واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: سهشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۸
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی از ثبت ملی و ابلاغ پنج اثر طبیعی در فهرست میراث طبیعی خبر داد. به گزارش ایسنا، فرهاد نظری اظهار کرد: پنج اثر طبیعی که در جلسه کمیته میراث طبیعی در 29 مرداد ماه امسال دارای ارزش ثبت شناخته شده بود، پس از رفع نواقص و تکمیل مدارک، ثبت و ابلاغ شدند. وی درباره آثار طبیعی ثبت شده توضیح داد: درخت سرو کهنسال «زول» از خراسان جنوبی با یک متر و 27 سانتیمتر قطر و قدمت تخمینی 700 تا 800 سال، دارای جاذبههای طبیعی و دیدنی با تاج پوشش، فضایی حدود 8.62 متر مربع را شامل میشود. اهالی روستای زول و دیگر روستاهای اطراف این درخت را مقدس میدانند و به آن برای برآورده شدن حاجات خود اعتقاد دارند، به همین دلیل با ذبح گوسفند و انجام نذر و نیاز، اعتقاد دارند اگر به درخت آسیب برسد همه محصولات آنها نابود میشود. او درخت سرو کهنسال «تلخیک – زول» از خراسان جنوبی با قطر 1.6 متر و قدمت تخمینی 800 تا هزار سال را دیگر اثر طبیعی ثبت شده در فهرست دانست و افزود: درختان سرو تلخیک در سه کیلومتری جادهی قاین به سمت روستای زول است. این سرو فضایی حدود یکصد و 11 متر مربع را شامل میشود، همچنین اهالی این روستا و دیگر روستاهای اطراف ،این درخت را مقدس دانسته و به آن اعتقاد دارند.
سرو کهنسال تلخیک _ زول
نظری «تل گز(نبکا)» شهداد از استان کرمان را سومین اثر طبیعی این منطقه دانست و ادامه داد: نام بومی این درخت که در ناحیهی اجتماعی غرب لوت قرار گرفته، «تَلِ گَز» است. از جمله عوارض تل ماسه گیاهی حواشی غرب بیابان لوت است که به شکل پراکنده با گیاهان میزبان متنوعی مانند کهور، تاغ ، گز و اشنان وجود دارند. او قدمت این درخت را حدود هزار سال دانست و گفت: مهمترین، مرتفعترین و انبوهترین مناطق نبکاهای ایران در استان کرمان، پیرامون شهرستان شهداد و دشت تکاب در غرب بیابان لوت واقع شده است، فرسایشهای جابجایی تراکمی و کاوشی باد در بیابان لوت بر اساس ساختمان، بافت، ترکیبات و جنس طبقات خاک و زمینهای تحت تاثیر برداشت، در هر ناحیهای از لوت، تشکیل چهرههای مختلفی میدهد. نبکا (تل گز) یکی از با ارزشترین چشماندازهای دیداری مناطق گرم وخشکاند.
تلگز
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی «چشمه مرتضی علی» در خراسان جنوبی را از دیگر آثار ثبت و ابلاغ شده در فهرست میراث طبیعی ملی دانست و اظهار کرد: محدودهی چشمهی «مرتضی علی» مجموعهای از چند چشمه یعنی سه چشمهی اصلی و چند چشمهی فرعی بدون نام است. این چشمهها پس از سرچشمهگرفتن از دامنهی غربی کوه «کشسیاه» به سمت غرب جاری میشوند. علت به وجود آمدن و گرمای آب شکستگی و فشار گسلی است. فرم فیزیکی مسیر درهای کم عرض با دیوارههای نسبتاً قائم و آهکی است که شکل کنونی آن ناشی از فرسایش طولانی مدت آب است و در واقع به خاطر فعالیتهای زمینشناسی شکل کنونی خود را بدست نیاورده است؛ به طوری که تخریب و برش آب در برخی از قسمتها به حدود 40 متر میرسد. او قدمت این چشمه را نزدیک به دو میلیون سال (کواترنر) و از زمان شکلگیری جریانهای آبی سطحی کنونی اعلام کرد و گفت: این منطقه به دلیل وجود چند گونه گیاهی و جانوری،داشتن چشماندازها و منظرههای زیبا و متنوع، اکوسیستم حساس و شکننده، خاصیت طبی و درمانی در لیست IUCN قرار دارد.
چشمه مرتضی علی
نظری مجموعه «آبشارهای شیرآباد» در استان گلستان را پنجمین بنای تاریخی این استان دانست و افزود:مجموعه آبشارهای شیرآباد حدود هفت مورد است. که مرتفع¬ترینِ آنها نزدیک به 35 متر ارتفاع دارد. این آبشار در منطقهی جنگلی قرار د ارد و در بالای آن غاری طبیعی نیز به چشم میخورد. وی قدمت این مجموعه آبشار را دوره دونین میانی تا بالائی، از دوران اول (پالئوزوئیک ) بیان کرد و ادامه داد: آبشار دوم شیرآباد بیش از 300 متر با آبشار اول فاصله دارد و «عروس» نامیده میشود. ارتفاع این آبشار 13 متر و مساحت حوضچهی آن 288 متر مربع است. همچنین آبشار سوم به آبشار «پنهان» شهرت یافته و ارتفاع آن 5 متر است. آبشار چهارم، پنجم و ششم به ارتفاع 6 متر مربع، آبشار پنجم هم 6 متر است. در مجاورت آبشار ششم مسیر صخرهای وجود دارد که راه دسترسی به آبشار هفتم است که پس از طی حدود 100 متر میتوان به آن رسید. ارتفاع این آبشار 26 متر است.
آبشارهای شیرآباد
انتهای پیام
کد خبرنگار:
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]