واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: نیودهلی تایمز
روابط حسنه روسیه-چین-ایران کابوس آمریکا/ نقش ژئوگرافیک ایران را دیگر نمیتوان نادیده انگاشت
روزنامه نیودهلی تایمز، روابط حسنه میان روسیه،چین و ایران را کابوسی برای آمریکا توصیف کرد.
به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، جامعه بین الملل به زودی و شاید تا چند سال دیگر می تواند در اصلاحات قدرت متفاوت به نظر برسد. همزمان با تحول در قدرت میان دولت ملت ها، جهان با افزایش نسبی نفوذ بازیگران غیر دولتی مواجه است. بازیگران، تغییر کرده اند بازیگران تغییر کرده اند، ولی بازی همان است و ابعاد موضوعات فراملی برای ادامه موفقیت در عرصه جهانی، نیز همان ها هستند. بازیگری نقش مهمی در ظهور جبهه جهانی از قدرتهای غیر غربی دارد. قدرتهای غربی به رهبری آمریکا در حال حاضر، جای پای استراتژیک خود در منطقه اوراسیا را از دست داده اند و در سیاست «چرخش به آسیا» نیز با شکست جدی مواجه شده اند. چرخش واقعی به سمت آسیا به سرعت موجب ظهور قدرت های اقتصادی بویژه چین شد؛ در حالی که کشورهای دیگر دارنده ذخایر عظیم نفت و گاز، نظیر روسیه و ایران نیز در حال حاضر رویکرد به شرق را دنبال می کنند.
به نوشته این روزنامه هندی،در مقیاس اندازه، سرعت، مسیر حرکت، انتقال ثروت جهانی و قدرت اقتصادی که تقریبا از سمت غرب به شرق هم هست، در تاریخ مدرن بی سابقه بوده است. این تحول بیشتر از دو منبع سرچشمه می گیرد. نخستین دلیل آن افزایش قیمت نفت و اجناس است که سود سرشاری را نصیب روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس می کند. با قیمت بالای نفت و گاز بسیاری از صادرکنندگان آن نظیر روسیه و ایران، به طور ذاتی به سطوح قدرت ملی خود می افزایند. ثانیا، پایین آوردن هزینه ها و درآمیختگی آن با سیاست ریاضتی دولت ها، جایگاه محصولات تولیدی و برخی از صنایع خدماتی برای آسیا را متحول کرده است. کشورهای عضو بریکس اعلام کرده اند که آنها تا دهه 2040 تا 2050 ، به طور دسته جمعی به همان سهم از تولید ناخالص داخلی جهانی که گروه هفت در ابتدای شکل گیری آن را دارا بود، برابری خواهد کرد.
این روزنامه در ادامه افزود: با وجود خواست همیشگی آمریکا برای دستیابی به هژمونی جهانی و دست اندازی در داخل آسیا، اما به نظر می رسد که ممکن است ائتلافی میان روسیه، چین و ایران شکل بگیرد که می تواند به عنوان یک مانع علیه آمریکا عمل کند. علاوه براین، آمریکا به ظهور پدیده چین و افزایش قابلیت های نظامی آن با شک و تردید می نگرد. ایرانی ها در ابتدا با اختلال آمریکا در جنوب غربی آسیا مواجه می شوند که به موازات تحریم های آمریکا علیه ایران صورت می گیرد. در حال حاضر، این تحریم ها، شامل تحریم های معامله با ایران و ممنوع بودن فروش قطعات و تعمیرات ناوگان هوایی شرکت های هواپیمایی ایرانی وضع شده توسط آمریکا است.
در ادامه این مقاله آمده است: بروز جنگ سرد میان آمریکا و روسیه نباید هیچ کس را شگفت زده کند. اما تنش های اخیر بر سر بحران اوکراین، دشمنی میان دو کشور را تشدید کرده است. در ابتدا روسیه با مداخلات آمریکا در اروپای شرقی مواجه می شود. هر سه کشور همچنین با مداخلات و دست اندازی های آمریکا در آسیای مرکزی مواجه می شوند و هر سه کشور از مقاصد ناتو و آمریکا در این منطقه نگران هستند. همه اندیشمندان و تحلیلگران سیاسی به درستی تلاش می کنند تا از سفسطه ها و مغالطه های ساده طبعانه در خصوص جبرگرایی جغرافیایی خودداری کنند. با وجود این، هنوز نباید نقش جغرافیا در روند تحولات بشری را نادیده گرفت. در اینجا ایران می تواند به عنوان یک محور ژئواستراتژیک در نظر گرفته شود.
روزنامه نیو دهلی تایمز در ادامه می نویسد: بخشی از موفقیت روسیه برای تبدیل شدن به مسیر ترانزیت انرژی به دلیل تلاش های آمریکا برای ضعیف کردن ایران با ممانعت از ترانزیت انرژی از قلمرو سرزمینی این کشور است. اگر ایران اردوگاه خود را تغییر دهد، اقتصاد چینی و امنیت ملی چین نیز در دو زمینه گرفتار خواهد شد. از یک سو، امنیت ملی چین به طور مستقیم تهدید خواهد شد. علاوه براین، اگر واشنگتن یک مسیر مستقیم و تضمین شده از طریق دریای آزاد برای این بگشاید، آسیای مرکزی نیز می تواند بر این محور میزان گردد. به همین دلیل است که هم روسیه و هم چین خواستار ائتلاف استراتژیک با ایران هستند اما اینکه چرا واشنگتن خواستار ائتلاف با ایران نیست، در تناقض با مواضع اتخاذ شده این کشور علیه روسیه و چین است. در حال حاضر، اتخاذ یک سیاست خارجی موفق در قبال ایران چیزی است که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا باید آن را در نظر بگیرد.
این روزنامه در ادامه افزود:ثبات و امنیت خاورمیانه، منطقه ای که برای آمریکا بسیار جنبه مثبت دارد، نمی تواند بدون دخیل کردن ایران به دست آید، مساله ای که در حال حاضر بسیاری از سیاستگذاران آمریکایی نیز به این تشخیص و درک اذعان دارند. دیگر نباید سیاست مهار ایران ایران دنبال شود و نباید از این به بعد در مورد نقش ژئوگرافیک ایران نادیده انگاشته شود.
انتهای پیام./
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۳ - ۰۲:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]