واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تلاش اقلیم کردستان برای فشار بر دولت عراق با اهرم نفت
در حالی که کشور عراق از چند ماه پیش تاکنون به واسطه اقدامات تروریستی گروه داعش به عرصه بی ثباتی و درگیری تبدیل شده، عناصر تجزیه طلب در این کشور نیز زمینه را برای تشدید فعالیت های خود مساعد دیده اند. در این زمینه، برخی تحلیل ها و گزارش ها از تلاش جدید برخی مقامات اقلیم کردستان عراق جهت پیشبرد تمایلات جدایی طلبانه خود با استفاده از درآمدهای نفتی حکایت دارد.
کد خبر: ۴۴۴۸۹۳
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۰۰:۰۷ - 27 October 2014
در حالی که کشور عراق از چند ماه پیش تاکنون به واسطه اقدامات تروریستی گروه داعش به عرصه بی ثباتی و درگیری تبدیل شده، عناصر تجزیه طلب در این کشور نیز زمینه را برای تشدید فعالیت های خود مساعد دیده اند. در این زمینه، برخی تحلیل ها و گزارش ها از تلاش جدید برخی مقامات اقلیم کردستان عراق جهت پیشبرد تمایلات جدایی طلبانه خود با استفاده از درآمدهای نفتی حکایت دارد.
به گزارش «تابناک»، روزنامه «نیویورک تایمز» در مطلبی تحلیلی درباره عراق به موضوع تلاش های جدید برخی عناصر جدایی طلب در این کشور برای پیشبرد دستور کارهای مدنظر خود پرداخته و می نویسد برخی مقامات اقلیم کردستان عراق قصد دارند با استفاده از اهرم نفت، رویکرد جدایی طلبانه خود از بغداد را به سرانجام برسانند.
در این مطلب آمده است:
در حال حاضر، بیش از 20 نفکتش که با نفت منطقه کردستان عراق پر شده، در مدیترانه یا آب های آزاد سرگردانند؛ اما جایی برای تخلیه محموله خود پیدا نمی کنند. این محموله نفتی، قمار بزرگی است که مقامات کردستان عراق به آن دست زده اند و می تواند ماهانه چندین میلیون دلار برایشان درآمد به همراه داشته باشد. این در حالی است که آمریکا و دولت عراق به طور جدی با موضوع فروش نفت از سوی آن ها مخالفند.
مقامات دولت عراق اشاره می کنند که محموله این نفتکش ها، قاچاق به شمار می رود؛ زیرا بر اساس قانون، کار فروش نفت کل عراق باید از سوی دولت انجام گرفته از درآمدهای حاصل از نفت منطقه کردستان، 83 درصد عاید دولت و 17 درصد عاید اقلیم خودمختار کردستان در شمال این کشور شود.
همین موضوع و نگرانی از اینکه کردستان عراق در تلاش برای استفاده از درآمدهای نفتی برای پیشبرد دستور کار استقلال طلبانه خود باشند، سبب شده دولت عراق تهدید کند که هر کشور یا شرکتی که اقدام به خرید نفت از کردستان کند را تحت پیگرد قرار دهد.
با این حال، مقامات اقلیم کردستان به تلاش های خود برای فروش نفت ادامه می دهند و امیدوارند که متحدان آمریکاییشان که به آن ها برای رعایت قانون نفتی عراق فشار وارد می کنند، موضع خود را تخفیف داده و خریداران نیز به سوی آن ها رغبت پیدا کنند. اما همزمان با کاهش قیمت نفت و خودداری آمریکا و عراق از کوتاه آمدن در این موضوع، سطح تخاصم در این ماجرا بالاتر می رود.
اما در حال حاضر، مقامات کردستان به دیدگاهی بلندمدت اعتقاد داشته و امیدوارند که در نهایت، روند سقوط قیمت نفت کاهش یافته و نیاز خریداران به نفت منطقه کردستان نیز آن ها را به سوی خرید نفت از این اقلیم سوق دهد. خالد صالح، از مقامات سابق این اقلیم می گوید: «کشتی هایی که اکنون در آب های بین المللی هستند در حال ارزیابی شرایط می باشند. ناگهان شما خواهید دید که گامی به پیش برداشته خواهد شد».
مقامات آمریکایی با بیان اینکه خواستار باقی ماندن کردستان در چارچوب سرزمینی عراق و همچنین ادامه مبارزه نیروهای پیشمرگه کرد با داعش هستند، بر هر دو طرف (بغداد و اربیل) فشار وارد می کنند که اوضاع را سر و سامان دهند. مذاکراتی هم در این زمینه انجام گرفته، اما مقامات آگاه از روند این مذاکرات، می گویند که پیشرفت چندانی در روند گفت و گوها مشاهده نشده است.
سیاستمداران کرد به حیدرالعبادی، نخست وزیر جدید عراق یک ماه فرصت داده اند تا نسبت به پرداخت سهم معوقه اقلیم کردستان و اعطای آزادی بیشتر به این اقلیم برای فروش نفت اقدام کند و اعلام کرده اند در غیر این صورت، وارد دولت ائتلافی عراق نخواهند شد. در مقابل، عبادی گفته که خواستار مصالحه است، اما به شرطی که کردها هم خواستار چنین امری باشند.
ارزیابی ها از حجم ذخایر نفتی منطقه کردستان متفاوت است؛ اما گفته می شود منطقه تحت کنترل این اقلیم، 17 درصد نفت عراق (بالغ بر 141 میلیارد بشکه) را در اختیار دارد. کردستان روزنامه 280 هزار بشکه نفت را از طریق خط لوله ای که به بندر جیحان در ترکیه متصل است، به این منطقه ارسال می کند و نفتکش ها نیز در همین بندر بارگیری می شوند. مقامات اقلیم کردستان می گویند قصد دارند تا پایان سال، این حجم را به نیم میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
پس از آنکه گروه داعش در ماه ژوئیه به مناطق شمال غربی عراق هجوم برد، کردها کنترل شهر کرکوک که دومین ذخایر بزرگ نفت عراق در آن قرار دارد را در اختیار گرفت. مقامات کرد آشکارا اعلام کرده اند که خواستار فروش نفت این شهر نیز هستند. در این میان، هرچند نه به طور علنی، اما خریداران بالقوه ای نیز برای نفت کردستان وجود دارد.
در ماه ژوئن، گزارش هایی منتشر شد مبنی بر اینکه یک کشتی نفتکش حامل نفت منطقه کردستان عراق، در یک بندر در سرزمین های اشغالی پهلو گرفته است. مقامات عراقی نیز می گویند در بازار سیاه، خریدارانی برای نفت این منطقه وجود دارد که به صورت پراکنده اقدام به خرید می کنند.
به هر حال، مجموعه این تحولات حکایت از آن دارد که مقامات کردستان عراق سعی دارند با استفاده از اهرم نفت و اتکا به درآمدهای حاصل از فروش نفت خود در بلندمدت، اقدام به پیشبرد دستور کار جدایی طلبانه خود در مقابل دولت مرکزی عراق کنند. خطری که در کنار بی ثباتی های ناشی از فعالیت های گروه تروریستی داعش، ثبات و تمامیت ارضی عراق را مورد تهدید قرار می دهد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]