واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مراسم ˈبیل زنیˈ روز عاشورا در خوسف آیینی خاص در عزای سیدالشهدا بیرجند - مراسم خاص مذهبی با عنوان ˈبیل زنیˈ و ˈنخل گردانیˈ هر ساله عصر عاشورا به مناسبت سالروز شهادت حضرت امام حسین(ع) در شهر خوسف خراسان جنوبی برگزار می شود.
در این مراسم عاشقان حضرت امام حسین (ع) با تشییع کجاوه هایی با عنوان ˈنخلˈ و برهم زدن سر بیل ها همراه با نوحه خوانی و زنجیر زنی در عزای آن حضرت اشک ماتم می ریزند.
در این مراسم که اختصاص به شهر خوسف استان خراسان جنوبی دارد، گروهی از عزاداران با برهم زدن سر تعدادی بیل وبا شعارهای حسین ، حسین ، حیدر ، علی ، به سوگواری شهدای کربلا می پردازند.
دراجرای این مراسم افراد دسته بیل زنی، پی در پی به هوا پریده و بیل ها را در هوا تکان می دهند و با فریاد حیدر، علی، سر بیل ها را بر هم می زنند.
گروه دیگری از عزاداران نیز با حمل کجاوه ای بزرگ به عنوان نخل و نمادی از تشییع پیکر مطهر حضرت امام حسین (ع) و کجاوه یا گهواره ای کوچکتربه نشانه تشییع پیکر پاک طفل شیرخوار آن حضرت، نوحه سرایی کرده و تالم و تاثر شیفتگان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) را آشکار می سازند.
نخل کوچک جلوی نخل بزرگ و دسته های بیل زنی، سینه زنی و زنجیر زنی هم در جلو آنها به طرف محل موسوم به قتلگاه حرکت می کنند و در بین راه هیات و دسته دیگر بیل زنی و نخل گردانی به استقبال آنها می آیند.
در این زمان دسته های بیل زنی بیل می زنند و نخل ها را مقابل میدان قتلگاه به حال دویدن می گردانند.
پس از این مراسم نخل ها را به زمین گذاشته و بعد نخل هیات دیگر را به همین ترتیب به قتلگاه می آورند.
به گفته یکی از اهالی شهرستان خوسف، مراسم بیل زنی نوعی شبیه سازی از طایفه کار "بنی اسد" درصحرای کربلا است که پس از سه روز و سه شب پیکر شهدا را با بیل و یا ابزاری دیگر به خاک سپردند.
مهدی مظهری افزود: در مراسم بیل زنی، عزاداران علاوه بر تجسم دفن شهدا می خواهند به این طریق چکاچک و سر و صدای به هم خوردن شمشیر و اسلحه در آن زمان را با برخورد سر بیل ها مجسم سازند.
وی با بیان اینکه این مراسم قدمتی بیش از 100 سال دارد، گفت: این مراسم توسط ملا علی اکبر خوسفی بنیان گذارحوزه علمیه خوسف نهادینه شده و کشاورزان و مردم شهرستان خوسف به این رسم بهای زیادی می دهند.
وی گفت: در گذشته این مراسم باشکوه خاص فقط در شهرستان خوسف برگزار می شده و نسل به نسل این مراسم باشکوه خاص و عظمت بیشتر هر ساله برگزار می شود.
علاوه بر نوحه خوانی، زنجیر زنی، سینه زنی و برپایی مراسم عزاداری روز عاشورا در خوسف ، تعزیه و شبیه گردانی های متعددی نیز در اغلب روستاهای این بخش برپا می شود.
در این مراسم، شبیه گردانان با آموخته هایی که نسل به نسل از پیشینیان کسب کرده اند، همراه با ذوق و ابتکارات خاص خود صحنه هایی از نبرد حماسه سازان و تشنه لبان فرات عشق را به نمایش گذاشته و بااعلام دلبستگی به مکتب انسان ساز اسلام و خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) از دلیری و وفا داری یاران حضرت امام حسین (ع) تجلیل می کنند.665/542
13/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]