واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ مهر ۱۳۹۳ (۹:۲۰ق.ظ)
رئيس انجمن مهندسي زلزله ايران خبر داد: اقدامات زير بنائي و ساختاري براي بهبود ايمني و کيفيت ساخت و ساز رئيس انجمن مهندسي زلزله ايران گفت: فرايندهاي مديريتي و اجرائي براي بهبود ايمني، رفاه و حفظ جان مردم، افزايش کيفيت و ساخت و ساز پايداربراي كاهش خرابي ها و خسارات فيزيكي محافظت از سرمايه هاي اقتصادي و جلوگيري از اختلال در توليد و جريان اقتصادي است.
به گزارش خبرگزاري موج، دکتر غفوري آشتياني با بيان اين که کاهش ريسک در آينده سوانح نياز به ابزارها و فناوريهاي جديد دارد، گفت: شهرهاي ما همواره در مقابله با حوادث و بلاياي طبيعي از ريسک بالايي برخوردارند و دلايل ريسک بالاي مستحدثات شهرها در کشور را ميتوان در رشدهاي سريع، توسعه ناسازگار شهرها و مستحدثات با سطح خطر زلزله محتمل، عدم استفاده مناسب ازدانش و ظرفيت موجود مهندسي کشور، نامناسب و ناسازگاري طراحي و ساخت ، عدم رعايت آيين نامهها و استانداردهاي موجود و ضعف سيستم هاي نظارتي، نگهداري نامناسب سازهها و بناها، نبود مديريت يکپارچه توسعه و ساخت و ساز، وابستگي زياد سازمانها و شهرها به شريانها حياتي و زيرساختها، کمبود ظرفيت جبران خسارات و تاب آوري عنوان کرد.
رئيس انجمن مهندسي زلزله ايران اظهار داشت: خطر و خطرپذيري بالاي سوانح طبيعي در اکثر شهرهاي کشور انکار ناپذير، کنترل و کاهش خطرپذيري سوانح با هدف حفظ سرمايههاي انساني و اقتصادي چالش مديران ارشد کشور به حساب ميآيد.
وي نقش متخصصان را در تدوين برنامه و راهکارهاي جامع و مؤثر براي کاهش خطرپذيري عنوان کرد و گفت: مسوولان نيز با فراهم آوردن زيرساختارهاي قانوني، مالي، فني و انگيزشي براي اجراي برنامهها مهندسان را در به کارگيري دانش و قوانين در طراحي و اجرا و وفا به وجدان مهندسي ياري نموده و مردم نيز با اعتماد به جامعه تخصصي و مهندسي و افزايش آگاهي و آمادگي در خصوص مسايل جاري مسير دستيابي به موفقيت در کاهش خطرپذيري ساختمانها بستر سازي لازم را انجام دهند.
دکتر آشتياني افزود: زلزله بم نشان داد که آنگونه که بايد از زلزلههاي قبل درس بگيريم، نياموختهايم و درس نگرفتهايم و خرابيها و خسارات ناشي از زلزله همچنان ناشي از مسائل ابتدايي مهندسي است، و نه نبود و کمبود دانش مهندسي که از عدم به کارگيري صحيح و استفاده از دانش و فناوريهاي موجود و در دسترس حاصبل شده است.
وي اظهار داشت: متأسفانه همچنان به مسائل پس از زلزله توجه بيشتري نسبت به پيشگيري و کاهش خطر پذيري و مقاوم سازي ميشود و در ارائه راهکارها و راه حلهاي ساده، مقرون به صرفه، مؤثر و کاربردي موفق نبودهايم و ايمني در برابر زلزله در سياستگذاريهاي دولت در اولويت قرار نگرفته است.
وي در تشريح وضعيت موجود مهندسي کشور از نگاه جامعه گفت: به نظر ميآيد هيچ کس از وضع موجود راضي نيست و دليل آن ساختار حاکم بر فرايند ساخت و ساز است که به علت عدم نگاه يکپارچه و جامع نگري دچار بيماري مزمن است که فقط با حاکميت قاطع و برنامه پايدار قابل حل و ايجاد رضايتمندي و توسعه پايدار است.
رئيس انجمن مهندسي زلزله در پاسخ به اين سؤال که آيا زيرساخت هاي علمي و قانوني لازم براي ساخت و ساز ايمن و با کيفيت وجود دارد، افزود: براي اين کار همه مؤلفههاي لازم از جمله: دانش و تخصص، نيروي انساني متخصص، آيين نامهها و دستورالعملهاي مهندسي، قوانين اجرايي ساخت و ساز ايمن براي ايمن سازي وجود دارد، ولي؛ به دليل نبود مديريت تخصصي و کارآمد، نبود جامع نگري در برنامههاي توسعهاي شهرها، ضعف حاکميت در اعمال قوانين، عدم پاسخگويي مسوولان؛ و همچنين عدم استفاده از دانش مهندسي موجود و فناوريهاي نوين ساخت و ساز توسط اکثر مجريان، نداشتن ارزش اقتصادي ساخت و ساز ايمن؛ امروزه با وجود همه زيرساخت هاي لازم براي توسعه ايمن و پايدار، شاهد توسعه ناسازگار و آسيب پذير در بعضي از شهرها و يا بعضي از مناطق شهري هستيم.
وي تأکيد کرد که اقدامات زير بنائي و ساختاري جهت پياده نمودن قوانين و دانش موجود در مؤلفههاي زير خلاصه ميشود:
•يافتن راهکارهاي افزايش نفوذ دانش مهندسي زلزله در سطح جامعه؛ به ويژه در ميان دستاندرکاران ساخت و ساز کشور
•يافتن راهکارهاي افزايش اعتماد مردم به مهندسان عمران و نظام مهندسي، جامعه تخصصي و قوانين
•يافتن راهکارهاي به کارگيري قوانين و دستورالعملهاي موجود توسط مجريان
•يافتن راهکارهاي عملياتي نمودن استاندارد سازي صنعت ساخت و ساز
•يافتن راهکارهاي ارزش دهي به ساخت و ساز ايمن و ايجاد نياز در جامعه
•ايجاد بازار کار براي مهندسان با کيفيت و خلاق
•يافتن راهکارهاي عملي براي رفع موانع مديريتي ساخت و ساز ايمن
•يافتن راهکارهاي استفاده از ابزار و مشوقهاي اقتصادي و بيمه براي ساخت و ساز ايمن
•يافتن راهکارهاي عملياتي براي ايجاد هماهنگي ميان بخشها و نهادها ي مختلف تصميمگيري و تلاش در هماهنگسازي و يکپارچهسازي فعاليتهاي اجرايي مربوط به بکارگيري دستاوردهاي علمي در عمل
و افزود: به هر ميزان که فعاليت هاي بخشهاي تصميمگيري، تحقيقاتي و اجرايي همسو و تکميلکننده يکديگر باشند به همان ميزان سرعت کاهش خطرپذيري لرزهاي در کشور افزايش خواهد يافت.
ساخت هر بناي ايمن در کشور تأثير مستقيم بر ايمني و توسعه پايدار کشور، حفظ جان و سرمايه، کاهش وابستگي به زمان بحران دارد؛ و بالعکس. براي اين کار همه مؤلفههاي لازم از جمله دانش و تخصص، نيروي انساني متخصص، آيين نامهها و دستورالعملهاي مهندسي، قوانين اجرايي ساخت و ساز ايمن براي ايمن سازي وجود دارد. مهندس غفوري آشتياني تدوين راهکارها زير را ضروري دانست و آنها در موارد زير برشمرد:
•اقتصادي کردن ايمني، به نحوي که صرفه اقتصادي توليد کننده و مصرف کننده در رعايت ايمني باشد
•بهبود مديريت و نظارت بر ساخت و ساز، به نحوي که ساز و کار کنترل بصورت کار آمد و خود کار عمل کند.
•تصويب قوانين و مقررات لازم براي جرم و تخلف شناختن ساخت و سازهاي غير فني
•مسووليت پذيري براي ايمني و کيفيت سازه ساخته شده در برابر سطوح خطري که طرح و ساخته شده است
•گارانتي ايمني و کيفيت براي اينکه مسووليت شامل مرور زمان نگردد
•الزامي کردن بيمه، بويژه براي ساختمان هاي عمومي و يا مهم نظير مجتمعها و ساختمان هاي مشابه ببالا که معمولا «مسووليتهاي رفع خسارات مشخص نيست. اين اقدام کمک به فرايند اقتصادي کردن ايمني نيز خواهد کرد
•تشکيل کميته مشترک سازمان نظام مهندسي، انجمن مهندسي زلزله، پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله، جامعه مهندسين مشاور و خبرگان موضوع براي تدوين متن نهايي شيوهنامه اعطاي پروانه مهندسي بهسازي لرزهاي ساختمانهاي موجود در حوزه ساختمانهاي مسکوني شهري
•تدوين فرايند آموزشي ويژه بهسازي لرزهاي براي داوطلبان احراز صلاحيت با توجه به سوابق تحصيلي و تجربيات مرتبط
•تدوين و تکميل روشهاي تجويزي و ساده براي تدوين دستورالعملهاي فني مطالعات بهسازي لرزهاي در چارچوب ساختمانهاي متعارف شهري و استفاده از آن
•پرهيز از اجراي سراسري بهسازي و اجراي مرحلهاي و محدود آن در چند استان منتخب با اشخاص حقوقي
•ارزيابي و پايش مرتب اجراي طرح براي رفع موانع
وي در پايان اذعان داشت: موفقيت دربهبود کيفيت و ايمني ساختمانها به همکاري و تلاش مشترک دارد و تلاش مشترک نيازمند برنامه و مديريت هوشمند و علمي است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]