واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: راهبرد امنيت علوي
محمد شيباني
کد خبر: ۴۴۳۰۸۷
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۴ - 19 October 2014
پس از انقلاب اسلامي و سقوط رژيم طاغوت ، همزمان با تغيير رويكردها در حوزه هاي مختلف كه نشات گرفته از انديشه هاي ناب حضرت امام (قدس) بود، در حوزه ي امنيت نيز رويكردي جديد در پيش گرفته شد. در اين رويكرد ، « امنيت ملي » جايگزين « امنيت حكومت » شد. اصطلاح « امنيت ملي » پس از جنگ جهاني دوم و تقويت دولت هاي مردمي و ملي وارد ادبيات سياسي-امنيتي جهان شد،اولويت اين راهبرد پيشگيري از وقوع جنگ و تامين منافع حياتي ملي عنوان مي شود.
مي توان عنوان نمود كه اتخاذ همين راهبرد امنيتي توسط امام راحل و پس از ايشان مقام معظم رهبري بوده است كه امروزه ايران در منطقه بي ثبات خاورميانه به لنگر ثبات و آرامش تبديل شده است. از طرفي اگر چه اصطلاح امنيت ملي عمر زيادي در ادبيات سياسي بين الملل ندارد اما مي توان ريشه هايي از آن را در مكتب حكومت داري تشيع يافت.
براي همين منظور اگر به سنت حكومت داري حضرت علي (ع) و همچنين نامه ي ايشان به مالك اشتر كه به نوعي مانيفست حكومت علوي به حساب مي آيد مراجعه كنيم به نكات در خور توجه اي مي رسيم. آن چنان كه پيشتر گفته شد ، شالوده امنيت ملي در مشاركت مردم و همچنين تامين منافع ملي و حكومت مردمي بنا نهاده شده است . از ديگر سو مشاهده مي كنيم كه اميرالمومنين علي (ع) اگر چه مشروعيت الهي حكومت خود را به واسطه ي ابلاغ نبي اكرم اسلام در غدير كسب نمودند ، اما بنيان حكومت خود را بر همراهي و مشاركت مردم و حكومت شوندگان قرار دادند و از همان ابتدا با تاكيد بر نقش حضور مردم در پذيرفتن حكومت اين رويكرد و مشي خود را نشان دادند.
پس از انقلاب اسلامي بزرگترين تهديدات و توطئه هاي دشمن با حضور و مشاركت مردم در صحنه هاي مختلف خنثي گرديد. چه در ابتداي انقلاب اسلامي و نقش گروه هاي مردمي در صيانت از انقللاب در برابر گروهك ها و پس مانده هاي رژيم طاغوت و چه در جنگ تحميلي و حضور گسترده مردم و نيروهاي بسيج مردمي در جبهه كه بسياري از معادلات دشمن را بر هم زد ، در همه اين موارد حضور و همراهي مردم به مدد انقلاب آمد . نبايد از خاطر برد كه اين حمايت ها از اوج اعتماد مردم به نظام نشات گرفته است .
حضرت علي (ع) در نامه ي خود به مالك اشتر ضمن تاكيد بر ضرورت جلب اعتماد نظر مردم آورده اند : « ...حسن ظن رعيت رنج بسياري را از تو دور مي سازد» و در جاي ديگر همين نامه بيان داشته اند كه : « اگر رعيت بر تو به ستمگري گمان برد، عذر خود را آشكارا با آنان در ميان بگذار و با اين كار از بدگمانيشان بكاه » . اين جملات نشانه ي اوج دقت نظر حضرت علي (ع) در جلب اعتماد مردم است ، امروزه نيز عالمان جامعه شناسي و سياست قوام حكومت ها را در افزايش سرمايه ي اجتماعي و عنصر اصلي در سرمايه اجتماعي ميزان اعتماد عمومي به دولت ها مي دانند. پس از رحلت امام خميني (قدس) نيز مقام معظم رهبري به نحو احسنت بر تقويت و استمرار همين رويه تاكيد كرده اند و بارها و بارها بر حضور تعيين كننده ي مردم در عرصه هاي مختلف اعم از سياست، انتخابات و عرصه هاي اقتصادي و فرهنگي پا فشاري كرده اند و امروز شاهد اعتماد دو طرفه ي مردم و دولت و ميزان قابل قبولي از انسجام سياسي-اجتماعي در درون كشور هستيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]