واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: املاح موجود در دریاچه ارومیه منحصر به فرد است ارومیه - ایرنا - کارشناس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: میزان املاح موجود در دریاچه ارومیه در جهان منحصر به فرد است.
"راضیه لک" روز یکشنبه در نشست ترسیم نقشه راه علوم زمین و توسعه معدنی آذربایجان غربی در ارومیه افزود: این املاح به ویژه منیزیم و پتاسیم از املاحی هستند که به میزان وفور در نمک دریاچه ارومیه وجود دارد.
وی گفت: منیزیوم موجود در نمک دریاچه ارومیه 50 گرم در لیتر بوده که بعد از استحصال با 120 گرم در لیتر با خلوص 95 درصد می توان آن را تولید کرد.
لک ادامه داد: از شورابه دریاچه ارومیه می توان با روشهای شناخته شده 7.5 میلیون تن منیزیوم تولید کرد.
وی گفت: هم اکنون منیزیوم دریاچه ارومیه وارد نمک شده و در نمک ترسیب کرده و این عمل نمکهای سطحی دریاچه را نیز تبدیل به نمکهایی اقتصادی کرده است.
این کارشناس اظهار کرد: منیزیوم بیشتر در منطقه رحمانلو به صورت غنی و فراوان مشاهده شده است.
وی با اشاره به وضعیت کنونی دریاچه ارومیه افزود: هم اکنون دریاچه ارومیه با هفت متر کاهش سطح مواجه بوده و رسوب از لایه های پایینی از مواردی است که این زیست بوم ارزشمند با آن مواجه است.
کارشناس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: مسایلی از جمله میانگذر دریاچه ارومیه، کاهش بارندگی ها و اقلیم، کشاورزی، احتمال وجود گسل در لایه های زیرین که گفته می شد در خشک شدن دریاچه ارومیه تاثیر داشتند مورد مطالعه قرار گرفته اند.
لک افزود: در یک بررسی مشخص شده که اثر اقلیم بر وضعیت دریاچه ارومیه بسیار کم بوده و با یک بررسی در آمار 55 سال گذشته متوجه شدیم که بارندگی ها نیز تاثیر جدی بر دریاچه نداشته اند و تقصیر بشر و عوامل انسانی بوده که دریاچه ارومیه خشک شده است.
وی با اشاره به نمونه گیری های حاصل از کف دریاچه ارومیه ادامه داد: در 13 هزار سال گذشته بدنه اصلی دریاچه ارومیه هرگز خشک نشده هر چند که دمای هوای منطقه در دوران مورد بررسی حتی دو درجه گرمتر از دمای فعلی بوده است.
کارشناس پژوهشکده علوم زمین کشور گفت: در باره احتمال فرار آب از گسلها نیز بررسی هایی انجام شد و مشخص شد که چنین چیزی ممکن نبوده و ثابت شد که فقط میزان آب ورودی به دریاچه کاهش یافته و علت مهم خشکی، همین امر بوده است.
وی با بیان اینکه ترسیب در شوری بالای 300 میلی گرم در لیتر ممکن است اظهار کرد: دریاچه ارومیه هم اکنون با ترسیب نمک روبه رو است ولی اگر قبل از ترسیب و شوری بالای 300 میلی گرم در دریاچه احیا صورت می گرفت امکان نجات بیشتر بود ولی باز جای شکر وجود دارد که هنوز دریاچه به حیات خود ادامه می دهد و راهکارهایی برای آن ارائه کرده اند.
وی با اشاره به طرح میانگذر دریاچه ارومیه و تاثیر آن بر خشک شدن دریاچه اضافه کرد: این امر سرعت رسوب گذاری را صد برابر افزایش داده است به طوری که در کشور امارات این موضوع و تاثیر یک میانگذر بر روی قسمتی از دریا به وضوح آشکار است و دولت امارات برای تسخیر خلیج فارس از این روش (ایجاد میانگذر در لبه های ساحلی ) استفاده کرد.
لک گفت: دریاچه ارومیه هرگز به شرایط اولیه خود باز نمی گردد چون عمق از دست رفته غیرقابل بازگشت می باشد و سرعت تبخیر نیز بالاست.
وی با اشاره به وضعیت فعلی دریاچه اضافه کرد: طبق آخرین اندازه گیری انجام شده از عمق دریاچه ارومیه در بهمن ماه 92 عمق این دریاچه دو متر و 20 سانتیمتر در بیشترین عمق بوده است.
این کارشناس اظهار کرد: در این دریاچه رسوب گذاری و تبخیر بسیار بالاست و دریاچه ارومیه اگر اقدامات اساسی صورت نگیرد تا سال 94 خشک می شود و تنها دو سه ناحیه از آن باقی می ماند.
دریاچه ارومیه دومین دریاچه شور جهان است که از 20 سال گذشته رو به خشکی گذاشته، هم اکنون 95 درصد این زیست بوم ارزشمند از دست رفته است.
نشست ترسیم نقشه راه علوم زمین و توسعه معدنی آذربایجان غربی با حضور مسوولان استانی و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ارومیه برگزار شد.
7125/581
02/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]