واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به مناسبت روز جهانی نابینایان؛ روشندلان روشن ضمیر تهران- ایرنا- پانزدهم اکتبر روز جهانی نابینایان نام گرفت، انسان هایی روشندل که با اراده و امید به آینده و باور بر توانایی های بسیار خود، بر تاریکی های دنیای خویش چیره شدند و معتقدند که معلولیت هرگز محدودیت نیست.
نابینایی به کاهش بینایی فرد گفته می شود تا حدی که از اشتغال او با اتکای به خود جلوگیری می کند و فرد را برای زندگی، وابسته به دیگران یا وسایل کمکی می نماید، نابینایی در اثر بعضی بیماری ها در انسان ایجاد می شود.
جیمز بیگز عکاس اهل شهر بریستول انگلیس که در 1921 میلادی بر اثر یک سانحه، بینایی خود را از دست داده بود، با عملی ابتکاری برای آن که از خطر وسایل نقلیه که در حال رفت و آمد بودند، در امان باشد، از عصایی به رنگ سفید استفاده کرد. از آن پس «عصای هور» یا «عصای سفید» به عنوان وسیله ای کمک حرکتی برای نابینایان، دارای کاربردی اساسی شد. این عصا به دلیل بلندی به نابینایان این امکان را داد تا مانع ها و ناهمواری های مسیر حرکت را تشخیص دهند و عصای سفید به عنوان نماد و پرچم استقلال آنها به شمار رفت.
شانزده سال پس از ابتکار جالب جیمز بیگز، 2 تن از برجسته ترین محققان آمریکایی به نام های ناول پری، ریاضیدان و جاکوپس تن بروک حقوقدان در بیانیه ای با حمایت از حقوق اجتماعی نابینایان، اعلام کردند که باید فرصت های برابر برای افراد بینا و نابینا در نظر گرفته شود.
سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) و شورای جهانی نابینایان در جلسه ای مشترک قانون «عصای سفید» را در 1950 میلادی بررسی کرده و به تصویب رساندند، در این قانون تمام حقوق اجتماعی فرد نابینا به عنوان عضوی از یک جامعه متمدن انعکاس یافته بود. این قانون حقوق و تصویر جدیدی از نابینایان را در جامعه ترسیم و روز پانزدهم اکتبر برابر با بیست و سوم مهر را به عنوان روز جهانی عصای سفید نامگذاری کرد.
بسیاری از کشورهای جهان مفاد این بیانیه را پذیرفته و آن را به صورت کامل و یا بخش هایی از آن را به عنوان قانون اجرا می کنند. از حقوقی که در این قانون مورد تاکید قرار گرفته می توان به حق استفاده آزادانه از معابر عمومی، وسایل حمل و نقل عمومی، حق فعالیت و کار در بخش های دولتی و مدرسه ها با شرایط مساوی مانند دیگر افراد جامعه و تشویق نابینایان از طرف دولت ها برای شرکت در امور اجتماعی و اقتصادی اشاره کرد.
بیماری، حادثه، کهولت سن و وراثت از مهمترین علت های بروز نابینایی و کم بینایی هستند، که بر زندگی میلیون ها انسان در دنیا تاثیر می گذارند. هر چند که راه های درمان اندکی برای برخی از این نابینایی ها وجود دارد، اما پیشگیری، راهی مطمئن برای جلوگیری از بروز این ضایعه به حساب می آید.
علت های نابینایی در کشورهای در حال توسعه و پیشرفته با یکدیگر متفاوت است. 75 درصد نابینایی و اختلالات بینایی در جامعه های فقیر یا خیلی فقیر رخ می دهد و علت بروز 75 درصدی نابینایی در این منطقه ها آب مروارید، تنبلی چشم، عیب های انکساری و دید کم، تراخم و بیماری های خاص در کودکان است.
لویی بریل نابغه فرانسوی که در کودکی بینایی خود را از دست داده بود، موسسه ملی نابینایان جوان پاریس را بنیان نهاد و با اختراع سیستم خط برجسته، که برای نابینایان قابل استفاده است، انقلابی بزرگ در زندگی میلیون ها انسان نابینا ایجاد کرد و بدین ترتیب امکان آموزش و فراگیری را برای نابینایان به ارمغان آورد. این خط را به افتخار این اندیشمند بزرگ، «خط بریل» نام نهادند. سیستم بریل یا خط برجسته شامل نقاط برجسته با شکل های منظم روی مقوای نازک است که نابینایان می توانند با لمس عبارت ها را درک کنند و بخوانند.
بنابر آمار یونسکو، 12 میلیون انسان نابینا در سراسر جهان وجود دارد که متاسفانه تنها پنج درصد آنها با خط بریل آشنایی دارند.
نابینایان با مشکلات بسیاری چون آموزش، تردد و اشتغال دست به گریبان هستند. بالا بودن هزینه ی تهیه ی وسایل کمک آموزشی و فقدان نیروی انسانی مجرب جهت همکاری با نابینایان و کم بینایان از عمده مشکلات آموزشی این قشر از جامعه به حساب می آید.
نبود فضاهای مناسب عمومی شهر، وسایل نقلیه عمومی و معابر شهری، کمبود مسیرهای برجسته در پیاده روها، اختلاف سطح چشمگیر بسیاری از پیاده روها و انجام عملیات حفاری در آنها و طراحی نشدن ایستگاه های مترو جهت استفاده نابینایان از جمله معضل های موجود در جامعه امروزی برای نابینایان است.
در زمینه اشتغال نیز می توان از توجیه نبودن کارفرمایان به توانایی های نابینایان و اجرا نکردن آیین نامه ها و بخش نامه های موجود در خصوص به کارگیری این قشر، نام برد.
پانزدهم اکتبر روز جهانی نابینایان فرصتی مغتنم برای آن است که مسوولان و دست اندرکاران با ایجاد امکانات اجتماعی مناسب برای این قشر بزرگ از جامعه، امکان شکوفایی هرچه بیشتر را برای آنان مهیا سازند تا نابینایان نیز با توانایی ها و قابلیت های خویش همراه دیگر مردم جامعه گام هایی را در راه توسعه و تعالی کشور بردارند.
برگرفته از: کتاب توانبخشی نابینایان
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2059**9131
23/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]