واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به بهانه سفر پوتین به آنکارا ترکیه و روسیه توسعه مناسبات اقتصادی به رغم اختلافات سیاسی استانبول - ایرنا - ترکیه و روسیه به رغم اختلافات سیاسی در جریان تحولات سوریه، اوکراین، مصر و قبرس، در یک "برنامه آینده نگر" بر توسعه مناسبات اقتصادی تاکید دارند .
"ولادمیر پوتین" رییس جمهوری روسیه امروز (دوشنبه) در آنکارا با "رجب طیب اردوغان" همتای ترک خود برای از میان برداشتن موانعی که بر سر راه افزایش حجم تجارت میان دو کشور به یک صد میلیارد دلار وجود دارد، مذاکره می کنند. دو کشور حاضر نیستند که برخی اختلافات سیاسی مانع تحقق توسعه اقتصادی بین روسیه و ترکیه شود .
روسیه و ترکیه وارث امپراتوریهای "تزاری" و "عثمانی" هستند و به رغم رقابتها و دشمنی های تاریخی، به دلیل اینکه در تاریخ معاصر هر دو کشور با "خود بزرگ بینی" از ناحیه غرب و به ویژه اروپا رو به رو شده اند، تلاش می کنند تا روابط شان را توسعه دهند.
شرایط کنونی ارزشهای مشترکی را بین مردم دو کشور به وجود آورده است .
"نهاد زیبکچی" وزیر اقتصاد ترکیه در آستانه سفر پوتین به آنکارا گفت: از میان برداشتن موانع بر سر راه دستیابی به 100 میلیارد دلار تجارت دوجانبه هدف اصلی این سفر است و توافقاتی در این رابطه صورت خواهد گرفت و این اراده و آینده نگری در هر دو کشور وجود دارد.
پوتین رییس جمهوری روسیه نیز در آستانه سفرش به آنکارا در گفت و گو با خبرگزاری "آناتولی"، موضعگیری ترکیه در روابط با مسکو را "دور اندیشانه" ارزیابی کرد و گفت: ترکیه تحریمهای غرب علیه روسیه را اعمال نکرد و مسکو نیز از قصد آنکارا برای افزایش صادرات گوشت، شیر، ماهی، سبزیجات و میوه به روسیه استقبال می کند.
وی اضافه کرد: موضع گیری دولت ترکیه افق های جدید برای افزایش گردش کالاها و تجارت دو جانبه را باز می کند.
کارشناسان عقیده دارند که به رغم اینکه اختلافات سیاسی در باره تحولات سوریه، اوکراین و امنیت دریای "سیاه" در راس مسایل مورد بحث میان پوتین و اردوغان خواهد بود، ولی هر دو آنان تلاش خواهند که این اختلافات مانعی بر سر راه توسعه همکاریهای تجاری دو کشور نشود.
"یوری اوشاکوف " دستیار رییس جمهوری روسیه یک روز پیش از سفر پوتین به ترکیه گفت: پرونده سوریه یکی از مهم ترین محورهای مذاکرات روسای جمهوری روسیه و ترکیه در آنکارا خواهد بود.
وی تصریح کرد که موضوع سوریه یکی از مسایل بسیار مهم و ضروری برای مسکو و آنکارا است.
"تانر یلدیز" وزیر انرژی ترکیه اخیرا در سخنانی در "مجمع جهانی اقتصادی" در استانبول سیاست ترکیه در قبال روسیه را چنین تعبیر کرد که به رغم وجود اختلافات سیاسی موجود با روسیه، آنکارا همکاری اقتصادی با مسکو را تقویت می کند.
وی گفت: واقعیت این است که ترکیه و روسیه در قبال بحران سیاسی در خاورمیانه و به ویژه در سوریه، مواضعی متفاوت دارند، ولی همکاری با روسیه در زمینه های تجاری و اقتصادی برای ما در اولویت قرار دارد.
ترکیه بخش اعظمی از نیاز گاز طبیعی خود را از روسیه تامین می کند.
وزیر انرژی ترکیه اضافه کرد: سرمایه گذاری 22 میلیارد دلاری روسیه در ترکیه برای ساخت نیروگاه هسته ای در منطقه "آک کویو" یکی از این طرح های مهم است.
عملیات ساخت این نیروگاه قرار است سال 2016 میلادی آغاز شود و این نیروگاه هسته ای تا سال 2023 میلادی به بهره برداری خواهد رسید.
مسکو و آنکارا در سال 2010 توافقنامه مربوط به تاسیس نیروگاه هسته ای را امضا کردند.
بر اساس آمار رسمی، در سال 2013 گردش کالاها بین دو کشور به 32.7 میلیارد دلار رسید.
حجم کل سرمایه گذاری مستقیم روسیه در ترکیه بیش از 1.7 میلیارد دلار است و حجم سرمایه گذاری های ترکیه در روسیه به یک میلیارد دلار رسیده است .
در مذاکرات پوتین و اردوغان همچنین قرار است، درباره افزایش سطح تجارت، از میان برداشتن موانع همکاری های اقتصادی، احتمال کاهش نرخ گاز طبیعی صادراتی روسیه به ترکیه و همچنین پیشرفت در طرح ساخت نیروگاه هسته ای ، گفت و گو کنند.
مساله گردشگری نیز از دیگر مواردی است که در این نشست مورد بحث قرار خواهد گرفت .
از سوی دیگر به غیر از اختلافات دو کشور در حمایت روسیه از سوریه و در مقابل حمایت ترکیه از معارضان سوری، حمایت مسکو از دولت جدید مصر و مخالفت آشکار آنکارا با "عبدالفتاح السیسی" رییس جمهوری مصر نیز از جمله دیگر اختلافات منطقه ای بین دو کشور است .
به گفته کارشناسان، ترکیه نیازمند همکاری اقتصادی با روسیه است که جایگاه خود را در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز، غرب آسیا و حتی در قبال اروپا تقویت کند.
به عقیده این منابع، تیرگی روابط میان روسیه و غرب در ماه های اخیر نیز مسکو را به توسعه مناسبات با آنکارا سوق داده است.
خاورم ** 2010**1651
10/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]