واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مصرف بیش از حد سوخت های فسیلی عامل تشدید کننده آلودگی هوا است شهرری- ایرنا- روند صنعتی شدن، ازدیاد جمعیت وعدم کنترل مصرف بیش از حد سوخت های فسیلی در کنار برخی مدیریت های ناکارآمد در جلوگیری از ورود مشاغل آلوده کننده به محیط زیست، جملگی عوامل تشدید کننده آلودگی هوا در این ایام سال به شمار می روند.
به گزارش ایرنا، پدیده وارونگی هوا که این روزها به یک نگرانی و پرسش همگانی و از طرفی به یکی از رایج ترین عبارات داغ، خبرساز و سرتیتر روزنامه ها و سایت های خبری تبدیل شده، می توان اینگونه پاسخ داد که این پدیده جوی درحالی که اکثرا آنرا یک پدیده طبیعی دراین ایام ازسال می دانند، تنها محصول بشرو مختص تهران نبوده بلکه طیف وسیعی از شهرهای بزرگ کشور و فراتر از آن بیشتر مناطق جهان را نیز در برمی گیرد.
اکنون این سوال مطرح است که این پدید چگونه شکل می گیرد؟ و در زمان وقوع آن چه اقداماتی می توان انجام داد؟ تا تبعات آن به حداقل کاهش یافته و یا از از بین برود.
کارشناس محیط زیست یک کارگاه صنعتی در شهرستان ری روز چهارشنبه در گفت وگو با ایرنا در این باره اظهارداشت: برگشت هوای گرم به سطح زمین که همواره با عناصر آلوده و ریزگردها همراه است را در اصطلاح وارونگی هوا می گویند و بطور معمول این پدیده جوی در فصل پاییز و زمستان به وقوع می پیوندد.
"مسعود شایان کیا" با بیان اینکه در چنین شرایطی که هوای گرم در زیر لایه هایی از هوای سرد به دام افتاده و خبری از وزش باد نیست، اظهارداشت: تا روزهای متمادی ممکن است مردم هوای آلوده را تنفس کنند و این پدیده تنها مختص به برخی از شهرهای صنعتی کشور ما نیست بلکه در شهرها و مناطق بزرگ و پرجمعیت جهان بطور طبیعی در حال روی دادن است و عمدتا به آلودگی شدید هوا منجر می شود به طوری که تعطیلی های موقتی به دنبال دارد.
وی گفت: در پدید آمدن چنین حالتی عوامل مختلفی دست به دست هم می دهند تا وارونگی شکل گیرد. هنگام شب و زمانی که تشعشعات حرارتی از زمین شدید شود، لایه های سطحی زمین حرارت درونی خود را به سرعت از دست می دهند که این خود یکی از مقدمات اصلی شکل گیری پدیده وارونگی هواست.
شایان کیا ، وجود هوای سرد و خشک ، صاف بودن آسمان و نبود لکه های کوچک و بزرگ ابر را دیگر عوامل رشد سرعت بوجود آمدن روند وارونگی هوا دانست و افزود: در نهایت نیز سکون نسبی هوا و جریان نداشتن باد که موجب تداخل هوای سرد و گرم می شود، تکمیل کننده شرایط لازم برای شکل گیری این پدیده جوی است.
وی یکی از آثار مهم و اصلی پدیده وارونگی هوا را شکل گیری لایه های وسیع و قطوری از دود در نزدیکی سطح زمین دانست که این مساله تبعات زیست محیطی و بهداشتی زیادی به همراه دارد.
او افزود: این پدیده وارونگی هوا عمدتا در ماه های سرد سال به وقوع می پیوندد و باید به این نکته توجه داشت که در این زمان ، زاویه تابش خورشید نسبت به زمین بسیار مایل می شود و میزان حرارتی که از سوی خورشید به زمین می رسد کاهش یافته که این روند در شب ها نمود بیشتری دارد.
وی اظهارداشت: در این حالت حجم گرد و غبار معلق در هوای تنفسی به طرز قابل توجهی افزایش می یابد که علت اصلی آن عدم وزش باد و به حرکت در آمدن این ذرات است. به همین دلیل است که در روزهای که پدید وارونگی هوا، شهرهای بزرگ را در بر می گیرد به نظر می رسد ابر سیاه رنگی روی شهر سایه افکنده است.
شایان کیا تصریح کرد: وقوع پدیده وارونگی هوا بخصوص درشهرهای بزرگ و صنعتی مشکلات زیست محیطی و خطرات تنفسی زیادی را برای ساکنان این مناطق به وجود می آورد. شهرهای کوچک نیز در این رهگذر در امان نیستند بویژه مناطقی که در میان تپه و کوهستان های مرتفع قرار گرفته همواره در معرض خطرات این پدیده جوی قرار دارند.
وی بیان داشت: در زمان وقوع وارونگی هوا ذرات معلق و ساکن موجود در هوا بیشتر از هر زمان دیگر آماده ورود به سیستم تنفسی مردم بوده که این مساله عاملی برای بروز بیماری های شدید تنفسی، قلبی و عروقی است.
کارشناس محیط زیست شهرستان ری گفت: درمواقعی که وارونگی هوا به اوج خود می رسد افراد کار چندان قابل توجهی نمی توان انجام دهند بلکه در اصل تحولات جوی از جمله وزش باد و بارش باران می تواند این وضعیت را تغییر دهد.
شایان کیا افزود: در چنین مواقعه ای از سوی دست اندرکاران با تشکیل ستاد رفع آلودگی ، ضمن بررسی درصد آلایندگی از تردد وسایط نقلیه معیوب و فعالیت کارخانجات آلوده کننده جلوگیری شده و مسوولان بهداشت نیز برای حفظ سلامت عموم مردم با ارایه توصیه های پزشکی، همشهریان را نسبت به تردد های غیرضروری به خارج از خانه و محل کار ، توصیه می کنند.
1417/1724
23/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]