واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شیب بندی کاخ تچر،مشکل آب های روان تخت جمشید را حل می کند شیراز - ایرنا - مدیرپایگاه مجموعه جهانی تخت جمشید گفت:در فصل جدیدپروژه دفع آب های سطحی تخت جمشید عملیات شیب نبدی در کاخ تچر این مجموعه صورت گرفت که با انجام آن مشکل آبگرفتگی در این بخش از تخت جمشید نیز برطرف خواهد شد.
به گزارش دریافتی روز شنبه ایرنا "مسعود رضایی" افزود: فصل جدید پروژه دفع آب های سطحی تخت جمشید که در ارتباط با مسائل باستان شناسی و کاوش کانال های این یادمان تاریخی است تابستان امسال صورت گرفت و این امر منجر به شناسایی برخی از موارد مهم در ارتباط با نظام آبراهه های تخت جمشید، معماری و شکل آبراهه ها و از جمله وجود دریچه اصلی دفع آب های سطحی در حیاط جنوبی کاخ تچر شد.
وی اظهار داشت:براساس مطالعات صورت گرفته ، تعبیه دهانه اصلی (منحول) یا دریچه برای دفع آب در حیاط جنوبی خزانه در زمان هخامنشیان امری بدیهی به نظر می رسید، اما به دلیل عدم کاوش، شناسایی مکان این منحول اصلی تا کنون میسر نشده بود.
مدیر پایگاه تخت جمشید اظهار کرد:پیش از این آب های سطحی کاخ تچر با ایجاد یک منحول موقتی به داخل کانال ها هدایت می شد اما در کاوش سال 93 ، منحول مرکزی کاخ تچر که در زمان هخامنشیان برای این کاخ طراحی شده بود ، شناسایی شد.
رضایی ادامه داد:با شناسایی منحول اصلی و اجرای شیب بندی استاندارد در حیاط خزانه ، زین پس روان آب های حیاط کاخ تچر از طریق منحول مرکزی این کاخ به سمت کانال های اصلی هدایت می شوند .
وی ، یکی از بزرگترین پروژه هایی را که تا کنون در مجموعه تخت جمشید اجرا شده ، پروژه دفع آب های این مجموعه دانست و گفت:احیای کانال های زیرزمینی براساس مجوزهای باستان شناسی،علاوه بردستیابی به نقشه اصلی نظام آبراهه های تخت جمشیددرزمان هخامنشیان، رویکردی حفاظتی را برای مجموعه تخت جمشید نیز به همراه داشته است.
به گفته وی هم اکنون فاز مطالعاتی پلکان شمالی کاخ آپادانا با هدف هدایت آب های سطحی به داخل کانال های اصلی در دست اقدام است و فاز اجرایی آن به زودی انجام خواهد شد.
مشاور علمی پایگاه تخت جمشید نیز در مورد پیشینه عملیات کاوش ، لایروبی کانال ها و و دفع آب های سطحی تخت جمشید اظهار داشت: در سال های 1310 الی 1313 خورشیدی به سرپرستی پروفسور "هرتسفلد" ، بخش هایی از کانال شرقی خزانه و صدستون لایروبی و در سال های 1333 و 1344 نیز بخش کوچکی از جناح شرقی کاخ های صد ستون لایروبی شد.
"حسن راهساز" افزود:احیای کانال ها از دهه 60 به بعد جزو برنامه های مهم اجرایی دفتر فنی تخت جمشید به شمار می رفت اما به دلیل عدم تخصیص اعتبار کافی و هزینه بالای عملیات لایروبی این اقدام به تعویق افتاد.
وی بیان کرد: در سال های 1370 الی 1374 نیز با هدف هدایت روان آب ها به داخل آبرهای اصلی ، تسطیح و شیب بندی 38 هزار مترمربع از محوطه اصلی تخت جمشید انجام شد.
مشاور علمی پایگاه تخت جمشید ادامه داد:فاز جدید عملیات لایروبی و احیای کانال های آب زیرزمینی توسط گروه حفاظت و مرمت پایگاه جهانی تخت جمشید از سال 1382 تا 1384 انجام و با کشف و احیای 280 متر از کانال های صفه ، بخش وسیعی از آب های سطحی محوطه به داخل کانال ها هدایت و با استفاده از پمپاژ تخلیه شد.
راهساز اضافه کرد:با کاوش بیش از 90 متر از کانال ها در سال 91 و آزاد سازی انتهای صفه تخت جمشید و همچنین کاوش در سال 93 و دستیابی به خروجی های جدید در بخش خزانه و منحول مرکزی در کاخ تچر ، مشکل عمده آبگرفتگی تخت جمشید در این مناطق نیز حل شد.
وی بیان داشت:هم اینک عمده روان آب ها در محوطه تخت جمشید به سوی کانال هایی که در زیر صفه تخت جمشید هستند، هدایت می شود.
مجموعه جهانی تخت جمشید در شهرستان مرودشت در 60 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.ک/1
679
01/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]