محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832338667
کاهش قیمت نفت بر بودجه چه تأثیری خواهد داشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان؛
کاهش قیمت نفت بر بودجه چه تأثیری خواهد داشت؟
دولت برای جبران کسری بودجهی ناشی از کاهش قیمت نفت چه راهکارهایی باید اتخاذ کند؟ آیا گران شدن دلار و افزایش مالیات میتواند راهکار مناسبی محسوب شود؟ دولت در کوتاهمدت و بلندمدت چه اقداماتی انجام دهد؟ دکتر خدیجه نصراللهی به این پرسشها پاسخ خواهد داد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، مدتی است که شاهد کاهش شدید قیمت جهانی نفت هستیم؛ بهطوریکه قیمت سبد نفتی اوپک از 115 دلار به 85 دلار رسیده است که این کاهش قیمت برای کشورهای تولیدکنندهی نفت میتواند دارای اثرات زیانباری باشد. در این میان، کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نبوده و روزهای سختی را سپری میکند و تحقق درآمدهای نفتی را با ابهام مواجه خواهد ساخت و کمترین تأثیر آن بروز کسری بودجه و نوساناتی است که در کوتاهمدت و بلندمدت در پی آن به وجود خواهد آمد.
به نظر دکتر خدیجه نصراللهی، اگر حساب ذخیرهی ارزی با آن سطح سیاستی که در شرایط راهاندازی آن پیشبینی شده بود، تجهیز میشد، کاهش قیمت نفت، ضرر و زیان چندانی ایجاد نمیکرد و در کشور ما به دلیل عدم مدیریت صحیح و تکیهی دولت بر درآمدهای نفتی، این کاهش میتواند اثرات مخربی در کوتاهمدت و بلندمدت بر اقتصاد وارد سازد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان در ادامه افزود: میتوان از یک دیدگاه دیگر هم به این قضیه نگاه کرد که اگر قیمت نفت افزایش یابد، مصرفکنندگان در بلندمدت به دنبال جانشینهای دیگری خواهند بود. لذا کاهش قیمت نفت آثار مخرب چندانی در بر نخواهد داشت، بلکه دولت باید بتواند در کوتاهمدت و بلندمدت با بهکارگیری تمهیدات لازم، وابستگی اقتصاد به نفت را کاهش دهد.
در ادامه گفتوگوی برهان با ایشان را میخوانیم.
به نظر شما، کاهش قیمت نفت چه اثری بر بودجهی امسال داشته است؟ اگر روند کاهش قیمت نفت در سال جاری ادامه یابد، چه تمهیداتی برای سال آینده باید در نظر گرفته شود؟
میدانید که یکی از دلایل ایجاد صندوق ذخیرهی ارزی همین بوده است. در حقیقت، هدف از این کار، کاهش تأثیرات نوسانات قیمت نفت در اقتصاد ایران بوده است. طبیعتاً با توجه به تدابیر اندیشیدهشده، نباید تغییر قیمت نفت بر وضعیت بودجه و اقتصاد ایران، تأثیر بسیاری بگذارد، اما متأسفانه در واقعیت، حساب ذخیرهی ارزی در مسیر و جهت پیشبینیشده و برنامهریزیشده پیش نرفته است. طبعاً با چنین شرایطی، برنامههای دولت تغییر پیدا میکند و دچار کسری بودجه خواهد شد که در این حالت، از سهم بودجههای عمرانی کشور کم خواهد شد. البته تعدد این طرحهای ناتمام نیز ضررهایی را به اقتصاد ایران وارد میکند.
به نظر شما، پیامد کسری بودجه بر اقتصاد ایران چیست؟
دولت مجبور میشود به منابع بانک مرکزی روی بیاورد. این کار به افزایش تورم میانجامد. همانطور که میدانید، معمولاً در این شرایط، دولتها به خودشان زحمت نمیدهند تا از منابع بخش خصوصی برای تأمین مخارج خود استفاده کنند. اگر این دولت نیز مانند سایر دولتها، کوتاهترین مسیر را انتخاب کند، مجدداً با بحث انبساط پایهی پولی، تورم و بیثباتی در اقتصاد، مواجه خواهیم بود. معمولاً پسلرزهی آن نیز بحث رکود است، زیرا در شرایط بیثباتی اقتصادی، دیگر کسی انگیزه و جرئت سرمایهگذاری در پروژههای بزرگ را ندارد. بنابراین به فرآیند توسعه نیز مانند دیگر موارد خدشه وارد میشود.
آیا این امکان وجود دارد که دولت با گران کردن دلار، کسری بودجه را تأمین کند؟ این کار چه اثراتی در پی خواهد داشت؟
در واقع این سیاستی است که قبلاً بهمنظور افزایش رقابت و گسترش صادرات غیرنفتی مطرح شده است. طبیعتاً اگر این سیاست بتواند بخش صادرات کشور را فعال کند، میتواند بر روند فعالیت اقتصادی نیز تأثیر مثبتی بگذارد. توجه داشته باشید، به هر حال اقتصاد ایران، اقتصادی وابسته است.
به دنبال تغییر هریک از اجزای منابع پایهی پولی، مثل بدهی دولت، بدهی بانکها و داراییهای خارجیِ بانک مرکزی، بحث حجم نقدینگی، تورم و بیثباتی اقتصادی مطرح میشود. بنابراین تفاوت چندانی بین اینکه دولت، کمبود منابع خود را از طریق گران کردن دلار تأمین کند یا مستقیماً وام بگیرد، وجود ندارد. این موضوع از ویژگیهای ساختاریِ اقتصاد ایران است.
نظر شما دربارهی تأثیر جبرانِ کسری بودجه، از طریق افزایش مالیات چیست؟
متأسفانه سیستم مالیاتی ایران، سیستم کارآمدی نیست؛ یعنی اعمال چنین سیاستی، غیر از اینکه در فرآیند فعالیتها اخلال ایجاد کند، نتیجهی دیگری نخواهد داشت. بنابراین به نظر من، با توجه به شرایط رکود اقتصادی امروز، بعید میدانم دولت برای اینکه اقتصاد را از شرایط رکود خارج کند، بخواهد از طریق مالیات، کسری بودجهی خود را تأمین کند.
با توجه به اینکه فرمودید ممکن است دولت نتواند سرمایههای بخش خصوصی را جذب کند، آیا فکر میکنید جذب سرمایهی خصوصی از طریق اوراق مشارکت امکانپذیر باشد؟
دولت میتواند با انتشار اوراق مشارکت، بخشی از هزینهها را تأمین کند، اما این کار بستگی به اعتماد یا اعتبار سیاستی دولتی دارد.
بودجهی سال 93 براساس نفتِ 100 دلاری بسته شده است. به نظر شما، اکنون که قیمت نفت از 100 دلار به 80 دلار رسیده است، این 20 دلار کاهش قیمت چه تأثیری بر بودجهی امسال خواهد داشت؟
در حقیقت در بحث بودجه، با دو بحث کسری برنامهریزیشده و کسری برنامهریزینشده مواجه هستیم. معمولاً در شرایط کسری پیشبینینشده، تجربه نشان میدهد در دولتها، بهخصوص در ایران، از مخربترین روش تأمین کسری، همان بحث پایهی پولی، استفاده میشود. هزینهی این کار را نیز عمدتاً مردم پرداخت میکنند.
اگر حساب ذخیرهی ارزی با آن سطح سیاستی که در شرایط راهاندازی آن پیشبینی شده بود، تجهیز میشد، کاهش قیمت نفت، ضرر و زیان چندانی ایجاد نمیکرد. از دیدگاه دیگر نیز باید به کاهش قیمت نفت توجه کرد، زیرا در بلندمدت هرچه قیمت نفت در بازار بالاتر برود، ممکن است گزینههای جانشینی که امروز صرفهی اقتصادی ندارند، برای متقاضیان و مصرفکنندههای نفتی صرفه پیدا کنند. بنابراین با این دیدگاه، فکر نمیکنم کاهش قیمت نفت پدیدهای فاجعهانگیز باشد. هرچند مثل هر مورد دیگری، به مدیریت نیاز دارد. اگر این کار، خوب مدیریت شود، اقتصاد ایران نیز از این وضعیت خلاص میشود.
راهکار پیشنهادی شما برای جبران کسری بودجه در کوتاهمدت و بلندمدت چیست؟
همانطور که اشاره کردم، بهترین راهکار در کوتاهمدت، تجهیز منابع بخش خصوصی و جذب آنهاست. در واقع منظور، همان بحث انتشار اوراق مشارکت و بحث خصوصیسازی است که به نظر من، میتواند تا حدودی مفید واقع شود.
طبیعتاً در بلندمدت نیز باید زیرساختها و امکانات اقتصادی کشور بهگونهای تجهیز شوند که بتوانیم از این وابستگی و استیصال رهایی یابیم. به نظر من، واقعاً راه دیگری نیست، مگر اینکه به غیر از نفت، از سایر بخشها و مزیتهای اقتصادی کشور نیز استفاده کنیم تا با کاهش قیمت نفت، اینگونه دچار رکود اقتصادی نشویم.
به نظر شما، کاهش قیمت نفت میتواند بر بودجهی سال 94 نیز تأثیر بگذارد؟
بله، قطعاً تأثیرگذار خواهد بود. به نظر میرسد این کاهش در بلندمدت اتفاق خواهد افتاد. یکی از دلایل اصلی آن نیز کاهش تقاضای کشور چین بوده است. بنابراین، این فرآیند، فرآیندی کوتاهمدت نخواهد بود و قطعاً در سال 94 نیز با این مسائل و تأثیرات روبهرو خواهیم بود؛ با این تفاوت که در سال 94، میتوان آن را بهتر مدیریت کرد، چون حالت پیشبینیشده و بهوقوعپیوستهای دارد.
با توجه به کاهش قیمت نفت در امسال، پیشنهاد شما برای بودجهی سال 94 چیست؟ به عبارت دیگر، بودجهی سال 94 بهتر است با چه قیمتی بسته شود؟
به نظر من، مهمترین کاری که دولت میتواند انجام دهد یا باید انجام دهد، این است که حساب ذخیرهی ارزی را به سمتوسوی پیشبینیشده هدایت کند. به هر حال، این پدیده ممکن است باز هم تکرار شود. افزایش یا کاهش قیمت نفت، بهطور قطع، قابل پیشبینی نیست.
بحث بر سر نرخ بودجه نیست. دوباره تأکید میکنم اگر حساب ذخیرهی ارزی در مسیر پیشبینیشدهی خود هدایت شود، بسیاری از مشکلات و مسائل حلوفصل میشوند. متأسفانه به این دلیل، مکانیسمی که پیشبینی شده بود تا در مقابل این نوسانات، حالت ضربهگیر داشته باشد، عملاً کاربرد و کارایی ندارد. با توجه به بیثباتی موجود، در خودِ منطقهی خاورمیانه، هیچ نرخی را نمیتوان برای سال 94 پیشبینی کرد. واقعیت این است که این عدم اطمینان وجود دارد؛ یعنی حتی ممکن است در سال 94، با افزایش قیمت نفت نیز مواجه شویم. به نظر من، مهمترین کاری که دولت میتواند انجام دهد یا باید انجام دهد، این است که حساب ذخیرهی ارزی را به سمتوسوی پیشبینیشده هدایت کند. به هر حال، این پدیده ممکن است باز هم تکرار شود. افزایش یا کاهش قیمت نفت، بهطور قطع، قابل پیشبینی نیست.
بنابراین شما بهترین راه جبران کسری بودجهی دولت را سروسامان دادن حساب ذخیرهی ارزی میدانید؟
بله، همانطور که اشاره کردم، مهمترین سیاستی که دولت در این شرایط میتواند دنبال کند، بحث اعتمادسازی است؛ یعنی دولت برای پشت سر گذاشتن این فرآیند، باید همهی سعی خود را برای جذب همکاری بخش خصوصی به کار گیرد./برهان/110
۰۸/۰۹/۱۳۹۳ - ۲۱:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]
صفحات پیشنهادی
اوپک هماهنگی برای مقابله با کاهش قیمت نفت را افزایش خواهد داد
ونزوئلا اعلام کرد اوپک هماهنگی برای مقابله با کاهش قیمت نفت را افزایش خواهد داد خبرگزاری پانا دولت ونزوئلا روز دوشنبه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد رافائل رامیرز وزیر امور خارجه این کشور گفته است سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک بر هماهنگی ها به منظور مقابله با کاهش قیمت نفتکاهش قیمت نفت طولانی مدت نیست/ قیمت نفت در بودجه سال 94 به صورت منطقی لحاظ شود
مروی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران کاهش قیمت نفت طولانی مدت نیست قیمت نفت در بودجه سال 94 به صورت منطقی لحاظ شود رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه کاهش قیمت نفت بلندمدت نیست گفت برای سال 94 قیمت نفت در بودجه را منطقیتر پیشبینی خواهیم کرد ضمن اینکه تا آن زمان هم فرصتتحلیل یک اقتصاد دان از کاهش قیمت نفت بر بودجه کشور / تقوی: منتظر شوک بزرگی هستیم
تحلیل یک اقتصاد دان از کاهش قیمت نفت بر بودجه کشور تقوی منتظر شوک بزرگی هستیم اقتصاد > انرژی - مهدی تقوی تحلیلگر اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی بر این باور است که کاهش قیمت نفت تاثیر بسیار جدی بر اقتصاد و البته بودجه کشور خواهد گذاشت بهاره چراغیمادورو فرمان کاهش بودجه ونزوئلا را به دنبال افت قیمت نفت صادر کرد
مادورو فرمان کاهش بودجه ونزوئلا را به دنبال افت قیمت نفت صادر کرد تهران - ایرنا - به دنبال افت پایین امدن قیمت نفت پس از تصمیم اوپک به ثابت نگه داشتن سقف تولیدش نیکلاس مادورو رییس جمهوری ونزوئلا روز جمعه اعلام کرد دولت وی بودجه کشور متکی به در آمد نفتی خود را کاهش خواهد داد۳ دلیل کاهش قیمت نفت از زبان پوتین
۳ دلیل کاهش قیمت نفت از زبان پوتینتاریخ انتشار دوشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۲۳ ۰۱ رئیسجمهور روسیه سه دلیل را به عنوان دلایل اصلی کاهش قیمت نفت در جهان معرفی کرد معاون نخستوزیر روسیه نیز اعلام کرد علیرغم تحریمها علیه این کشور تولید نفت روسیه ثابت خواهتولید نفت اوپک کاهش می یابد/قیمت عادلانه نفت صد دلار است
چهارشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۹ نماینده ونزوئلا در سازمان اوپک از کاهش تولید اوپک در نشست آتی این سازمان خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا رافائل رامیرز وزیر نفت اسبق ونزوئلا با اعلام این مطلب گفت در حال حاضر مساله اصلی این است که چه میزان از عرضه نفت اوپناکامی اوپک درکاهش تولید، قیمت نفت برنت را به 65 تا 70 دلار می رساند
بلومبرگ ناکامی اوپک درکاهش تولید قیمت نفت برنت را به 65 تا 70 دلار می رساند تهران - ایرنا - پایگاه خبری بلومبرگ به نقل از ابهیشک دشپاند تحلیلگر بازار نفت در شرکت ناتیکسیس لندن اعلام کرد اگر اوپک تولید خود را کاهش ندهد قیمت نفت برنت بیشتر کاهش خواهد یافت و امکان کاهش آن به 65با این روال، کاهش قیمت نفت در سال 2015 ادامه مییابد
شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۸ آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد اگر تولید جهانی نفت کاهش پیدا نکند نوسان قیمتهای نفت احتمالا در نیمه اول سال 2015 نیز ادامه خواهد یافت به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از وال استریت ژورنال بهای نفت از ماه ژوئن حدود 30 درصد قیمت خودتولید نفت روسیه کاهش نمییابد/ ۳ دلیل کاهش قیمت نفت از زبان پوتین
تولید نفت روسیه کاهش نمییابد ۳ دلیل کاهش قیمت نفت از زبان پوتینرئیس جمهور روسیه سه دلیل را به عنوان دلایل اصلی کاهش قیمت نفت در جهان معرفی کرد معاون نخست وزیر روسیه نیز اعلام کرد علیرغم تحریمها علیه این کشور تولید نفت روسیه ثابت خواهد ماند و کاهش نمییابد به گزارش خبرنگارتداوم کاهش قیمت نفت در آستانه نشست 166 اوپک -
تداوم کاهش قیمت نفت در آستانه نشست 166 اوپک بلومبرگ گزارش داد قیمت نفت به پایین ترین حد خود در 4 سال اخیر رسید و علت آن هم گمانهزنیها مبنی بر عدم کاهش تولید در نشست فردا پنجشنبه اوپک است به گزارش خبر نگار مهر بلومبرگ گزارش داد در جلسه قبل از نشست اصلی اوپک که فردا پنجشنبه درکاهش قیمت نفت پیش از برگزاری اجلاس رسمی اوپک
در پی احتمال تثبیت سهمیه ها کاهش قیمت نفت پیش از برگزاری اجلاس رسمی اوپک تهران – ایرنا – رویترز اعلام کرد قیمت نفت در پایان روز چهارشنبه پنجم آذرماه در حالی که کمتر از یک روز به آغاز نشست تاریخی ١٦٦ اوپک در وین باقیمانده بود در واکنش به اظهارات وزیران نفت کشورهای عضو اوپک پکاهش قیمت نفت تاثیر چندانی روی ایران و روسیه ندارد
چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ - ۰۰ ۲۹ در ماههای اخیر بازار نفت شاهد کاهش قابل توجه قیمتها عمدتا به دلیل عرضه بیش از حد و کاهش تقاضا بوده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پرس تیوی از حیث تولید عرضه نفت به بازارهای جهانی به بالاترین سطح تمام ادوار رسیده است آمرقیمت نفت کمتر از 85 دلار باقی خواهد ماند
شنبه ۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۴ وزیر نفت و گاز عمان گفت بهای نفت خام برای مدتی زیر 85 دلار در هر بشکه باقی خواهد ماند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از رویترز روزنامه الوطن - چاپ عمان - به نقل از محمد بن حمد بن سیف الرومی وزیر نفت و گاز عمان نوشت قیمت نفت برای مدتیپایان نشست اوپک و ادامه روند کاهش قیمت نفت
پایان نشست اوپک و ادامه روند کاهش قیمت نفت تهران-ایرنا-نشست دیروز وزیران سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک در وین نه تنها نوار کاهش قیمت نفت در ماه ها و هفته های اخیر را قطع نکرد بلکه پس از اعلام ثابت ماندن سقف تولید این سازمان قیمت های نفت ریزش بیشتری داشت یکصد و شصت و ششمینپیشنهاد ایران برای کاهش تولید اوپک قیمت نفت را افزایش داد
پیشنهاد ایران برای کاهش تولید اوپک قیمت نفت را افزایش داد بلومبرگ نوشت در واکنش به پیشنهاد احتمالی ایران برای کاهش یک میلیون بشکه ای تولید نفت اوپک و با افزایش نرخ بهره در چین قیمت نفت افزایش یافت و به ۸۰ دلار و ۷۴ سنت در هر بشکه رسید به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نققیمت نفت در بودجه 94 مشخص شد/ پیشبینی رشد دوباره اقتصاد در تابستان -
توصیه طیبنیا به فعالان اقتصادی قیمت نفت در بودجه 94 مشخص شد پیشبینی رشد دوباره اقتصاد در تابستان وزیر امور اقتصادی و دارایی کشور با تاکید بر اینکه بورس ارز در سال آینده راه اندازی می شود به آرامش در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت با توجه به شرایط فعلی اقتصاد نرخ سود نیز بایدیک کارشناس انرژی کویت: کاهش قیمتها نفت شیل آمریکا را از بازار خارج میکند
یک کارشناس انرژی کویت کاهش قیمتها نفت شیل آمریکا را از بازار خارج میکندیک کارشناس انرژی کویتی اعلام کرد کاهش قیمت نفت موجب خروج نفت شیل از بازار می شود و اگر روند نزولی قیمت همچنان ادامه دار باشد باید منتظر تصمیمات جدید اوپک در سال 2015 باشیم به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزار-
اقتصادی
پربازدیدترینها