واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پنجم آذر یادآور 14 گل پرپر شده سال 57 در خیابان های گرگان گرگان - ایرنا - روز پنجم آذر در شهرستان گرگان یادآور 14 گل پرپر شده در خیابان های شهرستان گرگان به دست ماموران شاه در سال 57 و در روزهای آتش و خون قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است.
به گزارش ایرنا، امروز طبق تقویم چهارشنبه پنجم آذر 1393 هجری خورشیدی، سوم صفر 1436 هجری قمری و بیست و ششم نوامبر 2014 میلادی است و 36 سال پیش در چنین روزی گرگان از بین فرزندان خود 14 شهید را نثار انقلاب و اسلام و اهداف والای کشور کرد.
در ادامه تظاهراتی که آن روزها در نقاط مختلف کشور در حال برگزاری بود و در پیروی از اعتراض امام راحل به کشتار مردم بیگناه مشهد در جوار بارگاه امام رضا (ع) مردم گرگان به خیابان ها آمدند، اما ماموران شاهی آنان را به آتش گرفتند.
یک تاریخ نگار انقلاب اسلامی در استان گلستان روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: پنجم آذر نه تنها مهمترین روز در تاریخ معاصر منطقه گلستان بلکه در کشور به حساب می آید.
«غلامرضا خارکوهی» در توضیح این حادثه اضافه کرد: در پی به خاک و خون کشیده شدن مردم توسط ماموران حکومت شاه در حرم امام رضا (ع) در 29 آبان سال 57، معمار کبیر انقلاب امام خمینی (ره) و علمای بزرگ کشور در اعتراض به این جنایت اطلاعیه هایی منتشر و روز یکشنبه پنجم آذر همان سال را عزای عمومی اعلام کردند، که این مساله باعث شد مردم منطقه گرگان در این تاریخ در امامزاده عبدالله (س)گرگان تجمع کنند.
وی اظهار کرد: در حالی که مردم از صبح در این محل تجمع کرده بود، پلیس آن روز را حکومت نظامی اعلام و شب قبل از برخی مراکز امنیتی به منزل بعضی از علمای گرگان تلفن زده و به آنها توصیه کرده بودند در تظاهرات فردا شرکت نکنند، زیرا دستور تیراندازی به جمعیت صادر شده است.
این تاریخ نگار معاصر گفت: در آن تظاهرات، عده زیادی از اهالی شهرهای اطراف و روستاهای منطقه مانند علی آباد کتول، فاضل آباد، کردکوی، بندرگز و روستاهای منطقه نیز به گرگان آمده بودند.
وی اظهارکرد: نیروهای پلیس وقتی متوجه شدند که مردم می خواهند از فلکه امامزاده به سمت فلکه شهرداری حرکت کنند خیابان شهدا را از حدود موزه فعلی بسته و به صورت آماده باش نظامی ایستادند و فرمانده گروه ضربت شهربانی با بلندگو به جمعیت اخطار می کرد که متفرق شوید، اما مردم اعتنا نمی کردند.
به گفته وی در ادامه جمعیت شعارگویان خواستند حرکت کنند اما مأموران بلافاصله شروع به شلیک گلوله سربی و گازاشک آور کردند در نتیجه 13 نفر از مردم شهید و عده زیادی نیز در این میان زخمی شدند.
خارکوهی همچنین یادآور شد: ماموران در آن روز حتی کسانی را که جزو تظاهرکنندگان نبودند مورد هدف قرار می دادند و در حالی که عده زیادی از مردم به منظور اهداء خون و کمک به پرستاران در بیمارستان پهلوی سابق (5 آذر) تجمع کرده بودند، پلیس گرگان به سوی آنان تیراندازی کرد و جوانی به نام «سیدنظام الدین نبوی » را به شهادت رساند.
خارکوهی تصریح کرد: تیراندازی اول به بیمارستان مربوط به ساعت حدود 2 ظهر بود علاوه بر این در ساعت حدود 5عصر باز هم ماموران به سوی بیمارستان تیراندازی کردند و این در حالی بود که تعدادی از کارشناسان و بازپرسان دادگستری جهت بازجویی از مجروحان در بیمارستان حضور داشتند.
وی ادامه داد: این درگیری ها تا ساعتی از شب ادامه داشت و مأموران در خیابان ها گشت می زدند و تیراندازی می کردند و جوانان هم در مناطق مختلف شهر حضور داشتند.
این تاریخ نگار در خصوص تاثیرگذاری واقعه پنجم آذر سال 57 گرگان در روزهای بعدی انقلاب گفت: سرکوبی این واقعه که رژیم آن را برای خود یک پیروزی می پنداشت، مردم را آگاه تر و در ادامه راه مصمم تر کرد.
خارکوهی تاکید کرد: در واقع پنجم آذر گرگان بستر لازم را به منظور جهش فزاینده مبارزات مردم این دیار فراهم کرد و به عنوان واقعه ای شاخص در تاریخ انقلاب ثبت شد.
در این روز «سیداسماعیل حسینی، حاج احمد سبطی، سیدنظام الدین نبوی، حسین مقصودلو، سیدجعفر علاالدین، چنگیز امیر لطیفی، عباس خالداران، ابوالحسن هادی، حجت الله عباسی، فرامرز ویزواری، صدیفه پروانه و نرگس قصابان» به شهادت رسیدند و حدود 150 نفر از مردم منطقه نیز مجروح شدند.
7467/601 / 1539
05/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]