واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کاهش میزان بارش های گلستان در اولین ماه سال آبی گرگان - ایرنا- استان گلستان که درسال های اخیر به تدریج با بحران کمبود آب ومعضل خشکسالی مواجه شده، اولین ماه سال آبی جدید را با کاهش میزان بارش های جوی سپری کرد، اماهمچنان امیدوار به نزول رحمت الهی و سیرابی کشتزارهای خود است.
در این زمینه مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان گفت: میانگین بارندگی استان در مهر سال جاری و اولین ماه سال آبی 94-93 نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود33.5 درصد کاهش داشته است.
"ایرج حیدریان" روز چهارشنبه در گفت وگو با ایرنا، میزان کاهش بارندگی مهر 93 را نسبت به دوره شاخص درازمدت بیشتر از سه درصد بیان کرد.
وی اظهار کرد: بیشترین بارش مهر ماه در محدوده شهرستان بندرگز با افزون بر 71 میلی متر و کم ترین ریزش جوی در محدوده گنبدکاوس با بیش از 26 میلی متر بوده است.
در همین فاصله زمانی شهرستان گرگان مرکز استان گلستان شاهد حدود 45میلی متر باران بود.
از سوی دیگر کاهش میزان بارش باعث کاهش جریان آب در رودخانه های استان و کم شدن میزان آب ذخیره شده در پشت 14 سد استان شده است.
حیدریان افزود: جریان رودخانه ها در مهر سال جاری، نسبت به دوره شاخص در حوضه قره سو حدود 93.5 درصد و در حوضه گرگانرود بیش از83 درصد کاهش داشته است.
ذخیره آبخوان های آزاد زیر زمینی استان گلستان نیز در مهر ماه سال جاری در مقایسه با مهرسال گذشته به گفته حیدریان بیش از 159 میلیون مترمکعب کاهش داشته است، که در مقایسه با متوسط بیست و سه سال گذشته بیش از 156میلیون متر مکعب کاهش را نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان اضافه کرد: براساس پیش بینی اداره کل هواشناسی استان، امید می رود سال آبی جدید دارای شرایط آب و هوایی نرمال باشد، هر چند در بعضی مناطق کمتر از نرمال خواهد بود.
به گفته وی، با توجه به این که بیش از 94 درصد از پتانسیل آبخوان های زیرزمینی استان در دست بهره برداری است، بهره برداران با رعایت نکات فنی که توسط کارشناسان آب منطقه ای و دیگر دستگاه های اجرایی مرتبط اعلام می شود می توانند سهمی موثر در حفاظت از این منابع ارزشمند داشته تا بدین ترتیب امکان بهره برداری مناسب برای آینده هم مقدور باشد.
به گزارش ایرنا، در سال های اخیر کاهش نزولات جوی، افزایش مصرف آب بخش صنایع و جمعیت و توجه نشدن به صرفه جویی زمینه را برای بروز بحران خشکسالی و کمبود آب در بسیاری از مناطق گلستان فراهم کرده است.
در این راستا آمارها نیز هر چند وقت یکبار یادآوری می کند که بارش ها وذخایر آبی پشت سدها کاهش یافته و رودخانه های رو به خشکی بوده و تامین آب برای مصرف خانگی و کشاورزی هر روز سخت تر و مشکل تر می شود.
استان مرزی گلستان حدود یک میلیون و 800 هزار نفر جمعیت دارد که تامین آب مصرفی مردم در دو بخش آشامیدن و دیگر مصارف کماکان همان آب تصفیه شده و گرانقیمت است.
هم چنین حدود 700 هزار هکتار زمین این استان برای تولید و برداشت محصولات زراعی و باغی نیازمند بارش های جوی و آبیاری هستند، تا این استان همچنان قطب بودن خود را در بخش کشاورزی حفظ کند.
به عبارتی استانی که رتبه های نخست تا سوم تولید محصولات کشاورزی را دارد، اکنون با کمبود منابع آبی حتی برای مصرف روزانه مردم مواجه است.
صرفه جویی، مکانیزه سازی بخش کشاورزی و استفاده از روش های آبیاری مدرن شاید تنها راهکار برای کاهش آسیب های بحران خشکسالی در این منطقه باشد.
601
14/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]