واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سیانان گزارش داد
رقابت کشورهای عضو اوپک برای نشان دادن توان خود در تحمل قیمت پایین نفت
سیانان در گزارشی نوشت، کشورهای عضو اوپک در حال رقابت برای نشان دادن این واقعیت هستند که چه کشوری میتواند بیش از همه با فروش نفت به قیمت کمتر از توان بودجهای خود تاب بیاورد و هر کشور بتواند این کار را انجام دهد، برنده است.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس، سیانان طی گزارشی در مورد روند نزولی قیمت نفت و اثر آن بر کشورهای تولیدکننده این کالای اساسی نوشت، قیمت نفت اوپک به سختی در بازارهای جهانی به 83 دلار میرسد و این اخباری بد برای ایران، نیجریه، ونزوئلا، روسیه و عربستان در میان دیگر کشورهای عضو اوپک است. این کشورها به قیمت بالاتر نفت برای ایجاد توازن در بودجه خود نیاز دارند. بر اساس آمارهای داچز بانک و موسسه تامسون رویترز، برای مثال، بودجه دولت ایران بر مبنای نفت 135 دلاری در هر بشکه بسته شده است. روسیه نیز بودجه خود بر روی نفت 100 دلاری بسته است درحالیکه عربستان 95 دلار در هر بشکه را برای بودجه درنظر گرفته است. فیل فلاین تحلیلگر بازار انرژی در گروه پرایس فیوچر در اینباره گفت، تمام تولیدکنندگان نفت این را احساس میکنند، اما اکنون سوال این است که چه کشوری میتواند بیشتر تاب بیاورد. فلاین مدعی شد که کشورهای تولیدکننده انرژی به افزایش تولید ادامه میدهند، چرا که آنها نمیخواهند در مورد از دست دادن سهم بازار ریسک کنند. وی افزود: این وضعیت همانند یک رقابت برای درخشش است که نشان دهد چه کسی میتواند بیش از همه با فروش نفت به قیمت کمتر از توان بودجهای خود تاب بیاورد و هر کس بتواند این کار را انجام دهد، برنده است.
در گذشته، اوپک در چنین شرایطی با ترغیب اعضای خود به کاهش تولید، مداخله میکرد، اما این سازمان نفتی در مناقشات دیپلماتیک داخلی و تغییر وفاداریهای سیاسی درگیر شده است. این گزارش مدعی شد، ادامه قیمت پایین نفت میتواند محاسبات ژئوپلتیکی را برای برخی از کشورها که درحال حاضر با تحریمها به علت تقابل با غرب دست و پنجه نرم میکنند، تغییر دهد. برانکو ترزیک یک مشاور انرژی در اینباره گفت، فکر میکنم که کاهش قیمت نفت، شاید روسیه را در مورد اوکراین، بر سر میز مذاکره بیاورد. علیرغم اینکه اقتصاد ایران به علت تحریمها با مشکل روبرو شده است، ترزیک در مورد بهبود اقتصاد این کشور با رفع تحریم های هسته ای خوشبینی کمتری دارد. وی در اینباره گفت، در گذشته، این کشور ایدئولوژی را در اقتصاد خود دخالت داده است و مشخص نیست که آیا این رویه تغییر کرده است یا نه. گمانهزنیهایی وجود دارد که عربستان به منظور فشار به ایران از کاهش عرضه سرباز زند. دو کشور بر سر تسلط بر خاورمیانه با یکدیگر رقابت دارند. ترزیک خاطرنشان کرد، قیمت پایین نفت ممکن است که برخی از دولتها را مجبور کند تا کاهشهای زیادی صورت دهند. ونزوئلا به شدت برای قیمت بنزین یارانه پرداخت میکند. یک گالن بنزین برای رانندگان ونزوئلایی معمولا تنها 7 سنت هزینه دارد. این کشور که اکنون با کاهش تولید نفت، افزایش نرخ تورم، کاهش ذخایر ارزی روبرو است، ممکن است که مجبور شود، تا تلاش کند تا بودجه خود را بدون ایجاد آشفتگی در سطح جامعه کاهش دهد. در روسیه، وزیر دارایی این کشور در حال مذاکره در مورد نیاز برای کاهش هزینهها تا حدود 10 درصد است. وی اخیرا در پارلمان روسیه گفته است، بودجه نمیتواند به طور مداوم هزینههایی که در واقعیت متفاوت اقتصادی به وجود آمده را تأمین کند. اما روسیه نیز همانند بسیار دیگری از کشورها بر روی ذخایر ارزی مناسب خود نشسته است و این امر میتواند به این کشور برای خرید زمان کمک کند. ترزیک برآورد کرد، با قیمت کنونی نفت، روسیه میتواند بودجه خود تا 4 سال آینده را تامین کند. عربستان توانایی تامین بودجه خود تا 10 سال را دارد. از طرف دیگر، نیجریه نیز خوش شانس نیست؛ این کشور تنها برای چندین ماه ذخایر ارزی در اختیار دارد. بزرگترین تغییر در بازارهای انرژی جهان این است که اکنون آمریکا به میزان بیسابقهای نفت تولید میکند. ترزیک افزود، اگرچه آمریکا بر صادرات نفت خام خود ممنوعیت اعمال کرده است، اما حقیقت این است که واردات کمتر این کشور سبب شده است، تا سیلی از نفت خارجی به بازار جهانی وارد شود. این کارشناس انرژی ادامه داد، این اقدام اتکای ما به تولید مناطق بیثبات را کاهش میدهد. این امر تاثیری که کشورهای خاورمیانه بر امور جهانی دارند، را به حداقل میرساند. انتهای پیام/ب
93/08/13 - 02:13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]