واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: سه عامل مهم در بروز بیماریهای کلیوی
یک متخصص کلیه و مجاری ادراری مصرف بیش از حد پروتئین را از علل بروز بیماریهای کلیوی خواند.
به گزارش نامه نیوز ، دکتر موسی میرزایی اظهار کرد: 25 درصد جریان خون بدن به کلیهها میرسد و به همین علت کلیهها در حفظ تعادل بدن نقش مهمی بر عهده دارند. کلیهها علاوه بر تنظیم آب و الکترولیتها در بدن، باعث دفع مواد زائد میشوند و مواد مفید را مجددا به داخل خون بازگردانده و همچنین در تشکیل برخی از هورمونهای بدن نقش مهم و موثری دارند.
این متخصص کلیه و مجاری ادرار در مورد راههای شناسایی ابتلا به بیماریهای کلیه، تصریح کرد: در افراد عادی بدون سابقه بیماری زمینهای، سالانه یک آزمایش کامل برای رد یا تشخیص بیماری کلیه کافی است.اما افراد باسابقه بیماریهای زمینهای مانند دیابت، فشارخون و سنگ کلیه باید بیماری خود را جدی گرفته و نکات درمانی را با مشورت پزشک معالج خود رعایت کنند و به صورت مرتب به کلینیکهای درمانی مراجعه کنند تا از نارسایی کلیهها جلوگیری شود.
این ارولوژیست درباره بروز سنگ کلیه و روشهای درمان آن، گفت: سنگ کلیه بیماری شایعی است که در منطقه ایلام به دلیل مصرف زیاد پروتئین زیاد تشخیص داده میشود. عوامل زیادی مانند آب و هوا و شرایط جغرافیایی، ارث و تغذیه در ایجاد سنگ کلیه تاثیرگذارند. در روند درمان این بیماری باید به این موارد توجه شود. هرچند سنگهای کوچک و زیر 3 میلیمتر با تحرک، ورزش و مصرف زیاد مایعات قابل دفع هستند، اما سنگهای بزرگتر چنانچه انسداد در سیستم ادراری ایجاد کرده باشند باید فورا درمان شوند، چراکه انسداد باعث نارسایی کلیهها میشود. البته امروزه کمتر از روش جراحی باز استفاده میشود و بیشتر سنگها با تکنولوژیهای جدید قابل علاج هستند.
وی با اشاره به زمانی که کارآیی و عملکرد هر دو کلیه به مدت طولانی کاهش چشمگیری یابد، افزود: در چنین شرایطی کلیهها به طور مزمن دچار کاهش عملکرد شده و بنابراین پیوند کلیه راه درمان مناسبی است. البته در موارد حاد ممکن است کلیهها به صورت موقت دچار کاهش عملکرد شوند. در این وضعیت با دیالیز و درمانهای دیگر قابل بازگشت خواهد بود. مثلا در اثر مصرف بیش از حد دارو یا خونریزی و عفونت شدید ممکن است نارسایی در کلیهها ایجاد شود که اکثرا در این موارد با درمانهای معمولی نیازی به پیوند نیست، اما اگر نارسایی مزمن باشد بهترین درمان، پیوند کلیه است.
میرزایی در مورد علت نارسایی کلیهها خاطر نشان کرد: بیشترین علت نارسایی در کلیهها، فشار خون و دیابت است. عواملی مانند سنگ، عفونت و مصرف بیرویه داروها نیز در نارسایی دخیل است. در این موارد اگر به موقع درمان صورت گیرد از نارسایی کلیهها جلوگیری میشود. بیماران مبتلا به فشار خون و دیابت نیز در صورت توجه لازم به رژیم غذایی و درمان دارویی خود، میتوانند از ابتلا به عوارض بیماری خود مانند نارسایی کلیه جلوگیری کنند.
وی افزود: از علل نارسایی کلیهها و کبد، مصرف داروها و رژیمهای مکمل غذایی است که متاسفانه برخی از جوانان ورزشکار بدون توجه به عوارض آنها را مصرف میکنند.
این ارولوژیست در مورد درمان «کیست کلیه» نیز گفت: اغلب کیستهای کلیه که زیر 2 سانتیمترند در شرایطی که سیر پیشرونده نداشته و شکلی ساده و فاقد خون باشند نیاز به درمان خاصی ندارند. چنانچه کیست بزرگ باشد و در سونوگرافیهای بعدی بزرگتر شده باشد یا محتویات داخل آن غیر از آب باشد یا خیلی دردناک باشد، نیاز به بررسی بیشتر و درمان دارد. به این دلیل که برخی اوقات کیستهای متعدد، جایگزین تمام بافتهای کلیه میشوند که این هم نیاز به بررسی بیشتر دارد.
وی علت شایع مشاهده خون در ادرار را عفونت و سنگ در دستگاه ادراری عنوان کرد و افزود: یکی از دلایل نادر وجود خون در ادرار وجود بیماریهای بدخیم دستگاه ادراری یا حتی مصرف برخی از داروهاست که اصطلاحا "هماچوری" گفته میشود. البته حدود 3 درصد این موارد هیچ علت خاصی ندارد، اما گاهی در اثر فعالیتهای بدنی این عارضه ایجاد میشود که در هر صورت باید جدی تلقی شده و بررسی لازم جهت علتیابی آن توسط پزشک انجام شود.
میرزایی خاطر نشان کرد: در کودکان بویژه کودکان زیر پنج سال مساله عفونت ادراری خیلی اهمیت دارد، چراکه اگر به موقع درمان نشود ممکن است آثار جبران ناپذیری در کلیهها ایجاد کند و حتی در مواردی منجر به نارسایی کلیهها شود. باوجود متفاوت بودن علائم بیماری در کودکان مختلف، اما در مجموع به صورت بیاشتهایی، تب و بیحالی و عدم رشد کافی بروز میکند. نهایتا هم آزمایش و بررسی پزشک است که عفونت ادراری را مشخص میکند.
میرزایی درباره نقش آب و ورزش در سلامتی افراد خاطر نشان کرد: آب و ورزش دو نقش مهم و اساسی در سلامتی بدن و خصوصا کلیهها و دستگاه ادراری دارند، به طوری که آب و ورزش در دفع سنگهای کوچک و رفع عفونت و حتی پیشگیری از این دو بیماری بسیار مهم هستند و توصیه میشود که روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش و مصرف 12 لیوان آب در شبانهروز به طور چشمگیری از ایجاد سنگ کلیه و عفونت جلوگیری کند.
منبع: ایسنا
۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]