واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: معاون وزیر جهادکشاورزی: آبخیزداری راهکاری موثر برای حل بحران آب است مشهد - ایرنا - رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گفت: با توجه بحران آب در کشور و استمرار پدیده خشکسالی، آبخیزداری و آبخوانداری از راهکارهای بسیار موثر و کارآمد برای حل این بحران است.
"خداکرم جلالی" روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگاران در مشهد افزود: برنامه ای به همین منظور در سازمان جنگلها و مراتع تهیه شده زیرا این سازمان سالانه ظرفیت و توان اجرای طرحهای آبخیزداری را در سطح سه میلیون هکتار از زمینها دارد.
وی گفت: هم اکنون یک دهم این میزان یعنی در سطح حدود 300 هزار هکتار از زمینها و عرصه منابع طبیعی کشور طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری اجرا می شود در حالی که با مشارکت مردم امکان توسعه این طرحها تا 10 برابر بیش از این میزان وجود دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: در تداوم اقدامات گذشته در سازمان جنگلها و مراتع راهبردهای استانی این مجموعه مشخص شده که مهمترین آن بحث جامع نگری در حوزه آبخیزداری و تقویت فرهنگ منابع طبیعی و حفاظت از آن است.
وی با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی و مراتع مساله اصلی است گفت: در این راستا مشارکت مردم به عنوان پایه اساسی حفاظت، احیا و توسعه منابع طبیعی مورد توجه قرار دارد و پیگیری می شود.
جلالی در ادامه پیشگیری از تخریب و مهار عوامل ناپایداری سرزمین را از دیگر محورهای برنامه کاری سازمان جنگلها و مراتع عنوان و بیان کرد: در کنار آن منابع انسانی که مهمترین سرمایه سازمان است هم مورد توجه می باشد.
وی افزود: همه این اقدامات و برنامه ها در سایه نیروهای توانمند و پرتلاش به نتیجه می رسد از این رو توجه به این بخش از جمله اولویتهای سازمان است.
بطور کلی "آبخیزداری" به معنای حفظ خاک از فرسایش، تغذیه سفره آبهای زیرزمینی و افزایش تولید محصول با کنترل کشاورزی، دامپروری، ساختمان سازی، راهسازی، قطع درختان و اقداماتی از این قبیل بر اساس خصوصیات زمین شناسی، خاک شناسی، پوشش گیاهی، اقلیم شناسی، هیدرولوژی و مدیریت صحیح همه عوامل طبیعی و زیستی اکوسیستم به این منظور است.
"آبخوانداری" نیز مجموعه ای از عملیات مکانیکی است که با مهار و نفوذ سیلاب بر روی عرصه های آبخوان موجب احیاء کمی و کیفی منابع آب و خاک، تقلیل و حتی حذف خسارتهای مستقیم و غیرمستقیم و در نتیجه بهینه سازی محیط زیست می شود.
مساحت منابع طبیعی ایران 135 میلیون و 440 هزار هکتار معادل 83 درصد ازسطح کل کشور است.
عرصه های منابع طبیعی ایران به شش حوزه آبخیز کلان، 30 حوزه آبخیز اصلی همچون سفیدرود، کرخه، کارون و اترک و هزار و 81 حوزه آبخیز فرعی همچون کرج، الموترود و طالقان رود تقسیم شده است.
سطح جنگلهای ایران نیز 14 میلیون و 202 هزار و 559 هکتار معادل 8،57 درصد مساحت کشور و از نظر اقلیمی شامل پنج ناحیه رویشی هیرکانی(جنگلهای شمال با وسعت یک میلیون و 847 هزار و 886 هکتار، ناحیه رویشی زاگرس با وسعت شش میلیون و 74 هزار هکتار، ناحیه رویشی ارسباران با وسعت 148 هزار و 700 هکتار، ناحیه رویشی ایران تورانی با وسعت چهار میلیون و 124 هزار هکتار و ناحیه رویشی خلیج فارس و دریای عمان با وسعت یک میلیون و 88 هزار و 100 هکتار است.
مساحت مراتع در ایران نیز 86 میلیون و 130 هزار و 940 هکتار معادل 53 درصد مساحت کل کشور شامل هشت درصد مراتع متراکم، 26 درصد مراتع نیمه متراکم و 65 درصد مراتع کم تراکم است.
همچنین 32 میلیون و 579 هزار و 631 هکتار از جغرافیای ایران شامل 20درصد مساحت کشور بیابان است که در 17 استان و 97 شهرستان گسترده شده و بسیاری از شهرهای بزرگ ایران را احاطه کرده است.
طی سالهای 1341 تا 1369 شش میلیون هکتار از مساحت جنگلها و 40 میلیون هکتار از مساحت مراتع ایران کاسته شد.
2713/660
12/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]