محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832394077
ایرادهای کیهان به مصداق جرم سیاسی |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ایرادهای کیهان به مصداق جرم سیاسی
ماده اول این طرح، جرم سیاسی را اینگونه تعریف میکند: «هرگاه رفتاری با انگیزه نقد عملکرد حاکمیت یا کسب یا حفظ قدرت، واقع شود، بدون آنکه مرتکب، قصد ضربه زدن به اصول و چارچوبهای بنیادین نظام جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد، جرم سیاسی محسوب میشود».
کد خبر: ۴۴۸۴۶۰
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۳ - ۰۶:۳۷ - 11 November 2014
محمدصادق فقفوری در یادداشت روز کیهان نوشت:
اصل یکصد و شصت و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به «جرایم سیاسی» در کنار جرایم مطبوعاتی اشاره کرده و مقرر داشته است: «رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی علنی است و با حضور هیئت منصفه در محاکم دادگستری صورت میگیرد. نحوه انتخاب، شرایط و اختیارات هیئت منصفه و تعریف جرم سیاسی را قانون بر اساس موازین اسلامی معین میکند». همانگونه که از این اصل برمیآید، قانونگذار اساسی تعریف جرم سیاسی را بر عهده قانونگذار عادی گذاشته است. چندی پیش دولت محترم درصدد برآمد که لایحه جرم سیاسی را تقدیم مجلس کند، اما بنا بر دلایلی از ارائه و پیگیری آن منصرف شد. اما اخیراً طرح موسوم به «جرم سیاسی» در کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی تهیه گردیده و برای بررسی بیشتر و تصویب نهایی در دستور کار صحن علنی قرار گرفته است. در این باره گفتنیهایی است؛ ادامه مطلب را بخوانید:
1- مفهوم مصطلح جرم سیاسی، برآمده و مختص نظامهای حقوقی غربی است. مطابق آنچه که در این سیستمهای حقوقی مطرح است، «جرم سیاسی» (Crime Politique) از این حیث از سایر جرایم متفاوت بوده و عنوان ویژهای را به خود اختصاص داده است که مجرم سیاسی بنابر آنچه که گفته میشود، از ارتکاب جرم، منفعت شخصی نبرده و نتایج حاصل از ارتکاب جرم سیاسی، شامل عموم مردم میشود. به بیان دیگر، از آنجا که انگیزه (motivation) مجرم سیاسی از ارتکاب فعل مجرمانه (élément materiel)، منفعت شخصی نبوده، مجرمی شریف(!) تلقی شده و لذا مستحق تخفیف در اِعمال مجازات است.
این مفهوم مصطلح از جرم سیاسی در میان حقوقدانان، مختص اروپای قرن نوزدهمی است که تازه از دل آشوبها و انقلابهای عصر بربریت سربرآورده بود و اکنون خود حقوقدانان غربی هم دیگر به چنین مفهومی پایبند نبوده و اقدام علیه امنیت کشور را- به هر شکل و صورت- از جرم سیاسی متفاوت میدانند و سختترین مجازاتها نظیر اعدام را برای کسانی در نظر میگیرند که علیه تمامیت نظامشان به پاخاسته و دست به شورش و اغتشاش زدهاند، گذشته از دست کشیدن حقوقدانان غربی از چنین مفهومی، بیان این نکته نیز خالی از لطف نیست که حتی در اروپای رها شده از بربریت، «مجرم سیاسی»، به هر حال «مجرم» شناخته میشده و اعمال ارتکابیاش ذیل عنوان یک «جرم» بررسی میشده است؛ اما گویی برخی از حقوقخواندگان وطنی، کاتولیکتر از پاپ شده و مفهوم وارداتی جرم سیاسی را به نحوی تبیین و تفسیر میکنند که حتی در اروپای قرن نوزدهمی هم نمیتوان نظیری برای آن یافت!
علاوه بر اینها، تعارض جدی دیگری نیز در خلق مفهوم «جرم سیاسی» به چشم میخورد که هیچگاه توسط حقوقدانان غربی و حقوقدانان وطنی پیرو آنها پاسخ درخوری نیافته است: پرواضح است که یکی از اهداف اولی در برقرار کردن جرم و مجازات و ایجاد نظام کیفری، تأمین ثبات، امنیت و آرامش در کشور است؛ حال چگونه و با چه منطقی باید نسبت به برهمزننده اصلی ثبات، امنیت و آرامش یک کشور رویکردی تخفیفی را در پیش گرفت و با شریف خطاب کردن وی، او را مستحق مجازات بسیار کمتر از یک مجرم عادی دانست؟! با وضع و اعتقاد به این مفهوم از جرم سیاسی، اساساً فلسفه جرم و مجازات مورد خدشه جدی است.
2- طرح 9 مادهای «جرم سیاسی» که توسط کمیسیون حقوقی مجلس تهیه شده و برای تصویب به صحن علنی فرستاده شده است نیز گویی از همان تعبیرهای دست چندمی غربی متأثر گردیده و حتی فراتر از آن برای مجرم سیاسی امکانات و تسهیلاتی را فراهم آورده است که مشابه آن را احتمالاً نمیتوان در سایر سیستمهای حقوقی جهان هم یافت! به عنوان نمونه، بند چهارم از ماده 9 این طرح، اجرای احکام ناظر به تکرار جرم را در رابطه با مجرم سیاسی، ممنوع کرده است! قانونی شدن این بند بدان معناست که مثلاً اگر فردی چندین و چند بار مرتکب «جرم» سیاسی شده و در همه این موارد بازداشت هم شده، حکمی علیه او صادر گردیده و مجازات را هم متحمل شده است، مانند فردی است که هیچگونه سابقه جزایی و محکومیت نداشته و همانند یک شهروند عادی برای اولین بار مرتکب جرمی شده است! و یا اینکه مطابق بندهای ششم تا هشتم همین ماده، برای مجرم سیاسی بایستی کتب و نشریات دلخواه و رادیو و تلویزیون را فراهم کرد و به وی در طول دوران تحمل مجازات این حق را داد که همه روزه با بستگان و آشنایان دیدار داشته باشد و ...!
ماده اول این طرح، جرم سیاسی را اینگونه تعریف میکند: «هرگاه رفتاری با انگیزه نقد عملکرد حاکمیت یا کسب یا حفظ قدرت، واقع شود، بدون آنکه مرتکب، قصد ضربه زدن به اصول و چارچوبهای بنیادین نظام جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد، جرم سیاسی محسوب میشود». تبصره همین ماده، اصول و چارچوبهای بنیادین نظام جمهوری اسلامی را شامل «دین و مذهب رسمی کشور، ابتنای نظام بر ولایت مطلقه فقیه، اسلامیت و جمهوریت» دانسته است.
عبارتپردازی این ماده و تبصره آن به گونهای است که گویی تنظیمکنندگان آن بدیهیات حقوقی را نادیده گرفته و یا خود را به تغافل زدهاند! چرا که همین یک خط تعریف و توضیح، دارای اشکالات متعددی چون عدم جامع و مانع بودن، حشو، توسیع بیدلیل و ... است. تنها به عنوان یک نمونه میتوان اشاره داشت که مطابق نص این ماده، همین یادداشت هم میتواند جرم سیاسی تلقی شود! چرا که اولاً، قصد این یادداشت، نقد عملکرد مجلس در صورت تصویب این طرح است و ثانیاً، راقم این سطور هم قصد ضربه زدن به اصول و چارچوبهای بنیادین نظام جمهوری اسلامی را ندارد! نانوشته پیداست که اطلاق جرم سیاسی به این یادداشت و مجرم سیاسی پنداشتن نگارنده آن، منطقی نیست؛ با چنین توضیح موسعی، احتمالاً بحثهای وفادارترین نیروهای نظام مقدس جمهوری اسلامی که همه روزه از صدا و سیما، مطبوعات و ... پخش و نشر میگردد و یا حتی کوچکترین بحثهای خانوادگی ناظر به نقد عملکرد قوای سهگانه حاکمیتی را باید مصداق جرم سیاسی پنداشت!
گذشته از این تعریف موسع، طرح 9 مادهای مجلس، ایرادات شکلی و ماهیتی دیگری هم دارد که در صورت نیاز، در مطالبی جداگانه به آن خواهیم پرداخت. اما پرداختن به مفهوم جرم سیاسی از نگاه قانونگذاران اساسی سال 58 هم خالی از لطف نیست؛ ادامه مطلب را بخوانید.
3- مشهور و منطقی است که منظور و هدف هر سخن و بیانی را باید از واضع آن پرسید. رجوع به نظرات خبرگان قانون اساسی سال 58 که واضعان اولیه اصل یکصد و شصت و هشتم قانون اساسی بودهاند، مشخص میکند که منظور آنان از ذکر عبارت «جرم سیاسی»، آن چیزی نیست که در طرح فعلی مجلس آورده شده و یا پیشتر توسط دولت پیگیری میشده است.
تنها به عنوان یک نمونه، پاسخ آیتالله شهید بهشتی، نایب رئیس مجلس خبرگان قانون اساسی به نظر یکی از اعضا که گفته بود «علنی بودن محاکمات سیاسی گاهی به ضرر مملکت است، مثلاً ممکن است خدای ناکرده شخصی یکی از اسرار مملکت را برای یک کشور خارجی آشکار کرده باشد، در این صورت اگر محاکمه او علنی باشد، بیشتر به ضرر مملکت تمام میشود» درخور توجه است که بیان میکند: «این جرم سیاسی نیست، جنایی است».
پاسخ کوتاه شهید بهشتی مشخص میکند که تنظیمکنندگان قانون اساسی، جرایم امنیتی را جرم سیاسی به شمار نمیآوردهاند که در ادامه بخواهند همانند مفهوم غربی این عبارت، مجرم سیاسی را مستوجب تخفیف در مجازات بدانند. علاوه بر اظهارات شهید بهشتی، نظرات رهبر انقلاب و برخی دیگر از افرادی که در رابطه با اصل 168 در جلسه شصت و یکم بررسی قانون اساسی اظهار نظر کردهاند، به خوبی مشخص میکند که در وضع جرم سیاسی، مفهوم غربی و رویکرد تخفیفی آن، مورد نظر خبرگان قانون اساسی نبوده است.
این توضیح وقتی متقنتر میشود که مجدداً نگاهی به انتهای اصل 168 بیندازیم که به صراحت ذکر کرده است، تعریف جرم سیاسی «بر اساس موازین اسلامی» صورت میگیرد. پرپیداست که مفهوم قرن نوزدهمی جرم سیاسی در موازین اسلامی نظیری ندارد. آنچه که امروز به عنوان مصادیق جرم سیاسی مصطلح شده، در فقه اسلامی با عناوینی چون «محاربه» و «بغی» متشابه است که مجازات آن نیز در فقه معین شده است. لذا قانونگذار عادی، منطقاً نمیتواند و نباید از چارچوب مشخصشده قانونگذار اساسی فراتر رفته و جرم سیاسی در مفهوم غربیاش را به نظام حقوقی ما تحمیل نماید. اگر قرار به تعریف جرم سیاسی باشد، این امر بایستی مطابق موازین اسلامی، و نه با رویکردی تخفیفی نظیر آنچه که در ابتدای بند دوم این یادداشت ذکر شد، صورت پذیرد.
به دلیل درنظر داشتن همین موارد بود که پیشتر شورای محترم نگهبان تلاش دولت اصلاحات در تصویب لایحه جرم سیاسی را دارای 18 اشکال شرعی و اساسی دانست و مصوبه مجلس در این خصوص را رد کرد و یا اینکه رئیس وقت قوه قضائیه بررسی آن لایحه پراشکال را از دستور کار مجمع تشخیص مصلحت خارج کرد.
برخورد ترحمآمیز با کسانی که امنیت و آرامش یک کشور را در سطحی وسیع برهم زدهاند و علیه آرمانهای والا و اساسی آن شوریدهاند، تحت عنوان «جرم سیاسی» نه به صلاح است و نه خواست ملت خسته از اخلالکنندگان ثبات و امنیت؛ چنین کسانی بیشتر «محارب» و «باغی»اند تا یک مجرم شریف! نمایندگان ملت هم در بررسی طرح جرم سیاسی، خواست ملت را نمایندگی خواهند کرد، نه تدوین و تحمیل مفهوم منسوخ شده غربی آن را.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]
صفحات پیشنهادی
رای مجرمیت چند روزنامه و نشریه |اخبار ایران و جهان
رای مجرمیت چند روزنامه و نشریه نشریه افکار با عنوان اتهامی نشر مطالب خلاف واقع به اتفاق آراء مجرم شناخته شد و بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی با اکثریت آراء مجرم شناخته شد که با اکثریت آراء مستحق تخفیف دانسته نشد کد خبر ۴۴۴۸۲۴ تاریخ انتشار ۰۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۰شبههافکنی کیهان درباره بورسیههای غیرقانونی |اخبار ایران و جهان
شبههافکنی کیهان درباره بورسیههای غیرقانونی مسئولان راستگویی که این اطلاعیه را تنظیم کرده بودند و همه را جز خودشان به دروغگویی و تخلف متهم میکردند فراموش کردند که ممکن است در مقابل پرسشی اساسی قرار بگیرند و جوابی برای آن نداشته باشند کد خبر ۴۴۵۵۶۱ تاریخ انتشار ۰۷ آبان ۱۳۹۳افزوده شدن حصر خانگی به طرح جرم سیاسی |اخبار ایران و جهان
افزوده شدن حصر خانگی به طرح جرم سیاسی ابوالفضل ابوترابي درباره آخرين وضعيت طرح جرم سياسي و زمان بررسي آن در صحن علني مجلس شوراي اسلامي گفت اين طرح به صحن ارائه شده که به سبب فشردگي طرحها و لوايح در نوبت قرار گرفته است الان اين طرح در نوبت هفدهم قرار دارد کد خبر ۴۴۶۹۸۲ تاریخبدبینی کیهان به مذاکرات عمان |اخبار ایران و جهان
بدبینی کیهان به مذاکرات عمان اوباما کری و جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه 3 بار ظرف یک هفته گذشته تصریح کردند عدم توافق با ایران بهتر از توافق بد است و ما به توافق بد دست نخواهیم زد این ترجیعبند در ادبیات مقامات آمریکایی ناقض آن توهمی است که میگوید اوباما برای توافق با ایرانپیشبینی کیهان از ادامه مذاکرات در عمان |اخبار ایران و جهان
پیشبینی کیهان از ادامه مذاکرات در عمان احتمالاً فرستاده کاخ سفید تیم ایران را به امضای سریع توافق هستهای توصیه خواهد کرد با القای این گزاره که اگر توافق امضا نشود به زودی کنگره با چماق تهدید و تحریم وارد میدان خواهد شد کد خبر ۴۴۷۱۶۳ تاریخ انتشار ۱۵ آبان ۱۳۹۳ - ۰۶ ۳۸ - 06انتقاد شدید استاد جرم شناسی از طرح مجلس |اخبار ایران و جهان
انتقاد شدید استاد جرم شناسی از طرح مجلس هیچکدام از مطالب و تعاریفی که در این خصوص مطرح شده اساسا جرم سیاسی نیست و تنها با این تعاریف دلایل سیاسی را به کل از بین می برند و ریشه آن را خشک می کنند چون تمام مواد و مفاد آن علیه جرائم سیاسی است کد خبر ۴۴۷۸۹۸ تاریخ انتشار ۱۸ آبان ۱۳نظر کیهان درباره نامه اوباما به رهبر انقلاب |اخبار ایران و جهان
نظر کیهان درباره نامه اوباما به رهبر انقلاب آمریکا اصرار زیادی داشت تا ایران و همپیمانان آن در عراق اجازه دهند آمریکا نیز در این عملیاتها نقشی ایفا کند کد خبر ۴۴۷۸۹۰ تاریخ انتشار ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۶ ۳۹ - 09 November 2014 سعدالله زارعی در یادداشت روز کیهان نوشت سه نشریه آمریکایکارتون / جرم سازمان ملل در برابر ملت آفریقا |اخبار ایران و جهان
کارتون جرم سازمان ملل در برابر ملت آفریقا کد خبر ۴۴۵۸۶۸ تاریخ انتشار ۰۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۴ - 30 October 2014یزد کم جرمترین استان کشور |اخبار ایران و جهان
یزد کم جرمترین استان کشور رئیس دادگستری استان یزد گفت با توجه به اینکه استان یزد یک استان مذهبی به شمار میرود کم جرمترین استان کشوراست کد خبر ۴۴۵۱۱۲ تاریخ انتشار ۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۶ - 27 October 2014 رئیس دادگستری استان یزد گفت با توجه به اینکه استان یزد یک استان مذهبی بایرادهای محتوایی به پرونده بورسیهها |اخبار ایران و جهان
ایرادهای محتوایی به پرونده بورسیهها عدم برگزاری آزمون مهمترین ایراد محتوایی به این پرونده است و تا زمانی که وضعیت آن روشن نشود اعلام نتیجه بررسی ها از مبنا غلط است کد خبر ۴۴۴۲۶۶ تاریخ انتشار ۰۲ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۲ - 24 October 2014 عضو کمیته بررسی پرونده تعیین مصادیق بورسیه هاچرا نگهداری از حیواناتی مانند ببر و شیر و خرید و فروششان جرم نیست؟ |اخبار ایران و جهان
چرا نگهداری از حیواناتی مانند ببر و شیر و خرید و فروششان جرم نیست به نظر میرسد که طراحان این ماده واحده روی نکتهای دست گذاشتهاند که اولویت چندانی ندارد و چه بسا با طراحی یک دستور العمل در نهادهای انتظامی قابل رفع و رجوع به نظر میرسید نه اینکه در قالب قانون مجازات اسلامی بهداعش «نانسی عجرم موصل» را اعدام کرد |اخبار ایران و جهان
داعش نانسی عجرم موصل را اعدام کرد داعشیها صاحب یک آرایشگاه در موصل را که به نانسی عجرم موصل مشهور بود به همراه دستیارش در حومه غربی شهر اعدام کردهاند کد خبر ۴۴۸۲۰۸ تاریخ انتشار ۱۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۵ - 10 November 2014 داعشیها صاحب یک آرایشگاه در موصل را که به نانسی عجرعیادت ابتکار از مصدوم اسیدپاشی اصفهان |اخبار ایران و جهان
عیادت ابتکار از مصدوم اسیدپاشی اصفهان معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست روز جمعه با حضور در بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم ع اصفهان از یکی از مصدومان واقعه اسیدپاشی اصفهان عیادت کرد کد خبر ۴۴۴۳۵۰ تاریخ انتشار ۰۲ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۵ - 24 Oسرایت ابولا به آمریکا قیمت نفت را کاهش داد |اخبار ایران و جهان
سرایت ابولا به آمریکا قیمت نفت را کاهش داد تحلیلگر بازار موسسه آپشن اکسپرس گفت تایید ابتلای یک فرد به ویروس ابولا در نیویورک قیمت نفت خام برنت را به ٨٦ دلار در هربشکه کاهش داد کد خبر ۴۴۴۳۴۹ تاریخ انتشار ۰۲ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۳ - 24 October 2014 تحلیلگر بازار موسسه آپشن اکسپرس گواکنش وزارت بهداشت به فروش پروتز چینی |اخبار ایران و جهان
واکنش وزارت بهداشت به فروش پروتز چینی مدیر کل اداره نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو گفت پروتز چینی در بازار وجود ندارد و منبع تمامی مجوزهای صادر شده نیز مشخص است کد خبر ۴۴۷۶۱۵ تاریخ انتشار ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۹ - 08 November 2014 مدیر کل اداره نظارت وبخشی از شهر آستارا به زیر آب رفت |اخبار ایران و جهان
بخشی از شهر آستارا به زیر آب رفت بر اثر طغیان رودخانه مرداب بخش وسیعی از مناطق مسکونی غرب شهر آستارا و روستاها و محلههای واقع شده در حاشیه رودخانه مرداب و خواجه کری به زیر آب رفت کد خبر ۴۴۵۰۵۱ تاریخ انتشار ۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۱ - 27 October 2014 بر اثر طغیان رودخانه مرداب بخشدستگيري سارقان مسلح خودروها در مشهد |اخبار ایران و جهان
دستگيري سارقان مسلح خودروها در مشهد کد خبر ۴۴۷۶۱۶ تاریخ انتشار ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۱ - 08 November 2014 سه سارق مسلح كه با حمل يك قبضه سلاح كلت كمري اقدام به سرقت خودروهاي ال- 90 در مشهد ميكردند در اقدامي ضربتي از سوي پليس شناسايي و دستگير شدند به گزارش اعتماد به دنبال طرح شكا-
سیاسی
پربازدیدترینها