واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: اکونومیست بررسی کرد: آیا تندروها راه بر روحانی خواهند بست؟
اکونومیست نوشت: اصلاح طلبان، پس از از دست دادن یک ضرب الاجل دیگر، آماج حملات قرار گرفته اند
به گزارش نامه نیوز، هنگامی که رئیس جمهور روحانی در 24 نوامبر در تلویزیون دولتی ایران سخن گفت، اخبار مهمی را که بسیاری از افراد امید داشتند بشنوند ارائه نکرد: اینکه هیچگونه توافق هسته ای با آمریکا صورت نگرفته است، و در نتیجه هیچ یک از تحریم های فلج کننده اقتصادی نیز لغو نخواهند شد. ضرب الاجل تعیین شده برای انجام توافق( یعنی دومین ضرب الاجل در سال جاری) فقط به توافقی انجامید که به ایران و کشورهای به اصطلاح 1+5 اجازه می داد که به مذاکرات ادامه دهند. آنها تاریخ جدیدی را برای دستیابی به توافق کلی سیاسی، تا مارس 2015، و توافق نهایی دارای جزئیات ، تا تاریخ 30 ژوئن 2015 ، مشخص کردند.
در حالی که باران های زمستانی در تهران شروع شده است، رئیس جمهور ایران در صدد برآمد که شهروندان را مطمئن سازد که، سرانجام، یک توافق جامع به دست خواهد آمد اما ایرانی ها در این مورد تردید های جدی دارند. آنها تعهد رئیس جمهور را به چالش نمی گیرند، رئیس جمهوری که قول داده است که به بحران دیرینه هسته ای پایان دهد و تحریم ها را لغو کند. او بیش از هر کس دیگری، در صورت شکست مذاکرات، بازنده خواهد بود. سئوال این است که آیا تندروها راه او را سد خواهند کرد یا خیر.
از نظر انبوه مردم این کشور که وضعیت مالی آنها آسیب دیده است، برنامه هسته ای تقریباً به نمادی منحصر به فرد از غرور ملی تبدیل شده است.
تمدید مذاکرات برنامه هسته ای ایران را از حرکت باز می¬دارد. به موجب توافق موقت، سانتریفوژهای این کشور همچنان می چرخند اما ذخیره مواد فسیلی از غنای 20 در صد رقیق تر شده و به 5 درصد رسیده است- که «توانمندی گریز هسته ای» برای ساخت بمب های هسته ای را، در ازای لغو محدود تحریم ها، به تاخیر انداخته است( اگر جه ایران چنین قصدی را اصولاً انکار می کند).
جان کری،وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد:« حماقت بود اگر از گفتگوها کنار می کشیدیم.» آمریکا این برداشت را دارد که زمان به نفع آنها کار می کند، در حالیکه تحریم ها و سقوط بهای نفت بر ایران فشار وارد می آورد.
سیاست های داخلی آمریکا بعید است انجام توافق را آسانتر سازد، و کاملاً امکان دارد که این کار را دشوارتر نماید. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از شنیدن خبر تمدید مذاکرات به وجد آمد. « توافق نکردن بهتر است توافق بد است . توافقی که ایران برای دستیابی به آن پافشاری می کرد وحشتناک بود... این نتیجه بهتر است... بسیار بهتر.» در داخل کشور نیز منتقدان آقای کری فکر می کنند که حتی لغو محدود تحریم ها به ایران کمک می کند. مارک کرک، سناتور جمهوریخواه تندرو، بر این باور است که:« که آمریکا به طور قطع توسط ایرانی ها به بازی گرفته شده است».
بازنده شدن دمکرات ها در انتخابات میاندوره ای سنا، دو مشکل برای جان کری بوجود آورد. اول، پایبندی به این قول که تحریم های آمریکا علیه ایران به طور قطع لغو خواهد شد(همانگونه که با توقف این تحریم ها با استفاده از حق حکم حکومتی رئیس جمهور مخالفت شد) را برای او از این هم دشوار تر می سازد. دوم، اکنون ممکن است تندرو ها بتوانند طرح قبلی هر دو حزب را که متوقف شده بود، برای تشدید تحریم ها پیش ببرند. ( این طرح تقریباً به طور حتم توسط اوباما وتو خواهد شد). برخی استدلال می کنند که کنگره باید با سرسختی ایستادگی کند تا بهترین توافق ممکن به دست آید. با همه این حرف ها، یک توافق بزرگ وسوسه کننده با ایران، که احتمالاً تنش ها در دیگر نقاط را نیز کاهش خواهد داد، به نظر می رسد که اندکی بیشتر دور از دسترس شده است.
منبع: تیک
۱۰ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]