واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نهمین دور مذاکرات هسته ای در عمان؛ گامی دیگر برای رسیدن به توافق تهران - ایرنا - دولت تدبیر و امید از نخستین ماه های پذیرش مسوولیت، تلاش خود را برای حل بحران ساختگی هسته ای به طور جدی و متفاوت از گذشته آغاز کرد و با انجام هشت دور مذاکرات، فردا (یکشنبه) دور آتی مذاکرات را در مسقط پایتخت عمان آغاز می کند تا شاید در 16 روز باقی مانده به راه حلی مناسب برای حل موضوعات اختلافی دست یابد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، محمدجواد ظریف رییس دستگاه دیپلماسی و تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و کاترین اشتون هماهنگ کننده کشورهای عضو 1+5 فردا در پایتخت عمان کشور همجوار به مذاکره می نشینند تا پس از ماه ها مذاکره در روزهای حساس باقی مانده تا پیش از سوم آذر، تلاش خود را برای دستیابی به توافق جامع در کشوری که به میانجی معروف شده ادامه دهند.
این دور از گفت وگوها درباره موارد اختلافی میان طرفین که عمدتا شامل موضوع غنی سازی ، لغو تحریم ها و مدت زمان توافق است، انجام می شود.
حسین امیرعبداللهیان معاون عربی - آفریقایی وزیر امور خارجه درباره نقش عمان در ازسرگیری مذاکرات هسته ای گفت: «عمان با دید مثبت خود نقشی مثبت و سازنده در ازسرگیری و تقویت روند مذاکرات هسته ای داشته و برگزاری این دور از مذاکرات در مسقط با مشارکت وزرای خارجه ایران و آمریکا و اشتون بهترین دلیل برای اثبات نقش مثبت عمان است.»
پیش از این بسیاری از رسانه ها مذاکرات ایران و آمریکا در عمان را عامل حصول توافق ژنو دانسته بودند.
ظریف، کری و اشتون آخرین بار، در روزهای 22 تا 24 مهرماه در وین با یکدیگر دیدار سه جانبه داشتند و درباره موضوعات اختلافی یعنی میزان غنی سازی اورانیوم ایران، نحوه لغو (برداشتن) تحریم ها و مدت زمان توافق مذاکره کردند.
تا 24 نوامبر (سوم آذر) که زمان پایانی توافق تمدید شده ژنو است،16 روز باقی مانده است و به این ترتیب مذاکرات در مرحله بسیار حساسی قرار دارد و مذاکره کنندگان تلاش می کنند تا پیش از پایان این مهلت به توافق جامع دست یابند؛ هر چند، طبق توافقات قبلی دو طرف می توانند در موعد مقرر، مذاکرات را به مدت 2 ماه دیگر تمدید کنند اما تاکنون طرف های مذاکره تمایلی برای این کار نشان نداده اند و اراده خود را بر رسیدن به توافق در زمان تعیین شده متمرکز کرده اند.
اغلب محافل سیاسی معتقدند: اتحادیه اروپا می خواهد هر چه زودتر پرونده انرژی هسته ای ایران به حالت عادی برگردد و مذاکرات به نتیجه نهایی مثبت برسد تا کشورهای عضو این اتحادیه بتوانند روابط اقتصادی خود را با جمهوری اسلامی ایران به وضعیت پیش از تحریم ها و حتی فراتر از آن، بازگردانند. البته در این حال، کشورهایی مانند روسیه و چین شاید به موقعیت متفاوتی برسند اما ایجاد ثبات در روابط اقتصادی آنها اهمیتی فراتر از منافع تجاری کوتاه مدت برای این کشورها خواهد داشت.
در این حال، برخی رسانه های آمریکایی اخیرا نوشته اند دولت اوباما سرگرم تبلیغ برای توافق هسته ای احتمالی با ایران در بین متحدان، کنگره و سیاستگذاران آمریکایی است تا پیش از ضرب الاجل اواخر نوامبر به حمایت آنها دست یابد.
مقامات ارشد آمریکایی در مصاحبه های اخیر خود تاکید کرده اند اختلافات عمده ای بین تهران و قدرت های جهان همچنان وجود دارد اما در مذاکرات اخیر در وین و نیویورک، پیشرفت مهمی حاصل شده است.
وندی شرمن عضو ارشد تیم مذاکره کننده آمریکا نیز گفته است که ما اکنون فقط بر یک مورد تمرکز داریم و آن رسیدن به توافق کامل تا 24 نوامبر است.
ظریف رییس تیم مذاکرات کننده هسته ای ایران همواره بر این نکته تاکید کرده که غرب با نشان دادن حسن نیت و پافشاری نکردن بر مواضع غلط گذشته خود درباره برنامه هسته ای ایران فرصت توافق با ایران را از دست ندهد.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران به طرف های غربی یادآور شد که تحریم نمی تواند عاملی برای فشار به جمهوری اسلامی ایران در چشم پوشی از حقوق مسلم خود در کسب دانش و استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای باشد و ایران میزان فعالیت های هسته ای خود را بر اساس نیازهای خود تعیین کرده است.
گزارش از: امیر کاردان راد
سیام/1449**1336
17/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]