محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843076109
سندسازی برای اختفای ورشکستگی بانکها |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سندسازی برای اختفای ورشکستگی بانکها
در شرایط عادی هیچ بانکی تمایل به بنگاهداری و حضور مستقیم در بازار ندارد، چون ماهیت آنها تسهیلاتدهی است. بنابراین وقتی روشی در جهت خلاف روند طبیعی را در پیش میگیرد، نشان میدهد شرایط حاکم بر اقتصاد ایران هم گرفتار معضلاتی است.
کد خبر: ۴۴۷۹۳۲
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۴ - 09 November 2014
بنگاهداری بانکها مدتهاست که به چشم اسفندیار اقتصاد ایران تبدیل شده است، یعنی دست کم در ٨ سال گذشته بانکها ترجیح دادهاند راه خود را به رقابت با تولید نزدیکتر کنند تا به شراکت با آنها. البته بانکها خود بنگاههایی هستند که باید سود کنند، اما نه از محل سرمایهگذاری مستقیم در بازار. به عبارت دیگر، سودآوری این بنگاهها و سهامدارانشان باید از محل اختصاص تسهیلات به متقاضیان واجد شرایط و دریافت سود از آنها تأمین شود. محل عمده گردآوری نقدینگی هم مشخص است؛ دریافت سپردههای مردم و حرکت دادن آنها به سوی بخش تولید و صنعت. اما با این تفاسیر به نظر میرسد صنعت بانکداری در ایران به دلایل مختلف از اهداف ذاتی خود فاصله گرفته است. به همین دلیل هم دولت اعلام کرده این رویه را متوقف خواهد کرد. بانکها هم سهسال فرصت گرفتهاند که پای خود را از عرصه بنگاهداری بیرون بکشند، مدت زمانی که به نظر طولانی است و به نظر هم میرسد بانکها دستکم درخصوص برخی از اموال خود بهویژه در حوزه ساختوساز میلی به فروش ندارند. اما چرا صنعت خدمترسانی مانند بانکداری در ایران در مسیر بنگاهداری قرار گرفته و در این راه اقتصاد ایران را هم گرفتار کرده است؟
«عباس موسویان» عضو شورای فقهی بانک مرکزی در این خصوص به «شهروند» گفت: واقعیت این است که بنگاهداری با ماهیت بانکها و صنعت بانکداری سازگار نیست، اما باید تحلیل کنیم که اصولا چرا بانکها در ایران و در سالهای اخیر به این سو گرایش پیداکردهاند.
بانکها مجبور شدند
عضو شورای فقهی بانک مرکزی افزود: در شرایط عادی هیچ بانکی تمایل به بنگاهداری و حضور مستقیم در بازار ندارد، چون ماهیت آنها تسهیلاتدهی است. بنابراین وقتی روشی در جهت خلاف روند طبیعی را در پیش میگیرد، نشان میدهد شرایط حاکم بر اقتصاد ایران هم گرفتار معضلاتی است. یعنی عواملی در این تغییرجهت موثر است که اولین و مهمترین آن را میتوان شرایط تحمیلی و اعطای تسهیلات تحمیلی دانست. به گفته او، این شرایط عملا باعث شده که بانکداری در ایران مقرون به صرفه نباشد.
موسویان تأکید کرد: در چنین حال و روزی بانکها برای مدتهای طولانی موظف هستند که با سود کم تسهیلات بدهند و با سود بالا سپردههای مردم را جمعآوری کنند. بهعنوان مثال نرخ سود درحال حاضر برای تسهیلات تکلیفی ١٦درصد است، اما بانکها برای جمعآوری نقدینگی مردم ناچار به پرداخت ٢٢درصد سود هستند و این یعنی زیاندهی.
او ادامه داد: اگر امیدوار به تغییر رویه حاکم هستیم باید معادله را طوری تغییر دهیم که بانکها از مسیر مشروع به سوددهی برسند. عضو شورای فقهی بانک مرکزی یادآور شد: در سوی دیگر بسیاری از بنگاهها، بابت مطالبات به بانکها به صورت تحمیلی واگذار شده و بانکها علاقهای به تصاحب آنها نداشتهاند و تا امروز هم ناچار به اداره آنها بودهاند.
پیش شرط خروج از بحران
موسویان تصریح کرد: برای گذر از این شرایط، بهبود شرایط اقتصادی یکی از این پیش شرطهاست. چون بسیاری از شرکتهای مقروض به بانک به دلیل همین شرایط، با بحران مالی و ورشکستگی مواجه میشوند و بانکها هم ناچار به تصاحب آنها به ازای مطالباتشان میشوند. البته باید این واقعیت را هم پذیرفت که گروهی از بانکها یا گروه کوچکی از آنها هم به دنبال کسب سود و به طمع سودآوری بالا در تمام سالهای گذشته از بازاری به بازار دیگر کوچ کرده و در آنها سرمایهگذاری کردهاند. ازجمله بازار سکه و ارز و ساختوساز که درنهایت هم به انحراف آنها منجر شده است. در همین خصوص انتظار میرود دولت و بانک مرکزی نظارت دقیقی را بر عملکرد بانکها اعمال کنند. او تأکید کرد: اما در مجموع واقعیت این است که بانکها هم مانند هر بنگاه دیگری برای بقا نیاز به سودآوری دارند. در نتیجه وقتی شرایط دستوری آنها را به سوی زیان سوق میدهند به سوی فعالیتهای غیرمرتبط سوق پیدا میکنند.
نرخ سود باید متناسب باشد
موسویان در ادامه با تأکید بر این نکته که با کاهش نرخ سود بانکی موافق است، افزود: سود بانکها باید از محل تناسب سود سپرده و تسهیلات به دست آید. حال این سود متعلق به عقود مشارکتی باشد یا مبادلهای. بنابراین به نظر میرسد راه خروج از شرایط فعلی تجدیدنظر در حجم تسهیلات تکلیفی و تلاش برای کاهش نرخ تورم است. چون با این کاهش، نزول نرخ سود بانکی هم معقول و منطقی به نظر میرسد. تنها با ایجاد چنین تعادلی است که بانکها هم به مسیر اصلی و صحیح خود برمیگردند در غیر این صورت با توجه به تسهیلات اجباری و تعیین نرخ سود؛ بانکها باز هم به دنبال راهحلی برای جبران زیاندهی خود خواهند بود. اگر هم در این مسیر راه بنگاهداری بسته شده باشد به سراغ راه دیگری خواهند رفت.
چهار سال زمان میبرد
در همین زمینه «ابوالقاسم حکیمیپور» استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی هم بر این باور است که بانکها فعلا و تا اطلاع ثانوی قطعا به دنبال یافتن راههایی برای کسب سود بیشتر خواهند بود. چه این راه بنگاهداری باشد یا هر میانبر دیگری. او به «شهروند» گفت: واقعیت این است که پروسه خروج بانکها از وادی بنگاهداری به ٣ تا ٤سال زمان نیاز دارد اما مشکل اساسی اینجاست که کنار گذاشتن این رویه توسط بانکها عملا ورشکستگی آنها را به همراه دارد.
به گفته این عضو هیأتعلمی دانشگاه علامه؛ فرآیند بنگاهداری بانکها در ایران از اجبار شروع شد. درواقع بانکها تمایلی به حضور در این عرصه نداشتند، اما در شرایط اقتصادی ویژه سالهای گذشته، بسیاری از افراد حقیقی و حقوقی که از بانک استقراض کرده بودند توان بازپرداخت بدهی خود را از دست دادند. در نتیجه بانکها چارهای نداشتند جز تملک این داراییها اعم از بنگاه یا سهام شرکتهای مختلف بورسی و غیربورسی. این در شرایطی بود که بانکها توان مدیریت صحیح بر این بنگاهها را نداشتند. به هرحال در این میانه، اراده آنها هم چندان تأثیرگذار نبود.
بانکها ورشکسته هستند
این استاد دانشگاه اضافه کرد: البته باید به این نکته مهم اشاره کرد که اگر همین امروز هم حسابرسی دقیقی از عملکرد بانکها صورت گیرد، نتیجه قطعا نشان میدهد قریب به اتفاق آنها ورشکسته مالی هستند. با این همه با سندسازی این واقعیت پنهان میماند، چون نتیجه آن، هجوم مردم برای بازپسگیری سپردههایشان خواهد بود. بعد از آن هم نقدینگی بهسوی دیگر بازارها ازجمله طلا و ارز و مسکن حرکت خواهد کرد و تعادل و توازن اقتصاد را برهم خواهد زد. درنهایت هم رشد شدید نرخ تورم غیرقابل اجتناب خواهد بود. حکیمیپور، مشکل فعلی را هم بازیگردانی دولت میداند و معتقد است: بانکها در ایران نقش قلک دولت را ایفا میکنند. دولت هر زمان که اراده کند به هر میزان که بخواهد استقراض میکند و هیأتمدیره هم توان مخالفت ندارد، چون در چشم برهم زدنی برکنار میشود. این قاعده در مورد همه بانکها اعم از دولتی و خصوصی مصداق دارد. به گفته این استاد دانشگاه، جالب هم اینجاست که هم دولت بهعنوان وام گیرنده و هم بانکها بهعنوان تسهیلات دهنده خوب میدانند که این استقراض بازگشت ندارد. چون طرحهایی که در دولت تعریف میشود معمولا هیچ صرفه اقتصادی ندارد و بدنه دولت هم از توان کارشناسی برای تعریف طرحهای اقتصادی بیبهره است.
بانک مرکزی گماشته دولت است
حکیمیپور تأکید کرد: باید بپذیریم که بانکها در ایران تنها به جای اینکه متولی سیاستهای پولی باشند، مجری سیاستهای دولت به شمار میروند. مهمترین نمونه هم انتخاب رئیسکل بانک مرکزی است که باید طبق قانون از سوی وزیر اقتصاد انتخاب شود، اما عملا و بهطور مستقیم از سوی دولت منصوب میشود. دولت هم قطعا به دنبال انتخاب یک مجری و گماشته است تا این بانک را در اختیار خواستههای خود قرار دهد.
وعده سرخرمن میدهند؟
او از مجموع آنچه گفته شد نتیجه میگیرد که با وجود تکالیف گنجانده شده در بسته خروج از رکود دولت، پروسه حذف بنگاهداری بانکها دستکم به ٣ تا ٤سال زمان نیاز دارد البته اگر این تکالیف هم وعده سرخرمن نباشد چون خروج از بنگاهداری، اعلام ورشکستگی رسمی بانکها با حفظ شرایط فعلی خواهد بود.
استاد دانشگاه علامه افزود: با این تفاسیر تا زمانی که بانکها ١٠٠درصد در اختیار دولت باشند و مجبور به تسهیلاتدهی؛ مشکلی حل نخواهد شد. دولت هم اگر میخواهد از این ورطه خارج شود، باید استقلال بانک مرکزی را به رسمیت بشناسد. ضمن اینکه تا وقتی سهچهارم تسهیلات بانکها در اختیار خود دولت قرار دارد، نمیتواند انتظار داشته باشد سهم بخش خصوصی از بازار تأمین مالی افزایش یابد و شرایط ناعادلانه امروز کماکان ادامه خواهد یافت. او اظهار داشت: به جز این، دولت نباید فراموش کند که خود بزرگترین بدهکار به سیستم بانکی است. بدهی که معمولا در غالب موارد هیچ بازگشتی ندارد. چون در صورت پرداخت ٦٠هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بانک مرکزی و ٦٠هزار میلیارد تومان بدهی به سایر بانکها، اساسا مشکلی برای نظام بانکی باقی نمیماند!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]
صفحات پیشنهادی
آخرین وضعیت وام کالا در بانکها |اخبار ایران و جهان
آخرین وضعیت وام کالا در بانکها با وجود رشد نسبتا بالای اعطای تسهیلات بانکی در نیمه اول امسال پرداخت وامهای خرد از جمله کالا از جایگاه مناسبی در بین 146 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداختی در این مدت برخوردار نبوده و اغلب بانکها تمایلی برای پرداخت این قبیل وام ندارند کد خبر ۴۴تعیین مهلت 3 ساله برای بانکهای بنگاهدار |اخبار ایران و جهان
تعیین مهلت 3 ساله برای بانکهای بنگاهدار عضو شورای پول و اعتبار با بیان اینکه در جلسه امشب شورا موضوع کارمزد کارتخوان ها بررسی نشد گفت تنها مصوبه شورا فرجه 3 ساله به خروج بانک ها از بنگاه داری بود کد خبر ۴۴۳۶۹۴ تاریخ انتشار ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۲۳ ۰۰ - 21 October 2014 عضو شورای پمعلم زبان از انگليس براي برخي مديران بانکها |اخبار ایران و جهان
معلم زبان از انگليس براي برخي مديران بانکها در این اوضاع و احوالی که کشور با مشکلات اقتصادی شدید دست و پنجه نرم می کند وظیفه همه ما علی الخصوص مدیران ارشد کشور تلاش و زحمت شبانه روزی برای رفع مشکلات و بهبود اوضاع اقتصادی کشور است اما عده ای از مدیران ارشد بانک ها جدای از دریافتافزایش نقدینگی به معنای کاهش اثر کنترل تورم |اخبار ایران و جهان
افزایش نقدینگی به معنای کاهش اثر کنترل تورم حجم نقدینگی در اقتصاد و جامعه ما دو برابر حد معمول است که این مساله باعث افزایش پایه پولی و بالا رفتن نرخ تورم در کشور شده است کد خبر ۴۴۴۴۶۷ تاریخ انتشار ۰۳ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۱ - 25 October 2014 یک کارشناس مسائل اقتصادی می گوید حجم نقکسری بودجه خانوار ایرانی همچنان پابرجاست |اخبار ایران و جهان
کسری بودجه خانوار ایرانی همچنان پابرجاست در سال گذشته هزینه خانوار ایرانی بیش از 700 هزار تومان کمتر از درآمد خانوار اعلام شد کد خبر ۴۴۷۷۲۴ تاریخ انتشار ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۱ - 08 November 2014 در سال گذشته هزینه خانوار ایرانی بیش از 700 هزار تومان کمتر از درآمد خانوار اعلام شدافزایش تعرفه گمرکی اقدامی ناکارآمد است |اخبار ایران و جهان
افزایش تعرفه گمرکی اقدامی ناکارآمد است میزان تعرفه گمرکی کالاها رابطه معناداری با میزان قاچاق دارد و هر جا که تعرفه افزایش یابد میزان قاچاق نیز به دنبال آن افزایش مییابد کد خبر ۴۴۷۳۴۷ تاریخ انتشار ۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۰۶ ۴۱ - 07 November 2014 معاون پیشگیری و هماهنگی ستاد مبارزه باويژگيهاي امنيتي در توليد اسکناس و ايران چک |اخبار ایران و جهان
ويژگيهاي امنيتي در توليد اسکناس و ايران چک رئیس سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی از بکارگیری ویژگی امنیتی جدید در اسکناس ها در آینده نزدیک خبر داد کد خبر ۴۴۶۶۱۸ تاریخ انتشار ۱۱ آبان ۱۳۹۳ - ۲۱ ۴۱ - 02 November 2014 رئیس سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی از بکا444 هزار مرد یکساله خانهنشین شدند |اخبار ایران و جهان
444 هزار مرد یکساله خانهنشین شدند حدود یک میلیون نفر از جمعیت فعال کشور تنها در فاصله یکسال تصمیم گرفته اند خانه نشینی کنند و از گروه شاغلان و یا جویندگان شغل خارج شدهاند با وجود اینکه دولت میگوید تا سال 1400 کشور به 10 5 میلیون شغل جدید نیازمند است اما به تازگی هشدارهای جدیآغاز بهرهبرداری اضطراری از سد ماملو |اخبار ایران و جهان
آغاز بهرهبرداری اضطراری از سد ماملو مدیرعامل شرکت تامین و تصفیه آب و فاضلاب استان تهران آغاز بهره برداری اضطراری از سد ماملو را تایید کرد کد خبر ۴۴۶۳۹۷ تاریخ انتشار ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۷ - 01 November 2014 مدیرعامل شرکت تامین و تصفیه آب و فاضلاب استان تهران آغاز بهره برداریحراج آپارتمان در شرق تهران؟ |اخبار ایران و جهان
حراج آپارتمان در شرق تهران یک آپارتمان 4 طبقه در محله هفت حوض متری 2 میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است این درحالی است که این محله یکی از گرانترین محلات شرق تهران است کد خبر ۴۴۷۸۹۴ تاریخ انتشار ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۷ ۰۷ - 09 November 2014 پاییز فصل خوبی برای بازار مسکن در شرقپیام اقتصادی امام حسین علیه السلام به ایرانیان؟ |اخبار ایران و جهان
پیام اقتصادی امام حسین علیه السلام به ایرانیان کد خبر ۴۴۷۶۳۲ تاریخ انتشار ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۲ - 08 November 2014 چگونه است که این دوستان فقط در آستانه ماه محرم به فکر یتیم نوازی می افتند و در ایام نوروز و سایر تعطیلات فرصت فکر کردن به چنین امور خیری را ندارند به گزارش کاسب نیبازار داغ اجاره گرانقیمتترین خودروها |اخبار ایران و جهان
بازار داغ اجاره گرانقیمتترین خودروها اگرچه دولت واردات خودروهای لوکس را برای جلوگیری از بروز اختلاف طبقاتی در جامعه ممنوع کرده و معتقد است که ارزهای کشور نباید برای واردات کالاهای لوکس مصرف شود اما همچنان راه درآمدزایی با خودروهای لوکس باز است و این بار واردکنندگان به اجاره روتوصیه به دارندگان سهام عدالت |اخبار ایران و جهان
توصیه به دارندگان سهام عدالت سازمان خصوصی سازی با انتشار اطلاعیه ای از دارندگان سهام عدالت خواست مراقب وعده های افراد سودجو و فرصت طلب باشند کد خبر ۴۴۶۰۷۶ تاریخ انتشار ۰۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۲ - 31 October 2014 سازمان خصوصی سازی با انتشار اطلاعیه ای از دارندگان سهام عدالت خواست مرتوقف فروش سوخت به کامیون های ترکیه |اخبار ایران و جهان
توقف فروش سوخت به کامیون های ترکیه مدیرکل دفتر ترانزیت و پایانه های مرزی سازمان راهداری گفت ایران برای مذاکره با مقامات ترکیه در جهت رفع اختلافات ترانزیتی میان دو کشور پیشنهادات خود را مطرح کرده که در صورت نپذیرفتن این پیشنهادها توسط طرف ترک فروش سوخت به کامیون های ترک در داخل اافزايش 1500 ميليارد توماني درآمد ملي مس |اخبار ایران و جهان
افزايش 1500 ميليارد توماني درآمد ملي مس کد خبر ۴۴۵۰۳۸ تاریخ انتشار ۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۱ - 27 October 2014 مدير عامل شركت ملي صنايع مس ايران گفت دو پروژه فاز دوم تغليظ سرچشمه و سونگون هر يك به ظرفيت 150 هزار تن به زودي به بهرهبرداري ميرسد اين دو طرح طي سه سال آينده به ظرفيتادامه فعالیت موسسات رفع سوءاثر چک برگشتی! |اخبار ایران و جهان
ادامه فعالیت موسسات رفع سوءاثر چک برگشتی براساس آخرین آمارهای اعلامی مقامات بانک مرکزی روزانه بین 17 تا 20 هزار چک برگشت میخورد و همین آمار کافی است که با وجود هشدارهای بانک مرکزی مبنی بر غیرقانونی بودن فعالیت موسسات رفع سوءاثر از چک برگشتی این شرکتها همچنان به دلیل سودهای کلشرایط جدید عزلونصب رئیسکل بانک مرکزی |اخبار ایران و جهان
شرایط جدید عزلونصب رئیسکل بانک مرکزی سناریوهای مطرح برای نحوه عزل و نصب ریاست بانک مرکزی و همچنین جزئیات آخرین تصمیمات مجمع تشخیص مصلحت نظام برای اداره مهمترین نهاد پولی کشور از محورهای گفتوگوی تسنیم با مصباحی مقدم است کد خبر ۴۴۶۰۷۰ تاریخ انتشار ۰۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۱ - 31 Oc-
اقتصادی
پربازدیدترینها