واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بقایای دو مسجد از دل شهر تاریخی بلقیس اسفراین بیرون آمد بجنورد - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی؛ صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی اعلام کرد: در کاوش های باستان شناسی بر روی شهر تاریخی بلقیس اسفراین در این استان، بقایای دو مسجد تاریخی از دل خاک بیرون آمد.
به گزارش ایرنا "محمد سویدانلویی" روز دوشنبه اظهار کرد: براساس بررسی های صورت گرفته، این مساجد مربوط به قرون سوم و چهارم هجری و دوره ایلخانیان است.
وی اضافه کرد: در فصل ششم کاوش های باستان شناسی شهر تاریخی بلقیس در محدوده ای معروف به "منار تپه" شواهدی دال بر وجود مسجد جامع وجود داشت که این شواهد باعث انجام انجام کاوش های باستان شناسی شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: طبق این کاوش ها بقایای یک مسجد مربوط به قرون سوم و چهارم هجری و دیگری متعلق به دوره ایلخانی و سربداری است.
سویدانلویی اظهار کرد: کشف این دو مسجد که حکایت از وجود مساجد زیادی در این شهر دارد، نشان می دهد که شهر تاریخی بلقیس دارای فرهنگ و تمدن اسلامی است.
به گفته وی ستون های به کار برده شده در شبستان مساجد از نوع آجر با طول و عرض یک متر است و روشن شدن تعداد ستونها و دیگر ویژگی های ساختاری مساجد، نیاز به کاوش های باستان شناسی بیشتر دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: از این مسجد بقایای پایه ایوان ورودی مزین به آجرفرش، صحن حیاط با حوضچه، فضای معماری بر روی رواق های بخش شمال غربی که در اطراف صحن حیاط قرار داشته به دست آمده است.
سویدانلویی افزود: ایوان بنا دارای کف آجرفرش از نوع خفته -راسته و دارای تزئینات گچبری خاص دوره ایلخانی و در حاشیه بام دارای تزئینات دندان موشی بوده است.
به گفته وی این بناها در دو دوره سوم و چهارم مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
وی مصالح به کار رفته در بنا را آجر، ملات گچ و سنگ لاشه و قلوه سنگ برای مقاوم سازی بستر دانست.
وی افزود: بنا بر سفرنامه های تاریخی، احتمالا این مساجد مربوط به دوره صفویه باشد که با حمله تیمور لنگ تخریب شده است.
وی اضافه کرد: برای بیان جزییات بیشتر در مورد بقایای این دو مسجد باید کاوش های باستانی شناسی ادامه یابد تا بتوان با آثار به دست آمده در این کاوش ها جزییات بیشتری را در اختیار مردم و علاقه مندان به تاریخ این مرز و بوم قرار داد.
شهر کهن اسفراین معروف به شهر بلقیس در فاصله سه کیلومتری جنوب شهر کنونی اسفراین با گستره حدود 180 هکتار واقع شده که شامل ارگ و خندق پیرامون آن، شارستان، ویرانه های معروف به تپه منار (مسجد جامع)، مقبره شیخ آذری، قسمت صنعتی شهر، آب انبار، کاروانسرا، مجموعه معروف به یخدانها و یک گورستان وسیع در نزدیکی دروازه شرقی است.
شهرستان 127 هزار نفری اسفراین در 60 کیلومتری جنوب بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی قرار دارد. ک/1
2712/626
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]