محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843244059
سابقه خشکسالی و قحطی در ایران |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سابقه خشکسالی و قحطی در ایران
خشکسالی پدیدهای است که همواره جامعه ایران از آن رنج برده است. یکی از مهمترین دورانهای خشکسالی که با قحطی فزاینده هم روبهرو بوده قحطی بزرگ 1249 تا 1250 هجری شمسی است.
کد خبر: ۴۴۳۴۷۷
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۳ - 21 October 2014
خشکسالی پدیدهای است که همواره جامعه ایران از آن رنج برده است. یکی از مهمترین دورانهای خشکسالی که با قحطی فزاینده هم روبهرو بوده قحطی بزرگ 1249 تا 1250 هجری شمسی است.
به گزارش جام جم، کشاورزی مهمترین شغل ساکنان فلات ایران در دورههای مختلف بود، اما با توجه به اینکه کشورمان به لحاظ اقلیمی در منطقهای گرم و خشک قرار دارد وجود خشکسالیهای پیاپی باعث خسارت زیادی به کشاورزان شد. یکی از عوارض ادامه خشکسالی بروز قحطی است که تبعات و آثار منفی زیادی را به لحاظ روانی بهبار میآورد.
در اواخر دوره ناصرالدین شاه مردم ایران درگیر قحطی بزرگی بودند که به واسطه چند سال بیبارانی و کمبارانی در کشور رخ داد. مرگ و میر، مهاجرت، نزاع و شورش از آثار قحطی این سالها بود. وضع نابسامانی که جامعه ایران با آن دست به گریبان بود، به قدری هولناک بود که برخی پژوهشگران عوارض ناشی از بروز این پدیده در ایران را با خرابیهای یورش مغول به ایران یکسان میدانند.
در منابع مختلف در مورد کاهش جمعیت ایران طی این سالها نقطه نظرات مختلفی وجود دارد و برخی حتی آمار میلیونی برای تلفات ایرانیها در این حادثه طبیعی آوردهاند. روند کاهش جمعیت البته در شهرهای پرجمعیت رشد محسوسی داشت و اصفهان، یزد و مشهد بنابر آمار یک سوم از جمعیت خود را از دست دادند.
عبدالله مستوقی که در خاطرات خود به بیان تاریخ اجتماعی ایران پرداخته با اشاره به موضوع قحطی این سالها، آورده است که بعد از کاهش شدید نزولات جوی و نبود کشت و زرع در زمینهای کشاورزی، عوارض خشکسالی روی گرانی و کمیابی خواربار و مواد غذایی نمود پیدا کرد و حتی مردم برای تهیه نان هم مشکل پیدا کردند. قمیت نان روز به روز ترقی پیدا میکرد و مردم برای اینکه لقمه نانی بر سر سفره خانواده خود بگذارند مشکلات فراوانی داشتند. این روند باعث افزایش اعتراض عمومی شد و پایتختنشینان در مذمت شاه، تصنیفهای زنندهای سرودند.
این ماجرا به همین جا ختم نشد بلکه در پی کمیابی نان، سوداگرانی پیدا شدند که غلات، خواربار و نان را به قیمت گزاف در اختیار مردم میگذاشتند. آن کس که تمکنی داشت میتوانست نان را به پانزده برابر قیمت عادی تهیه کند، اما آن کسی که آهی در بساط نداشت مجبور بود ساعتها در صف نانواییها بماند و آخر هم دست خالی به خانه بازگردد.
گرانی و کمبود مواد غذایی در ایران بیداد میکرد و دولتمردان چارهای نداشتند و مجبور شدند از روسیه کمک بگیرند. این همسایه شمالی هم همواره به فکر سود خود بود. آرد روسی از محل حاجی طرخان به ایران میآمد که البته چندان کمکی به بهبود اوضاع نکرد.
نارضایتی افزایش یافت و شورشهای پراکندهای در برخی شهرها مثل اصفهان، بوشهر و قزوین رخ داد. اوضاع داشت از کنترل ماموران دولت خارج میشد. گرسنگانی که نمیتوانستند نان تهیه کنند در کوچه و خیابان میگشتند و هر موجود چهارپایی زنده یا مرده پیدا میکردند برای رفع گرسنگی میخوردند. حتی در گزارشهایی هم از بچهدزدی و قتل کودکان نمونههایی ذکر شده است.
امنیت از شهرها رخت بر بسته بود. زنان شهامت بیرون آمدن از خانه را نداشتند. خبرهایی از دزدیدن زنان در کوچهها و خیابانهای برخی از شهرها به گوش میرسید که اراذل با نیرنگ و به بهانه دادن نان، زنها را میکشتند و گوشتشان را میخوردند.
بیتوجهی ارکان حکومت به وضع نابسامانی اقتصادی و امنیت اجتماعی جامعه، داد همه را درآورده بود. یکبار زنان معترض تلاش کردند که با شاه روبهرو شوند و صدای اعتراض خود را به او برسانند. از این رو، در دروازه شهر تجمع کردند تا به محض برگشت شاه از شکار با او روبهرو شوند. هینریش بروگش، در کتاب خود با عنوان سفری به دربار سلطان صاحبقران، در این باره میگوید:
وقتی ناصرالدین شاه کمی نزدیکتر آمد با حیرت متوجه شد که این عده، حدود 6000 هزارنفری، زنان چادری هستند، این زنان به عنوان عزا و ناراحتی، گل به سر خود زده و روبندههای صورتشان را باز کرده بودند... کالسکهچی شاه وقتی به این جمعیت رسید مهار اسبها را کشید... ولی شاه که از این وضع غیرمنتظره دچار ترس و نگرانی شده بود از داخل کالسکه با دست اشاره کرد که جلو بروند، کالسکهچی به اسبها نهیب زد و آنها پیش تاختند و صف زنان را شکافتند و فراشها هم با چوب و شلاق سعی داشتند جمعیت زنان را کنار بزنند و راه را باز کنند، در این موقع فریاد خشمگین زنان بلند شد و با سنگ به فراشهایی که میخواستند آنها را عقب برانند حملهور شدند، چند سنگ به سر و روی فراشها خورده... از ترس فرار کردند... زنان جلوی اسبهای کالسکه را گرفتند از قحطی و کمبود نان به شاه شکایت کردند و فریاد میزدند ما و بچههایمان گرسنهایم چند روز است نان پیدا نکردهایم و به جای نان آشغال و کثافت خوردهایم.
شاه که سخت نگران و در عین حال عصبانی شده بود، به آنها وعده داد که فورا به شکایتشان رسیدگی خواهد کرد و به محض رسیدن به قصر خود دستور خواهد داد که به مردم نان برسانند. وعدههای شاه زنان را کمی آرام کرد، راه دادند و کالسکه به سرعت وارد قصر شد.
شاه که به سرعت از مهلکه گریخت، اما ماموران او خوشاقبال نبودند و گرفتار زنان خشمگین شدند و بعد از ساعتی زد و خورد با سر و صورتی زخمی و لباسی پاره به قصر آمدند.
کوچههای شهرها پر بود از مردمانی که در گوشهای افتاده بودند و در حال احتضار به سر میبردند. جادههای کشور پر بود از جنازههایی که بدن نیمخورده آنان در اطراف افتاده بود. جالب اینجاست که اطرافیان شاه برای اینکه خاطر مبارک اعلیحضرت همایونی آزرده نشود گزارشهای غیر واقع به سلطان صاحبقران میدادند و از وفور نعمت و کافی بودن مواد غدایی و غلات در کشور میگفتند.
بلا و بیماری کشور را با بحران روبهرو کرد و اعتراض مردم هم گویی ره به جایی نمیبرد. دست کلانتران و اوباش محلهها هم در یک کاسه بود.
میرزاجواد همدانی، کاتب نسخه شماره ۱۶۷۴۷ کتابخانه مجلس در یادداشتی، گزارشی از قحطی و خشکسالی همدان و دیگر شهرهای ایران را در این سال داده است. وی در گزارش خود آورده که قحطی به حدی بود که مردم شهرها همدیگر را میخوردند. به گفته او در همدان در همان سال 30 نفر را کشتند و گوشتشان را خوردند.
وی در بخش بعدی مطلب خود به افزایش قیمت نان اشاره میکند که با قیمتی گزاف به مردم فروخته میشد. همدانی در بخشی از گزارش خود آورده است: امسال در همدان نزاع سختی بالا گرفت که جمعی از طرفین کشته شدند، جمعی از شهر به اطراف فرار کردهاند و خانههای بسیاری به غارت رفت و خراب کردند و جمعی را آتش زدند. اطفال صغیر کشته شدند... کاری کردند که تاریخ این طور واقعهای را نشان نداده. آثار گرانی غله هست. یعنی فیالحقیقه همه جا گرانی است... در تبریز و دیگر بلاد ایران غله 15 تومان [است] آنجا هم دوماه قبل عوام شورش کرده خانه جناب نظامالعلما و علاءالملک و برادرش و جناب وکیلالملک و وزیر خلوت برادرزادهاش را غارت و خراب و جمعی سادات در میان آنها کشته شدهاند. این هم از وقایع نوشتنی است و تاریخی؛ خداوند فرج محمد و آلمحمد را نزدیک کند. «ز منجنیق فلک سنگ فتنه میبارد.»
ونسا مارتین در کتاب عهد قاجار خود شرحی از وضع قحطی در صفحات جنوبی ایران ارائه میدهد. به گفته او: «در این دوره بهعلت قحطی و طاعون و هجوم ملخ به مزارع، اوضاع مالی وخیمتر شد.
سال 1288 قحطی در جنوب ایران مشکلات هولناکی بهوجود آورد. تقریبا تمام چشمهها خشک شد، محصولات کشاورزی از بین رفت، نان نایاب و محصول تریاک نابود شد. بنابراین بازارها بسته شد و تعداد زیادی جان باختند.
در نتیجه، سرقت و راهزنی که بهخودی خود در این شرایط نوعی تمرد و نافرمانی بود، در داخل و خارج شهر شیراز امری عادی بود و افراد طایفهها که بهجان آمده بودند، گلههای گوسفند و رمههای گاو و حیوانات بارکش خود را به امان خدا رها میکردند. ساکنان طوری از پا درآمده بودند که هیچ اعتراض جدیای صورت نگرفت...»
تعدی و تجاوز به مردم و سکوت ماموران امری عادی تلقی میشد. محتکران اما کاسبی پررونقی داشتند و از شرایط برای پرکردن جیب خود استفاده میکردند.
گویی مروت و جوانمردی سکه کمیابی بود که البته برخی از آن بهره داشتند. به عنوان نمونه مورخان از میرزا حسین مشیرالدوله صدراعظم ناصرالدین شاه یاد میکنند که در انبار غله شخصی خود را به روی مردم گشود و تلاش کرد تا کارگزاران حکومت را متقاعد کند که برای کاهش قیمتها به مردم برای تهیه نان کمک شود.
علاوه بر این او روزی 5000 تومان به فقرای پایتخت کمک میکرد. خبر این خیرخواهی به دیگر شهرها هم رسید و محرومان برای اینکه از این مزایا برخوردار شوند به تهران مهاجرت کردند.
مشیرالدوله برای ساماندهی مهاجران همه آنها را در نصرتآباد اسکان داد و برای گذران زندگی آنان مقرری و وعده غذایی در نظر گرفت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
کاهش بیسابقه قیمت طلا در هفته اخیر |اخبار ایران و جهان
کاهش بیسابقه قیمت طلا در هفته اخیر کد خبر ۴۴۰۹۴۴ تاریخ انتشار ۱۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۸ - 10 October 2014 رییس اتحادیه طلا و جواهر گفت برای اولین بار در چهار سال گذشته قیمت هر اونس طلا در هفته گذشته به حدود 1183 دلار رسید محمد کشتیآرای در گفتوگو با ایسنا با بیان کاهش قیمت طلا درکود بيسابقه در بازار گوشي در پي يک شايعه |اخبار ایران و جهان
رکود بيسابقه در بازار گوشي در پي يک شايعه توزيع گوشي Galaxy S5 و انتشار نسخه آزمايشي Windows 10 و اعلام توزيع قريب الوقوع Galaxy S6 در بازارهاي منطقه شرق آسيا در ماه هاي اخير موجب شد که بازار گوشي موبايل تبلت و بازي هاي اندرويدي سازگار با ويندوز ۹ و ۱۰ به شدت شاهد نوسان بوده ونوبخت: کاهش حقوق بازنشستگان صحت ندارد |اخبار ایران و جهان
نوبخت کاهش حقوق بازنشستگان صحت ندارد سخنگوی دولت در خصوص برخی اخبار درباره سرطانزا بودن بنزین داخلی گفت دولت سرطانزا بودن بنزین تولید داخل را نفی میکند کد خبر ۴۴۰۵۳۴ تاریخ انتشار ۱۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۳ - 08 October 2014 سخنگوی دولت در خصوص برخی اخبار درباره سرطانزا بودن بنزقیمتهای جدید نوبرانههای پاییزی |اخبار ایران و جهان
قیمتهای جدید نوبرانههای پاییزی بازار میوه در شرایطی پاییز سال جاری را آغاز کرد که در حال حاضر نوبرانههای آن در بازار توزیع شده است کد خبر ۴۳۹۶۲۴ تاریخ انتشار ۱۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۲۸ - 05 October 2014 بازار میوه در شرایطی پاییز سال جاری را آغاز کرد که در حال حاضر نوبرانههای آنتصوير سياستها در سبد خانوار |اخبار ایران و جهان
تصوير سياستها در سبد خانوار بررسي آمار بودجه خانوار در نزديك به دو دهه اخير نشاندهنده تغييراتي است كه خانوارهاي ايراني با توجه به محيط اقتصاد كلان كشور در الگوي مصرف خود اتخاذ كردهاند کد خبر ۴۴۱۰۶۴ تاریخ انتشار ۱۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۰۴ - 11 October 2014 علي فرحبخش در سرمقاله دنیآغاز مرحله جديد برخورد با مشترکان پرمصرف آب |اخبار ایران و جهان
آغاز مرحله جديد برخورد با مشترکان پرمصرف آب در شش ماه نخست سال از مشترکان خواستيم 20 درصد در مصرف آب صرفهجويي کنند ولی تنها پنج تا شش درصد صرفهجويي صورت گرفته است کد خبر ۴۴۲۳۶۵ تاریخ انتشار ۲۴ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۸ - 16 October 2014 معاون درآمد و امور مشترکان شرکت آب و فاضلاب استوزیع دومین بسته حمایت غذایی آغاز شد |اخبار ایران و جهان
توزیع دومین بسته حمایت غذایی آغاز شد وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با اشاره به آغاز توزیع دومین بسته حمایت غذایی اعلام کرد تعداد افرادی که در مرحله نخست قرار گرفتند حدود 7 5 میلیون نفر بودند که در مرحله دوم تعداد آنها به 9 5 میلیون نفر خواهد رسید کد خبر ۴۴۲۰۸۱ تاریخ انتشارآمریکا نفت ارزان را جایگزین تحریمها میکند |اخبار ایران و جهان
آمریکا نفت ارزان را جایگزین تحریمها میکند مشاور بانک جهانی با اشاره به اینکه ائتلاف نفتی عربستان و آمریکا با هدف زمین زدن اقتصاد ایران و روسیه است گفت اصلاحات اقتصادی و سیاستهای اقتصادی کارآمد در ایران که نیازمند نوعی شهامت است کارآمدتر و مؤثرتر از افزایش قیمت نفت و رفع تحرعرضه بنزین پاک در اصفهان آغاز شد |اخبار ایران و جهان
عرضه بنزین پاک در اصفهان آغاز شد معاون وزیر نفت از آغاز عرضه و توزیع بنزین پاک با استاندارد یورو 4 در شهر اصفهان از روز جاری خبر داد و گفت به زودی عرضه بنزین و گازوئیل یورو 4 در مشهد مقدس هم آغاز خواهد شد کد خبر ۴۴۰۵۴۸ تاریخ انتشار ۱۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۵۴ - 08 October 2014 معاونآیا با رفع تحریم بابک زنجانی پول ها بازمی گردد؟ |اخبار ایران و جهان
آیا با رفع تحریم بابک زنجانی پول ها بازمی گردد خبر رفع تحربم بابک زنجانی از طرف دولت انگلیس بارقه های امید را در بازگرداندن اموالش یا در حقیقت بیت المال زنده کرده است و البته باید دید که به قول سخنگوی دستگاه قضا او صادقانه رفتار می کند یا نه کد خبر ۴۴۱۱۶۴ تاریخ انتشار ۱۹ مهربازاری برای پوشش ریسک نوسانات ارزی |اخبار ایران و جهان
بازاری برای پوشش ریسک نوسانات ارزی عملکرد قرارداد آتی ارز مشابه قرارداد آتی سکه در بورس کالا خواهد بود مضاف بر این علاوه بر سرمایهگذاران خارجی صاحبان کسب و کار داخلی نیز امکان استفاده از این بازار را خواهند داشت کد خبر ۴۳۹۷۷۵ تاریخ انتشار ۱۴ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۳۹ - 06 October 20هنوز تعداد بیشتری از کل جمعیت کشور یارانه می گیرند! |اخبار ایران و جهان
هنوز تعداد بیشتری از کل جمعیت کشور یارانه می گیرند نمایندگان مجلس از کدام وزیر سئوال کنند از وزیر اقتصاد می پرسیم ایشان می گوید من مسئول اجرای هدفمندی نیستم می گویم چه کسی مسئول است می گویند مسئول دولت است وقتی می گویم در دولت چه کسی مسئول است همه می گویند ما از رئیس جمهورتعیین وضعیت سدهای پایتخت |اخبار ایران و جهان
تعیین وضعیت سدهای پایتخت تنها 20 درصد از ذخیره آب سدهای تهران قابل استفاده است کد خبر ۴۴۱۴۵۹ تاریخ انتشار ۲۰ مهر ۱۳۹۳ - ۰۶ ۳۷ - 12 October 2014 با وجود گذشت 20 روز از شروع سال آبی جدید 94-93 در حوزه استان تهران به طور متوسط 9 1 میلیمتر بارندگی ثبت شده است میزانی که به گفتهسیمکارتهای بدون نام جمعآوری میشوند |اخبار ایران و جهان
سیمکارتهای بدون نام جمعآوری میشوند معاون نظارت سازمان تنظیم مقررات از ساماندهی سیم کارتهای فاقد نام و نشانی معتبر خبر داد و گفت سیم کارتهایی که به صورت انبوه فروخته شدهاند کنترل و جمع آوری میشوند کد خبر ۴۴۳۴۴۶ تاریخ انتشار ۲۸ مهر ۱۳۹۳ - ۲۳ ۵۳ - 20 October 2014 معاون نتعاونیهای سهام عدالت منحل نمیشوند |اخبار ایران و جهان
تعاونیهای سهام عدالت منحل نمیشوند رئیس سازمان خصوصیسازی با اشاره به اینکه در لایحه ساماندهی سهام عدالت تعاونیها حذف نخواهند شد گفت این لایحه به دولت ارائه شده تا در کمیسیونهای مختلف بررسی شود کد خبر ۴۴۰۱۶۹ تاریخ انتشار ۱۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۴ - 07 October 2014 رئیس سازمانسرنوشت «ایران زمین» فروریخته به کجا رسید؟ |اخبار ایران و جهان
سرنوشت ایران زمین فروریخته به کجا رسید رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران بعد از یکسال از ریزش گود خیابان ایران زمین خبر داد نیمهدوم آبان ماه خیابان ایران زمین بازگشایی خواهد شد کد خبر ۴۴۰۶۹۴ تاریخ انتشار ۱۷ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۹ - 09 October 2014 رئیس کمیسیون ععامل اصلی گرسنگی در جهان |اخبار ایران و جهان
عامل اصلی گرسنگی در جهان در هر ثانیه یک نفر هر ساعت 4000 نفر روزانه 100000 و در سال 36ملیون نفر در جهان براثر گرسنگی می میرند که عاملان اصلی آن تروریست ها هستند کد خبر ۴۴۰۹۰۶ تاریخ انتشار ۱۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۰۳ - 10 October 2014 در هر ثانیه یک نفر هر ساعت 4000 نفر روزانه 1-
اقتصادی
پربازدیدترینها