واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رانندگی، یک لحظه غفلت، معلولیت و یک عمر پشیمانی سمنان - ایرنا - شادی آن مسافرت که قرار بود یک هفته طول بکشد به تلخی یک عمر تبدیل شده، سهم والدینش از آن سفر مرگ بود و سهم خودش ویلچری که روی آن نشسته، همه بخاطر یک لحظه غفلت ...
سالانه میلیون ها نفر در جهان بر اثر حوادث جاد ه ای جان خود را از دست می دهند. در ایران نیز سالانه حدود 18 هزار نفر در حوادث جاده ای کشته می شوند و بیش از 300 هزار نفر هم مجروحان این حوادث هستند.
مجروحانی که 15 درصد آنها دچار معلولیت دائم می شوند، صحبت کردن با تلفن همراه هنگام رانندگی، پژو 206 خانواده "ک" را واژگون کرده است. پدر و مادر در این حادثه جان باخته اند و پسر جوان و خواهر بزرگش نیز مجروح شدند.
خواهر دچار شکستگی های متعدد شده و پسر یکی از دست هایش را از دست داده است. صحبت کردن با راننده ای که چنین حادثه ای را رقم زده ساده نیست، به خصوص اینکه خود او هم جراحتی برداشته که همه عمر با اوست.
"عظیم ک" سه سال بعد از آن حادثه، باز هم با یادآوری آنچه برایش رخ داده بغض می کند و می گوید: از خواهرم خجالت می کشم، تا یک سال نمی توانستم سر مزار پدر و مادرم بروم، من مقصر آنچه به سرمان آمد بودم ولی همه بخاطر شرایطی که برای خودم هم پیش آمده بود هیچ چیز را به رویم نمی آوردند و این بیشتر مرا زجر می داد.
این جوان 30 ساله که هم اکنون دانشجوی رشته مهندسی کشاورزی است ادامه می دهد: تجربه بسیار تلخی است که بعد از دوران سلامت به یک باره وارد عرصه ای بشوی که هیچ تصوری از آن نداری.
موتورسیکلت سواران هم از این حوادث گریزی ندارند با اینکه استفاده از کلاه ایمنی خطر مرگ را تا 40 درصد و خطر جراحات سنگین را تا 70 درصد کاهش می دهد ولی هستند موتور سوارانی که حادثه رانندگی برای آنها یک عمر معلولیت را در پی داشته است.
نمونه اش "مصطفی افضلی" ورزشکار دامغانی که در نوجوانی در حادثه تصادف موتورسیکلت یک پای خود را از دست داده است.
افضلی که پس از سالها تلاش توانسته نایب قهرمانی جهان در مسابقات پرتاب وزنه، رتبه چهارم پرتاب دیسک معلولان جوان جهان و مدال طلای رشته پرتاب دیسک، وزنه و نیزه بازی های پاراآسیایی جوانان مالزی را بدست آورد، سخت ترین روزهای زندگیش را سه چهار ماه بعد از آن حادثه عنوان می کند و پدرش در هر بار یادآوری آن حادثه اشک می ریزد.
ضربه ای که به سر "طاهره فریدی" وارد شده باعث شد دید چشم او دچار اختلال شود. حادثه وقتی رخ داد که او در حال عبور از عرض خیابان بود که با خودرویی تصادف کرد. حادثه ای که برای این بانوی 38 ساله رخ داده یک سالی است که چشم راستش را نابینا کرده است.
خانم فریدی می گوید: احساس تاریکی داشتم، ضربه شدیدی به قسمت کناری سرم خورده بود که باعث از کار افتادن عصب بینایی شد، تا مدتها در حالت بهت ناشی از این حادثه بودم و از ترس آسیب دیدن چشم سالمم نمی توانم کارهایم را خودم انجام دهم.
"محسن بهمنی" چشم پزشک با بیان اینکه تصادفات و ضربه به چشم بالاترین آمار نابینایی را دارد وقتی یک چشم آسیب جدی می بیند، بدن آنتی بادی هایی ترشح می کند که ممکن است به بینایی چشم سالم آسیب بزند البته با اینکه احتمال وقوع چنین حالتی کم است ولی احتمال خطر جدی وجود دارد و به طور معمول در این موارد چشم را تخلیه می کنیم.
"کاظم شهرستانی" متخصص ارتوپد هم با بیان اینکه در بیشتر تصادفات آسیب های زیادی به اندام فوقانی، تحتانی و ستون فقرات مصدوم وارد می شود گفت: تصادفات جاده ای با ایجاد سالانه 80 هزار معلولیت، باعث از دست دادن نیروی کار کشور می شود.
وی افزود: افراد در بازده سنی جوانی، در کارآمدترین و درآمد زاترین سالهای عمر خود هستند به طوری که پس از مرگ یا معلولیت آنان، خانواده هایشان علاوه بر آسیب های جدی روحی، ضررهای مالی قابل توجهی را متحمل می شوند، علاوه بر این مسئله معلولیت در جوانی هزینه های زیادی برای کشور دارد.
براساس آمارهای اعلام شده مرکز تحقیقات و پیشگیری از مصدومیت های دانشگاه شهید بهشتی، با توجه به هزینه های مستقیمی که تصادفات جاده ای سالانه به کشور تحمیل می کند حدود هفت درصد از تولید ناخالص ملی و به عبارتی روزانه 200 میلیارد ریال به اقتصاد کشور زیان وارد می شود.
کار شناس پیشگیری از معلولیت های بهزیستی اجرای طرح "پیشگیری از معلولیت در رانندگان"
را راهکاری برای کاهش این معلولیت ها عنوان کرد و گفت: در قالب این طرح رانندگان و متخلفینی که گواهی نامه آن ها ضبط شده در کلاس های آموزشی با استفاده از فیلم های کاربردی، آموزش های جلوگیری از ضربه خوردن به سر در تصادفات و کاهش تصادفات را فرا می گیرند.
"فاطمه ابوطالب" متذکر شد: در این کلاس ها مباحثی مثل کمربند ایمنی، ضایعات نخاعی، کلاه ایمنی و ضربات مغزی، مواد اعتیاد آور و اثرات آن روی رانندگی هم مطرح می شود.
بر اساس آمار منتشر شده بهزیستی، 90 درصد از خانواده افرادی که در اثر سوانح جاده ای کشته و 85 درصد خانواده های افرادی که معلول شده اند، افت طولانی مدت کیفیت زندگی داشته و در نیمی از موارد این پیامد ها شدید بوده اند.
بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت هم انتظار می رود تا سال 2020 میزان تلفات ناشی از صدمات رانندگی جاده ای در جهان با افزایش همراه باشد و رتبه سوم را در میان علل معلولیت افراد در زندگی به خود اختصاص دهد.
توجه به افزایش ایمنی راه ها، کاهش نقاط حادثه ساز و همچنین اصلاح و تکمیل راه ها، نصب تابلوهای هشداردهنده و نصب گاردریل های مقاوم در جاده ها، خط کشی راه ها و ایجاد روشنایی و همچنین تعریض پل ها و بازسازی روکش آسفالت جاده ها و نیز تدابیر مناسب برای رفع مشکل خستگی رانندگی از فعالیت هایی است که می تواند تصادفات رانندگی و به تبع آن تعداد کشته ها، مجروحان و معلولان ناشی از آن را کاهش دهد.
کنترل سرعت، استفاده از کمربند ایمنی، دارا بودن کیسه هوا، استفاده از کپسول آتش نشانی در خودروها، استفاده نکردن راننده از تلفن همراه و همچنین نظارت بر اجرای قوانین و وضع جریمه های سنگین برای متخلفان حادثه ساز هم فعالیت هایی است که رانندگان باید برای کاهش تصادفات رانندگی انجام دهند.
12 آذر ماه روز جهانی معلولان است.ک/4
7340/599/ 605
12/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5]