واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: موگرینی و دورنمای تازه اتحادیه اروپا تهران- ایرنا- مسوول تازه سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا، در حالی فعالیت در این سمت را آغاز کرد که به نظر می رسد این اتحادیه با فرصت ها و چالش های تازه ای رو به رو است.
هنگامی که پس از ماه ها مذاکره در «بروکسل» مقر اتحادیه اروپایی بر سر انتخاب جانشین «کاترین اشتون» مسوول سیاست خارجی و امنیتی این اتحادیه در شهریور ماه نام «فدریکا موگرینی» وزیر امورخارجه ایتالیا، از داخل برگه های رای گیری شورای وزرای امورخارجه این اتحادیه درآمد، بسیاری از ناظران سیاسی اروپا اعتقاد داشتند که موگرینی بهترین انتخاب برای اتحادیه اروپا می تواند باشد.
به گزارش خبرگزاری ها، موگرینی از دهم آبان جانشین کاترین اشتون در سمت مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شده است. اشتون از سال 2009 م (1388) تاکنون عهده دار این سمت بود.
موگرینی 41 ساله، متولد سال 1973 م (1352) در رم است و پیش از این وزیر خارجه دولت ایتالیا بوده و فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی از دانشگاه «لاسپالنزا» رم است.
نکته جالب در مورد خانم موگرینی موضوع پایان نامه وی در دانشگاه است. او موضوع پایان نامه خود را درباره رابطه دین و سیاست از منظر اسلام نوشته است که این موضوع او را از دیگر همتایان گذشته خود متمایز می کند.
همچنین موگرینی مدت زیادی روی پرونده های مربوط به عراق، افغانستان و مسایل مربوط به خاورمیانه کار کرده و با آشنایی کامل نسبت به این موضوعات، روی صندلی ریاست سیاست خارجه اتحادیه اروپا نشسته است. وی عضو حزب دموکرات ایتالیا است و با همتایان آمریکایی خود ارتباط بسیار خوبی دارد.(1)
عنوان "مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا" با شرح وظایف برنامه هسته ای ایران، تثبیت وضعیت کوزوو و مناسبات اتحادیه اروپا با روسیه، نخست در سال 1999 م (1378) با «خاویر سولانا» به عرصه بین المللی وارد شد و سپس با وظایفی گسترده تر در سال 2009 و با هدف متحد کردن صدای اروپا ایجاد شد.
اولویت مقام های اروپایی انتخاب فردی است که از آرای موافق نمایندگان پارلمان اروپا نیز برخوردار باشد، از این منظر، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا معاون ریاست کمیسیون اروپایی نیز است.
انتخاب این دوره مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اما و اگرها و رقابت های بسیاری همراه بود؛ به نحوی که بسیاری از کشورهای شرق اروپا تلاش کردند تا برای نخستین بار این مسوولیت را از دست کشورهای غرب اروپا خارج کنند.
همچنین، با توجه به وضعیت موجود اروپا و از جمله رویکرد مثبت (از نظر کشورهای شرق اروپا) موگرینی نسبت به روسیه، چالش هایی را برای وزیرخاجه پیشین ایتالیا یه همراه داشت و به نظر می رسد که این چالش می تواند در طول دوران مسوولیت وی ادامه داشته باشد.
در این زمینه، بسیاری از مقام های منطقه اروپای شرقی و به ویژه کشورهای حوزه دریای بالتیک از انتخاب موگرینی به عنوان مسوول سیاست خارجی اروپا به دلیل آنچه نزدیکی رویکردهای وی با روسیه خوانده شده است، اظهار نگرانی کرده اند.
در زمان حاضر موگرینی به عنوان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با سه موضوع مهم؛ مداکرات هسته ای ایران و 1+5، بحران اوکراین و موضوع به اصطلاح صلح خاورمیانه رو به رو است. اگرچه کاترین اشتون به دلیل اهمیت مذاکرات اتمی ایران و گروه 1+5، در این مذاکرات حضور خواهد داشت اما به نظر می رسد که بحران اوکراین و موضوع فلسطین برای اتحادیه اروپا و موگرینی از اهمیت بسیاری برخوردار باشد.
در فرجام، انتخاب موگرینی و آغاز به کار وی در مقام مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با توجه به نگاه و رویکرد وی به روابط با روسیه می تواند فرصت ها و چالش هایی به همراه داشته باشد. از یک سو این نگاه می تواند مناسبات اتحادیه اروپا و روسیه را وارد فضای تازه ای کند و از دیگر سو نیز، با توجه به این نگاه، چالش هایی همچون نوع روابط غرب و شرق اروپا با یکدیگر و همگرایی سیاسی- امنیتی گسترده تر اتحادیه اروپا پیش روی موگرینی است.
منابع
1. http://www.irna.ir/fa/News/81239685/
از گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**2040**1358
14/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]