مداخله بیشتر علیه داعش شرط و شروط می گذارد و از رفتن اسد سخن به میان می آورد. در آخرین تحول فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ترکیه خواسته است که نقش فعال تری در مقابله با داعش در پیش بگیرد. ادامه تنش و تیرگی روابط میان ترکیه و غرب حتی گمانه خروج ترکیه از ناتو را هم مطرح کرده است، هرچند زیاد نیستند کارشناسانی که از این احتمال را بالا می دانند. سید علی قائم مقامی خروج خودخواسته و یا اخراج ترکیه از ناتو را غیرممکن می داند و می گوید: این امر تنها با وقوع انقلاب در ترکیه امکان پذیر خواهد بود. در ادامه مشروح گفتگوی خبرآنلاین با کارشناس مسائل ترکیه را می خوانید.
خانم موگرینی از ترکیه خواسته مشارکت بیشتری در بحران داعش انجام دهد و حضور فعال تری در ستیز علیه گروه موسوم به دولت اسلامی داشته باشد. اما ترکیه از این امر اجتناب می ورزد. دلیل این مسئله را در چه می دانید؟
دلایل مختلفی دارد. می توان آن ها را از منظر سیاسی، مباحث نفوذ منطقه ای و همچنین ازنقطه نظر اقتصادی مورد بررسی قرار داد. ترکیه از همان ابتدای بحران سوریه از گروه ها و نیروهایی که به هر طریقی با اسد مبارزه می کردند، حمایت کرد. شاخه نظامی این جریانات ارتش آزاد بود. در 2013 جبهه جدیدی تشکیل شد و 13 گروه افراطی که مهم ترین آن ها داعش و جبهه النصره بود از آن ها منشعب شدند. گروه هایی که هرچند از سوی آمریکا در لیست جریان های تروریستی قرار گرفتند اما ترکیه از این کار امتناع ورزید و در نهایت با فشار آمریکا حاضر شد آن ها را در گروهی تروریستی بخواند. اما واقعیت این است که در اصل داعش به نفع ترکیه هم در سوریه و هم در عراق وارد عملیات شده، هدف اصلی ترکیه این است که بشار اسد را سرنگون کند چه توسط داعش و چه از سوی ارتش آزاد سوریه. داعش ابزاری برای سرنگونی بشار اسد در دست ترکیه، قطر ترکیه و امارات و عربستان بوده است. ترکیه در بخش تئوریک این روند هم در سال های اخیر چندین اجلاس بین المللی به نام علمای اهل سنت جهان اسلام تشکیل داده و در آن سعی کرده حکومت شیعیان در عراق و سوریه را به نقد بکشاند تا از این طریق بتواند جریان های اهل سنت را در این کشورها به قدرت برساند و جلوی نفوذ ایران را بگیرد.
بالا گرفتن اختلافات میان ترکیه و ناتو بر سر نحوه مقابله با داعش گمانه خروج ترکیه از این پیمان را هم جدی کرده است. به نظر شما ممکن است سران ناتو به این نتیجه برسند که آنکارا را دیگر در بین خود نپذیرند؟
ببینید ترکیه اهداف نظامی، اطلاعاتی و همچنین انرژی دارد و در منطقه به ویژه بر سر مسائلی چون تأمین انرژی با قبرس که جدیداً منابع نفت کشف کرده و با اسرائیل قراردادهایی جهت اکتشاف آن ها به امضا رسانده همکاری سطح بالایی تنظیم کرده است. در نتیجه ترکیه باید تمام تلاش خود را بنماید که همبستگی با ناتو را فزونی بخشد نه اینکه تنش ها را بیشتر کند. از سوی دیگر در خصوص بحث خروج ترکیه از ناتو تقریباً می توان با قطعیت گفت که چنین چیزی واقعیت ندارد چون ترکیه را در مخمصه شدیدی قرار می دهد. احمد داوود اوغلو در کنفرانس بین المللی امنیت اظهار داشت که ترکیه عضو ناتو است و از گسترش ناتو در سطح جهان حمایت می کند و خود را شریک استراتژیک آمریکا می داند. در نتیجه ترکیه هرگز حاضر نمی شود که از ناتو خارج شود و نیک می داند این خروج هزینه های فراوانی برایش به همراه خواهد داشت.
این درست که ترکیه خواهان چنین امری نیست ولی ادامه رفتارهای متضاد این کشور با غرب در خصوص بحران داعش باعث نمی شود اعضای ناتو به این نتیجه برسند ترکیه را از جمع خود بیرون بگذارند؟
خیر. من با چین چیزی موافق نیستم. ناتو هرگز اجازه نمی دهد کشورهایش از این سازمان خارج شود. ناتو سازمان نظامی اطلاعاتی و سیاسی و فرهنگی است هدفش حفظ و حمایت از نظام لیبرال و سرمایه داری در جهان است. علاوه بر آن حفظ امنیت غرب و اسرائیل یکی دیگر از اهداف اعضای این پیمان است. بر این اساس ناتو اجازه نمی دهد ترکیه از این مجموعه خارج شود. 29 پایگاه نظامی ناتو در ترکیه مستقر است که 16 پایگاه متعلق به آمریکاست. تسلیحات ارتش ترکیه عموماً آمریکایی است و همبستگی بالایی میان ترکیه و آمریکا وجود دارد. کارشناسان نظامی ترکیه متفق القول بر این باورند که توانایی نظامی آن ها به رابطه ترکیه با آمریکا مرتبط است. به طور خلاصه اینکه میزان وابستگی دوجانبه میان ترکیه و ناتو بسیار بالاست و این امر باعث می شود گزینه ای جز استمرار همکاری ناتو و ترکیه متصور نباشیم. اگر بخواهم صریح تر پاسخ دهم خروج ترکیه از ناتو جز با وقوع انقلاب در این کشور محقق نخواهد شد.
اما با این تفاسیر شاهدیم که همچنان اختلاف نظر میان طرفین وجود دارد. ترکیه همچنان اقدام عملی در مبارزه با داعش انجام نمی دهد و غرب هم به آنکارا هشدار می دهد که رفتار خود را تغییر کند. ادامه این روند فضا را به کجا می رساند؟
اگر از نظر تاریخی به اختلافات میان ترکیه و غرب بر سر موضوع داعش بنگریم موارد زیادی وجود دارد که ترکیه به مرور زمان و با اخطارهای آمریکا نظرش را تعدیل و حتی تغییر داده است. ترکیه از دیرباز پ.ک.ک را جریانی تروریستی می دانست اما آمریکا به این کشور دستور داد که با این گروه به میز مذاکره بنشیند و این اتفاق افتاد. پ.ی.د دیگر موردی است که آمریکا آن ها را تروریست نمی دانست ولی آنکارا مدعی بود چون شاخه ای از پ.ک.ک بوده است مذاکره ای با آن ها ندارد اما باز هم تحت فشار آمریکا و ناتو در نهایت راه کمک های نظامی و تسلیحاتی به کوبانی را باز کرد. البته به جز موضوع فشار آمریکا نباید از نقش اعتراضاتی که کردهای ترکیه مطرح کردند هم به سادگی گذر کرد.
بر این اساس شما معتقدید ترکیه بیشتر در عرصه شعار موفق است و هر وقت تحت فشار قرارگرفته از مواضعش عقب نشسته است؟
دقیقاً همین طور است. موضوع کوبانی به خوبی این اصل را اثبات می کند و نشان می دهد هرگاه فشار آمریکا و اروپا جدی شده ترکیه از مواضعش کوتاه آمده است. فشار اروپا و ناتو باعث شد ترکیه با پ.ک.ک به مذاکره بنشیند. فشار آمریکا و اروپا موجب شد ترکیه راه برای کمک به کوبانی را باز کند. همچنین در خصوص مدیترانه شرقی و درگیری با قبرس باید توجه کنید که با اکتشاف نفت در این قسمت قبرس با اسرائیل قراردادهایی جهت مدیریت اکتشاف و انحصار انرژی امضا کرد که با اعتراض شدید ترکیه مواجه شد و حتی آنکارا تهدید کرد که لشکرکشی خواهد کرد، اما وقتی آمریکا به ترکیه تذکر داد، آنکارا باز هم سکوت پیشه کرد. چرا که اساساً کار دیگری نمی تواند انجام دهد. میزان وابستگی نظامی ترکیه به آمریکا آن قدر بالاست که این کشور جز این در توانش نیست. در واقع اردوغان فقط شعار می دهد و هرگاه آمریکا ترکیه را تهدید کرده او از مواضعش کوتاه می آید.
منبع / خبر آنلاین
اول **
18/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]