تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 14 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):ریشه های کفر سه چیز است:حرص و بزرگ منشی نمودن و حسد ورزیدن.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849824514




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

معتمدنژاد و مساله ارتباطات درایران


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارش مشروح از مراسم یادبود «پدر علم ارتباطات ایران» معتمدنژاد و مساله ارتباطات درایران تهران-ایرنا-مراسم سالگرد درگذشت پروفسور «کاظم معتمدنژاد» پدر علم ارتباطات ایران، فرصتی را برای گردهمایی فعالان حوزه ی ارتباطات و دوستداران این چهره ی برجسته علمی کشور فراهم کرد تا ضمن بازخوانی شخصیت اخلاقی و علمی معتمدنژاد، به بررسی مهمترین مسایل حوزه علم ارتباطات در این بپردازند.


چهره های نامدار، استادان، دانش آموختگان، دانشجویان و فعالان عرصه ی ارتباطات در نخستین مراسم سالگرد درگذشت پدر و به عبارتی «معتمد» ارتباطات در ایران، روز دوشنبه دهم آذرماه در دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی گردهم آمدند.
این مراسم به همت «انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات»، گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، «انجمن ایرانی مطالعات جامعه ی اطلاعاتی»، انجمن های علمی دانشجویی و با حضور رویا و رامین (فرزندان) و برادران معتمدنژاد برگزار شد.
یکی از نکته های جالب توجه، حضور نسل های گوناگون شاگردان معتمدنژاد در مراسم سالگرد درگذشت وی بود. در کنار دانشجویان جوان حاضر در مراسم، شاگردان سال های دور این استاد نام آور نیز خود را به دانشکده ی علوم اجتماعی رسانده بودند تا یاد و خاطره وی را گرامی دارند. یکی از این شاگردان در گفت و گو با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی، با بیان خاطراتی از دوره ی دانشجویی خود در سال های واپسین دهه 40 و نخستین دهه 50، معتمدنژاد را کاملترین استاد زندگی اش قلمداد کرد.
طبق معمول بسیاری از مراسم اینچنینی، با تاخیری نزدیک به یک ساعت مراسم آغاز شد و چهره های دانشگاهی و علمی در جایگاه سخنران این گردهمایی قرار گرفتند.

*** معتمدنژاد، الگوی اخلاق مداری علمی و عملی
در ابتدای مراسم، «محمدحسین پناهی» رییس دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی ضمن خوش آمدگویی به استادان، دانشجویان و فعالان حوزه ی روزنامه نگاری و ارتباطات و حاضران در سالگرد درگذشت معتمدنژاد، این مراسم را بزرگداشت کسی دانست که دغدغه یی جز توسعه ی علوم ارتباطات در ایران نداشت و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نکرد؛ کسی که بدون هیچ چشمداشتی در مسیر توسعه ی علمی گام برداشت و نه تنها بنیانگذار علوم ارتباطات در کشور، بلکه الگویی اخلاقی و علمی بود.
پناهی با بیان خاطره یی از معتمدنژاد، وی را نماد اخلاق مداری علمی معرفی کرد که در شرایط امروز برای جلوگیری از گسترش بداخلاقی های علمی باید مورد الگوبرداری قرار گیرد. رییس دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه در پایان سخنانش پیشنهاد کرد که چهره های علمی، دانش آموختگان و فعالان عرصه ی ارتباطات، همه ساله در سالروز درگذشت معتمدنژاد گردهم آیند و جایزه یی به اسم «پدر علوم ارتباطات» به برگزیدگان این عرصه اعطا شود.

***حمایت همه جانبه ی مسوولان دانشگاهی از توسعه ی علوم ارتباطات
پس از پناهی، «حسین سلیمی» رییس دانشگاه علامه طباطبایی در جایگاه سخنران قرار گرفت. سلیمی با استناد به گفت و گوهای پیشین خود با معتمدنژاد، تصریح کرد: نظر و خواسته ی این چهره ی علمی مطرح فقط به ایجاد یک گروه، انتشار یک مجله یا تاسیس یک دانشکده محدود نبود بلکه وی دانش ارتباطات را به مثابه ی دانشی بین رشته یی می دانست زیرا جامعه را مجموعه یی ارتباطی می دید.
وی با اشاره به آسیب های شیوه ی ارایه ی علوم ارتباطات در ایران و به طور ویژه در دانشگاه علامه طباطبایی گفت: اکنون دانشکده ی ارتباطات به شکل صوری وجود دارد و فقط به یک تابلوی گردگرفته محدود شده است؛ این در حالی است که ظرفیت ها و امکانات بسیاری در این دانشگاه وجود دارد که باید از آن استفاده شود. البته باید پیش از آن، ضعف های موجود در این زمینه را برطرف کرد.
رییس دانشگاه علامه کمبود استادان عرصه ی ارتباطات را یکی از نقاط ضعف یاد شده دانست و تصریح کرد: وجود 12 یا 13 استاد ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی به هیچ وجه زیبنده نیست؛ استادانی که به رغم نیاز جامعه ی علمی به تخصص های گوناگون و متنوع، تخصص هایی نزدیک به هم دارند. به همین دلیل یکی از مهمترین بایسته ها در گسترش علوم ارتباطات، تقویت اعضای هیات علمی گروه و سپس دانشکده ی ارتباطات است.
سلیمی ضعف و فقر روش (متدولوژی) در علوم ارتباطات، فقدان ارتباط ها و پیوندهای بین المللی و بی بهره بودن از میزبانی یا حضور در همایش های بین المللی و در نهایت کاستی های مربوط به برگزاری کلاس های ارتباطات را از جمله دیگر مشکلات پیش رو برشمرد که باید هر چه زودتر از سوی مسوولان دانشگاه به آن ها رسیدگی شود.
رییس دانشگاه علامه افزود: پیگیری های استادان ارتباطات و مسوولان دانشگاه باید تا سال آینده به راه اندازی دانشکده ی ارتباطات بیانجامد؛ در غیر این صورت ریاست دانشگاه به طور مستقیم برای ایجاد دانشکده ی ارتباطات به عنوان یکی از اهداف معتمدنژاد وارد عمل خواهد شد.

*** معتمدنژاد، تمثیل دانایی
«باقر ساروخانی» مدرس پیشکسوت گروه جامعه شناسی دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران سخنران بعدی مراسم سالگرد درگذشت معتمدنژاد بود. وی در آغاز سخنانش نتیجه ی گردهمایی برای گرامیداشت بزرگان را تقویت بنیان های دانش، پیوند اصحاب دانش و قرار گرفتن آنان در سایه ی یک هویت مشترک دانست.
وی با اشاره به دوستی چند ده ساله با معتمدنژاد (از سال 1347)، سه ویژگی را در وی برجسته و بارز دانست: دوست مطمئن، مدیری کم نظیر و دانشمندی بزرگ.
این استاد جامعه شناس دانش ایجاد شده به دست معتمدنژاد را دانشی انسان مدار و بدور از سردی و خودخواهی و پدر ارتباطات ایران را تمثیل دانایی توصیف کرد که بسته و محدود نبود و هر لحظه مسیر ابتکار و ابداع را می پویید.
ساروخانی یکی از این ابتکارها را طرح مساله ی کودک و ارتباطات دانست که در نشست ها و سمینارهای ارتباطی بارها مورد توجه معتمدنژاد قرار گرفت.
وی در بخش دیگر سخنان خود تاکید بر آزادی فعالیت های رسانه یی و مطبوعاتی را یکی از خواسته های معتمدنژاد برشمرد و تصریح کرد: ما باید به شکلی عمل کنیم که واقعیت های بیرونی را بپذیریم و آن را به صورت پالوده و منزه انعکاس و بدون سوگیری به مخاطبان و مشتریان خبر انتقال دهیم.
مدرس پیشکسوت جامعه شناسی، در پایان سخنانش پیشنهاد کرد که در راستای گشودن پنجره های دانش ارتباطات در ایران به جهان خارج، نشریه یی در این عرصه و به زبان های گوناگون منتشر شود.
چهارمین سخنران مراسم، «محمد مهدی زاده» مدیر گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی بود. او، معتمدنژاد را معلمی معرفی کرد که هرگز به دنبال کاسبکاری در عرصه ی مطالعات و تحقیقات نرفت. به گفته ی مدیر گروه ارتباطات دانشگاه علامه، معتمدنژاد یک تاسیس گر بود که به نهادسازی در عرصه ی ارتباطات پرداخت و به این دانش در کشور ما هویت داد.
وی افزود: تواضع، بردباری و امیدواری همیشگی از ویژگی های معتمدنژاد بود؛ او به رغم موقعیت های چشمگیر و بسیاری که در خارج از کشور داشت، در ایران ماند و اغراق نیست اگر همه ی دانش آموختگان ارتباطات کشور را ثمره ی بذرهایی دانست که وی در زمین دانشگاه های کشور پاشید.

*** معتمدنژاد و اَبَر مساله ی ارتباطات
در ادامه ی مراسم یادبود، میزگردی با عنوان معتمد نژاد و مساله ی ارتباطات در ایران با حضور «محمد مهدی فرقانی» رییس «مرکز پژوهش های ارتباطات»، «هادی خانیکی» رییس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات، «یونس شکرخواه» رییس انجمن ایرانی مطالعات جامعه ی اطلاعاتی، «باقر انصاری» عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و «محمدتقی روغنی ها» مدیر عامل موسسه ی فرهنگی مطبوعاتی ایران برگزار شد.
فرقانی به عنوان دبیر این نشست، به حضور گسترده ی دانشجویان در این مراسم اشاره کرد و آن را نشانه ی حضور پررنگ نسل جوان فعال دانست که با اتکای بر آنان می توان مطمئن بود آثار و نتایج مطالعات بر زمین نخواهد ماند.
رییس مرکز پژوهش های ارتباطات در ادامه ی سخنان خود، از معتمدنژاد به عنوان پایه گذار علم روزنامه نگاری در ایران یاد کرد و گفت: همه می دانیم که معتمدنژاد بیش از هر چیز، روزنامه نگاری را در قالب و بر پایه ی علمی آن بنا نهاد و به عنوان موسس و مدرس این رشته، به تالیف کتاب هایی پرداخت که بهترین منبع و مرجع آموزشی در این حوزه است. در واقع، پایه گذاری روزنامه نگاری به معنای حرفه یی و تقویت ارکان آن و فعالیت های مستمر حرفه یی و دانشگاهی در این زمینه، او را به بنیانگذار علم روزنامه نگاری تبدیل کرد.
به گفته ی فرقانی، مساله ی ارتباطات در ایران یک ابرمساله است که بر بستر آن معتمدنژاد اقدام به گشودن ساحت هایی تازه کرد؛ ساحت هایی چون حقوق ارتباطات و حقوق مطبوعات که سبب شد معتمدنژاد در تدوین نظام حقوقی روزنامه نگاری به چهره یی پیشرو تبدیل شود.
وی ساحت های دیگر گشوده شده بدست معتمدنژاد را مطالعات انتقادی، ارتباطات و توسعه و مباحث مربوط به جامعه ی ارتباطی دانست و تاکید کرد: او پا به پای زمان پیش آمد و هر جا احساس کرد سرفصل و موضوع تازه یی در حوزه ی علوم ارتباطات باید مطرح شود، آن را در برنامه های آموزشی گنجاند.
فرقانی تصریح کرد: معتمدنژاد هرگز به دنبال کمیت گرایی در انتشار کتاب نبود. آثار این چهره ی علمی پیش از انتشار با پرسش ها و نظرهای دانشجویان محک می خورد و به همین دلیل، بیشتر کتاب های پدر علوم ارتباطات ایران در دهه ی پایانی عمر وی منتشر شد.

***حقوق ارتباطات، میراثی از پدر علوم ارتباطات
باقر انصاری حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی یکی دیگر از سخنرانان این میزگرد، پس از بیان ویژگی هایی چون سعه ی صدر معتمدنژاد گفت: وی بنیانگذار حقوق ارتباطات به شمار می آید و نخستین تالیفات حقوق ارتباطات به قلم او است. در این پیوند، معتمدنژاد به دلیل تسلط همزمان به مباحث حقوقی و ارتباطاتی بی نظیر است تا جایی که کتاب «حقوق ارتباطات» وی را گویی یک حقوقدان مجرب نوشته است. همچنین او در تحقیقات خود نگاهی همه جانبه به مباحث حقوق ارتباطات در سطوح ملی، بین المللی و به شکلی تطبیقی داشت.
انصاری ادامه داد: اثری چون کتاب «حقوق مطبوعات» معتمدنژاد به رغم اهمیت بسیار زیاد و جامع بودن باید از رنگ کهنگی در امان ماند؛ از این رو پیشنهاد می کنم با توجه به تصویب قوانین و مقررات تازه در سال های گذشته و با همکاری دختر ایشان که خود از صاحبنظران در این عرصه است، کتاب نامبرده به روز رسانی شود.
این مدرس حقوق در پایان گفت: در کشور ما به رغم تحقیقات و تالیفات مختلفی که وجود دارد، بحث حقوق و آزادی رسانه یی و مطبوعات جایگاه خود را پیدا نکرده است. در این زمینه باید بیشتر کار شود چرا که اگر آزادی مطبوعات جا بیافتد دستور توقیف فوری یک روزنامه داده نمی شود یا به راحتی نشریه یی تعطیل نمی شود.

***تشعشع انرژی مثبت از استاد به جامعه ی علمی
توجه به لایه های گوناگون گرامیداشت چهره یی چون معتمدنژاد مساله یی بود که خانیکی در سخنرانی خود به آن اشاره کرد و گفت: سه لایه را باید در توجه به هر بزرگی در نظر گرفت؛ سطح عاطفی، سطح رسمی و سطح علمی. معتمدنژاد با همه ی ویژگی ها و برجستگی هایی که داشت، بخشی از سرمایه ی علوم ارتباطات در ایران است و از این رو باید او را گرانیگاه علوم ارتباطات دانست؛ یعنی به اتکای وی می توان به علوم ارتباطات تکانی داد. همچنین چهره هایی همچون «حمید نطقی»، «مجید تهرانیان» و «علی اسدی» دیگر سرمایه های نمادین ما در عرصه ی علوم ارتباطات هستند که باید از آن ها یاد شود.
وی افزود: در این جا می خواهم کوتاهی های خود را به جای گزارش کار بگویم؛ بگویم که قرار بود بنیاد دکتر معتمدنژاد تاسیس شود؛ قرار بود جایزه ی علمی معتمدنژاد طراحی شود تا به اعتبار آن، افراد مختلفی به میدان بیایند. قرار بود دانشکده ی علوم ارتباطات تاسیس شود؛ قرار بود بین گروه های ارتباطات دانشگاه های مختلف همپیوندی بیشتری به منصه ی ظهور برسد. همچنین قرار بود میان انجمن ها و نهادهای علمی و نهادهای آموزشی نزدیکی و قرابت بیشتری به وجود بیاید.
خانیکی در پایان گفت: ما به عنوان شاگردان معتمدنژاد و خانواده ی معنوی وی، وظیفه داریم او را به نسل بعد از خود منتقل کنیم و در این انتقال به نسل آینده، نقش دانش و فن، سخت افزار و نرم افزار و نیز نقش آموزش و نهادهای علمی را فراموش نکنیم.

***ناهمگونی وسایل ارتباط جمعی با شرایط کنونی؛ مساله یی ارتباطاتی
مدیرعامل موسسه ی فرهنگی مطبوعاتی ایران هم در بخشی از این میزگرد به ایراد سخنرانی پرداخت و با اشاره به دیدگاه های دکتر معتمد نژاد در حوزه ی ارتباطات گفت: دکتر معتقد بودند زمانی می توانیم از مطالعات مربوط به ارتباطات بهره برداری کنیم که مسایل اطراف خود را درک کنیم چرا که اگر خود را نشناسیم به تقلیل گرایی کشیده می شویم و در موضوع تخصصی ارتباطات هم دچار همین تقلیل خواهیم شد. در این زمینه مطالعات باید مطالعاتی انتقادی باشد تا به اهداف خود برسیم.
منطبق نبودن وسایل ارتباط جمعی با شرایط کنونی جامعه نکته ی دیگری بود که روغنی ها به آن اشاره کرد و گفت: وسایل ارتباط جمعی ما از امکانات بالقوه ی خود استفاده نمی کنند و با شرایط کنونی انطباق ندارند و به همین دلیل بسیاری از موقعیت ها را از دست می دهند که جبران آن مشکل است.
روغنی ها در ادامه افزود: امروزه، بحث ارتباطات، موضوع یک مجموعه ی دانشگاهی نیست که فقط در حوزه ی علوم انسانی خلاصه شود بلکه ارتباطات جزیی از زندگی تک تک مردم بخصوص در 2 زدهه ی اخیر است. برای بسیاری از مردم موضوع ارتباطات، مهمتر از معیشت روزانه ی آنان شده است.
به گفته ی مدیرعامل موسسه ی ایران، نسل های جدید رسانه مانند «وایبر»، «واتس آپ»، «فیسبوک» و غیره قسمتی از زندگی انسان ها شده است و مسایل همپیوند و فرهنگ استفاده از آن به صورت روزمره برای جامعه ی ما مطرح است. این امکانات حتی در شهرهای دورافتاده هم مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین، شناخت این رسانه ها، بررسی شیوه ی بهره برداری و فرهنگ استفاده و نیز بومی کردن آن از جمله موضوعاتی است که باید در دستور کار مدرسان و استادان این حوزه قرار بگیرد چرا که اگر حوزه های علمی پاسخگو نباشند، آن وقت است که حوزه های قضایی، سیاسی و غیره نگاه خود را بر شرایط اجتماعی تحمیل می کنند.

***ماناکردن معتمدنژاد با ایجاد «مدرسه فکری»
یونس شکرخواه به عنوان آخرین سخنران، کلام خود را اینگونه آغاز کرد: می گویند نوابغ تیراندازهایی هستند که به چیزهایی شلیک می کنند که دیگران نمی بینند و درست به هدف هم شلیک می کنند. من فکر می کنم جانمایه ی معتمد نژاد همین است و معتمدنژاد شدن کار هر کسی نیست.
این صاحبنطر مسایل ارتباطات و روزنامه نگاری گفت: مساله ی مهم معتمدنژاد، آموزش و تاریخ است. استاد، هم در حیطه ی ارتباطات، هم روزنامه نگاری و هم فناوری تاکیدش بر تاریخ و نوع نگاهش نیز رادیکال بود که من می توانم آن را اثبات کنم. وی در مطالعات فرهنگی با تاریخ مطالعات فرهنگی کار داشت و در ارتباطات هم به طور عمده به دنبال تئوری دموکراتیک تبیین وضعیت ارتباطات و توسعه بود. البته یک متانت ذاتی، یک نگاه شبکه یی و نیز یک نجابت و شرافت ویژه ی فردی دکتر را به سمت کنش سیستمی جلو می برد.
شکرخواه در پایان گفت: ما همه آماتور بودیم و زیر چکش فهم دکتر معتمدنژاد شکل گرفتیم. دکتر به ما آموخت که پیشرفت آسانسوری نیست بلکه با پیمودن پله ها می توان به پیش رفت. حال از رییس دانشکده می خواهم معتمدنژاد را به تابلو خلاصه نکنید. شعارهای فکری معتمدنژاد را هم استخراج کنید زیرا هر کدام از آن ها می تواند یک رشته ی تحصیلی مستقل بسازد. دکتر مدرسه ی فکری می خواهد.
*گروه پژوهش های خبری
پژوهشم**9294**9279**2054


12/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن