واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زاینده رود جاری و آب مورد نیاز کشاورزان اصفهان با اجرای برنامه انقباضی دولت تامین شد اصفهان - ایرنا - وزارت نیرو اعلام کرد: با اجرای برنامه انقباضی دولت، زاینده رود حیات دوباره یافت و آب مورد نیاز کشاورزی این حوضه بویژه شرق اصفهان برای پاییز سال جاری و بهار 94 تامین شد.
پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو همزمان با جاری شدن آب در زاینده رود به نقل از " مهرزاد احسانی" مدیرکل دفتر مدیریت منابع آب به هم پیوسته حوضه های آبریز فلات مرکزی شرکت مدیریت منابع آب ایران اعلام کرد: با رهاسازی آب در زاینده رود، افزون بر 600 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز کشاورزان اصفهان برای کشت پاییزه تامین شد.
وی، با اشاره به اجرای طرحهای مدیریت مصرف در این حوضه، گفت: این راهبرد موجب شد در پایان سال آبی گذشته 417 میلیون مترمکعب آب در مخزن سد زاینده رود باقی بماند و در آغاز زمان کشت پاییزه در آبان ماه، بتوانیم وعده وزیر نیرو به کشاورزان منطقه را عملی کنیم .
احسانی با اشاره به رهاسازی 80 مترمکعب آب در ثانیه از 14 آبان ماه از سد زاینده رود، گفت: این میزان آب برای زمین های غرب و شرق اصفهان است که در کنار این رهاسازی آب، اکوسیستم زاینده رود نیز احیا شده است.
وی افزود: آب کشاورزی برای یک ماه خواهد بود و پس از آن قرار است رهاسازی آب به میزان 27 میلیون مترمکعب برای حیات زاینده رود تداوم یابد .
احسانی با بیان اینکه جریان آب در زاینده رود تا پایان خرداد ماه سال آینده ادامه خواهد داشت، گفت: درصورتی که میزان آب ورودی به سد زاینده رود بیشتر از یک میلیارد و 500 میلیون مترمکعب باشد، این امکان را خواهیم داشت که جریان آب را در تابستان نیز داشته باشیم؛ این درحالی است که جریان ورودی به سد زاینده رود در سال آبی گذشته یک میلیارد و 33 میلیون مترمکعب بود.
وی با تاکید بر لزوم تغییر الگوی کشت در این حوضه آبریز، گفت: در غرب اصفهان در زرین شهر و لنجان الگوی غالب کشاورزی کشت برنج است و این کشت هم از نظر فصل کاشت وهم نوع محصول، به آب بسیار زیادی نیاز دارد که چنین محصولی با توجه به پتانسیل آبی منطقه برای کشت در فلات مرکزی ایران مناسب نیست.
احسانی ادامه داد: برای هر هکتار برنج 18 هزار مترمکعب آب نیاز است درحالی که در محصولی مانند گندم این میزان پنج هزار مترمکعب برای هر هکتار است و با تغییر نوع کشت، برداشت از منابع آب منطقه به میزان قابل ملاحظه ای کاهش خواهد یافت.
شامگاه چهارشنبه زاینده رود حیاتی دوباره یافت و بستر خشک این عرصه طبیعی شاهد جاری شدن مایه حیات بود و این اقدام خوشنودی مردم را در پی داشت و کشاورزان مناطق مختلف اصفهان و حوضه این رودخانه نماز شکر بجای آوردند .
به گزارش ایرنا، در اجرای برنامه های انقباضی دولت در حوضه و سد زاینده رود ، از بامداد روز سه شنبه 13 آبان ، حجم آب خروجی از سد زاینده رود به منظور تامین آب مورد نیاز کشت پاییزه کشاورزان پایین دست این حوضه آبی و نیز حق آبه تالاب گاوخونی به 80 متر مکعب در ثانیه افزایش یافت و حرکت آب در منطقه بالادست زاینده رود آغاز شد و یک روز بعد به اصفهان رسید.
جاری شدن آب زاینده رود و عبور آن از شهرها و روستاهای حاشیه این رودخانه، موجب خوشحالی مردم استان اصفهان شد.
خشک سالی ادواری و بارگذاری بیش از حد روی رودخانه زاینده رود در سال های اخیر سبب خشکی این رودخانه و تالاب گاوخونی شد.
زاینده رود از کوه های چلگرد در استان چهار محال و بختیاری سرچشمه می گیرد و پس از حدود 300 کیلومتر طی مسیر به تالاب گاوخونی در منطقه کویری شرق اصفهان می ریزد.
بر روی رودخانه زاینده رود چند پل تاریخی از زمان صفویان و قبل از آن برجا مانده است. در استان چهارمحال بختیاری پل زمانخان و در استان اصفهان پل های مشهور تاریخی سی و سه پل یا پل الله وردی خان، پل خواجو بنا شده است. قدیمیترین پل ساخته شده بر روی زاینده رود «پل شهرستان» است.
جاری شدن آب و حیات دوباره زاینده رود به این منطقه و شهر اصفهان حال و هوای دیگری بخشید بگونه ای که حضور مردم طی دیروز و امروز بصورت گروهی ، دسته جمعی و خانوادگی برای دیدن و حس کردن حیات دوباره این عرصه طبیعی به شکل چشمگیری افزایش یافته است.
د/ 7132 /556/686
16/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]