واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 07:14:17 , 1393/08/27
عبدالمحمد زاهدي
توسعه کردستان، راهبرد دولت
شاید بتوانیم امروز ادعا کنیم مهمترین دغدغه ای که اکثریت جوامع بشری با آن روبرو هستند، موضوع توسعه است.
گفتمان اصلي اکثرجوامع و دولت ها رسيدن و دستيابي به توسعه پايدار، متوازن و همه جانبه در سطوح مختلف اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي است. طبيعتاً دستيابي به توسعه که اين دغدغه را بوجود آورده، دليلش اين است که امروز بشر به زندگي معيشتي و گذران عادي زندگي راضي نيست و به دنبال ارتقاء کيفيت زندگي و نقش آفريني درتوليد ثروت ملي و ثروت جهاني است. به يک معنا، توسعه گذر از يک زندگي معيشتي عادي به سمت ارتقاء کيفيت زندگي و نقش آفريني در توليد ثروت در دنيا و بالا بردن توان رقابت درعرصه هاي مختلف با کشورهاي ديگراست.
دستيابي به توسعه نيازمند دستيابي به تئوري هايي است که درطول چند قرن اخير در جهان اقتصاد و اجتماع و سياست مطرح شده و مبنا و پايه توسعه قرار گرفته اند. علاوه بر اين تئوري ها و نظريه ها، تجاربي هم بشر درکشورهاي مختلف داشته که به مدل هاي مشخصي از توسعه تبديل شده است. امروز در جوامع مختلف، انديشمندان عرصه راهبري توسعه جامعه مدل هاي مشخصي را تعريف مي کنند وممکن است که هر کشوري با يک مدل و در يک چارچوب و استراتژي خاص حرکت کند.
براي ما نيز جز کشورهاي درحال توسعه هستيم آشنايي با اين تئوري ها و تجارب ارزشمند بشري و دستيابي به مدل يا مدل هاي توسعه پايدار، متوازن و همه جانبه يک ضرورت است و بايد در اين مسير گام برداريم. علاوه براينکه بايد به مباحث تئوريک و نظري دست پيدا بکنيم، بايد کارکردهاي توسعه را نيز بدانيم. به همين دليل است که هنوز عليرغم اينکه مسئله اصلي بشر توسعه است، خود توسعه مخالفيني در سطح دنيا دارد. نمي توانيم بگوييم با کليت توسعه مخالفند اما به هرحال خوردگيري هاي نسبت به توسعه دارند چرا که مدل هاي مختلف توسعه - اگرپايداربودن، همه جانبه و متوازن نباشد- مي تواند ضايعاتي ايجاد کند. در بحث توسعه متوازن، ما نبايد به بودجه هاي توازن منطقه اي و سالانه و سهمي را از آن به ما مي دهند، قانع و راضي باشيم. فاصله بين توسعه يافتگي و توسعه نيافتگي استانها و مناطق مختلف کشور بسيار زياد است. بنابراين با اين تعريف نمي شود حلش کرد. اعتبارات توازن منطقه اي درست است و بايد انجام بگيرد. منظورم نوع نگاهي است که- دولت - به توسعه اين گونه مناطق بايد داشته باشد. يعني صرفا برنامه ريزان کشورنبايد تصور کنند که استانهاي ايلام،کردستان وکرمانشاه و سيستان و بلوچستان و هرمزگان و مناطق کمتر توسعه يافته نيازمند اين هستند که کمک شوند. ما کمک نمي خواهيم، آنچه که مي دهند حق اين جوامع است، کمک نيست.(دولت) دربحث توسعه ملي نقش اين مناطق را بايد درتوسعه ملي ببيند. بايد مشخص شود که هراستان چه نقشي در توسعه ملي دارد به آن نقش پرداخته شود خودش توسعه پيدا مي کند. با نگاه کمک و امدادرساني به اين استانها نبايد نگاه کرد. اگرصرفا اين نگاه باشد مطمئنا هرگز توسعه اتفاق نمي افتد؛ بنابراين بايد توسعه به يک گفتمان اساسي در کردستان واستان هاي توسعه نيافته نظيرکردستان تبديل شودو مشخص شود که نقش ما درتوسعه ملي چيست؟
مسئله ديگراينست، توسعه بايد به عنوان گفتمان اصلي در استان کردستان مطرح بشود؛ چه در بين کارگزاران نظام در بين فعالان بخش خصوصي، فعالان سياسي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و علم و دانش. توسعه به عنوان خواسته و گفتمان اصلي بايد مورد توجه قراربگيرد. لازمه اين کاراين هست که ما اول احساس نياز کنيم. يعني بدانيم که نيازجامعه ما توسعه است. با هيچ روش ديگري نمي توانيم معضلات و کاستي هاي امروز جامعه امان را جبران کنيم. اگراين نياز را درک کرديم بعد بايد خود توسعه را باور کنيم؛اگر باور نداشته باشيم هرچه صحبت بکنيم به جايي نخواهيم رسيد. بعد از اينکه باورکرديم بايد بخواهيم. يعني بخواهيم که توسعه پيدا کنيم و پايه پاي مناطق توسعه يافته کشور پيش برويم. پس اول نياز است بعد باور هست و بعد هم خواستن. آن وقت خواستن تبديل به توانستن مي شود.
مشکل ما اينست که نمي خواهيم. قانع به يک زندگي عادي هستيم و گذران عمر. اين نگاه را بايد تغيير بدهيم. افق هاي نگاه مان ما زاگرس نشينان بايد تغيير بدهيم. منظورم فقط استان کردستان نيست. بايد افق ديدمان را به سطوح بالاتر ببريم و بخواهيم به آن سطوح بالاتر دست پيدا بکنيم. براي دستيابي به اين هدف، ما سرمايه هاي فراواني در اختيار داريم. علاوه بر سرمايه هاي طبيعي، سرمايه هاي انساني داريم. بخش عمده اي از سرمايه انساني خارج از سيستم اداري است. اتفاقا سرمايه انساني وقتي وارد سيستم اداري مي شود، متاسفانه قفل وبسته مي شود. ما بايد از پيله اي که به دور خود تنيده ايم، خارج شويم و بپذيريم خارج از اين پيله انديشه هاي بزرگتري وجود دارد که ما بايد آنها را به خدمت توسعه استان بگيريم. ما جزء اينکه در تمامي سطوح جامعه، بحث توسعه را به عنوان يک خواست اصلي مطرح بکنيم هيچ چاره اي نداريم.
....................
هفته نامه سيروان
07:14:17 , 1393/08/27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]