واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تولید سازه های خود ترمیم شونده در دانشگاه خواجه نصیر تهران -ایرنا -رییس مرکز تحقیقات مواد و سازه های هوشمند دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اعلام کرد : پروژه طراحی و تولید سازه های خود ترمیم شونده که از حدود چهار سال قبل در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر رقم خورد الان به نتایج ملموس و عینی رسیده است.
دکتر محمدرضا خلیلی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا درخصوص سازه های خود ترمیم شونده اظهار داشت: سلول های بدن جانداران به طور طبیعی، خاصیت ترمیم کنندگی دارد و درصورت ایجاد زخم یا مشکلی در بدن آنها، خود به خود عمل ترمیم صورت می گیرد و همین موضوع طی سال های اخیر، الهام بخش مهندسان برای ساخت سازه های خود ترمیم شونده بوده است.
استاد تمام دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه خواجه نصیر افزود: طراحی این سازه ها به گونه ای است که اگر به طور ناگهانی، مشکلی در یک بخش از آنها ایجاد شد مثلا شکاف و ترک در آنها به وجود آمد دیگر بخش های سازه خود به خود وارد عمل شده و مشکل را برطرف می کنند.
وی تاکید کرد: ویژگی خود ترمیمی در برخی صنایع همچون هوافضا از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا در فضا، امکان حضور مهندسان برای تعمیر و ترمیم بخش های آسیب دیده فضاپیما یا ایستگاه های فضایی به راحتی میسر نیست و بکارگیری این تکنولوژی، کاهش هزینه ها و افزایش سهولت و سرعت و همچنین افزایش طول عمر سازه را به همراه خواهد داشت.
خلیلی به سابقه آغاز پروژه طراحی و تولید سازه های خود ترمیم شونده از حدود چهار سال قبل در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر اشاره کرد و گفت: این پروژه الان هم با عنوان "مواد و سازه های هوشمند" smart materials & structures در دست پیگیری و توسعه است.
به گفته وی مبحث سازه های هوشمند در قالب واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه خواجه نصیر تدریس می شود تا دانشجویان برای اجرای پروژه های عملی در این زمینه آمادگی پیدا کنند.
خلیلی در توضیح مکانیزم سازه های خود ترمیم شونده گفت: موادی موسوم به "اسمارت " یا هوشمند در داخل سازه قرار می گیرد که درصورت آسیب دیدن سازه، بلافاصله عکس العمل نشان می دهد و جلوی رشد آسیب را می گیرد.
وی یادآور شد: در ساخت بدنه هواپیماها از مواد و سازه های هوشمند، استفاده زیادی می شود زیرا به هنگام نشست و برخاست هواپیما، سنگ ریزه های سطح باند فرودگاه با سرعت زیاد به بدنه هواپیما برخورد کرده و شکاف ها و ترک هایی بر روی آن ایجاد می کنند که با استفاده از سازه های هوشمند و ترمیم سریع می توان عمر بدنه هواپیما را افزایش داد.
خلیلی اضافه کرد: در رنگ خودرو هم می توان از این حالت خود ترمیمی بهره گرفت که ما الان در حال کسب دانش فنی آن هستیم تا بتوانیم مواد و سازه های هوشمند را با دیگر روش های علمی ترکیب کرده و مکانیزم های جدید و موثر را خلق کنیم.
علمی (4)**1055**1599
25/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]