واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حافظ، شاعر امیدواری و ایمان - بهاءالدین خرمشاهی اگر چه فروید بر مفهوم «ناخودآگاه فردی» تأکید داشت، اما این یونگ روانشناس بزرگ سوئیسی بود که برای نخستین بار تعبیر ناخودآگاه جمعی را به کار برد. طبق نظر یونگ، ناخودآگاه جمعی در رویدادهای تاریخی، در افسانه ها، در مراسم و جنگ و صلح و آشتی و مناسبت ها و در مجموع در فرهنگ عامه ظاهر می شود.
با الهام از این مفهوم ، من معتقدم که «حافظ حافظه ماست» یعنی سخنگوی ناخودآگاه جمعی ایرانیان است. بنده در کتابی با همین عنوان به شرح این منظور پرداخته ام که حافظ حافظه ملت ایران، اقوام ایرانی و ملل فارسی زبان یا ایران شناسان علاقه مند به شعر و ادب فارسی است.
در میان همه غزلسرایان، حافظ پرتنوع ترین شعرها را دارد و تنوع شعری او تا حدی است که در کتاب «جمع پریشان» (طبقه بندی شعر حافظ) علی اکبر رزاز در ذیل 203 یا 204 موضوع در هر مقوله چندین و چند بیت از حافظ ذکر کرده است؛ از آخرت و آشتی و آشنایی تا یاد دوستان. این کتاب به خوبی گویای این واقعیت است که شعر حافظ چقدر تنوع دارد و حتی در مقام مقایسه با غزلیات سعدی از تنوع بیشتری برخوردار است. به استناد کلیات سعدی مرحوم محمدعلی فروغی که از میان معاصران همچنان بهترین تصحیح را ارائه داده است غزل های سعدی به دو قسمت تغزل و غزل های اخلاقی تقسیم می شود. اگر غزلیات بخش اول را با حافظ بسنجیم می بینیم که کثرت مضامین و معانی در شعر حافظ بسیار زیاد است و همین موضوع مبنایی است بر این اصل که هر خواننده ای و هر مخاطبی گمشده خود را در حافظ پیدا می کند؛ حافظی که امیدبخش و شیرین است و امیدوارانه سخن می گوید و شاید یکی از دلایل تفأل به دیوان حافظ و نظر کردن الهی به حافظ همین نکته است.
باری آنقدر شگفتی ها در تفأل به دیوان حافظ بالا گرفته است که نمی توان آن را حمل بر اتفاق و تصادف کرد و این فال گرفتن ها هرچند در زمان حافظ مرسوم نبوده اما بر زبان حافظ بوده است: «از غم هجر مکن ناله و فریاد که دوش / زده ام فالی و فریادرسی می آید» موضوعی که در کتاب «فال های شگفت انگیز حافظ» با همکاری فانی تبریزی به تفصیل درباره آن سخن گفته ام.
مقاله «چرا حافظ همیشه با ماست» که تحت تأثیر جمله انسانی
خوش ذوق به نگارش درآمد پاسخی است بر چرایی این حقیقت که ما وقتی نوجوانیم گویی حافظ نوجوان است و وقتی جوانیم حافظ هم جوان می شود و در هنگامه میانسالی و پیری حافظ را کهنسالانه می فهمیم و بدین ترتیب حافظ همیشه با ماست؛ در همه شئون زندگی، در شادی و غم به حافظ روی می آوریم و یکی از این روی آوردن های ما همین فال گرفتن هاست.
دانش های گوناگون، تجربه های روحی و عرفانی، سخن عشق و اشاره به رویدادهای زمانه از جمله دلایل انس گرفتن مردم به دیوان حافظ است.
حافظ اولین کسی است که در غزل به رویدادهای زمانه اشاره های پوشیده کرده است و باز حافظ اولین کسی است که مدح و ستایش حکام زمانه را که پیش از این در قصیده بود در قالب غزل آورده است.
با بررسی روی حدود 20 غزل سعدی و حافظ به عنوان دو اوج و دو قله غزل فارسی با یک قافیه ثابت و واحد، پی می بریم که کثرت معانی و تنوع مضامین در حافظ چند برابر بیشتر است و بدین ترتیب به اصطلاح فیزیک می توان گفت که چگالی غزل حافظ بالاتر از هر کس دیگری است و همین شاخصه هست که اجازه می دهد هر کسی به حافظ نزدیک شود و کام دل برآرد و خواسته خودش را در جام جهان نمای شعر حافظ ببیند.
*روزنامه ایران
اول**
20/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]