واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: افزایش شکاف خرید و فروش ارز تهران - ایرنا - به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد ،دیروز قیمت دلار 5 تومان کاهش یافت تا چهارمین هفته نوسان در بازه 3250 تا 3265 تومان آغاز شده و هفتمین روز با قیمت بین 3250 تا 3255 تومان به پایان برسد. نکته جدید در بازار دیروز، افزایش فاصله بین نرخ های خرید و فروش صرافی ها بود که از نبود تصویر مشخص نسبت به شرایط انتظاری پیش رو و احتیاط معامله گران حکایت داشت
همچنین در شرایط رکود معاملات، قیمت سکه نیز برخلاف جهت اونس حرکت کرد تا حباب حدودا منفی 10 هزار تومانی در قیمت سکه ایجاد شود و احتمال افزایش قیمت سکه امروز (یکشنبه) وجود داشته باشد. در این شرایط، بانک مرکزی نیز با افزایش 3 تومانی، قیمت دلار مرکز مبادلات را به بالای 2680 تومان رساند.
احتیاط در فاصله گذاری قیمتی
دیروز، قیمت دلار در بازار آزاد تهران با کاهشی جزئی همراه بود تا پس از سه هفته نوسان قیمتی در بازه 3250 تا 3265 تومان، در نخستین روز از چهارمین هفته نیز، قیمت در کف این بازه نوسانی قرار بگیرد و بازار، توان شکستن سطح حمایتی 3250 تومان را نداشته باشد. این در حالی است که در بازار دیروز، پدیده قابل توجهی که به چشم می خورد افزایش فاصله خرید و فروش ارز در برخی از صرافی ها بود.
با وجود اینکه نرخ غالب فروش دلار در بازار دیروز، 3250 تومان بود، اما بعضی از صرافی ها قیمت های چند تومان بالاتر را برای فروش درج کرده بودند ولی موضوع جالبی که به چشم می خورد قیمت های نسبتا پایینی بود که از طرف صرافی ها برای خرید دلار اعلام می شد و نرخ های نزدیک به 3230 تومان برای خرید درج می شد. امری که از «افزایش فاصله نرخ های خرید و فروش ارز در بازار آزاد ارز» حکایت داشت.
به گفته کارشناسان، در شرایط فعلی و در وضعیتی که هیچ خبر قابل اتکایی از نتیجه مذاکرات مخابره نمی شود، فعالان بازار نیز تصمیم گرفته اند با محافظه کاری بیشتری دست به فعالیت بزنند. یکی از نشانه های این احتیاط نیز افزایش فاصله نرخ های خرید و فروش بوده است. از طرفی، قیمت فروش همچنان داخل بازه نوسانی 15 تومانی سه هفته اخیر (قیمت بین 3250 تا 3265) تومان مانده است و هیچ کس، ریسک قیمت های فروش بالاتر یا پایین تر از این بازه را نمی پذیرد.
از طرفی هم، قیمت خرید به 3230 تومان کاسته شده است تا در شرایطی که به نظر می رسد عرضه چندانی هم از طرف مشتریان صرافی ها، صورت نمی گیرد، این گروه با خرید ارز کمتر دچار ضرر احتمالی شوند و البته، کمی هم جاذبه برای دریافت ارز ایجاد کنند. گفته می شود نبود معاملات در شرایط کنونی نیز، به این وضعیت دامن زده است.
دامنه نوسان 5 تومانی
دیگر موضوع جالبی که در قیمت های دلار یک هفته گذشته به چشم می خورد، کاهش شدید دامنه نوسانی دلار است. در سه هفته گذشته، قیمت دلار در یک بازه نوسانی 15 تومانی (3250 تا 3265 تومان) سیر کرده که از آرامش شدید بازار دلار در این مدت حکایت داشت. با این حال، بررسی قیمت های یک هفته گذشته نشان می دهد دامنه نوسان قیمت ها در بازار دلار، حتی از 15 تومان نیز کمتر شده و به حدود 5 تومان رسیده است. از روز یکشنبه هفته گذشته تا دیروز (به مدت 7 روز)، قیمت غالب در بازار ارز، نرخ های 3250 تومان و 3255 تومان بوده است. امری که در مقایسه با شرایط سه سال گذشته بازار دلار، تا حدودی باورنکردنی به نظر می رسد و می توان آن را به انجماد قیمت ها تشبیه کرد.
تعلیق معاملات در هفته مذاکرات
به گفته صرافان، در روزهای گذشته و با نزدیک شدن به موعد دوشنبه، 3 آذر، به طور محسوسی از حجم معاملات ارزی در بازار کاسته شده است. موضوعی که گویا در بازار سکه، بیشتر مشهود بوده است. یکی از نشانه های رکود معاملات در بازار سکه، انحراف قابل توجه تغییرات قیمتی این کالای گرانبها در مقایسه با اونس بوده است.
بررسی ها نشان می دهد در ماه های گذشته و با شرایط معمول معاملات سکه، قیمت های این کالا با تناسب خوبی، با پیروی از تغییرات دو عامل اثرگذار یعنی دلار و اونس ثبت می شد، اما به نظر می رسد در هفته های اخیر، از شدت این تناسب تا حد زیادی کاسته شده است؛ به طوری که در شرایط ثبات قیمت دلار، نوسان های افزایشی اونس به رشد جزئی قیمت سکه (ایجاد یا تشدید حباب منفی) منجر شده است و به طور متقابل، ریزش های ناگهانی قیمت اونس نیز، به کاهش های اندک در بهای سکه (شکل گیری حباب مثبت) منجر شده است. رفتاری که پیش از این، با چنین شدتی مواجه نمی شد و رکود معاملات، علت اصلی بروز آن قلمداد می شود.
رشد ارز رسمی در سایه
پدیده قابل توجه دیگر در بازار دلار، افزایش سه تومانی قیمت دلار رسمی (مرکز مبادلات بانک مرکزی) در مقایسه با قیمت روز پنج شنبه این نهاد بوده است. امری که موجب عبور قیمت دلار رسمی از سطح 2680 تومان شده است. به نظر می رسد ثبات و آرامش این روزهای بازار ارز، فرصت نسبتا مناسبی به بانک مرکزی برای اصلاح نرخ های رسمی ارز داده است و به ویژه در روزهای اخیر، بانک مرکزی تمایل بیشتری برای استفاده از این موقعیت (افزایش نرخ رسمی در سایه آرامش بازار غیررسمی) از خود نشان داده است.
در آبان ماه، بانک مرکزی نرخ رسمی خود را 9 تومان افزایش داد که با احتساب دیروز، تغییر قیمتی یک ماهه به 12 تومان می رسد. با وجود بهبود قیمت گذاری نرخ رسمی از سوی بانک مرکزی در روزهای گذشته، کارشناسان معتقدند هنوز سیاست ارزی بانک مرکزی استحکام و جهت گیری اصولی خود را در راستای تعادل بخشی به بازار ارز و البته، تجارت خارجی کشور، پیدا نکرده است. بر اساس این تحلیل ها، نرخ تعادلی ارز باید در سطحی تعریف شود که به تولیدات کشور جهت صادرات، مشوق و انگیزه کافی را بدهد و با تعادل ایجاد شده، بازار نیز در برابر نوسان های هیجانی و روانی، واکسینه شود.
حباب منفی 10 هزار تومانی سکه
بازار سکه نیز دیروز خالی از لطف نبود و در شرایطی که به نظر می رسد مختصات بازار بیش از گذشته حالتی «ویژه» پیدا کرده، سکه نیز در یکی از موارد کم سابقه در رفتارهای چند ماه اخیر خود، با وجود «افزایش قیمت اونس» و «کاهش ناچیز قیمت دلار»، با افت قیمت مواجه شد. دیروز قیمت هر اونس معادل با قیمت بسته شدن روز جمعه (1202 دلار) بود که نسبت به قیمت پنج شنبه، حدود 10 دلار افزایش نشان می داد. قیمت دلار نیز در حدود متوسط نرخ یک هفته گذشته قرار داشته است و تغییر شدیدی که توان اثرگذاری بر سکه داشته باشد، از خود نشان نداده است.
با این حال، دیروز با وجود اینکه انتظار می رفت قیمت سکه با افزایش مواجه شود، با حدود دو هزار تومان کاهش به 914 هزار تومان رسید تا حباب منفی 10 هزار تومانی، در بهای هر سکه تمام طرح جدید ایجاد شود (قیمت بازاری سکه حدود 10 هزار تومان از ارزش طلای موجود در آن، کمتر است). انتظار می رود با ثبات نرخ اونس در بازار امروز و تداوم شرایط آرام بازار دلار، امروز نرخ سکه به میزان کمی افزایش پیدا کند تا بخشی از حباب منفی ایجاد شده، با افزایش نرخ بازاری سکه پر شود.
منبع: دنیای اقتصاد
اول **
02/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]