واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توافق با ایران تنها چاره دموکرات ها و جمهوری خواهان تهران - ایرنا - آنچه جناح غرب پس از 10 سال چالش و مجادله به عنوان اصلی ترین خواسته اش در مذاکره با ایران به آن رسیده این است که ایران از حقوق هسته ای و اعمال آن در همه سطوح از غنی سازی تا دیگر موارد برخوردار است، منتها اگر بتوان مدت زمان گریز هسته ای (فرضی) ایران به سمت تولید سلاح هسته ای را به مدت حدود یک سال طولانی کرد (تا در این مدت غربی ها فرصت چاره اندیشی داشته باشند) به زعم و قول آنها دنیایشان امن تر و امنیت متحدشان یعنی رژیم اسراییل برقرار است.
برگزاری انتخابات میان دوره ای آمریکا و تغییر ترکیب اکثریت و اقلیت مجالس سنا و نمایندگان، حدس و گمانه زنی های بسیاری درباره سرنوشت توافق هسته ای میان ایران و کشورهای 1+5 در عرصه بین المللی رقم زده است.
به گزارش گروه تحلیل پایگاه خبری امید هسته ای، با توجه به مواضع تند جناح جمهوری خواه آمریکا نسبت به ایران و فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان برخی بر این باورند که با اکثریت یافتن جمهوری خواهان در کنگره و اعمال فشارهایی که پس از این از جانب کنگره به خصوص در خوزه سیاست خارجی به دولت باراک اوباما در دو سال پایانی دوره ریاست جمهوری اش وارد خواهد آمد، توافق هسته ای با ایران نیز دچار چالش بیشتر شده و احتمال آن می رود حتی کنگره به توافقات دولت آمریکا با ایران پایبند نبوده بر پیچیدگی های موضوع افزوده شود. در این خصوص ذکر چند نکته برای تنویر افکار عمومی ضروری است.
(1): با وجود شعارهای تندتر برخی سناتورهای جمهوری خواه علیه ایران و فعالیت های هسته ای کشورمان نسبت به سناتورها و مقامات دموکرات، طبعا جمهوری خواهان نیز در سپهر سیاسی آمریکا و جهان به سر برده و از زیر و بم موضوع، مذاکرات و چالش یک دهه ای ایران و غرب در موضوع هسته ای آگاه هستند. آنها می دانند که اگر همکاران یا رقبای دموکرات آنها امروز با ایران پای میز مذاکره هستند، این نه یک انتخابات صرف که نتیجه ضرورتهای سیاسی و بین المللی و مقاومت منطقی ملت انقلابی ایران بر سر حقوق حقه خویش با رعایت استاندارد ها و نرمهای بین المللی بوده است. این گفته باراک اوباما در یادهاست که اگر می توانستیم پیچ و مهره تاسیسات هسته ای ایران را از هم باز می کردیم.اما این کار نشدنی است و از این رو مذاکرات دیپلماتیک فرصت و گزینه ای است که باید به آن مهلت داده شود.
(2): اگر چه دولت آمریکا این روزها دموکرات است، ولی مذاکرات ایران با گروه 1+5 یا حتی خود آمریکایی ها، مذاکره با حزب دموکرات نبوده بلکه نمایندگان ایالات متحده آمریکا همراه با نمایندگان پنج قدرت دیگر جهانی با ایران پای میز مذاکره قرار داشته اند. بر فرض تغییر دولت در آمریکا حتی با تغییر برخی روش ها و تاکتیک ها، اصول کلی سیاست خارحی امریکا ثابت است. این حالت البته در ایران هم وجود دارد و همواره فرصت تغییر تاکتیک ها و بازیگران به طبع برخی روش ها برای ایرانیان نیز وجود دارد. هر چند اصول و کلیات سیاست خارجی در ایران ثابت است اما در کلیت راه کار دیپلماتیک و بهره از مذاکرات هسته ای تصمیمی فراجناحی در ایران و البته آمریکا است.
(3): آنچه جناح غرب پس از 10 سال چالش و مجادله به عنوان اصلی ترین خواسته اش در مذاکره با ایران به آن رسیده این است که ایران از حقوق هسته ای و اعمال آن در همه سطوح از غنی سازی تا دیگر موارد برخوردار است، منتها اگر بتوان مدت زمان گریز هسته ای (فرضی) ایران به سمت تولید سلاح هسته ای را به مدت حدود یک سال طولانی کرد (تا در این مدت غربی ها فرصت چاره اندیشی داشته باشند) به زعم و قول آنها دنیایشان امن تر و امنیت متحدشان یعنی رژیم اسراییل برقرار است. از آنجا که ایران به هیچ عنوان سلاح هسته ای را در دکترین دفاعی خود ندارد، به شرط لغو تحریمای ظالمانه غرب و اعمال حقوق قانونی خود به اندازه نیاز عملی تامین سوخت در کشور (190 هزار سو طی چند سال) حتی حاضر است غربی ها را برای رسیدن به نتیجه مورد نظرشان کمک و یاری کند.
با این اوصاف و بنابرآنچه در مزاکرات گذشته در مقطع کنونی و آستانه سوم آذر روی کاغذ همه چیز آماده است و با پیشرفت هایی که حاصل شده امکان عقد و نگارش توافق وحود دارد. حال اگر باز غربی ها بنا بر خصلت های خود به نحوی امور را مشروط و برگشت پذیر تعریف کنند، این امکان کاملا برای ایران نیز وجود دارد . حتی اگر کنگره آمریکا زیر توافق با ایران بزند، چیزی از دست نرفته و متناسب با هر اقدام طرف مقابل می توان اقدامی صورت داد. اگر چه در این زمینه هم بسیاری معتقدند امکان بازگشت هر دو طرف به شرایط پیش از توافق ژنو بسیار بعید بوده و حداقل این است که حتی اگر توافق صورت نگیرد، طرفین در همین حال که هستند می مانند. در حالیکه حالت برگشت پذیری برای هر دو طرف وجود خواهد داشت.
(4): شرایط و پیچیدگی های منطقه امروز آمریکا را در وضع خاصی قرار داده است که سر و سامان دادن به همه آنها برایش مشکل است. از غائله داعش و سوریه و عراق گرفته تا اوکراین و دیگر مناطق، سیاست خارجی آمریکا در همه حا دچار چالش جدی است. این که تصور کنیم جمهوری خواهان با مشت آهنین به همه این بحران ها حمله ور شوند، به کاریکاتور و طنز شباهت دارد، در این میان دست یابی به توافق با ایران و دانستن قدر مسیر طی شده چیزی نیست که برای جمهوری خواه جماعت قابل اغماض و چشم پوشی باشد، حتی اگر به قصد رقابت سیاسی در مسیر دولت اوباما سنگ اندازی هم یکنند.
(5):قاطبه سیاستمداران در زمان رقابت های انتخاباتی بیشتر به زبان شعر و شعار سخن می گویند. اما وقتی در مسند قدرت قرار می گیرند باز به زبان نثر و توجه به واقعیت ها باز می گردند. بنا بر مصالح بی شمار بین المللی و همچنین با توجه به قدرت رو به گسترش ایران در حوزه های محتلف در منطقه و همچنین رعایت استانداردهای بین المللی و قاطعیت ایران در مسیر فعالیت های هسته ای، غرب چاره ای جز توافق با ایران در بحث هسته ای به قصد حل و فصل یک بحران خود ساخته ندارد. استفاده دموکراتها از لولولی جمهوری خواهان خود گویای همین مطلب است.
در شرایط فعلی عقلای دموکرات و جمهوری خواه بر سر این که کدام با ایران به توافق رسیده و این سکه افتخار را به نام و نفع خود ضرب کنند رقابت دارند. زیرا دو جناح می دانند ظرفیت مقابله و فضا سازی علیه فعالیت هسته ای ایران در دنیا پر شده و به سر آمده و ایران به گواه عملکردش در ماه های اخیر آماده مصالحه مقتدرانه است. این را شماری از اندیشمندان غربی هم گفته اند که رقابت جمهوری خواهان و دموکرات ها تا امروز بر اصل این است که کدام با ایران به توافق برسند نه اینکه کدام توافق با ایران را بر هم بزنند. اگر چه برخی ظاهر سازی های سیاسی نمود و رنک و روی دیگری دارد.
منبع/ امید هسته ای
اول **
17/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]