واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشناسان :توسعه آبیاری تحت فشار در فارس نیاز به تدبیر ویژه دارد شیراز - ایرنا- برخی کارشناسان و مسوولان در استان فارس با اشاره به ضرورت آشنایی کشاورزان فارس با مزیت سیستم های نوین آبیاری ، تسطیح لیزری و رعایت الگوی کشت براین باورند که دولتمردان باید تدابیر ویژه ای را برای اجرا و توسعه این مهم بکار گیرند.
آنان شنبه در گفت و گو با گزارشگر ایرنا افزودند: مقابله با بحران کم آبی در فارس ، فرهنگ سازی و گذر از شیوه سنتی کشاورزی به صنعتی را می طلبد که در این راستا باید کشاورزان از منابع ویژه حمایت شوند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: اجرای آبیاری تحت فشار در فارس ضرورتی ویژه دارد که این مهم تدابیر خاص را می طلبد.
محمد مهدی قاسمی افزود : فارس بدلیل بحرانی بودن دشتها ، تداوم خشکسالی ، خالی شدن سفره های آب زیرزمینی و اقتصاد بر پایه کشاورزی باید به اجرای طرحهای نوین آبیاری روی آورد.
وی اظهار داشت: اگرچه اجرای آبیاری تحت فشار با کمکهای بلاعوض دولت انجام می شود اما بخشی که بر عهده کشاورز گذاشته شده بار سنگینی به حساب می آید.
وی ادامه داد: بخشی از هزینه آماده سازی اجرای آبیاری تحت فشار مانند احداث منبع ذخیره آب ، برقی کردن چاه ، نصب کنتورهوشمند بر عهده کشاورزان است که بدلیل مشکلات مالی توان اجرا را ندارند.
قاسمی بیان کرد: نوسانات قیمت مواد اولیه لوله های پلی اتلین ، نبود استاندارد در برخی از اقلام مورد نیاز ، نبود تائیدیه برای ماشین آبیاری موجب سردرگمی کشاورزان ، شرکت ها و دستگاه نظارت شده است .
وی افزود: این در حالیست که آب مورد نیاز بخش کشاورزی فارس 75 درصد از چاه های کشاورزی و قنوات و 25درصد ازچشمه ها ، سد ها و آبهای سطحی تامین می شود.
بگفته وی ، حفر غیر قانونی 20هزار حلقه چاه آب و استفاده غیر مجاز از آب های زیر زمینی از معضلات بخش کشاورزی به حساب می آید.
قاسمی بهره برداری از آب مزارع بوسیله آبیاری نوین ، کاهش 20درصدی کشت برنج ، استفاده از ارقام زودرس ، استفاده از سیستم های گلخانه ای و اجرای کشاورزی حفاظتی را در کاهش فشار برمنابع آبی استان اثر گذار دانست.
مدیرآب و خاک و امور فنی جهاد کشاورزی فارس گفت: تاکنون بیش از 240هزار هکتار از اراضی کشاورزی فارس به سیستم های آبیاری نوین تجهیز شده اند.
حمید قنات نویی افزود: توانمندی ها و قابلیت های کشاورزی فارس باید بیش از قبل شناسایی و بررسی کرد و برای رفع مشکلات تلاش شود.
وی اضافه کرد: امسال یک هزار و 480 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرح های آبیاری تحت فشار اختصاص یافت .
بگفته وی ، درصورتی که این اعتبارات محقق شود 28 هزار و 500 هکتار از اراضی کشاورزی مجهز به سیستم آبیاری نوین می شود.
وی افزود : متاسفانه سفره های آب زیرزمینی فارس در وضعیت بحرانی قرار دارد ، مقابله با این بحران نیاز به بهره گیری از راهکارهای علمی تجربی دارد.
زارع قنات نویی فرهنگ سازی و ترویج تحقیقات کاربردی ، ساماندهی و کنترل چاههای غیر مجاز و برداشتهای بی رویه از آبهای زیرزمینی پوشش مسیرهای انتقال آب را از راهکارهای مهم عنوان کرد.
وی گفت: منابع آب و خاک استان عملا در اختیار 270 هزار بهره بردار بخش خصوصی است که تولید محصولات کشاورزی را در اختیار دارند.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی فارس افزود: اقتصاد استان برپایه کشاورزی و وابسته به حوزه صنعت است و محصولات کشاورزی فارس عمده صادرات کشور را تشکیل می دهد.
بگفته وی ، هم اکنون بیش از 380هزار بهره بردار در بخش کشاورزی فارس فعال هستند که این مهم نیاز به برنامه ریزی های اساسی دارد.
زارع قنات نویی گفت : از یک میلیون و 200 هزار هکتار مزارع کشاورزی فارس تاکنون بیش از 240هزار هکتار از اراضی مجهز به سیستم های آبیاری نوین شده اند.
بگفته وی ، اجرای تسطیح لیزری ، کشت گیاهان کم آب بر و ارقام گیاهان زودرس و پرمحصول ، اجرای طرح های آبیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی در کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری اقتصادی و حفظ منابع پایه نقش بسزایی دارند.
مسئول اداره توسعه آبیاری جهاد کشاورزی استان فارس گفت: هم اکنون برای بهره گیری 220 هزار هکتار از اراضی کشاورزی فارس با روش آبیاری تحت فشار برنامه ریزی شده است.
شهرام محمدی افزود: صرفه جویی در مصرف آب، افزایش تولید ، افزایش سطح زیرکشت اراضی و بهبود کیفیت تولید از مزایای این نوع آبیاری است.
محمدی خاطرنشان کرد: در شهرستان های فارس انواع روش های آبیاری تحت فشار اجراء شده ، تنها محدودیت این نوع روش ، شوری بیش از حد آب و بادخیز بودن برخی از مناطق است.
وی ادامه داد: از محل اعتبارات سال 92 ، 160 میلیارد ریال برای اصلاح روش آبیاری در نظر گرفته شده که بدلیل محدودیت زمانی کشاورزان باید برای بهره گیری از آن به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ها مراجعه نمایند.
بگفته وی ، با مدیریت و بهره برداری صحیح از روشهای آبیاری تحت فشار راندمان بهینه سازی مصرف آب در باغات به 90 درصد و در مزارع به 75 درصد می رسد.ک/4
680/ 667
01/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]