محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831103036
معمای 23 ساله روابط ایران و روسیه
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 7 سال پس از اولین سفر رئیس جمهور روسیه به جمهوری اسلامی ایران معمای 23 ساله روابط ایران و روسیه تهران - ایرنا - 24 مهرماه 1386 برای اولین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین بعد از فروپاشی شوروی، رییس جمهور روسیه وارد ایران شد. سفر ولادیمیر پوتین به تهران برای شرکت در دومین اجلاس روسای کشورهای حاشیه دریای خزر، 50 سال پس از آخرین سفر رییس جمهور روسیه به ایران انجام شد.
ولادیمیر پوتین در شرایطی به ایران سفر کرد، که دو روز پیش از آن خبرگزاری اینترفکس روسیه به نقل از منابع امنیتی گزارش داده بود که چندین گروه انتحاری ترور رییس جمهور روسیه در تهران را تدارک دیده اند و پوتین هم از این گزارش ها مطلع شده است. پوتین که در آلمان به سر می برد، در واکنش به این اخبار گفت: «البته که به تهران می روم. اگر من به حرف های سرویس های امنیتی گوش کنم، هرگز نباید از خانه ام بیرون می آمدم.»
در همین حال «محمدعلی حسینی» سخنگوی وقت وزارت خارجه ایران، گزارش های منتشر شده را بی اساس خواند و آن را در راستای فعالیت های روانی دشمنان مناسبات ایران و روسیه دانست. 12 دی ماه همان سال اعلام شد که عامل پخش شایعه ترور پوتین در تهران که یکی از کارکنان یک شرکت مخابراتی بوده، بازداشت شد.
اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر گرچه نتیجه مشخصی درباره تعیین رژیم حقوقی دریای خزر نداشت و توافقی حاصل نکرد، اما از اهمیت سفر پوتین به تهران نکاست؛ چرا که پوتین با رهبر انقلاب دیدار کرد، بر تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر تاکید کرده و دو ماه پس از سفر او، اولین محموله سوخت هسته ای مورد نیاز نیروگاه بوشهر به ایران ارسال شد.
روابط سینوسی؛ از عصر صفویه
روابط ایران و روسیه را می توان یکی از پر فراز و نشیب ترین روابط سیاسی دانست که گرچه در چند دهه اخیر به موفقیت هایی دست یافته، اما هنوز به نقطه ثبات نرسیده است. دلایل این کندی در پیشرفت روابط را می توان در تاریخ روابط ایران و روسیه از دوران صفویه تاکنون یافت؛ زمانی که هر کدام از دولت های اروپایی تلاش کردند برای کسب منافع اقتصادی و همچنین تضعیف دولت عثمانی، به پادشاهان صفوی نزدیک شوند، اما روابط روسیه با ایران در آن زمان، تنها از دریچه سیاسی و نظامی بود، نه تجاری و بازرگانی.
اولین بار در زمان شاه عباس اول، مناسبات ایران و روسیه وارد روابط تجاری شد. اما بر تخت نشستن پتر کبیر، سبب شد تا دوباره حمله به ایران در دستور کار قرار گیرد. پادشاهی سلطان حسین در ایران هم به انگیزه های توسعه طلبانه پتر کبیر برای تصرف ایران دامن می زد. حمله ارتش پتر کبیر در اردیبهشت 1102 به مرزهای ایران در حالی آغاز شد که محمود افغان بر تخت پادشاهی ایران نشسته بود. سربازان روسیه از رودخانه ولگا به دریای مازندران رسیدند و داغستان را اشغال کردند و پس از تصرف شماخی و دربند، به بادکوبه و گنجه دست یافتند و سرزمین های پهناوری از خاک آن روز ایران و حتی گیلان و مازندران امروز را هم جدا کردند. در همین حال حکومت عثمانی هم بخش های دیگری از خاک ایران را تصرف کرد و بخش های شرقی به روسیه رسید و بخش های غربی به عثمانی.
عقب نشینی بزرگ؛ از ترس لشکر نادر
ظهور نادرشاه افشار اما روسیه را عقب نشاند. نادر پس از آنکه عثمانی را مجبور به ترک خاک ایران کرد، روسیه را تهدید کرد که خاک ایران را ترک کنند. نوادگان پتر کبیر هم از ترس ناتوانی از مقابله با لشکر نادر، شبانه از گیلان مازندران و قفقاز خارج شدند. اولین قرارداد انحصار تجارت روسیه در زمان علی مرادخان زندی بسته شد و انحصار تجارت در گیلان و مازندران به روسیه رسید.
پس از آن نفوذ دولت روسیه در ایران و جنگ های میان دو کشور، موجب تحمیل قراردادهای ترکمانچای و گلستان به ایران و وارد آمدن ضربه های سهمناک به استقلال ایران شد و زمینه سوءاستفاده انگلستان را نیز فراهم آورد. قرارداد ترکمانچای و قرارداد 1857 پاریس، به ترتیب روسیه و انگلستان را حاکمان بلامنازع ایران ساخت و رقابت برای کسب منافع بیشتر از شاهان قاجار چنان بود که بیشتر منابع کشور در دستان بیگانگان اداره می شد.
انقلاب اکتبر؛ تغییر مسیر روسیه
اما پس از انقلاب بلشویکی در اکتبر 1917 که 97 سال پیش رخ داد، روابط روسیه با ایران تغییر اساسی کرد و دولت شوروی سوسیالیستی تلاش کرد ایران را جذب بلوک قدرت خود کند. به همین دلیل بود که تمام امتیازات اخذ شده از ایران در زمان روسیه تزاری را باطل کردند و در اولین قدم، قرارداد 1907 را لغو کردند. این قرارداد در جنگ جهانی اول امضا شد و ایران را به سه منطقه تحت نفوذ روسیه، انگلیس و منطقه بی طرف تقسیم می کرد.
دولت شوروی در زمان رضاشاه و محمدرضا پهلوی که ایران جزء کشورهای وابسته به بلوک غرب بود، در رفتار با ایران نرمش نشان می داد و حتی تلاش می کرد روابط دو جانبه را در سطوح مختلف اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی گسترش دهد. اما با پاسخ منفی اما محتاطانه محمدرضا پهلوی مواجه شد که گرچه مایل به برقراری روابط تجاری و بازرگانی بود، اما به دلیل وابستگی به بلوک غرب، تمایلی به نزدیک شدن به شوروی نداشت.
حمله به افغانستان و حمایت از عراق؛ موانع رابطه
پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، در ابتدا تغییر جدی در روابط ایران و شوروی ایجاد نکرد و دولتمردان آن کشور با به کار بردن تعبیر «انقلاب اسلامی» نشان دادند که در برابر مردم ایران نیستند. سقوط شاه موجب تضعیف امریکا در خاورمیانه، خروج ایران از پیمان سنتو و انحلال دو مرکز نظامی و استراتژیکی امریکا در «بنده شاه» و «کبکان» شد و طبیعی بود که شوروی از این رخدادها راضی باشد و شکست اردوگاه غرب در ایران موجب شادمانی آنها بود.
تهاجم شوروی به افغانستان برای پشتیبانی از دولت کمونیست آن کشور که 9 سال اشغال و درگیری و کشتار در پی داشت و یک میلیون کشته و 5 میلیون مهاجر و آواره بر جای گذاشت، اما واکنش انقلابی امام خمینی رحمةالله علیه را برانگیخت و روابط دو کشور دچار تنش شد. دستگیری سران حزب توده در ایران در اردیبهشت 1362 به اتهام تلاش برای براندازی، روابط ایران و شوروی را سردتر کرد و 18 دیپلمات شوروی از ایران اخراج شدند. این در حالی بود که پیروزی های پیاپی ایران در جنگ تحمیلی که از سال 1361 آغاز شده بود، شوروی را به حمایت آشکار از دولت عراق واداشته بود.
پایان جنگ سرد؛ پایان سردی روابط
با روی کار آمدن گورباچف و همچنین پایان جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه ایران، ارسال پیام امام خمینی رحمةالله علیه به گورباچف و همچنین ملاقات ادوارد شوارد نادزه وزیر خارجه شوروی با امام و تسلیم پیام گورباچف، همگی نشانه هایی از روابط نزدیک تر ایران با شوروی بودند. دیدار هاشمی رفسنجانی از مسکو در سال 1368 را می توان نخستین گام عملی برای برقراری مناسبات دو جانبه دانست که با امضای توافقنامه تسلیحاتی برای تقویت ظرفیت دفاعی ایران به سرانجام رسید.
یک سال بعد اما ظهور یلتسین که در پی نزدیک کردن روسیه به غرب بود، بار دیگر روابط ایران و روسیه را با بن بست مواجه کرد. با این حال روی کار آمدن ولادیمیر پوتین دو سال پس از فروپاشی شوروی، توانست روابط ایران و روسیه را وارد دوران ثبات کند. گرچه اختلاف در تعیین رژیم حقوقی دریای خزر و لاینحل ماندن آن پس از 23 سال مذاکره و 4 دوره برگزاری نشست روسای جمهور، به جایی نرسیده است و همچنان روسیه، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان موانعی جدی در حق حاکمیت ایران بر 20 درصد دریای خزر ایجاد کرده اند؛ حقی که به صراحت در قرارداد سال 1940 بر آن تاکید شده است.
چهارمین نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر دوشنبه 7 مهر سال جاری در آستراخان روسیه برگزار شد و توافقاتی هم در بر داشت، اما موضوع اصلی اختلافی که حل و فصل نهایی نظام جدید حقوقی در دریای خزر است، همچنان سربسته و بی نتیجه مانده است. معمایی که صدها جلسه در سطح کارشناسان، وزاری خارجه و روسای جمهور نتوانسته پاسخی برای آن بیابد.
*حسن اجرایی
*مجله مهر
اول**
:
26/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]
صفحات پیشنهادی
معماي ۲۳ ساله روابط ايران و روسيه |اخبار ایران و جهان
معماي ۲۳ ساله روابط ايران و روسيه پس از انقلاب بلشويکي در اکتبر 1917 که 97 سال پيش رخ داد روابط روسيه با ايران تغيير اساسي کرد و دولت شوروي سوسياليستي تلاش کرد ايران را جذب بلوک قدرت خود کند کد خبر ۴۴۲۶۷۰ تاریخ انتشار ۲۶ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۰۸ - 18 October 2014 24 مهرماه 1386 برايچهار دلیل پشت پرده گسترش روابط ایران و روسیه
چهار دلیل پشت پرده گسترش روابط ایران و روسیه تهران - ایرنا - به نظر می رسد روابط ایران و روسیه از الگوی سنتی روابط در دنیای شرق پیروی می کند دو کشور با زبانی نرم با هم سخن می گویند به طور تلویحی اختلافاتی دارند ولی بر سر منافع مشترک درازمدت با یکدیگر معامله می کنند حتی اگر بناوهای روسی «داغستان» و «سویاژسک» مهمان ۳ روزه انزلی / گسترش روابط دریایی ایران و روسیه
ناوهای روسی داغستان و سویاژسک مهمان ۳ روزه انزلی گسترش روابط دریایی ایران و روسیه دو ناو روسی داغستان و سویاژسک صبح امروز با پیام صلح و دوستی و با هدف گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران وارد انزلی شدند به گزارش نامه نیوز نشست مشترک فرماندهان ناوتیپ ناوگان شمال با فرماندهتحلیل روزنامه روسی از روابط تهران و مسکو: ایرانِ خسته از پوتین می خواهد به آمریکا برای غرق کردن روسیه کمک کند!
تحلیل روزنامه روسی از روابط تهران و مسکو ایرانِ خسته از پوتین می خواهد به آمریکا برای غرق کردن روسیه کمک کند نشریه روسی ایزویستا نوشت دیدار پوتین و روحانی در آستاراخان در لحظه بسیار حساسی انجام شد یعنی زمانی که این دو مرد دولتی همانند شعبده بازانی ده عدد توپ را در هوا می چرخروابط حسنه روسیه-چین-ایران کابوس آمریکا/ نقش ژئوگرافیک ایران را دیگر نمیتوان نادیده انگاشت
نیودهلی تایمز روابط حسنه روسیه-چین-ایران کابوس آمریکا نقش ژئوگرافیک ایران را دیگر نمیتوان نادیده انگاشت روزنامه نیودهلی تایمز روابط حسنه میان روسیه چین و ایران را کابوسی برای آمریکا توصیف کرد به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران جامعه بین الملل به زودی و شاید تا چابتکار عمل ایران همزمان با تحریم غرب علیه روسیه/ سه مولفه اصلی در روابط تهران-مسکو
بین الملل آمریکا اروپا نشست ایران و گسترش ناتو به شرق- 2 ابتکار عمل ایران همزمان با تحریم غرب علیه روسیه سه مولفه اصلی در روابط تهران-مسکو خبرگزاری مهر-گروه بین الملل کارشناسان مسائل قفقاز و اوراسیا با حضوردر خبرگزاری مهر با اشاره به ابتکار عمل ایران همزمان با تحریم غرب علیهبازی همزمان ایران در بازار گرانقیمت «انرژی اروپا» و زمین روسیه /متشنج شدن اعصاب آمریکا از روابط خاص تهران - مس
بازی همزمان ایران در بازار گرانقیمت انرژی اروپا و زمین روسیه متشنج شدن اعصاب آمریکا از روابط خاص تهران - مسکو گرچه شواهد و قرائن از گامهای بلند تهران و مسکو به سمت عرصهی جدیدی از روابط دوجانبه خبر میدهند اما مذاکرات هسته ای بزنگاهی است که در صورت عدم همراهی روسیه با ایرانصفحه جدیدی در روابط ایران و روسیه باز شده است/ تاسیس مرکز حمل و نقل بین المللی
استانها شمال مازندران لوان جاگاویان صفحه جدیدی در روابط ایران و روسیه باز شده است تاسیس مرکز حمل و نقل بین المللی ساری - خبرگزاری مهر نماینده جمهوری داغستان در ایران گفت صفحه جدیدی در روابط ایران و مسکو باز شده و در شرایط فعلی زمینه صادرات انواع محصولات فراهم شده است بهجعفر عظیم زاده واکاوی ماهیت روابط ایران و روسیه
جعفر عظیم زادهواکاوی ماهیت روابط ایران و روسیهعوامل متعددی نظیر نزدیکی جغرافیایی درک منافع مشترک در حوزه های مهم منطقه ای درک متقابل نیاز به مخالفت با حضور و نفوذ قدرتهای بزرگ در حوزه های پیرامونی دو کشور در ترویج و توسعه همکاریهای متقابل دو کشور تاثیر داشته است مقدمه به روسچهار دلیل پشت پرده گسترش روابط ایران و روسیه |اخبار ایران و جهان
چهار دلیل پشت پرده گسترش روابط ایران و روسیه به نظر میرسد که روابط ایران و روسیه از الگوی سنتی روابط در دنیای شرق پیروی میکند دو کشور با زبانی نرم با هم سخن میگویند به طور تلویحی اختلافاتی دارند ولی بر سر منافع مشترک دراز مدت با یکدیگر معامله میکنند حتی اگر بر سر موضوعات کوپشت پرده روابط تهران -مسکو: تجربه ایران در مقابله با تحریم در دستان روسیه قرار میگیرد /رابطهای فراتر از یک ب
پشت پرده روابط تهران -مسکو تجربه ایران در مقابله با تحریم در دستان روسیه قرار میگیرد رابطهای فراتر از یک بازی کلاسیک به سبک شرقی تجربه ایران در خروج از تحریمها ممکن است در اختیار روسیه قرار بگیرد به گزارش نامه نیوز المانیتور در گزارشی با عنوان نگاهی بر روابط پشت پرده ایراعراق خواستار توسعه روابط با ايران شد
۲۳ مهر ۱۳۹۳ ۹ ۵۰ق ظ عراق خواستار توسعه روابط با ايران شد معاون رييس جمهور عراق گسترش روابط با جمهوري اسلامي ايران را خواستار شد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج اسامه نجيفي معاون رييس جمهور عراق در ديدار با سفير ايران در بغداد تاکيد کرد روابط عراق با جمهوري اسلامي ايحدادعادل در جمع خبرنگاران: صحبتهای کامرون در روابط ایران و انگلیس مانع ایجاد میکند/تلاش اصولگرایان ارائه لیس
حدادعادل در جمع خبرنگاران صحبتهای کامرون در روابط ایران و انگلیس مانع ایجاد میکند تلاش اصولگرایان ارائه لیست واحد در انتخابات استنماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت اصولگرایان با لیست واحد در انتخابات مجلس شرکت میکنند به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس غلامعلی حداحقیقت پور: مواضع آلسعود درباره ایران تغییر نکرده است/بیهوده بودن تلاش وزارتخارجه برای گسترش روابط با عربستا
حقیقت پور مواضع آلسعود درباره ایران تغییر نکرده است بیهوده بودن تلاش وزارتخارجه برای گسترش روابط با عربستان نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت اظهارات اخیر وزیر خارجه عربستان نشان داد که تلاش وزارت خارجه ما برای گسترش روابط با این کشور کار باطلی بوده و مواضعامریکا لغو تحریم های روسیه را مشروط کرد |اخبار ایران و جهان
امریکا لغو تحریم های روسیه را مشروط کرد معاون مشاور امنیت ملی آمریکا روز جمعه اعلام کرد گفتگوها درباره کاهش شدت تحریم ها علیه روسیه ممکن است طی چند هفته آینده آغاز شود کد خبر ۴۴۱۱۴۲ تاریخ انتشار ۱۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۰۵ - 11 October 2014 معاون مشاور امنیت ملی آمریکا روز جمعه اعلامهیات بازاریابی لرستان با سفیر ایران در روسیه دیدار کرد
هیات بازاریابی لرستان با سفیر ایران در روسیه دیدار کرد خرم آباد - ایرنا - هیات تجاری بازاریابی لرستان که به منظور سفر چهار روزه اقتصادی تجاری به روسیه سفر کرده با سفیر ایران در مسکو دیدار و مسایل تسهیل و بهبود روند کسب و کار میان ایران و روسیه را بررسی کرد به گزارش ایرنا از اتاقمعاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ایران خبر داد انعقاد تفاهمنامه همکاری ایران در حوزه استاندارد با رو
معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ایران خبر دادانعقاد تفاهمنامه همکاری ایران در حوزه استاندارد با روسیه امارات و کویتمعاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ایران از انعقاد تفاهمنامه همکاری در حوزه استاندارد با سه کشور روسیه امارات و کویت خبر داد به گزارش خبرگزاری ف-
گوناگون
پربازدیدترینها