پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849657431
پدری مهربان برای ادبیات مدرن کودک و نوجوان
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: با بزرگان ادبیات داستانی ایران ؛ پدری مهربان برای ادبیات مدرن کودک و نوجوان تهران - ایرنا - قصه و قصه گویی بخش جدایی ناپذیر از فرهنگ مردمان جهان است و در این میان کشورهای صاحب تمدن دارای کارنامه ای به مراتب غنی تر و ژرف تر در این حوزه هستند و بر همین اساس است که سرآمدان ادبیات کودک و نوجوان در هر جامعه ای را نشانه ای برای فخر و مباهات مردمان آن جوامع می دانند، در ایران نیز پرچم ژرافتخار این فخر و مباهات تنها در دستان یک مرد جای دارد و او کسی نیست جز مهدی آذر یزدی .
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا ، مهدی آذر خرمشاهی، معروف به مهدی آذر یزدی، در 27 اسفندماه سال 1300، در روستای «خرمشاه» از توابع یزد و در خانواده ای متدین و کشاورز به دنیا آمد. به دلیل سطح درآمد خانوادگی، از هشت سالگی همراه پدرش در مزرعه به کار کشاورزی مشغول شد.
پدر مهدی «حاج علی اکبر رشیدخرمشاهی»، در روستای خرمشاه یزد کشاورزی می کرد و به امور دینی و مذهبی بسیار معتقد بود. او از ذوق و قریحه شاعری بی بهره نبود و به همین خاطر دیوانی از اشعار در مدایح و مراثی ائمه اطهار (ع) از خود به جا گذاشت.
خانواده آذریزدی، جزء خانواده های جدید الاسلام بودند، یعنی زرتشتی هایی بودند که سه چهار نسل پیش از آن اسلام آورده و مسلمان شده بودند. پدر او جز کار و رعیتی و باغبانی، درآمد دیگری نداشت.
آذریزدی خواندن و نوشتن را در خانه، از پدر و قرآن را از مادربزرگش یاد گرفت و در 14 سالگی همراه با کار کشاورزی و بنایی، مدت 1.5سال صبح های تاریک به مدرسه «خانن » رفت. او تا طلوع آفتاب نزد یک «آشیخ» که او هم روزها در گیوه فروشی کار می کرد همراه با سه شاگرد دیگر، زبان عربی را با اصرار پدر آموخت.
آذریزدی درباره آن دوران گفته است: «در محله ما کسی کتاب نمی خواند، جز سه، چهار نفر روحانی اهل منبر. مجله و روزنامه و کسب خبرهای روز، اصلا معنی نداشت. تمام معلومات دینی و دنیایی مردم در آنچه از مسجد و پای منبر یاد می گرفتند خلاصه می شد که مفید بود. من هم تا شانزده، هفده سالگی، جز آنچه در خانه یا مسجد یا روضه شنیده بودم، چیزی نمی دانستم. آن هفت، هشت تا کتاب توی خانه را خوانده بودم، ولی پدرم هرگز کتاب تازه ای نخرید...ما توی خانه هفت، هشت کتاب بیشتر نداشتیم که عبارت بودند از؛ قرآن، مفاتیح، حلیة المتقین، عین الحیات، معراج السعادة، نصاب الصبیان و جامع المقدمات؛ پدر من هم مدرسه نرفته بود و سواد خود را از مردی به نام «رحمت الله»، قاری قرآن یاد گرفته بود».
** از جوراب بافی تا کتاب فروشی
در 20 سالگی به کارهای بنایی و جوراب بافی پرداخت و در این دوران پس از آنکه صاحب کارگاه جوراب بافی تصمیم به تأسیس دومین کتاب فروشی شهر یزد گرفت، او را از میان شاگردان این کارگاه به کتاب فروشی منتقل کرد. در حقیقت کار در این محیط فرهنگی بود که زمینه آشنایی پدر ادبیات مدرن کودک و نوجوان ایران را با اهالی شعر و ادب فراهم کرد.
آذریزدی در سال 1322، دو سال بعد از رفتن رضاخان و در کشاکش جنگ جهانی دوم به تهران آمد و در چاپخانه «علمی» در خیابان ناصرخسرو مشغول به کار شد. آذر یزدی در سال 1335، پس از خواندن قصه ای از «انوار سهیلی» که با متنی بسیار سنگین و پرطمطراق قصد داستان گویی برای کودکان و نوجوانان را داشت، به فکر ساده نویسی قصه به شیوه ای مناسب برای کودکان افتاد که زمینه ساز نوشتن جلد اول کتاب «قصه های خوب برای بچه های خوب» شد.
وی سرانجام در سال 1336 با توجه به زمینه مطالعات بسیاری که داشت، شروع به نوشتن داستان های گوناگون برای کودکان کرد. آذریزدی در سال 1373 علیرغم میل و خواسته قلبی بار دیگر به یزد بازگشت و به خانه پدری رفت تا بتواند در آرامش به مطالعه بپردازد و به نگارش داستان هایش ادامه دهد.
وی تعدادی از مهمترین متون کهن از جمله «گلستان و بوستان سعدی»، «مثنوی مولوی» و «کلیله و دمنه» را برای مخاطبان کودک و نوجوان دوباره نویسی کرد و داستان های این کتاب ها را به زبان بچه ها نوشت. او همچنین «قصه های قرآن حکیم» را نیز به شیوه ای متفاوت از کارهای پیش از خود، برای کودکان نگارش کرد.
آذریزدی هرگز به کارهای دولتی اشتغال نداشت و ازدواج هم نکرد. او علاوه بر نویسندگی به امور ویورایش و فهرست اعلام نویسی تا سال های آخر زندگی اش ادامه داد و سرانجام در در 18 تیرماه سال 1388 دار فانی را وداع گفت.
** سبک مرحوم آذریزدی در نویسندگی
او پس از سال ها کار در بسیاری از انتشاراتی ها و کتابفروشی های مهم تهران چون «ابن سینا»، «امیر کبیر»، «خاور»، «بنگاه ترجمه و نشر کتاب»، در سن 35 سالگی به فکر احیای متون ادب فارسی برای کودکان به شیوه روایت گونه با نثری ساده و روان افتاد.
وی با نوشتن مجموعه داستان «قصه های خوب برای بچه های خوب»، پای به عرصه بازنویسی قصه های کهن برای کودکان گذاشت و با این بهانه شیرین به چهره ای آشنا برای چندین نسل بدل شد و تا آنجا پیش رفت که به وی لقب پدر، پایه گذار و پیشکسوت ادبیات کودکان ایران را دادند.
آذریزدی در تهیه و نگارش داستان برای کودکان سبک خاصی که مهمترین آنها تاکید بر خلاقیت، تخیل همراه با واقیعت و ویژگی فرامکانی و فرازماین آثار وی بودند.
الف) خلاقیت
مهدی کاموس از نویسندگان شناخته شده و فعال حوزه کودک و نوجوان درباره این ویژگی آثار آذریزدی می گوید: «خلاقیتی که وی در بازآفرینی و بازنویسی آثار داشت، بسیار با ارزش و مهم بود، به طوری که شاهدیم پس از 30 سال داستان نویسی هر یک با چنان استقبالی رو به رو می شوند که برخی آثار وی حتی تا 30 بار تجدید چاپ شده است. پس از انقلاب، دینی نوشتن به یک حُسن تبدیل شد و نهادها و ارگان های مختلف این سبک تألیف را تشویق کردند چرا که نویسندگانی مثل آذریزدی و استاد حکیمی با قلم خود نوعی جهاد می کنند».
ب) تخیل همراه با واقعیت
کاموس همچنین در ادامه یادداشت خود بر ویژگی های آثار ادبی مهدی آذریزدی در بحث استفاده از عنصر تخیل همراه با واقعیت در آثار نویسنده مجموعه کتاب هیا قصه هیا خوب برای بچه هیای خوب می گوید: «آذریزدی مخالف تخیلی بود که در مجاز ریشه داشته باشد و در تمام آثار و داستان های خود به تخیلاتی می پرداخت که ریشه در واقعیت داشته باشند و از همین نظر سراغ کتابی مثل قرآن یا تمثیلات عطار می رفت».
ج) فرامکانی و فرازمانی
رضا بردستانی از دیگر نویسندگان و پژوهشگران حوزه ادبیات کودک و نوجوان کشور که علاوه بر ایران در محافل بین المللی نیز نامی سرآمد است درباره این ویژگی آثار زنده یاد آذریزدی می گوید: «برخی عقیده دارند آثار آذریزدی را باید در جغرافیای مکان و زمان بررسی کرد اما به عقیده من آثار وی فرامکان، فرازمان و دوسویه است؛ دو سویه از این نظر که کودکان با خواندنش، احساس بزرگی و بزرگ ترها با خواندنش، احساس کودکی می کنند».
** پدر داستان های کودکانه در کلام دیگران
مصطفی رحماندوست شاعر شناخته شده کشور درباره مهدی آذریزدی می گوید: «آذریزدی کسی بود که اصلاً به مدرسه نرفته بود و سواد مکتب خانه ای داشت. او وقتی در چاپخانه کار می کرد با متون و ادبیات ایران آشنا شد و از آنجا بود که در پی نوشتن آثار کلاسیک ایرانی به زبان کودکانه و قابل درک برای نوجوانان پرداخت. آذریزدی کسی بود که از خواندن ادبیات کهن لذت برده بود و دوست داشت این لذت خود را با دیگران تقسیم کند.
وی در ابتدا جلد اول از کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب را نوشت و با توجه به استقبال مردم قصد داشت تا 10 جلد آن را ادامه دهد اما متاسفانه بیشتر از هشت جلد آن را بریا ما به یادگار نگذاشت.
وی ادامه می دهد: آذریزدی فردی بود که تخت خوابیدنش هم از کتاب بود. او حتی میز مطالعه خود را از کتاب درست کرده بود. او بارها می گفت من از زن گرفتن می ترسم ولی واقعیت این بود که دوست داشت تنها باشد. هر بار با او صحبت می کردیم عنوان می کرد کتاب های بسیاری مانده که هنوز آنها را نخوانده ام».
** آن حادثه تلخ
21 اردیبهشت ماه سال 1388 تصادفی در بلوار «باهنر» شهر یزد، مهدی آذریزدی را راهی بیمارستان کرد و منجر به بستری شدن وی شد. چند روز بعد از آن هم در تاریخ 26 اردیبهشت ماه، مرحوم آذر یزدی به دلیل ضعف، بی حالی و نیز مشکلات قلبی مجددا به بیمارستان «سیدالشهدا» شهر یزد مراجعه می کند؛ اما در نهایت عفونت ریوی باعث شد که این پدر مهربان ادبیات کودک و نوجوان صبح روز پنجشنبه (18 تیرماه سال 1388)، در سن 88 سالگی با زندگی زمینی خداحافظی کند.
پیکر این استاد ادبیات کودک و نوجوان در «حسینیه خرمشاه یزد» واقع در نزدیکی محل زندگی خود به خاک سپرده شد.
فراهنگ**9266**1601**
02/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
تمدید فراخوان همایش ملی ادبیات کودک و نوجوان
سهشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۸ ۳۰ فراخوان پنجمین همایش ملی ادبیات کودک و نوجوان و سومین جشنواره پژوهش جشنواره رسالهها و پایاننامههای برتر در قلمرو ادبیات کودک و نوجوان تمدید شد به گزارش ایسنا دکتر سعید حسامپور - دبیر علمی پنجمین همایش ملی ادبیات کودک و نوجوان - با اعلام اینکهنمایشگاه کتاب کودک و نوجوان در مهاباد گشایش یافت
نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان در مهاباد گشایش یافت مهاباد - ایرنا - همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان روز یکشنبه با حضور جمعی از مسوولان مهاباد در این شهرستان گشایش یافت به گزارش خبرنگار ایرنا این نمایشگاه در کتابخانه عمومی شیخ شلتوت و با همکاری اداره فرتوسعه کتابخانههای روستایی و کودک و نوجوان
شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷ ۳۱ معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت یکی از سیاستهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور توسعه کتابخانههای روستایی و کودک و نوجوان است به گزارش خبرنگار ایسنا در کهگیلویه و بویراحمد امین متولیان در مراسم تجلیل از خادمان کتاب اساستقلال بخش کودک و نوجوان انتشارات علمی فرهنگی/ مسابقه برای طراحی لوگوی پرنده آبی
استقلال بخش کودک و نوجوان انتشارات علمی فرهنگی مسابقه برای طراحی لوگوی پرنده آبیانتشارات علمی فرهنگی برای توجه ویژهتر به انتشار کتابهای کودک و نوجوان به تعریف نشر پرنده آبی به عنوان زیر مجموعه این نشر پرداخته است به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات فارس انتشارات علمی فرهنگی برایبا مشارکت بیش از 25 ناشر کودک و نوجوان 110 هزار کتاب کودک برای اهدا به کتابخانههای روستایی آماده شد
با مشارکت بیش از 25 ناشر کودک و نوجوان110 هزار کتاب کودک برای اهدا به کتابخانههای روستایی آماده شدبیش از 110 هزار جلد کتاب کودک و نوجوان انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان برای اهدا به کتابخانههای روستایی کشور آماده شد به گزارش خبرگزاری فارس فرهاد تیمورزاده دبیر ستاد هفته12 دانش آموز مازندرانی عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تجلیل شدند
همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی 12 دانش آموز مازندرانی عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تجلیل شدند ساری- ایرنا-مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مازندران گفت همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی از 12 دانش آموز عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراکز شهرستانی واعلام برنامه هاي انجمن فرهنگي ناشران کتاب کودک و نوجوان
۲۶ آبان ۱۳۹۳ ۹ ۵۶ق ظ اعلام برنامه هاي انجمن فرهنگي ناشران کتاب کودک و نوجوان برنامه هاي انجمن فرهنگي ناشران کتاب کودک و نوجوان در خصوص بيست و دومين هفته کتاب جمهوري اسلامي ايران اعلام شد به گزارش خبرگزاري موج فرهاد تيمورزاده دبير ستاد بيست و دومين هفته کتاب انجمن فرهنگي ناشرعناصر داستان در داستان کودک و نوجوان منتشر شد
عناصر داستان در داستان کودک و نوجوان منتشر شد تهران - ایرنا - کتاب عناصر داستان در داستان کودک و نوجوان نوشته حسین بکایی در انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ و راهی بازار شد به گزارش روز شنبه ایرنا این کتاب در چهار فصل عناصر مهم در داستان نویسی را به علاقه منداننویسنده کودک و نوجوان: بسیاری از کتاب ها سرشار از غلط و اشکالات چاپی است
نویسنده کودک و نوجوان بسیاری از کتاب ها سرشار از غلط و اشکالات چاپی است تهران- ایرنا- شاعر و نویسنده کودک و نوجوان با بیان این که بسیاری از کتاب ها سرشار از غلط و اشکالات چاپی است گفت که متاسفانه این مسئله در مورد کتاب های درسی نیز صدق می کند به گزارش خبرنگار حوزه کتاب و ادبیاتوسط حوزه هنری کودک و نوجوان/ پژوهش قهرمانسازی و ابرقهرمانها به پایان رسید
توسط حوزه هنری کودک و نوجوان پژوهش قهرمانسازی و ابرقهرمانها به پایان رسیدگزارش پژوهشی قهرمانسازی و ابرقهرمانها در مجموعههای پویانمایی به پایان رسید به گزارش خبرگزاری فارس سیداحمدموسوی صمدی مدیر پژوهش حوزه هنری کودک و نوجوان با اعلام این خبر گفت امروزه صنعت انیمیشنسااز سوی گروه کودک و نوجوان فانوس دریایی نخستین کتاب کودک ایرانی برای معلولان آمریکای لاتین منتشر شد
از سوی گروه کودک و نوجوان فانوس دریایینخستین کتاب کودک ایرانی برای معلولان آمریکای لاتین منتشر شدگروه کودک و نوجوان اسپانیایی زبان فانوس دریایی به تازگی کتاب در آغوش خدا را برای کودکان معلول آمریکای لاتین منتشر کرد به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس در آغوش خدا آخریرونمایی از کتاب نشریات کودک و نوجوان در نمایشگاه مطبوعات
چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۳ کتاب نشریات کودک و نوجوان در بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها رونمایی میشود به گزارش خبرنگار بخش رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا نشریات کودک و نوجوان توسط پژوهشگرانی همچون سیدعلی کاشفی خوانساری و فرزانه فخریان لنگرودی در ابتدای پاییزبرگزاری نشستهای تخصصی کتاب کودک و نوجوان توسط خانه کتاب
برگزاری نشستهای تخصصی کتاب کودک و نوجوان توسط خانه کتابموسسه خانه کتاب سلسله نشستهای تخصصی کتابهای کودک و نوجوان را همزمان با هفته کتاب برگزار میکند این نشستها با همکاری انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان از هفته کتاب آغاز و تا پایان سال ادامه خواهد داشت به گزارش خبرگزاررونمايي از 12 عنوان کتاب کودک و نوجوان
۲۶ آبان ۱۳۹۳ ۹ ۴۷ق ظ به مناسبت بيست و دومين دوره هفته کتاب رونمايي از 12 عنوان کتاب کودک و نوجوان دکتر فرهاد تيمورزاده اعلام کرد انتشارات سيماي فرهنگ شورا مبتکران سازوکار خانه آفتاب و ذکر که از اعضاي با سابقه انجمن فرهنگي و توليد کننده کتاب کودک و نوجوان هستند قرار است بهباید حمایت بیشتری از جشنواره تئاتر کودک و نوجوان سوره شود
عضو هیئت انتخاب جشنواره تئاتر کودک و نوجوان سوره باید حمایت بیشتری از جشنواره تئاتر کودک و نوجوان سوره شود عباس جهانگیریان گفت جشنواره تئاتر کودک و نوجوان سوره با یک بودجه اندک در حال برگزاری است و باید حمایت بیشتری از این دست جشنوارهها شود تا زحمات فعالان عرصه تئاتر کودک ونمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان در مازندران گشایش یافت
نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان در مازندران گشایش یافت ساری - ایرنا - نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان همزمان با آغاز هفته کتاب و کتابخوانی در کانون پرورش فکری مازندران گشایش یافت قاسم عزیز زاده گرجی مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نو جوانان در مراسم افتتاح نمایشگاه تخصصیفراخوان همايش ملی ادبیات کودک و نوجوان تمديد شد -
فراخوان همايش ملی ادبیات کودک و نوجوان تمديد شد فراخوان پنجمین همایش ملی ادبیات کودک و نوجوان و سومین جشنواره پژوهش جشنواره رسالهها و پایاننامههای برتر در قلمرو ادبیات کودک و نوجوان تا دهم آذرماه تمديد شد به گزارش خبرگزاری مهر سعيد حسامپور دبير علمي پنجمین همایش ملی ادبی-