واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: فردا عيد هست يا نه؟
هر سال با نزديک شدن به پايان ماه مبارک رمضان، بحث رويت هلال ماه شوال تبديل به يکي از موضوعات مهم جامعه مي شود. نظر به اهميت رويت هلال اين ماه و با توجه به پيش بيني هاي رصدگران با تجربه رويت هلال، بر آن شديم تا نظرات مختلف اين عزيزان را در خصوص موضوع رويت پذيري هلال ماه شوال در اينجا گردآوري کنيم. از چند سال پيش دفتر مقام معظم رهبري اقدام به تاسيس ستاد علمي و پشتيباني با نام ستاد استهلال نموده که باعث شده است در طي دوره هاي گذشته تجربيات بسيار ارزشمندي در مبحث رويت هلال کسب بشود. آنچه در ادامه خواهيد خواند نظريات و پيش بيني هاي کارشناسان حوزه نجوم و برخي از اعضاي ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري است.حجت الاسلام و المسلمين عليرضا موحد نژاد (عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري)با توجه به مقايسه مشخصات اين هلال با هلال هايي که در روز رويت شده اند (به لحاظ مقايسه نور زمينه آسمان و درخشندگي هلال) چنين به دست مي آيد که اين هلال در نيمه شمالي ايران در شرايط بسيار مساعد جوي، قبل از غروب آفتاب (در روز) با ابزارهاي قوي رصدي قابل رويت باشد. اما رويت آن پس از غروب خورشيد به دليل ارتفاع بسيار کم آن منتفي است در نيمه جنوبي ايران علاوه بر رويت قبل از غروب آفتاب بنابر برخي از ضوابط نسبتاً قابل اعتماد، پس از غروب نيز با ابزار در شرايط مساعد جوي قابل رويت است.اگر چه برخي رويت آن را با چشم غيرمسلح در جنوب ايران متحمل دانسته اند اما چنين رويتي بعيد به نظر مي رسد.
آقاي سيد محسن قاضي ميرسعيد (عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري)همانطور كه در نقشه مشخص گرديده ايران بوسيله يك خط فرضي به دو قسمت تقسيم شده است. در بالاي خط، هلال ماه شوال به هنگام غروب خورشيد غير قابل رويت و در جنوب خط هلال ماه فقط با ابزار اپتيكي قابل رويت مي باشد، بديهي است با توجه به مشخصه هاي هلال ماه و اينكه در مناطق شمالي و مركزي كشور ارتفاع هلال ماه از افق كم است و زمان كافي وجود ندارد تا نور افق قدري كمتر شده تا هلال ماه را بهتر بتوانيم رويت كنيم و ضمنا بودن غباراحتمالي در افق نيز كار را بر رصدگر سخت تر خواهد كرد. البته هرچه به مناطق جنوبي تر كشور براي رصد اين هلال اقدام كنيم به علت اينكه ارتفاع هلال از افق افزايش پيدا مي كند نيازمان به ابزار اپتيكي قوي كمتر شده به طوري كه در مناطق جنوبي و جزاير خليج هميشه فارس مي توان هلال ماه را با ابزار ساده مثل دوربين هاي دوچشمي معمولي نيز رويت كرد ، به نظر اينجانب احتمال رويت اين هلال در مناطق جنوبي كشور با چشم غير مسلح بسيار ضعيف است چون تا حدودي با مرز ديدن با چشم غير مسلح فاصله داشته و همين فاصله رويت با چشم غير مسلح را بسيار دشوار خواهد كرد .آقاي علي رضا بوژمهراني (عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري)اينجانب با در نظر گرفتن داده هاي رصدي، بر اساس معيار شوکت عوده (طبق پيش بيني اين معيار ،هلال شوال در شامگاه پنج شنبه در نيمه شمالي، در صورت وجود شرايط مناسب جوي با چشم مسلح قابل رويت است و در نيمه جنوبي در صورت وجود شرايط مناسب جوي احتمال رويت هلال با چشم غير مسلح وجود دارد.) اعتقاد دارم هلال شوال 1431 در تمام پهنه ايران با چشم مسلح قابل رويت است.آقاي امير حسن زاده (کارشناس ارشد مرکز تقويم موسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران)در صورت وجود شرايط مناسب جوي، هلال ماه شوال 1431 در بعدازظهر پنج شنبه 18 شهريور 1389 با استفاده از تلسکوپ هاي مجهز و قابل تنظيم با گشودگي بيش از 5 اينچ قابل رويت است، بيشترين شانس رويت حدود يک ساعت قبل از غروب خورشيد است که از اين زمان به بعد احتمال رويت با دوربين هاي دو چشمي با گشودگي بيش از 100 ميلي متر نيز وجود دارد.
آقاي سيد قاسم رستمي (عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري)(درباره رويت پذيري هلال شوال بعد از غروب خورشيد) هنوز هيچ کس نمي تواند با يقين بگويد با کم شدن ارتفاع هلال، نياز به چه مقدار افزايش درخشندگي براي رويت آن داريم. اين موضوع همان مشکل هلال شامگاهي شوال 1431 است. نقشه کنار، نتايج پيش بيني رويت پذيري اين هلال را پس از غروب خورشيد نشان مي دهد. در اين نقشه از خط واصل بيرجند به ديهوک به پاوه ( در کردستان) تا جنوب ايران، امکان رويت هلال با چشم غيرمسلح پيش بيني مي شود. اما رويت هلال براي نقاط بالاتر از اين خط تا مناطق مرزي شمال ايران، با دوربين هاي دو چشمي معمولي (گشودگي حداقل 50 ميليمتر) امکان پذير خواهد بود.البته تجربه رصدي و شفاف بودن آسمان براي رويت پذيري هلال دو شرط اساسي مي باشد. در هر صورت رويت هلال شامگاهي شوال با چشم غيرمسلح در ايران مي تواند به علت ارتفاع و مکث پايين داراي پارامتر رکوردي باشد. لذا تيزبين ها و رصدگران با تجربه منتظر رسيدن موعد اين رصد بوده و از هم اکنون در حال برنامه ريزي مي باشند. با توجه به پيش بيني هايي که در بالا عنوان شد به نظر مي رسد پنج شنبه هلال ماه شوال ديده شود و روز جمعه عيد سعيد فطر باشد. پيشاپيش عيدتان مبارک! تبيان خواندن مقالات زير را براي آشنايي بيشتر با مبحث رويت هلال توصيه مي کند:آيا امروز هلال ماه ديده مي شود؟علت اختلاف ديدگاه مراجع در رؤيت هلال ماهاعتبار ابزار جديد در رؤيت هلالآنچه در ستاد استهلال گذشت!همه آن چيزي که در مورد رويت هلال بايد بدانيهويت شرعي رويت هلال ماه و طرق احراز آن منابع:ماهنامه آسمان شب شماره 7ماهنامه نجوم شماره 199گروه غير حرفه اي رويت هلال ماه ايرانپايگاه اطلاع رساني هلال ماه تنظيم براي تبيان: م.ح.اربابي فر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]