تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 14 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نـادانى، مايـه مرگ زندگان و دوام بدبختى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1820814804




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

340 دستگاه اتوبوس گازسوز اصفهان زمین گیر شده است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 340 دستگاه اتوبوس گازسوز اصفهان زمین گیر شده است اصفهان - ایرنا - درحالیکه کاهش آلودگی هوا مورد توجه عموم و تاکید دولتمردان قرار دارد و گاز سوز شدن خودروها و وسائل نقلیه عمومی نقش مهمی در میزان کاهش آلودگی کلانشهرها دارد، 340 دستگاه اتوبوس گاز سوز درون شهری اصفهان زمین گیر شده است.


این اتوبوس ها جای خود را به اتوبوس هایی داده اند که سوخت آنها از گازوئیل یورو 2 و یورو 3 تامین می شود و هر روز برای جابه جایی شهروندان اصفهانی از سوختی استفاده می کنند که 235PPM گوگرد دارد که این ماده سلامتی شهروندان را مورد تهدید قرار داده است .
اتوبوس های درون شهری اصفهان با سوخت گازوئیل در حالی مورد استفاده قرار دارند که هوای اصفهان این روزها در وضعیت هشدار قرار دارد و براساس اعلام کارشناسان محیط زیست، میزان گوگرد ناشی از هریک اتوبوسهای در حال تردد در سطح شهر اصفهان به میزان 135PPMبیشتر از استاندارد است.
بسیاری از شهروندان اصفهانی هر روز دود غلیظ خارج شده از دودکش اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی را می بینند و چاره ای جز فروبردن ان در ریه های خود ندارند .
در همین حال معاون فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان دودزا بودن برخی از اتوبوس های این شرکت را انکار نمی کند اما در عین حال تاکید دارد که شرکت اتوبوسرانی اصفهان همه تلاش خود را برای بهسوزی این اتوبوس ها بکار گرفته است.
" محمدعلی کیانی" روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا تصریح کرد که شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان نزدیک به 50 درصد اتوبوسهای دودزای خود را تعمیر و نقص فنی این اتوبوس ها را بصورت کامل برطرف کرده است.
وی با اعتراف به اینکه حدود 50 درصد اتوبوس هایی که در مدار سرویس دهی به شهروندان قرار دارند و از سوخت گازوئیل یورو 2 استفاده می کنند، اظهار کرد: بقیه اتوبوس ها نیز از سوخت گازوئیل یورو 3 استفاده می کنند.
معاون فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان با بیان اینکه برخی از اتوبوس های مورد استفاده در ناوگان درون شهری اصفهان باید 10 سال پیش از مدار سرویس دهی خارج می شد، افزود: از سه سال گذشته تاکنون، دولت هیچ کمکی برای بازسازی ناوگان حمل و نقل درون شهری اصفهان انجام نداده است و در مدت دو سال گذشته تنها 200 دستگاه اتوبوس توسط شهرداری اصفهان خریداری و به ناوگان اتوبوسرانی این شهر اضافه شده است.
وی تعداد اتوبوس های ناوگان حمل و نقل درون شهری اصفهان را یک هزار و 800 دستگاه اعلام کرد و افزود: از این تعداد 400 دستگاه گازسوز است که از این تعداد نیز تنها 60 دستگاه در مدار سرویس دهی قرار دارد.
کیانی با اشاره به اینکه برخی از اتوبوس های دوگانه سوز که تعداد آنها به 60 دستگاه می رسد درحال حاضر از سوخت گازوئیل استفاده می کنند.
معاون فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان دلیل زمین گیر شدن اتوبوس های گازسوز این شرکت را اختلاف با شرکت گاز بر سر بدهی اعلام کرد و افزود: مدیریت امور جایگاههای CNG اصفهان تنها یکی از ایستگاههای سوخت گیری را به مدت سه ساعت برای سوخت گیری اتوبوس های شرکت واحد اختصاص داده است.
وی با اشاره به اینکه براساس اعلام مدیریت امور جایگاههای CNG اتوبوس ها پس از سوخت گیری باید هزینه آن را در محل پرداخت کنند، افزود: این موضوع مشکلاتی را برای سوخت گیری اتوبوس های واحد بوجود آورده است.
در همین حال " غلامرضا قادری" رییس امور جایگاههای CNG اصفهان میزان بدهی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان به شرکت گاز این استان بابت سوخت گیری اتوبوس ها در ایستگاه فرزانگان را 10 میلیارد تومان و در ایستگاه قلعه شور 360 میلیون تومان اعلام کرد و افزود: شرکت اتوبوسرانی اصفهان از طریق یک پیمانکار سوخت را خریداری کرده و پیمانکار مربوطه از پرداخت بدهی امتناع کرده است.
وی اظهارکرد: براساس تصمیم مسوولان شرکت گاز، اتوبوس های شرکت واحد پس از سوخت گیری در ایستگاه تعیین شده باید هزینه سوخت را در محل پرداخت کنند.
مدیر روابط عمومی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان نیز انتقاد برخی از شهروندان نسبت به دودزا بودن و تعویق در زمان سرویس دهی اتوبوس های ناوگان درون شهری را وارد دانست و تصریح کرد: این شرکت روزانه باید به 800 هزار نفر از شهروندان سرویس دهی کند که این رقم در سال تحصیلی به یک میلیون نفر می رسد.
" مرتضی قرن فولی" اظهار کرد: سرویس دهی به این تعداد شهروند، به امکانات نیاز دارد و برای تامین این امکانات نیازمند مساعدت دولت و مسوولان استان هستیم.
وی افزود: در سه سال آخر دولت دهم، هیچ کمکی به شرکت اتوبوسرانی اصفهان نشد و ناوگان اتوبوسرانی اصفهان نتوانست آنگونه که شایسته است خود را بازسازی کند.
مدیر روابط عمومی شرکت اتوبوسرانی اصفهان با اشاره به اینکه فرسودگی اتوبوس ها افزون بر مشکلات زیست محیطی، در سرویس دهی به شهروندان نیز خلل وارد می کند، تصریح کرد: چنانچه حمایت های شهرداری اصفهان برای خرید 200 دستگاه اتوبوس در دو سال گذشته نبود، حمل و نقل عمومی شهر اصفهان که قشر ضعیف جامعه بیشترین مخاطب آن است با مشکلات اساسی مواجه شده بود.
"قرن فولی " با اشاره به اینکه شرکت های اتوبوسرانی کلانشهرها برای خرید اتوبوس های درون شهری، تاپیش از سال 90 به ازای هر اتوبوس، مبلغ 17 میلیون و 500 هزار تومان پرداخت می کردند و مابقی آن را وزارت کشور تامین می کرد، افزود: اما پس از این سال، دولت از ارائه سوبسید به شهرداریها برای تامین اتوبوس های درون شهری و بازسازی ناوگان حمل و نقل شهری خودداری کرد.
وی با اشاره به اینکه قیمت هریک از اتوبوس های درون شهری مبلغ 450 میلیون تومان است، اظهار کرد: تامین این میزان اعتبار برای شرکت های اتوبوسرانی جهت خرید اتوبوس های جدید و بازسازی ناوگان شهری بسیار سنگین است و چنانچه دولت شرکت های واحد اتوبوسرانی را مورد حمایت قرار ندهد، با افزایش مشکلات این شرکت ها، وضعیت حمل و نقل درون شهری نامناسب و مشکلات اجتماعی را در پی دارد.
اصفهان در رتبه نخست هفت شهر آلوده کشور قرار دارد .

ت/ 7132 / 556


15/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن