تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 16 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):حق، سنگين و تلخ است و باطل، سبك و شيرين و بسا خواهش و هوا و هوسى كه لحظه اى بيش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850924508




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عصر تازه اقتصاد انرژی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: در بحبوحه شرایط منطقه ای و رقابت های بین المللی شکل می گیرد؛ عصر تازه اقتصاد انرژی تهران- ایرنا- وین اتریش سه روز پس از برگزاری آخرین دور گفت و گوهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5، میزبان نشست یکصد و شصت و ششم سازمان کشورهای صادرکننده نفت خواهد شد تا آینده بازار انرژی روشن تر شود.


نشست 12 وزیر نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در شرایطی ششم آذر در «وین» اتریش برگزار می شود که طی هفته های گذشته قیمت نفت در بازارهای جهانی با افت روبرو شده است و تغییر فضای منطقه ای و بین المللی بر تصمیم اعضا برای میزان تولید این ماده اثرگذار خواهد بود.
الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات، اکوادور، آنگولا و ونزوئلا اعضای اصلی این سازمان هستند.
اوپک که 40 درصد عرضه جهانی نفت را در اختیار دارد، از دی 1390 تاکنون سقف تولید خود را در سطح 30 میلیون بشکه در روز حفظ کرده است.
با این همه به نوشته چهارم آذر تارنمای آمریکایی «بلومبرگ»، قیمت نفت طی پنج ماه گذشته به دلیل افزایش چشمگیر تولید نفت در آمریکا و کاهش نرخ رشد اقتصادی اروپا، چین و ژاپن، بیش از 20 درصد کاهش یافته است (1).
البته کاهش قیمت نفت زمانی ملموس تر شد که چندی پیش «آرامکو» شرکت نفت عربستان، قیمت هر بشکه را یک دلار کاهش داد. به دنبال آن، ایران، عراق، قطر، کویت و امارات نیز برای نگهداشت مشتریان خود به کاهش قیمت وادار شدند.
از سوی دیگر، بیست و پنجم آذرماه نخستین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز با دبیرکلی ایران به میزبانی قطر برگزار می شود.
13 کشور عضو مجمع صادرکنندگان گاز 42 درصد تولید گاز جهان و 70 درصد ذخایر گازی را در اختیار دارند. آنها همچنین سهم 38 درصدی در انتقال گاز با خط لوله و 85 درصدی در تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال. ان. جی) را از آن خود کرده اند.
مهمترین محور این نشست کاهش قیمت گاز طبیعی در بازار جهانی پس از سقوط قیمت جهانی طلای سیاه است.
بنابراین به نظر می رسد در آغاز، نشست نفتی تاثیر زیادی بر تحولات اقتصاد انرژی خواهد داشت و سپس نشست گازی.
** دسته بندی ها در بازار نفت
تصمیم 12 عضو اوپک می تواند به کاهش قیمت نفت دامن بزند یا نرخ کنونی این منبع انرژی را حفظ کند یا آن را افزایش دهد.
کشورهای جهان بر پایه میزان حساسیت اقتصاد خود به قیمت نفت و نیز زمینه های سیاسی نگرش های جداگانه ای را دنبال می کنند.
الف- گروه نخست با حضور ایران و ونزوئلا، روی کاهش تولید و افزایش قیمت نفت نظر دارند. در این پیوند است که وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران طی روزهای گذشته با مقام هایی از عراق، ونزوئلا، کویت، قطر و امارات رایزنی هایی انجام داد.
وی حتی سراغ جمهوری آذربایجان رفت که عضو اوپک نیست.
وزیر امورخارجه ونزوئلا نیز طی سفر به قطر، الجزایر، ایران و روسیه گفت و گوهایی در این زمینه داشت (2). روسیه نیز عضو اوپک نیست.
ب- گروه دیگر را عربستان رهبری می کند که به دلیل تولید 9 میلیون و 600 هزار تا 10 میلیون بشکه نفت در روز بزرگ ترین و تاثیرگذارترین عضو اوپک است.
عربستان از کاهش تولید استقبال نمی کند و کویت نیز اغلب با مواضع این کشور همراه است.
مقام های سعودی طی روزهای گذشته با مقام های عراق، لیبی و روسیه دیدارهایی داشتند و حتی وزیر نفت عربستان به مکزیک سفر کرد؛ کشوری که مانند روسیه و جمهوری آذربایجان در اوپک عضو نیست (3).
** کشورهای غیر عضو در اوپک
روسیه با تولید روزانه بیش از 10 میلیون بشکه نفت، بزرگ ترین تولیدکننده بیرون از سازمان اوپک به شمار می رود که تا پیش از این با صادرات گسترده نفت می کوشید درآمد بیشینه ای به دست آورد اما اکنون به دنبال کاهش درآمدهای نفتی خود که تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا پس از تنش اوکراین به آن دامن زده است، در نشست وین از کاهش تولید پشتیبانی می کند.
نزدیک به 60 درصد درآمدهای ارزی روسیه از صادرات نفت تامین می شود (4) از این رو، رییس جمهوری این کشور، ادامه کاهش قیمت نفت را «فاجعه بار» توصیف کرده است (5).
25 سال پیش، سقوط قیمت نفت در اواخر دهه 1980 میلادی، درآمد نفتی اتحاد جماهیر شوروی را کاهش داد و راه را برای تجزیه این کشور که با آمریکا در شرایط جنگ سرد به سر می برد، هموار کرد.
از این رو در شرایط کنونی روسیه تصمیم گرفته است تولید نفت خود را 25 هزار بشکه در روز کاهش دهد (6).
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» چهارم آذرماه گزارش کرد نشست مکزیک، ونزوئلا، روسیه و عربستان با موضوع چگونگی برخورد با عرضه فزاینده نفت به بازارها بی حاصل بود.
با این همه بر پایه بیانیه وزارت انرژی مکزیک، قرار است این کشورها پس از بررسی بازارهای بین المللی سه ماه دیگر دوباره گرد هم آیند (7).
در این میان، به نظر می رسد آمریکا در بحبوحه کاهش قیمت نفت بیشترین سود را به جیب زده است.
گرچه این کشور به عنوان یکی از دارندگان ذخایر نفتی، طی پنج ماه گذشته با کاهش بیش از 30 درصدی قیمت نفت پایه خود روبرو بوده اما تولید روزانه خود را به 9 میلیون و 60 هزار بشکه (بالاترین سطح طی سه دهه گذشته) رسانده است (8).
تارنمای بلومبرگ دوم آذرماه پس از اعلام این خبر به نقل از «دانیل یرجین» معاون شرکت خدمات مشاوره ای «انگلوود» در آمریکا، نوشت: به مدت 10 سال، رشد اقتصادی چین و تقاضای نفت این کشور عامل تعیین کننده بازار نفت بود و اکنون رشد حیرت آور تولید نفت در آمریکا جای عامل پیشین را گرفته است.
از سوی دیگر، «لین بوکیانگ» مدیر مرکز تحقیقات اقتصادی انرژی دانشگاه «شیامن» چین، به بلومبرگ گفت: چین 60 درصد نفت خام مورد نیاز خود را وارد می کند بنابراین یکی از برندگان بزرگ این بازی است.
وی افزود: کاهش قیمت نفت همچنین اهرمی برای چین در تعاملات با روسیه است. این 2 کشور در ماه مه (اردیبهشت) در چین با یکدیگر قرارداد 400 میلیارد دلاری سی ساله گاز امضا کردند و سپس در اوایل ماه جاری، روابط خود در بخش انرژی را افزایش دادند (9).
** نفت و ایران
تارنمای بلومبرگ طی گزارشی در چهارم آذر، دلیل کاهش دوباره قیمت نفت برنت دریای شمال را طرح پیشنهادی اوپک درباره معافیت ایران، عراق و لیبی از کاهش احتمالی تولید دانست و به نقل از «دیوید لئوکس» تحلیلگر اقتصادی، نوشت: به دلیل اضافه عرضه نفت در بازار، باید تولید اوپک به کمتر از 30 میلیون بشکه در روز کاهش یابد تا قیمت نفت بالا برود (10).
آنگونه که هفتم آبان «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران، در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد درآمد ایران از محل صادرات نفت 30 درصد کاهش یافته است (11).
تا پیش از افزایش تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا بر سر فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت تولید نفت ایران روزانه بیش از چهار میلیون بشکه بود که از این میزان به طور میانگین 2 میلیون و 450 هزار بشکه به بازار جهانی صادر می شد.
در شرایط فعلی حجم صادرات نفت کشور به یک میلیون بشکه و تولید روزانه به کمتر از سه میلیون بشکه کاهش یافته و این در حالی است که مسوولان وزارت نفت معتقدند اگر شرایط فراهم شود، جا برای بشکه های صادراتی نفت ایران در بازار جهانی باز خواهد شد.
دولت، بودجه سال 1393 را با نفت بشکه ای یکصد دلار بسته بود اما وزیر اقتصاد، چهارم آذر اعلام کرد بودجه سال آینده بر پایه نفت بشکه ای 70 دلار تنظیم شده است.
اگر قیمت نفت از خردادماه به بعد همان یکصد دلار می ماند، ارزش تولید نفت اوپک به 485 میلیارد دلار می رسید و با فرض صادرات نفتی روزانه یک میلیون بشکه، کل درآمد نفتی ایران می توانست 14 میلیارد و 873 میلیون دلار باشد. با این همه افت 23 دلاری قیمت نفت طی پنج ماه گذشته، 2/ 1 میلیارد دلار زیان از محل صادرات نفت خام به ایران تحمیل کرده است (12).
سوم آذرماه تارنمای بلومبرگ خبر داد وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران پیش از برگزاری نشست اوپک با همتای سعودی خود دیدار و کاهش تولید روزانه یک میلیون بشکه را پیشنهاد خواهد کرد (13).
به نظر می رسد هم اکنون گمانه هایی درباره نقش کشورهای غیرعضو اوپک در تولید نفت و تعیین قیمت آتی آن مطرح شده است. افزون بر آن، پذیرش پیشنهاد ایران می تواند از کاهش بیش از اندازه قیمت نفت جلوگیری کند.
با این همه، اوضاع تولید نفت طی ماه های آتی ممکن است دوباره دستخوش فراز و نشیب هایی شود که بخشی از آن به گفت و گوهای هسته ای تهران و گروه 1+5 برمی گردد که سوم آذرماه آخرین دور آن در وین برگزار و برای ادامه آن طی هفت ماه آتی توافق شد.
بر این پایه، چنانچه محدودیت ناشی از تحریم ها از روی دوش صنعت نفت ایران برداشته شود، تهران می تواند سهم پیشین خود در اوپک را بازیابد.
بجز این، رونق دیگر عرصه های تولیدی و تبدیلی در صنایع پتروشیمی و تنوع بخشی به بازار انرژی با روی آوردن به صادرات گازی می تواند در شرایطی که اقتصاد انرژی زیر سایه اختلاف های بین المللی و شرایط منطقه ای دوره ای تازه را آغاز کرده است، تاثیر نفت بر اقتصاد کشور را کاهش دهد.
به نظر می رسد آنچنان که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بارها تاکید کرده اند، باید در راه کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و تقویت دیگر جنبه های اقتصاد تولیدی گام برداشت تا ساختارهای داخلی را در برابر هر گونه تغییر خارجی مقاوم کرد.
بر پایه سیاست های اقتصاد مقاومتی که سی ام بهمن ماه 1392 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، پیروزی ایران در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت، در گرو پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی است و اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحران های رو به افزایش جهانی، الگویی الهام بخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
-------------------------
منابع:
(1) http://www.irna.ir/fa/News/81400491/
(2) http://www.irna.ir/fa/News/81395475/
(3) http://www.irna.ir/fa/News/81395475/
(4) http://www.irna.ir/fa/News/81402339/
(5) http://www.irna.ir/fa/News/81397683/
(6) http://www.dw.de/18088654
(7) http://www.irna.ir/fa/News/81401713/
(8) http://www.irna.ir/fa/News/81397683/
(9) همان
(10) http://www.irna.ir/fa/News/81400491/
(11) http://www.mop.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=NEWS&ID=61f7e808-7712-476a-ae0f-4d492245201c&WebPartID=26881592-6ec1-4678-9a88-f9e4c3dc0212&CategoryID=b37c877a-1ec5-4ae5-90a0-a36ed666ca3c
(12) http://www.dw.de/18088654
(13) http://www.irna.ir/fa/News/81398699/
---------------------------
از مریم مسعود- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**1961**1358


06/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن