واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کم درآمدهایی که دولت حاضر به تعیین خط فقر برای آنها نیست!
دو نوبت هدفمندسازی یارانه ها و بروز آشفتگی های قیمتی در بازارهای مختلف، قدرت خرید خانوارهای کارگری و کم درآمد کشور را به پایین ترین سطح خود در دهه های گذشته رسانده است. این در حالی است که یارانه 45 هزار و 500 تومانی ماهیانه نیز با توجه به کاهش ارزش پول ملی به یک سوم، بدون شک نمی تواند جایگزین مناسبی برای کسری درآمد کارگران و حتی بخشی از کارمندان به حساب آید.
کد خبر: ۴۴۵۹۱۲
تاریخ انتشار: ۰۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۲ - 30 October 2014
بــررســی هـزینــه و درامــد خانــوار (بودجه خانوار)، از طـریـق دو منبـع «مـرکـز آمار ایران« و « بانک مـرکـزی جمهـوری اسلامـی ایران» و آمـار هـزینـه و درامــد خــانــوارهـای روستـایـی، توسط مرکز آمار ایران منتشر میشود. برآورد بودجه خانوار ها اصولاً بـه روش آمارگیـــری نمــونــهای، از طـریــق مــراجعه به خـانــوارهــای نمونه در نقاط شهری و روستایی انجام میگیرد. به گزارش «تابناک»؛ مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش اعلام کرده است که در بهار 1393 هزینه یک خانوار روستایی در ایران ماهانه یک میلیون و 92 هزار و 500 تومان و هزینه یک خانوار شهری ایرانی،یک میلیون و 822 هزارتومان بوده است. البته برخی برخی کارشناسان اقتصادی هم هزینه یک خانوار 4 نفره را در شهرها 2 میلیون و 500 هزارتومان اعلام و عنوان می کنند ارقام کمتر از این به معنی قرار داشتن خانوارها زیر خط فقر است. در واقع مرکز آمار با رندی تمام خط فقر را مشخص نمی کند و فقط به اعلام هزینه خانوار اکتفا می کند. البته عادل آذر رئیس مرکز آمار ایران در واکنش به عدم اعلام خط فقر از سوی مرکز آمار اعلام کرده است: مرکز آمار هرگز آماری برای خط فقر اعلام نمیکند، چرا که این نرخ اصلا جزء آمارهای رسمی کشور نیست.این درحالی است که و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مسئول آن است. وی حتی در توضیح صحبت های قبلی خود که شخصی اگر 270 هزار تومان درآمد داشته باشد، فقیر نیست نیز گفته است: «بنده در یک برنامه تلویزیونی اعلام کردم که طبق استانداردهای جهانی خط فقر مطلق درآمد 1.5 دلاری فرد در روز است که متأسفانه با برداشتها و انعکاس اشتباهی که از این موضوع شد این نقل قول از من انتشار یافت.»! این اعداد و ارقام با توجه به حداقل حقوق و دستمزد، کارمندان و گارگران در کشورمان قابل تأمل و تفکر بیشتر است. چرا که یک واکاوی سرانگشتی از میزان درآمد یک خانوار در شهر و روستا حکایت های دیگری را اشکار می کند که می تواند زنگ خطری برای مسئولین باشد. به عنوان مثال تفاوت فاحش بین 1.8 میلیون تا 609 هزار تومان حداقل دستمزد امسال مشمولان قانون کار است. هرچند وزیر کار متوسط دریافتی هر کارگر را در سال جاری یک میلیون تومان اعلام کرد، اما همین رقم نیز با هزینه های اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران، 822 هزار تومان و با ارقام اعلام شده از سوی کارگران و کارشناسان اقتصادی، یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 500 هزار تومان اختلاف دارد. این ارقام نشان می دهد که حداقل مزد امسال مشمولان قانون کار کمی بیشتر از 33 درصد درآمد مورد نیاز آنها در سال جاری است که قاعدتا کارگران مجبور میشوند برای جبران 67 درصد کسری درآمدی خود مشاغل دیگری را نیز انجام دهند. به خصوص اینکه اجرای دو نوبت هدفمندسازی یارانه ها و بروز آشفتگی های قیمتی در بازارهای مختلف، قدرت خرید خانوارهای کارگری و کم درآمد کشور به پایین ترین سطح خود در دهه های گذشته رسانده است. این در حالی است که یارانه 45 هزار و 500 تومانی ماهیانه نیز با توجه به کاهش ارزش پول ملی به یک سوم، بدون شک نمی تواند جایگزین مناسبی برای کسری درآمد کارگران و حتی بخشی از کارمندان به حساب آید. بر اساس آمار بودجه سالانه خانوارها طی سال 1384 تا 1390 بیش از 3 برابر شده یعنی از حدود 221 هزارتومان به 673 هزارتومان رسیده است. البته این آمار مربوط به سه سال گذشته است و معلوم نیست امروز کسری بودجه خانوارهای ایرانی به چه میزان می باشد. در شکل های زیر می توانید میزان رشد اسمی انواع هزینه یک خانوار شهری و روستایی را در فاصله سال های 1389 تا 1392 ببینید.
بررسی متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری بر اساس انواع درآمد در هر یک از دهکهای درآمدی بیانگر تفاوت حدود ۴۰ میلیون تومانی بین درآمد سالانه ۱۰ دهک درآمدی در سال 1392 است. به طوری که متوسط درآمد از حدود چهار میلیون تومان در دهک اول با طی روند صعودی به حدود ۴۴ میلیون تومان در دهک دهم افزایش مییابد. این تفاوت درآمدی بین دهکها در حالی رقم میخورد که از ابتدای هدفمندی یارانه ها، ثروتمندترین و فقیرترین دهک درآمدی کشور به میزان یکسان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه و کمک دولتی دریافت میکنند. با توجه به اینکه در حال حاضر، بیشتر از نیمی از کل شاغلان کشور را مشمولان قانون کار و کارگران تشکیل می دهند؛ تغییر در سطح درآمد و زندگی در این گروه ها می تواند تاثیرات مثبت فراوانی را در جامعه داشته باشد. هرچند این مسئله تنها مربوط به کارگران نیست و تمامی گروه ها در جامعه با آن درگیر هستند، اما به دلیل پایین بودن دستمزدهای قریب به اتفاق کارگران، این مسئله در زندگی آنها نمود بیشتری دارد. تابناک امیدوار است با توجه به اینکه براساس روال هر ساله که موضوع افزایش دستمزدهای سال آینده در نیمه دوم سال مطرح می شود؛ امسال توجه ویژه ای به این بخش از جامعه برای بهبود شرایط زندگیشان انجام گیرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]