محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843389395
غفلتهای بزرگ دولت در طرح «نکاشت»
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
غفلتهای بزرگ دولت در طرح «نکاشت»
طرح «نکاشت» چیست؟ چه میگوید؟ هدفش چیست؟ آیا این طرح به نفع کشاورزی و کشاورزان است؟ دکتر عبدالمجید شیخی، استاد دانشگاه و دارای دکترای اقتصاد از دانشگاه علامه طباطبایی، در تحلیلی کارشناسی به بررسی زوایای این طرح میپردازد.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، طبق گزارش خبرگزاریها، طرح «نکاشت» بهعنوان یکی از 26 مصوبهی ستاد احیای دریاچهی ارومیه در اراضی کشاورزی اطراف این دریاچه در حالی به اجرا درخواهد آمد که پیش از این به دلیل وجود تنش آبی شدید در چند شهر، در اراضی کشاورزی برخی از نقاط کشور به اجرا درآمده بود. بهطور مثال، امسال از کشاورزان حاشیهی رودخانه زایندهی رود در استان اصفهان خواسته شد تا کشت بهارهی خود را در اراضی اطراف این رودخانه تعطیل کنند و در مقابل، طبق مصوبهی هیئتوزیران در تیرماه و به گفتهی نوبخت، سخنگوی دولت، مقرر شد از صندوق توسعهی ملی حدود 210 میلیارد تومان برای جبران خسارت به این کشاورزان پرداخت شود.
دربارهی مظلومیت بخش کشاورزی از هر دری که سخن گفته شود رواست. از جمله حذف اولویت و محوریت این بخش در برنامههای پنجساله که این معضل میتواند بزرگترین علت این تصمیمات انفعالی و تأخیری و تن دادن به قهر طبیعت باشد که ناشی از غفلت از امر تسخیر طبیعت توسط کلام الهی و معلول بیبرنامگی در این بخش است. از سویی دیگر، میتوان از مدیریتهای گسسته، غیرتخصصی، غیردلسوزانه، بیبرنامه و یا فقدان الگوی کشت گفت و یا از غفلت از تنظیم بازار و یکپارچه کردن مدیریت از مرحلهی نهادهها تا توزیع و مصرف محصولات نهایی، از بیبرنامگی در واردات و عدم تقید به یک جدول زمانی توزیع در کنار توزیع محصولات داخلی و یا از بایگانی شدن بسیاری از طرحهای تحقیقاتی که وارد نظام تولید نمیشوند. از ترویجی که حذف شد و یا از خیانتی بزرگ که یک خادم بزرگ و یک نهاد مقدس به نام جهاد سازندگی را، که یادگار حضرت امام خمینی (ره) بود، از صحنه و عرصهی روزگار حذف کردند و سمپاشیهای تکنوکراتهای بیسواد بر سرنوشت این بخش حاکم شد و توزیعکنندگان سم و کود سابق، در قالب یک دستگاه سنتی به نام وزارت کشاورزی، تبدیل به مدیریت حاکم در این بخش مظلوم شدند. شانزده سال پیش نمایندهی فائو، که ایرانیالاصل بود، پس از گشت در مناطق مختلف کشور و نمونهبرداری از خاکها، به وزیر وقت کشاورزی هشدار داد که شما چه کار دارید میکنید؟ شما دارید مردم را با مسمومیت میکشید.
با تسلسل و تداوم کمبود بارش، اکنون دیگر نباید بارشهای سالانه را با متوسطهای چند سال گذشته مقایسه کرد، زیرا این متوسط خود بهتدریج تنزل پیدا میکند و لذا گولزننده است، بلکه باید یک شاخص شاهد اختیار کرد که کفاف نیاز چندجانبه را بدهد و لذا اگر با این میزان سنجیده شود، کمبود بارش محسوستر خواهد بود. در اینصورت، مسئولین این بخش بهمانند شرایط فعلی، بست در جای خود ننشسته و منتظر مراجعت کشاورزان نمیماندند و در عوض سعی میکردند خود برای ترویج روشهای نوین آبیاری در این دو دهه بهسراغ کشاورزان بروند؛ یعنی از الگویی تبعیت میکردند که جهاد سازندگی این سنت حسنه را بنا گذاشت. متأسفانه حلقهی ارتباط مدیریت بخش با بهرهبرداران در حال حاضر بسیار ضعیف است. در اتاقهای شیشهای کشاورزی رشد نمیکند. دانشجویان فارغالتحصیل میشوند، ولی دریغ از اینکه پایشان با خاک آشنا شود.
طرح «نکاشت» دچار چند غفلت بزرگ است. اولاً باید بهجای این ممانعت، این هزینهها را به استقرار روشهای نوین آبیاری تخصیص و حتی اجباری کنند. با این کار بیش از 60 درصد در مصرف آب صرفهجویی میشود و در مقابل، تولید بیش از دو برابر میشود. این کار میبایستی در چند سال گذشته، در تمام کشور، در برنامههای پنجساله دیده میشد و این همان غفلت از محوریت بخش کشاورزی در برنامه است که امنیت ملی ما بدان وابسته است.
ثانیاً این طرح بهانهای در جهت سرکوب بیشتر بخش کشاورزی و عدم توجهی است که در برنامههای پنجساله مبرهن شده است. ثالثاً طرح واردات آب مجازی، که بعضاً نیز مطرح میشود نیز دچار این غفلت بزرگ است که ارزش افزودهی فعالیت کشاورزی را نصیب بیگانه مینماید. لذا در عوض میتوانیم بهجای محصول کشاورزی (آب فراوریشده) با نام اصطلاحی آب مجازی، آب خام از کشورهای همجوار بهخصوص کشورهای شمالی وارد کنیم و ارزش افزودهی کشت را نصیب کشاورزی و اشتغال داخلی نماییم.
رابعاً غفلت بزرگ دیگر، عارضهی تبعیت کور از وضعیت فعلی است. یک دولت و حاکمیت منفعل و معتقد به نیروی دست نامرئی چنین فکر میکند که هرجا استعداد هست، آنجا باید بالفعل شود. این برخلاف اصل عدالت منطقهای است و باز خلاف دستور قرآن در تسخیر امکانات خدادادی است. لذا چنین میشود که تراکم جمعیت در مناطق پرآب بسیار بالا و در مناطق کمآب در حد صفر است و در پی آن، مشکلات شنهای روان، تخلیهی جمعیت و ناامنی خارجی و داخلی پیش میآید.
دقت شود که ارتش عراق در آغاز با تجمع تروریستهای تکفیری در منطقهی الرمادی و استان انبار، که عاری از سرسبزی، آب، جمعیت و فعالیت اقتصادی است، درگیر شده است. طبیعی است که مناطق کمجمعیت کانون توطئه میشود. اگر اصل قطبسازی و پرورش و خلق استعداد در این منطقه اجرا میشد، جای دنجی برای تجمع این عناصر کافر پیدا نمیشد.
همچنین بروز پدیدهی ریزگردها از همین منطقه است که چند سالی است عراق و ایران را با مشکل مواجه میکند. این عارضه بسیار گسترده است، زیرا نیرویی نبوده که عوامل تثبیت خاک مثل آب را به آنجا منتقل کند. در سیاستگذاریها دولت، همیشه وضع موجود مراکز علمی، دانشگاهی، پژوهشی و اجرایی ملاک تخصیص نیرو، امکانات، بودجه و مأموریتهاست. لذا تسلسل پدید میآید. در مقطع بعد نیز همین تواناییها ملاک بیشتری برای جلب این امکانات میشود و الیآخر. لذا ناخودآگاه «مال سر مال میرود و باد زیر پیراهن پاره»! قوی قویتر شده و ضعیف ضعیفتر میشود و این دور باطل تا ابد ادامه پیدا میکند.
شنا نکردن برخلاف جهت این سیل بنیانکن به معنای عدم تعادل منطقهای ناشی از غفلت برنامهریزان و عدم آگاهی به علوم آمایش و مکانیابی و غیره است. راهحل رهایی از این وضعیت، قطبپروری و خلق فرصت در مناطق بیفرصت و خلق جاذبه برای جلب جمعیت و جلوگیری از ازدحام در مناطق تمرکزیافتهی قبلی است. راه این مسئله، انتقال آب به این مناطق است. چرا نباید بیش از این به فکر مهار آب سیلابها باشیم که اگر مهار شوند، حتی از سطح نیاز ما فراترند. مشکل ما فقدان برنامهی منسجم برای تنظیم بازار آب در کشور است که انصافاً درد بزرگی است. همین عدم تفکر در این راهبرد است که اکنون شاهد نابودی آب و خاک در منطقهی شمال کشور و تغییر کاربری اراضی هستیم که بهسرعت این نعمت بزرگ و این بهشت سرسبز را نابود میکند و مدیریت بخش، خواب و غافل است و اصلاً واکنشی نشان نمیدهد.
برای ایجاد فرصتهای اشتغال در شمال کشور، طرحهای آلودهساز یا لااقل اشغالگر زمینهای کشاورزی مستقر میکنند. غافل از اینکه بهراحتی میتوانند مازاد آبهای شمال را که گاه سیل میشوند، به جنوب رشتهکوههای البرز منتقل کنند و مازاد جمعیت آمادهی کار را در ضلع جنوبی البرز، مانند استان سمنان، مشغول کار کنند و فرصتهای شغلی را در این مناطق ایجاد نمایند. اگر این راهحل دنبال نشود، در دههی آینده، خاکی برای کشاورزی نمیماند و یا اگر بماند، خاک و آب سالمی نخواهند بود.
خامساً همانند بسیاری از تصمیمات عجولانه، بدون ارزیابی اقتصادی نباید چنین طرحهایی را پیشنهاد داد. مثلاً هزینههای عدم کاشت تنها عدمالنفع کشت نکردن نیست، زیرا عوارضی ثانویه چون ورود محصولات جایگزین یا هزینههای اجتماعی در این محاسبات وارد نشده است. همینطور هنوز مشخص نشده که طرح انتقال آب به دریاچهی ارومیه ارزیابی شده است یا نه؟ صرف اتکا به نظر یک مسئول سازمانی که اقتصاد بلد نیست نیز منطقی نیست. همین فرد با همین بهانه، تولید بنزین داخلی را متوقف کرده و بیش از دو و نیم میلیارد دلار به مملکت ضرر رسانده است.
نکتهی دیگر غفلت بزرگ از پیاده کردن طرحهای آبخوانداری و آبخیزداری است که بسیار کُند شده است. در مطالعهای که بنده انجام دادهام، این نتیجه عاید شده که این طرحها در مقایسه با روشهای صنعتی، یعنی سدهای ذخیرهسازی روسطحی، بسیار کمهزینهتر و نرخ تبخیر آب در این پروژههای ابداعی جهاد سازندگی، کمتر از یکهشتم است.
نکتهی آخر مسئلهای است که وزیر جهاد کشاورزی اخیراً مطرح کرد و آن حذف محصولات با آببری زیاد است. باز غفلت بزرگ در اینجا انفعالی بودن این گفتههاست، زیرا بهجای حل علت، بهسراغ حذف معلول رفته است. شما باید اول الگوی کشت را پیاده کنید. در چارچوب الگوی کشت اولویتها مشخص میگردد و استعداد مناطق شناخته میشود. بهعلاوه اگر شما اینقدر به حوزه و قلمرو بهرهبرداران نفوذ دارید، چرا بهجای این برخورد جبری، آنها را وادار نمیکنید که با وجود این تسهیلات 85درصدی برای تجهیز اراضی به وسایل آبیاری جدید، تشویق به این عمل شوند و در کمترین زمان ممکن، مصرف آب را دستکم 60 درصد کم کنید، از عوارض تمرد یا مخفیانه کشت کردن اقلامی که آب زیادی استفاده میکنند مبرا شوید و بهعلاوه تکانهی قیمتی نیز به بازار وارد نکنید و یا مانع صدور برخی از این محصولات (مانند هندوانه و خربزه)، که مشتری خارجی دارند، نشوید؟/برهان/110
۰۶/۰۸/۱۳۹۳ - ۲۳:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]
صفحات پیشنهادی
تذکراتی به دولت پیرامون طرحی که ضد امنیت ملی است غفلتهای بزرگ دولت در طرح «نکاشت»
تذکراتی به دولت پیرامون طرحی که ضد امنیت ملی استغفلتهای بزرگ دولت در طرح نکاشتطرح نکاشت دچار چند غفلت بزرگ است باید بهجای این ممانعت این هزینهها را به استقرار روشهای نوین آبیاری تخصیص و حتی اجباری کنند با این کار بیش از 60 درصد در مصرف آب صرفهجویی میشود و در مقابل تولیدطرح جدید مسکن و آرزوهای بزرگ دولت
طرح جدید مسکن و آرزوهای بزرگ دولت طرح جدید دولت برای پرداخت تسهیلات تا سقف 50 میلیون تومان در بافتهای فرسوده شهری را باید طرح قابلقبولی دانست دولت یازدهم تا پیش از این طرح های مختلفی را از مسکن حمایتی گرفته تا راه اندازی صندوق های پس انداز مسکن به عنوان بخشی از راهکار خود برارونمایی از طرح بزرگ برقی دولت/ افزایش تولید برق بدون ساخت نیروگاه
اقتصادی انرژی چیت چیان به مهر خبر داد رونمایی از طرح بزرگ برقی دولت افزایش تولید برق بدون ساخت نیروگاه وزیر نیرو با تشریح برنامه جدید وزارت نیرو به منظور کاهش اتلاف انرژی در شبکه برق به کمتر از 10 درصد اعلام کرد با کاهش اتلاف انرژی عملا همزمان با افزایش ظرفیت تویلد برق نیازرونمایی از طرح بزرگ برقی دولت
رونمایی از طرح بزرگ برقی دولت وزیر نیرو با تشریح برنامه جدید وزارت نیرو به منظور کاهش اتلاف انرژی در شبکه برق به کمتر از 10 درصد اعلام کرد با کاهش اتلاف انرژی عملا همزمان با افزایش ظرفیت تولید برق نیازی به احداث نیروگاههای جدید در کشور نخواهد بود به این مطلب امتیاز دهید به گزدر برنامه مناظره مطرح شد مدیرعامل رجاء: ارزانترین قطارهای دنیا را داریم/ سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه: این
در برنامه مناظره مطرح شدمدیرعامل رجاء ارزانترین قطارهای دنیا را داریم سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه این دولت نتوانست راهآهن را مدیریت خوب کندمدیرعامل رجاء در بنامه مناظره بلیت قطار گفت ارزانترین قطارهای دنیا را داریم همچنین سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه نیز گفت این دولمدیرکل امور مجلس وزارت اقتصاد در گفتوگو با فارس نظر رسمی دولت درباره تسعیر بدهیها در لایحه آمده است/ مباحث م
مدیرکل امور مجلس وزارت اقتصاد در گفتوگو با فارسنظر رسمی دولت درباره تسعیر بدهیها در لایحه آمده است مباحث مطرح شده از سوی نمایندگان در حد پیشنهاد استمدیرکل امور مجلس وزارت اقتصاد گفت مباحثی که در کمیسیون توسط نمایندگان مطرح میشود در حد پیشنهادات بوده و مصوبهای وجود ندارد و نطرح جدید دولت برای بخشودگی جرائم مالیاتی
معاون وزیر اقتصاد خبر داد طرح جدید دولت برای بخشودگی جرائم مالیاتی معاون وزیر اقتصاد از تصمیمات جدید دولت برای بخشودگی جرائم مالیاتی خبر داد و گفت درخواست معافیت ها از سوی تعاونی ها باید در چارچوب قانون دنبال شود شاپور محمدی از اصلاحیه نظام مالیاتی کشور که تقدیم مجلس شده است ختخریب ساختمان های محدوده طرح توسعه مسجد بزرگ بندرعباس آغاز شد
تخریب ساختمان های محدوده طرح توسعه مسجد بزرگ بندرعباس آغاز شد بندرعباس - ایرنا- عملیات تخریب ساختمان ها و واحدهای موجود در محدوده طرح توسعه مسجد بزرگ مصلای بندرعباس عصر امروز یکشنبه با حضور نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس و شماری از مدیران اجرایی آغاز شد ایطرح تنفس جنگل شوک اطلاع رسانی دولت نسبت به فاجعه آمیز بودن جنگل های شمال است
رییس جامعه جنگلبانی اعلام کرد طرح تنفس جنگل شوک اطلاع رسانی دولت نسبت به فاجعه آمیز بودن جنگل های شمال است ساری-ایرنا- رییس جامعه جنگلبانی ایران با بیان اینکه قانون علوم منابع طبیعی و مردم سه عامل مهم در مدیریت پایدار عرصه های منابع طبیعی هستند گفت طرح تنفس و ممنوعیت برداششتاب بخشی به طرح تصفیه خانه شهر دوگنبدان هدیه دولت به سلامت مردم
شتاب بخشی به طرح تصفیه خانه شهر دوگنبدان هدیه دولت به سلامت مردم گچساران - ایرنا - شتاب بخشی به تکمیل طرح احداث تصفیه خانه شهر دوگنبدان گام بلند دولت برای ارتقای سلامت مردم و سالم سازی محیط زیست در این شهر صنعتی است به گزارش خبرنگار ایرنا طرح تصفیه خانه شهر دوگنبدان از طرح های ندر گفتوگوی فارس با خریدار دولتی بلوک «بترانس» مطرح شد اعتراض به تغییر مالکیت ایران ترانسفو/ عدم امک
در گفتوگوی فارس با خریدار دولتی بلوک بترانس مطرح شداعتراض به تغییر مالکیت ایران ترانسفو عدم امکان اجرا از سوی مراجع قانونیمدیرعامل مدیریت طرح و توسعه آینده پوی زیرمجموعه بانک ملی با اشاره به آخرین تحولات ایران ترانفسو گفت سازمان بورس اوراق 28 درصد سهام ایران ترانسفو را به ناطرح افزایش قیمت آب و برق کلید خورد/ چیتچیان: نظر نهایی را دولت میدهد
اقتصادی انرژی طرح افزایش قیمت آب و برق کلید خورد چیتچیان نظر نهایی را دولت میدهد وزیر نیرو با ارائه پیشنهادهای جدیدی برای افزایش قیمت آب و برق اعلام کرد پیشنهاد وزارت نیرو به تنهایی شرط نیست زیرا نظر دولت مهم است چرا که این امر نیاز به مصوبه دولت دارد به گزارش خبرنگار مهپیشنهاد طرح استخدام پنج درصدی معلولان در دستگاه های دولتی
پیشنهاد طرح استخدام پنج درصدی معلولان در دستگاه های دولتی تهران بزرگ- ایرنا - مدیرکل توانبخشی روزانه و توان پزشکی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه قانون استخدام سه درصد از معلولان در دستگاه ها سال 83 به تصویب رسیده است گفت سازمان بهزیستی کشور اشتغال پنج درصد از معلولان راهمکاری دولت و مجلس برای ساماندهی طرح سهام عدالت
معاون وزیر اقتصاد و دارایی همکاری دولت و مجلس برای ساماندهی طرح سهام عدالت پوری حسینی اعلام کرد ساماندهی طرح سهام عدالت با همکاری دولت و مجلس در کوتاهمدت محقق میشود به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران عبدالله پوریحسینی در مراسم افتتاحیه نخستین نمایشگاه بینالپرداخت یارانه نقدی بدون تغییر ادامه مییابد/ طرح جدید دولت برای گرانی آب در پاییز و تابستان
اقتصادی اقتصاد کلان جهانگیری به مهر پاسخ داد پرداخت یارانه نقدی بدون تغییر ادامه مییابد طرح جدید دولت برای گرانی آب در پاییز و تابستان معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه هنوز به راهکاری برای حذف یارانه اقشار پردرآمد نرسیدهایم برهمین اساس دولت به مدت طولانی یارانهای را کهطرح جدید دولت برای گرانی آب در پاییز و تابستان
طرح جدید دولت برای گرانی آب در پاییز و تابستان معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه هنوز به راهکاری برای حذف یارانه اقشار پردرآمد نرسیدهایم برهمین اساس دولت به مدت طولانی یارانهای را که دیگران بنا گذاشتهاند باید پرداخت کند و چارهای جز آن ندارد گفت دولت طرحی را در دست بررسیتکرار/ کشاورزان به جای کشت آبی از دولت پول میگیرند آغاز طرح «نکاشت» نخستین اقدام عملی برای احیای در
تکرار کشاورزان به جای کشت آبی از دولت پول میگیرندآغاز طرح نکاشت نخستین اقدام عملی برای احیای دریاچه ارومیهمعاون استاندار آذربایجانشرقی از تخصیص 250 میلیارد تومان اعتبار دولت برای مدیریت کاشت در حاشیه دریاچه ارومیه به عنوان نخستین اقدام عملی برای احیای دریاچه ارومیه خبر داد و گ-
اقتصادی
پربازدیدترینها