تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه سفره پهن مى‏شود، چهار هزار فرشته در اطراف آن گرد مى‏آيند. چون بنده بگويد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843286668




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کاهش مهاجرت در گرو توسعه پایدار روستایی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کاهش مهاجرت در گرو توسعه پایدار روستایی تهران- ایرنا- شکاف توسعه ای میان شهر و روستا بستری برای بروز عواملی همچون مهاجرت، کاهش نیروی کار مولد، ضعف تولید و... است.


مهاجرت از پدیده های ملموس زندگی بشری در دوره های تاریخی است که انسان ها به دلایل گوناگون به این کار دست می زده اند.
تلاش برای بالا بردن سطح معیشت، افزایش رفاه و دستیابی به زندگی بهتر از هدف های اعضای هر جامعه است. کمبودها در زمینه همین موارد، شرایط را برای جابجایی و ترک محل سکونت و به عبارتی مهاجرت انسان فراهم می کند.
جابجایی و حرکت مکانی و جغرافیایی که مهاجرت نام گرفته است، انواع گوناگونی دارد که مهاجرت از روستا به شهر، مهاجرت بین شهری و مهاجرت از کشوری به کشور دیگر را شامل می شود که هریک با توجه به عوامل و انگیزه ها، شرایط و وضعیت های ویژه رخ می دهد.
مهاجرت با انگیزه هایی همچون بهبود شرایط زندگی در نتیجه عوامل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... صورت می گیرد اما شدت و دامنه تاثیر این انگیزه ها در گذشته و امروز متفاوت است؛ به گونه ای که در گذشته مهاجرت با دامنه ای کوتاه و بدون پیامدهای چشمگیر در بخش های یاد شده انجام می شد و در شرایط کنونی این پدیده در همسنجی با گذشته نه فقط ابعاد گسترده تری یافته بلکه پیامدهای آن نیز ژرف تر و گسترده تر شده است.
**جریان همیشگی مهاجرت روستاییان به شهرها
مهاجرت از روستا به شهر که در یک قرن گذشته شدت بیشتری یافته، پدیده ای است که در بسیاری اوقات مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ویژه ای را به وجود می آورد.
باید دید این پدیده حساس جمعیتی که در سالیان متمادی طیف گسترده ای از روستاییان را روانه شهرها کرده است از چه علل یا عواملی ناشی شده، در چه شرایطی صورت می گیرد و در محیط های مبدا و مقصد چه پیامدهایی بر جای می گذارد.
امروز در همسنجی با کشورهای پیشرفته، حرکت روستاییان به شهرها در کشورهای در حال توسعه بیشتر اتفاق می افتد به طوری که در این کشورها جمعیت روستانشینان روز به روز کاهش یافته و بر جمعیت شهرها به ویژه شهرهای بزرگ افزوده می شود.
این امر از شرایط اجتماعی و اقتصادی ویژه حاکم بر روستا ناشی می شود که نیروی دافعه ای برای ادامه سکونت در روستا پدید می آورد.
از سوی دیگر، موقعیت و شرایط متفاوتی که از نظر اجتماعی و اقتصادی در شهرها پیش روی مهاجران روستایی قرار دارد، همچون نیروی جاذبه به جریان مهاجرت آنان شتاب می بخشد.
دافعه و جاذبه محیط شهری و روستایی بیش از هر چیزی نبود توازن و هم آهنگی توسعه در این 2 محیط را نشان می دهد.
**توسعه نامتوازن و مهاجرت روستایی
در ایران همچون دیگر کشورهای در حال توسعه، جریان جابجایی جمعیت روستایی به شهر وجود دارد و البته این جریان در برخی اوقات با شدت و ضعف هایی نیز همراه بوده است.
ناهماهنگی و ناموزونی در توسعه زمانی صورت می گیرد که سیاست های توسعه ای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در بخش های گوناگون یک جامعه به روش مناسب برنامه ریزی و اجرایی نشده باشد.
در چنین مواقعی با توجه به موقعیت و شرایط طبیعی و جغرافیایی، تعادل و هماهنگی در مناطق گوناگون یک کشور بر هم می خورد.
توسعه نامتوازن شهر و روستا بستری مهم برای بروز عواملی همچون نبود شغل و درآمد کافی، کمبود و کاستی در کیفیت خدمات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و...، دسترسی نداشتن به امکانات آموزشی، بهداشتی و... شده است.
توسعه ناموزون با ایجاد شکاف در میزان و کیفیت شغل و درآمد و امکانات رفاهی دیگر، نابرابری هایی را به وجود می آورد که به موجب آن، امکان کسب درآمد بیشتر در شهرها، کیفیت بالای خدمات رسانی و دسترسی آسان تر به آن و... جاذبه هایی مهم در مناطق شهری می شود که روستاییان را به ناچار روانه شهرها می کند.
فرار از وضعیت نامساعد زندگی و تلاش برای بهبود شرایط زندگی و دستیابی به رفاه نسبی از مهم ترین انگیزه های مهاجرت روستاییان به شهرها است.
بیکاری فزاینده ناشی از کاهش منابع مالی و اقتصادی در روستاها، مکانیزه شدن کشاورزی، نبود زمینه های مناسب رشد و شکوفایی توانمندی های فردی و اجتماعی در محیط های روستایی، بروز حوادث و بلایای طبیعی و... از علت های شکلگیری و تقویت جریان مهاجرت روستا به شهر شناخته می شوند.
مهاجرت و جابجایی جمعیت به دلیل پیامدهای گوناگونی که در مناطق مبدا و مقصد بر جا می گذارد، دارای اهمیت بسیار است؛ به طوری که نبود پیش بینی مناسب جمعیت در هر منطقه به شکست برنامه ریزی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی منجر شده است (1).
در روستاها کاهش نیروی مولد در بخش های تولید روستایی و خالی شدن روستاها از سکنه از پیامدهای این گونه از مهاجرت است.
این پدیده برای مقصد نیز پیامدهایی به دنبال دارد که افزایش جمعیت، حاشیه نشینی های شهری، رواج و افزایش مشاغل کاذب و... نمونه هایی از آن است.
ارایه خدمات زیربنایی و روبنایی به مناطق روستایی کشور به همراه تخلیه جمعیت روستایی، استفاده نامطلوب از امکانات موجود و نیز انباشت بیش از اندازه جمعیت در مناطق شهری با محدودیت وسیع امکانات، نمونه های بارزی از شرایط نامناسب ناشی از جابجایی های بدون برنامه جمعیت به ویژه از مناطق روستایی به مناطق شهری است (2).
خالی شدن روستاها پیامدهای جبران ناپذیری را برای کشور به بار می آورد.
در همین پیوند «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران، چهاردهم مهر ماه 1393 در همایش ملی شهر و روستا با ابراز تاسف از این امر گفت: مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی باید دلیل ترک روستا و پناه آوردن به شهر را تحقیق کنند.
وی افزود: اگر می خواهیم توسعه ما توسعه پایدار باشد باید سهم قابل ملاحظه ای به توسعه روستاها دهیم. روستاها نباید خالی شوند. روستاها نباید به باری برای شهرها و شهرهای بزرگ تبدیل شوند؛ در حالی که روستاها همیشه بار بزرگ مسوولیت را بر عهده داشته اند (3).
**جمع بندی
روستا مکان مهمی برای رونق تولید در بخش کشاورزی و صنایع وابسته است و از منظر توسعه اقتصادی کشور اهمیت ویژه ای دارد.
نبود تعادل و توازن میان بخش های خدمات، صنعت و کشاورزی، نابرابری درآمدی، بیکاری در نتیجه نبود شغل و تغییر شرایط محیطی، شکاف در کیفیت ارایه خدمات و رفاه در زندگی روستایی و... از عواملی هستند که زمینه مهاجرت روستاییان به شهرها را فراهم می کنند.
ارایه راهکارها و راهبردهای نوین و مناسب به منظور استفاده معقولانه از امکانات و توانمندی ها و توانایی های مناطق شهری و روستایی برای برطرف کردن مشکلات شهری و نیز توسعه و دگرگونی روستایی در این زمینه، ضروری است (4).
می توان عوامل و زمینه های توسعه را به سهولت به حوزه های نفوذ روستایی انتقال داد و پیوندهای فضایی میان فعالیت های کشاورزی و بازارهای مصرف، توسعه ظرفیت ارایه خدمات، توانمندسازی روستاییان، کاهش ضایعات محیطی و... را سبب شد (5).
توجه به توسعه پایدار بخش های خدماتی، صنعتی و کشاورزی در مناطق روستایی، ایجاد صنایع تبدیلی فرآورده های کشاورزی و بسته بندی، رونق بخشی به صنایع درآمدزایی همچون گردشگری روستایی، افزایش سطح کمی و کیفی خدمات ارایه شده در مناطق روستایی، بهبود راه های ارتباطی روستایی و... از عواملی هستند که می توانند روستا را به محیطی گیرا تبدیل کنند و توسعه پایدار روستایی را به دنبال داشته باشند.
-------------------------------
منابع:
1) http://upmc6.um.ac.ir
2) همان
3) http://www.president.ir
4) http://www.rdcir.ir
5) همان
------------------------------------
از فاطمه دوله - گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**ف.د**1961**1358


01/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن