واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: معنویت های نوظهور، مصائب مدرنیته را کاهش نمی دهند تهران - ایرنا - رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران گفت: برخی تلاش کردند با پیدایش معنویت های نوپدید مشکلات عصر کنونی را کاهش دهند، اما حقیقت این است که معنویت های نوظهور، مصائب مدرنیته را کاهش نمی دهد.
به گزارش روز چهارشنبه گروه فرهنگی ایرنا، حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه در نهمین دور گفت و گوی دینی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با کلیسای واتیکان، یکی از پرسش های انسان معاصر را نسبت معنویت و مدرنیته دانست و گفت: ابتدا باید معنای معنویت و مدرنیته مشخص شود.
وی افزود: مدرنیته، پدیده ای است که پس از رنسانس برای بشر محقق شد و دستاوردهایی را برای انسان به همراه آورد؛ فلسفه، علوم پایه، علوم انسانی، علوم مهندسی، اقتصاد، پزشکی، رسانه و معنویت، از دستاوردهای مدرنیته است.
این استاد حوزه علمیه قم با اشاره به چیستی معنویت، گفت: معنویت به معنای منسوب به عالم معنا و عالم باطن و در برابر مادیت و امر ظاهری است. امور معنوی عبارت از حقایق روحانی و اخلاقی و اخروی است. شخص معنوی، کسی است که به ساحت های عالم باطن راه می یابد و مراحل آرامش و اطمینان و امید و تعالی را طی می کند.
خسروپناه با بیان اینکه معنویت را می توان به سکولار و دینی تقسیم کرد، افزود: معنویت سکولار بدون بهره گیری از متون دینی و با استفاده از عقلانیت مدرن می خواهد انسان را به آرامش و امید برساند.
وی ادامه داد: معنویت دینی با بهره گیری از عقلانیت و متون دینی درصدد است تا انسان را علاوه بر ارامش و امید، به اطمینان و ایمان و تعالی و تقرب به خدای متعالی هدایت کند.
دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، همچنین درباره ی کاربست معنویت دینی در دنیای مدرن اظهار داشت: دنیای مدرن برای انسان، آسایش فراهم کرده، سرعت و دقت در محاسبه را به ارمغان آورده، ثروت و قدرت انسان در تسخیر طبیعت را بالا برده و انسان را به فضای مجازی راه داده است؛ اما همین دنیای مدرن، آرامش را از انسان گرفته، فضای حقیقی را به حاشیه رانده و فضای مجازی برای برخی انسان ها، زندگی اصلی شده است.
وی اضافه کرد: خودکشی و بحران هویت و بحران خانواده و دهها بحران دیگر، از دستاوردهای دنیای مدرن است.
وی ادامه داد: بشر معاصر در این دوران، به ضرورت گرایش به معنویت پی برد. برخی از انسانها پی بردند که به سوی معنویت بروند و دنیای مدرن را به کلی کنار بگذارند و خود را از نعمت های دنیوی محروم کنند. برخی تلاش کردند با پیدایش معنویت های نوپدیدی، مصایب مدرنیته را کاهش دهند و گروه دیگر هم به مسأله ی بازگشت به دین، الهی رو آوردند.
خسروپناه با بیان اینکه معنویت های مدرن تنها دغدغه آرامش در کنار آسایش مدرن را دارند، گفت: معنویت دینی، دغدغه آرامش و اطمینان و تقرب الهی و آخرت گرایی دارد و تاکید می کند که آرامش بدون خدا و آخرت، توان تامین آرامش مستقر را ندارد.
وی افزود: جامعه ای که خدا و آخرت نداشته باشد؛ همه چیز در آن مجاز است و چنین جامعه ای نمی تواند به آرامش مستقر دست یابد.
رییس موسسه حکمت و فلسفه تصریح کرد: تفاوت اولیای الهی، از جمله عیسی مسیح (ع) و پیامبر اسلام (ص) با دنیاگران در این است که آنها خود را فدای هدایت جامعه می کردند و دنیاگران، جامعه را فدای ثروت خودشان می کنند.
نهمین دور گفت وگوی دینی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان که عصر روز سه شنبه با عنوان « گفت وگوی سازنده ی مسلمانان و مسیحیان برای مصلحت جامعه» در حسینیه الزهرای (س) این سازمان افتتاح شد. عصر امروز (چهارشنبه) با ارایه مقالات تخصصی اندیشمندان و متفکران مسلمان و مسیحی به پایان می رسد.
فراهنگ**7537**1569
05/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]