واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سایه خاکستری «کپر» بر سر مدارس تهران- ایرنا- هوا که سرد می شود دل خیلی ها تندتر می تپد. خاطره های تلخ بخاری های نفتی کابوسی است که مثل بختک بر خواب دانش آموزان روستایی و عشایری می افتد. اگرچه مدیران وزارتخانه آموزش و پرورش دایم از بهبود روند فضاهای آموزشی سخن می گویند اما هر بار یکجای کار می لنگد.
همین دو روز پیش وزارت آموزش و پرورش از خیران کشور خواست؛ برای ساخت مدارس جدید پیشقدم شوند! سال هاست که موضوع مدارس کپری و مدارس بدون تجهیزات و با امکانات فرسوده در مناطق روستایی و عشایر به عنوان یک معضل در کشور مطرح است و با تغییر وزرای آموزش و پرورش نیز در هر دوره وعده های جدیدی داده می شود اما متاسفانه یک آجر هم به این مدارس اضافه نشده است. هنوز هم دانش آموزان کشور در مدارسی درس می خوانند که نه دیوار دارد و نه سقف و نه حتی نیمکتی که بر روی آن بنشینند با این وجود در بسیاری از نشست های وزیر آموزش و پرورش اعلام می کند که در کشور مدارس تک دانش آموزی وجود دارد. تحصیل تا شش سال اول در کشور اجباری و این به این معنا است دانش آموزان ایران باید شش سال اول تحصیل خود را در فضای آموزشی مناسب به طور اجباری بگذرانند، با این حال وقتی صحبت از سهم دانش آموزان کپر نشین به میان می آید این حق ها از یاد می رود، درست که در جایی اعلام شده است که ایجاد کپر در مناطقی با توجه با آب وهوایی گرمسیری بسیار مناسب است اما می توان به این فکر کرد که به جایی اینکه وجود این مدارس توجیح شود، فضای آموزشی متناسب با اقلیم های متفاوت کشور طراحی و اجرایی شوند.
* حذف مدارس کپری
وزیر آموزش و پرورش در اواخر مهر ماه اعلام کرده بود که« بنده خودم به مدارس کپری رفته ام؛ ایجاد کپر در مناطق گرمسیری یک روش مناسب است که با بافت محلی و شرایط آب و هوایی منطقه مربوطه سازگاری دارد و به سمت حذف مدارس کپری در کشور پیش می رویم » «علی اصغر فانی» در ادامه عنوان کرده بود: «در واقع وقتی هوا گرم می شود به حصیرهای کپر که آب بپاشند باد داغ تبدیل به باغ خنک می شود و همانند یک کولر عمل می کند، بنابر این شاید ساختن مدرسه با بتون و میلگرد در برخی مناطق مناسب نباشد البته هر چند نسبت مدارس کپری به مدارس کل کشور در مقایسه با سال های گذشته بسیار اندک است، اما اکنون به سمت حذف مدارس کپری پیش می رویم.»
* سیستان و بلوچستان پرچمدار مدارس کپری
بر اساس گفته های «عبدالعزیز بلوچزهی» رئیس شورای اسلامی سیستان و بلوچستان در حال حاضر 800 مدرسه خشت و گلی در سطح این استان فعال است که جان هزاران دانش آموز را نیز تهدید می کند. علاوه بر این برخی از این مدارس قدمتی 50 ساله دارند و قابل بازسازی هم نیستند. علاوه بر اینها تعداد زیادی مدرسه در استان وجود دارد که در سال های گذشته حتی تعمیر هم نشده اند. وضعیت این مدارس به نحوی است که انتظار وقوع حوادث ناگوار در زمستان امسال در آنها وجود دارد. همچنین علیرضا نخعی، مدیرکل آموزش پرورش سیستان و بلوچستان در جایی اظهار کرده که در حال حاضر 50 مدرسه کپری در این استان وجود دارد ونمی توان به بهانه کمبود امکانات، رشد فرهنگی و علمی کودکان و نوجوانان را نادیده گرفت البته روند حذف مدارس کپری استان با توجه به اعتبارات اختصاص یافته در حوزه تأسیس و تجهیز مدارس ادامه دارد. علاوه بر این تدابیری که جهت پر کردن خلع نیرو نظیر استفاده از نیروهای موجود، استفاده از ساعات حق التدریس غیرموظف اندیشیده شده بازهم به 8000 نیرو شامل آموزگار، دبیر و مربی در آموزش و پرورش استان نیاز است. محمد حاتمی کارشناس آموزش و پرورش می گوید: اینکه مدارس متناسب با اقلیم های جغرافیای تجهیز شوند اقدام مناسبی است اما اساسا این وضعیت مطالعه نشده و همیشه حالت هیاتی مدارس تجهیز شده اند و گاهی مناطقی از یاد رفته اند. در استان های محروم اساسا تعریف واحدی برای تجهیز و ساخت مدارس اندیشیده نشده است. وی می افزاید: شرایط بوجود آمده در مدارس شین اباد آذربایجان، درود زن فارس و حتی در استان گلستان و سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد و مناطقی در مازندران و کردستان و... نشان می دهد هنوز مدارس کپری وجود دارند و مدارس بی امکانات هم وجود دارند که می تواند مخاطراتی برای دانش آموزان به دنبال داشته باشد و حوادث تلخ آتش سوزی را دوباره زنده کند. حصیرهایی که دیوار مدرسه می شود و جان می دهد به کلاس درس بچه های سیستان بلوچستان، جان هم می گیرد انگار امنیت دربیش از 50 درصد از کلاس های درس سیستان بلوچستان مفهومی ندارد. در حال حاضر تعداد 18 هزار کلاس درس در سراسر سیستان و بلوچستان در حالی دانش آموزان و شکوفه های ایران اسلامی را درون خود پناه داده که از این تعداد 11 هزار کلاس نیاز به ترمیم اساسی دارد. مدیرکل آموزش پرورش سیستان و بلوچستان بارها اعلام کرده است که برای ترمیم واحدهای آموزشی استان 3 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است که پرداخت این بودجه از توان اداره کل آموزش و پرورش استان خارج است و برای رسیدن به میانگین کشوری نیاز به ساخت 800 هزار متر مربع فضای آموزشی است که هزینه و بودجه ای هنگفت را می طلبد. اما دراین استان مدارس کپری همچنان جولان می دهد و علاوه بر مدارسی که دیوار و سقف مناسب ندارد مدارس کپری هم برای خودشان حال و هوایی دارند. دانش آموزان سیستان بلوچستان بر روی زیلو درس می خوانند و معلمشان بابا آب داد را در هوای آزاد سیستان آموزش می دهد اما انگار خم به ابروی هیچ مسئولی نمی آید و همچنان پز مدارس هوشمند و... خود را می دهند.
* شاهد از غیب رسید
از سال 89 تاکنون بسیاری از مسئولان اعلام کردند مدارس کپری نداریم یا اینکه باید این شرایط درسی در آن وضعیت هوایی وجود داشته باشد اما شاهد ماجرا از غیب رسید. رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: هنوز هم مدرسه کپری و کانکسی در کشور وجود دارد و باید همگی کمک کنیم تا شاهد این نوع فضاهای آموزشی نباشیم.
«محمدجواد زاهدی» اظهار کرد: ممکن است به لحاظ ساختار عشایری و کوچ، مدرسه کپری اجتناب ناپذیر باشد اما در جایی که لزومی ندارد، با اندیشیدن تمهیداتی باید دانش آموزان در جای مناسبی تحصیل کنند.وی تاکید کرد: در قانون بودجه سال 93 بند ب، تبصره 13 قانون اجازه می دهد جهت تکمیل پروژه های نیمه تمام از مشارکت خیرین استفاده شود. وی تاکید کرد: دولت جهت تکمیل پروژها اقدام کرده است، اما به دلیل کمبود بودجه بسیاری از این طرح ها نیمه تمام رها شده است، از این رو قانون حتی اجازه می دهد که مدرسه خیرساز به نام و تمایل سازنده نامگذاری شود. کمک خیرین قطعاً به توانمندسازی همه عرصه ها به ویژه آموزش و پرورش می انجامد.
* تناقض هایی که همچنان هست
«مرتضی رئیسی» معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور سال 91 اعلام کرد: همه مدارس کپری شناسایی شده جمع آوری شد و اکنون هیچ مدرسه کپری در کشور وجود ندارد و شمار کلاس های درس کپری در مناطق مختلف کشور حدود یک هزار و 200 تعداد عنوان کرد این در حالی است که وزیر آموزش و پرورش از حرکت به سمت حذف این مدارس بعد از 2 سال صحبت می کند. شاید این آمارها کم اهمیت ترین موضوعی باشد که به چشم مسئولان کشور می آید اما این تناقض های جان دانش آموزان را به خطر می اندازد و حق اولیه تحصیل را از خیلی از دانش آموزان کشور می گیرد.
اول**1368**
17/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]