واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: با حیات وحش مهربان باشیم ... سمنان - ایرنا - شعر معروفی است که می گوید: "میازار موری که دانه کش است" این شعر را همه ما شنیده ایم حتی آن کسی که دولول تفنگش را سوی پرندگان در حال پرواز نشانه رفته یا در دوربین سلاحش به قوچی در حال بالا رفتن از کوه نگاه می کند.
میلیون ها سال پیش بود که انسان غارنشین برای تامین مایحتاج خود لازم بود کمر به شکار حیوانات ببندد تا از آنها تغذیه کند اما حالا در تمدن انسانی امروز، غیر از اسکیموها و برخی بومیان اعماق جنگل، دیگر کسی تنها به منظور تهیه گوشت روزانه به شکار وابسته نیست.
در روزگاری که انجمن های حمایت از حیوانات و حتی مردم عادی درنکوهش شکار داد سخن می دهند،هنوز هم برای بسیاری، شکار و مسائل مربوط به آن، یکی از جذاب ترین بخش های زندگی است.
کافی است سری به خیابان فردوسی تهران یا دیگر مراکز فروش لوازم شکار و ماهیگیری در شهرهای دیگر بزنید تا داغی بازار خرید و فروش اقلام شکار را حس کنید.
بر اساس آمار سازمان حفاظت محیط زیست 500 هزار اسلحه شکاری مجاز و بیش از یک میلیون اسلحه شکاری غیرمجاز در دست علاقمندان به شکار در ایران جای گرفته است.
"حامد ن" 52 ساله دارای پروانه شکار است، هر سال آن را تمدید می کند و در زمان های تعیین شده در مناطق مجاز به شکار می پردازد.
او معتقد است: شکار یک واقعیت اجتماعی است و نمی توان آن را حذف کرد بلکه باید آن را مدیریت کرد.
وی می افزاید: شکار برای اهلش تفریحی مجاز است، چون مجوز آن داده شده ولی خیلی از شکارچیانی که مجوز هم دارند متاسفانه بر اساس پروانه شان عمل نمی کنند و نام شکارچی مجاز را نیز خدشه دار می کنند.
در مقابل این شکارچی که شکار را جزء لاینفک زندگی کاری خود می داند، هستند افرادی که شکار را نه به عنوان تفریح بلکه به عنوان کسب و کار برگزیده اند و از آن منتفع هستند.
به عنوان مثال چندی پیش در دامغان باند بزرگ شکارچیان پرندگان در حال انقراض شناسایی و شکارچیان متخلف دستگیر شدند.
اعضای این باند متخلف که اهل شهر گناوه استان بوشهر بودند با سفر به دشت کویر خورزان واقع در جنوب دامغان و شناسایی منطقه که محل فرود پرندگان در حال انقراض نظیر "هوبره" است، تلاش برای زنده گیری این پرندگان داشتند تا به قیمت بالا به شیخ نشینان حوزه خلیج فارس بفروشند.
نکته قابل توجه درباره این تیم شکار این است که اعضای این گروه متخلف که برای چهارمین بار در چندماه گذشته دستگیر شده اند و هر بار بلافاصله پس از آزادی دوباره فعالیت های خود را آغاز کرده اند.
شورای عالی حفاظت محیط زیست در جلسه بیست و ششم آذر سال 1391 کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست، بنا به پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست و به استناد ماده سه قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، جدول نرخ ضرر و زیان در چهار رده پستانداران، خزندگان، پرندگان، آبزیان و سخت پوستان را اعلام کرد.
" حسین غریبی " کارشناس حقوقی با اشاره به اینکه ارقام جریمه ها در قبال آسیبی که شکار به محیط زیست وارد می کند هیچ است گفت: قیمت جریمه شکار یوزپلنگ 250 میلیون ریال تعیین شده ولی همین حالا به سادگی می توان تبلیغات خرید پالتو پوست یوزپلنگ ایرانی را به قیمت 200 میلیون ریال در سایت های مختلف دید.
وی با بیان اینکه سازمان محیط زیست باید کاری کند که شکار برای متخلف صرفه اقتصادی نداشته باشد افزود: متاسفانه شکار کردن از دید شکارچی یک فرآیند اقتصادی و به صرفه است چرا که یک شکارچی غیرمجاز دست کم بعد از 10 بار شکار غیرمجاز شاید یک نوبت دستگیر شود و جریمه همان یک نوبت شکارش را می پردازد.
وی ادامه داد: حتی اگر در همان نوبت هم 20 میلیون ریال جریمه شود بابت شکارهایی که دستگیر نشده حدقل 100 میلیون ریال عایدی داشته اشت.
"سمانه هنرمند" یک فعال محیط زیست است و می گوید: یکی از عوامل کاهش جمعیت حیات وحش در کشور نبود فرهنگ زیست محیطی و نا آشنایی مردم با حیات وحش است.
وی با ذکر اینکه زمان زیادی برای آشتی دادن مردم با حیات وحش وجود ندارد و باید با اقدامات ضربتی جلوی شکارهای غیر مجاز را گرفت گفت: مهمترین نیازی که برای حیات وحش کشور وجود دارد یک برنامه کوتاه مدت است که اساسی ترین بخش آن افزایش جرایم شکار و صید و حتی جریمه حبس برای شکارچیان متخلف است.
این فعال محیط زیست معتقد است: همانطور که شکار غیر مجاز عامل انقراض 80 درصد از گونه های جانوری ایران است، تخریب زیستگاه ها هم نقش مهمی در کاهش جمعیت حیات وحش دارد.
وی با اشاره به سود حاصل از شکار مجاز در کشور تاکید کرد: صدور مجوز شکار خود نوعی تبلیغ برای این کار است در حالیکه همه متخصصان و صاحبنظران محیط زیست در تمام دنیا مقوله شکار را رد کرده اند.
این روزهای سرد، بسیاری از تالاب ها، رودخانه ها، دریاچه ها، حتی پشت بام های خانه ها محل نشست و برخاست پرندگان مهاجر است، تجربه می گوید با سردتر شدن هوا حتی ممکن است چهارپایانی که در فهرست حیات وحش می گنجند وارد محدوده شهری و روستایی شوند.
استان سمنان با داشتن 20 درصد مناطق حفاظت شده کشور، محل امنی برای حیات وحش محسوب می شود با این حال هفته ای نیست که در آن خبری از دستگیری شکارچیان غیر مجازی که پرنده ای، قوچی و ... را شکار کرده باشند به دست ما نرسد.
هدف این نیست که معین کنیم چه کسی مقصر است، حتی منظور این نیست که انگشت اتهامی را که به سمت شکارچیان نشانه رویم، بلکه هدف یادآوری این نکته است که این روزها با حیات وحشی که به ما پناه می آوردند، مهربان تر باشیم.ک/4
7340/599
25/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]